Αλεσάντρο Μικέλε: Ο αναγεννησιακός «Στιβ Τζομπς της μόδας» Facebook Twitter

Αλεσάντρο Μικέλε: Ο αναγεννησιακός «Στιβ Τζομπς της μόδας»

0

Hταν μια επαναστατική πράξη αυτό που έκανε με τη φίρμα» δήλωσε πρόσφατα στους New York Times ο διάσημος για τις ιδιοσυγκρασιακές και εξωστρεφείς εμφανίσεις του τόσο εντός όσο και εκτός οθόνης, ηθοποιός Τζάρεντ Λέτο για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Gucci, Αλεσάντρο Μικέλε, τον οποίο δεν δίστασε να αποκαλέσει «Στιβ Τζομπς της μόδας».

Στα εγκώμια για τον 45χρονο σχεδιαστή σιγοντάρει με ενθουσιασμό και ο Έλτον Τζον, ο οποίος λειτούργησε και ως κάποιου τύπου μούσας αλλά και ουσιαστικός συνεργάτης για την φετινή (2018) ανοιξιάτικη κολεξιόν, και συγκρίνει την φλογερή ζωτικότητα του Μικέλε με εκείνη του Τζιάνι Βερσάτσε: «Πίστευα ότι μετά από εκείνον δεν θα έβγαινε άλλος τόσο άξιος. Κι όμως...».
 

Σαφώς και δεν είχε μέχρι και πριν λίγα χρόνια τέτοιου βεληνεκούς πιστούς ακόλουθους ο ταλαντούχος Ιταλός. Όλα άλλαξαν όμως καθώς η αφήγηση της πορείας του εξελίχθηκε σε μια από τις πιο απροσδόκητες ιστορίες των τελευταίων δεκαετιών στον χώρο της μόδας.

Ο Μικέλε μοιάζει να βρίσκεται σε μια διαρκή και έντονη συνομιλία με το πνεύμα των καιρών αφομοιώνοντας συγχρόνως τα πιο απροσδόκητα εικαστικά συστατικά από την αστείρευτη δεξαμενή μιας μακραίωνης αισθητικής παράδοσης.

Το πρώτο ένστικτο του Αλεσάντρο Μικέλε όταν ως έφηβος ανακάλυπτε τις κλίσεις και τις αναφορές του, ήταν να ακολουθήσει καριέρα στον σχεδιασμό κουστουμιών κι έτσι, μετά το λύκειο γράφτηκε στην Accademia di Costume e di Moda της Ρώμης.

«Υπό μία έννοια, εξακολουθώ να δουλεύω ως σχεδιαστής κουστουμιών», λέει ο ίδιος σήμερα. «Επιχειρώ πάντα να αναδείξω την ψυχή του ρούχου – την ιδέα πίσω από τον χαρακτήρα που το φορά».

Αλεσάντρο Μικέλε: Ο αναγεννησιακός «Στιβ Τζομπς της μόδας» Facebook Twitter
Από την επίδειξη του οίκου Gucci στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, Λονδίνο 2016.
Αλεσάντρο Μικέλε: Ο αναγεννησιακός «Στιβ Τζομπς της μόδας» Facebook Twitter
Απο την παρουσίαση της άντρικής φθινοπωρινής κολεξιόν του 2016.

Κατά την αποφοίτησή του όμως, είχε ξεκινήσει ήδη να εργάζεται για μια ιταλική εταιρεία πλεκτών στην Μπολόνια. Ακολούθως, επέστρεψε στη Ρώμη για να πιάσει δουλειά στον οίκο Fendi, όπου γνώρισε την Φρίντα Τζιανίνι, η οποία ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό τσαντών.

Όταν το 2002, εκείνη προσελήφθη από την Gucci, τον πήρε μαζί της στο Λονδίνο όπου είχαν μεταφερθεί τα κεντρικά γραφεία σχεδιασμού της εταιρείας.

Ήταν η αρχή για «τα πέτρινα χρόνια» της φίρμας μετά την αντικατάσταση του Τομ Φορντ στη θέση του καλλιτεχνικού / δημιουργικού διευθυντή την οποία κατέλαβε η Τζιανίνι, περίοδος που κράτησε ως τα τέλη του 2014, ουδόλως όμως εμπόδισε την ανέλιξή του Μικέλε στον χώρο της υψηλής μόδας και στην ανώτατη θέση του οίκου Gucci που κατείχε μέχρι την αποπομπή της η «μέντοράς» του.

  

Αντίθετα από την προκάτοχο του, η οποία δεν κατάφερε να προσδώσει στη φίρμα το αισθητικό κύρος και το λούστρο και τον ηδονισμό – στοιχεία με τα οποία είχε συνδεθεί κατά την βασιλεία του Τομ Φορντ – ο Μικέλε μοιάζει να βρίσκεται σε μια διαρκή και έντονη συνομιλία με το πνεύμα των καιρών αφομοιώνοντας συγχρόνως τα πιο απροσδόκητα εικαστικά συστατικά από την αστείρευτη δεξαμενή μιας μακραίωνης αισθητικής παράδοσης.

Αλεσάντρο Μικέλε: Ο αναγεννησιακός «Στιβ Τζομπς της μόδας» Facebook Twitter
Εντιτόριαλ μόδας με ρούχα Gucci για το New York Style Magazine, Οκτώβριος 2018.

Ακόμα και οι συνεργασίες που επιλέγει φανερώνουν μια επίμονα αντισυμβατική και περιπετειώδη νοοτροπία. Όπως η αντίδρασή του στη δράση του Τρέβορ Άντριου, ενός καλλιτέχνη με το ψευδώνυμο Gucci Ghost, ο οποίος στις αρχές του 2014 είχε γεμίσει τους τοίχους του Μανχάταν και του Μπρούκλιν με την υπογραφή της φίρμας.

Αντί να κινηθεί «νομικώς», ο Μικέλε τον προσκάλεσε να συνεργαστούν στην δημιουργία της κολεξιόν του οίκου Gucci για το φθινόπωρο του 2016. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.

Όταν παρουσίασε το Gucci Bloom, το πρώτο άρωμα της θητείας του, συγκέντρωσε πλάι του «πρεσβευτές» όπως η «άστατη» νεαρή ηθοποιός Ντακότα Τζόνσον (κόρη του Ντον Τζόνσον και της Μέλανι Γκρίφιθ), την Καναδή φωτογράφο, σκηνοθέτρια και εικαστικό Πέτρα Κόλινς και την Χάρι Νεφ, τρανς ηθοποιό και μοντέλο.

Το μήνυμα που επιθυμεί να περάσει ο Μικέλε φαίνεται να είναι ότι ο οίκος Gucci είναι ένα «palazzo» με δωμάτια για όλους, ένα φιλόξενο, ευρύχωρο, πολυεπίπεδο και φορτωμένο με υπέροχα αντικείμενα καταφύγιο. Θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «μετα – μόδα» το έργο του;

Ο ίδιος διστάζει λίγο πριν απαντήσει: «Κατά κάποιον τρόπο, ναι, με την έννοια ότι δεν με νοιάζει τόσο η μόδα αυτή καθαυτή. Προσπαθώ να πω ότι η μόδα είναι μια πλατφόρμα. Ο τρόπος που ντύνεσαι είναι ο τρόπος που ζεις».

Αλεσάντρο Μικέλε: Ο αναγεννησιακός «Στιβ Τζομπς της μόδας» Facebook Twitter
Από την πρόσφατη παρουσίαση της αντρικής και γυναικείας κολεξιόν για την άνοιξη του 2019.

Με στοιχεία από το New York Times Style Magazine

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Μόδα & Στυλ / Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Πλασαρίστηκε σαν ροκ σταρ και αγάπησε όσοι λίγοι designers τις γυναίκες. Ο Ιταλός δημιουργός έφυγε από τη ζωή στα 83 του, αφήνοντας πίσω του ένα εξεζητημένο σύννεφο από aninal prints, σέξι εμπριμέ και ένα «εγχειρίδιο» για το πώς ένας σχεδιαστής μπορεί να είναι πιο αναγνωρίσιμος από τη μόδα που παράγει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Μόδα & Στυλ / Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Λαμβάνοντας υπόψη τους τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου και επηρεασμένες από την προσωπική τους ανάγκη για άνεση, δύο νέες γυναίκες δημιουργούν ποιοτικά εσώρουχα που δεν προορίζονται μόνο για να κρύβονται κάτω από τα ρούχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Μόδα & Στυλ / Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Επιχειρηματίας, οραματίστρια, style icon, αρχηγός συγκροτήματος, επιμελήτρια εκθέσεων. Μια γυναίκα ασταμάτητη στα 80 της χρόνια που ο τίτλος της «μούσας του Ρικ Όουενς» την αδικεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Μόδα & Στυλ / O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Το φυσικό κατάστημα του πιο πετυχημένου αθηναϊκού brand με ρούχα επεκτάθηκε, έχει συγκεντρώσει μέσα του όλες εκείνες τις αναφορές που το έφεραν μέχρι το σήμερα, ενώ θα είναι και το μοναδικό μέρος όπου θα μπορούμε να δοκιμάζουμε και να ψωνίζουμε όσα bold κομμάτια έχουν να μας προτείνουν. Karavan girls, έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι όλο χρώμα και patterns.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ