Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία

Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Η Ελλάς Μελβούρνης το 1961.
0

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε πως ο Ελληνοαυστραλός Ange Postecoglou θα αναλάβει ως προπονητής το τιμόνι της ομάδας Tottenham, στην Premier League. Η πορεία του ως αθλητή αλλά και ως προπονητή στα πρώτα του βήματα είναι συνδεδεμένη με την Ελλάς Μελβούρνης (έτσι, καθώς και «Εθνική Ελλάδος Μελβούρνης», αποκαλούσαν πολλοί την ομάδα που σήμερα ονομάζεται «South Melbourne FC»). Πρόκειται για μια ομάδα η οποία έχει εκπροσωπήσει για δεκαετίες με τον πιο λαμπρό τρόπο το αυστραλιανό ποδόσφαιρο. Ο Postecoglou είναι ένα ακόμη, ίσως το λαμπρότερο από τα success stories που έχει δημιουργήσει το κλαμπ. Μπορεί η ιστορία της ομάδας, που ιδρύθηκε το 1959, να είναι μοναδική, γεμάτη αναμνήσεις, πασίγνωστους Έλληνες ποδοσφαιριστές, μνημειώδη ασπρόμαυρα καρέ και εικόνες από την άκρη της γης μέχρι και το χορτάρι του Μαρακανά στη Βραζιλία, όμως πρόκειται και για μια ιστορία που έχει κρυμμένα, μέχρι και σήμερα, πολλά απωθημένα. 

«Αν πας τώρα σε οποιοδήποτε μέρος της Αυστραλίας, η South Melbourne εξακολουθεί να είναι ένα κλαμπ που εμπνέει σεβασμό, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα. Μας αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα σε άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, αρχοντικά. Γιατί ξέρουν ότι η South Melbourne ήταν ο πιο επιτυχημένος σύλλογος της Αυστραλίας, μέχρι τη δημιουργία της A-league».

Η γέννηση

Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Σήμερα, οι φίλαθλοι της Ελλάς παίρνουν τα παιδιά τους με τα μπλε κασκόλ και τις φανέλες και περπατούν μέχρι το Lakeside Stadium για να στήσουν τα Σαββατοκύριακα τη δικιά τους γιορτή.

Το ποδόσφαιρο ήταν ανέκαθεν ένας τρόπος να έρθουν οι Έλληνες της διασποράς κοντά στην κοινότητά τους. Σήμερα, οι φίλαθλοι της Ελλάς παίρνουν τα παιδιά τους με τα μπλε κασκόλ και τις φανέλες και περπατούν μέχρι το Lakeside Stadium για να στήσουν τα Σαββατοκύριακα τη δικιά τους γιορτή. Όπως ακριβώς έκαναν οι γονείς τους με τους ίδιους πριν από δεκαετίες. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1959, τρεις ομάδες της Μελβούρνης, η Yara Park, η Hellenic και η South Melbourne United, ένα βρετανικό κλαμπ με έτος ίδρυσης το 1890, συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν τη South Melbourne Hellas. H κάθε ομάδα φυσικά έβαλε το δικό της στοιχείο στο πάντρεμα αυτό. Μπορεί η βρετανική South Melbourne United να ήταν το παλαιότερο κλαμπ, όμως κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων πολλοί Βρετανοί πηγαινοέρχονταν στη μητέρα πατρίδα για να πάρουν μέρος στον πόλεμο. «Τι είχαν οι Έλληνες; Υποστηρικτές!», σχολιάζει ο Νίκολας Μαϊκούσης, πρόεδρος της Ελλάς Μελβούρνης, η οικογενειακή ιστορία του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομάδα. 

Ο πατέρας του έφτασε στην Αυστραλία το 1953, στα 20 του χρόνια. Άφησε πίσω του τα δύο αδέλφια, την αδελφή και τους γονείς του, τους οποίους και έφερε δύο χρόνια μετά. Λίγο μετά την άφιξή του άρχισε να υποστηρίζει τη Yara Park και στη συνέχεια τη νέα ομάδα μετά την ένωση. Σύντομα όλη η οικογένεια άρχισε να ασχολείται με το κλαμπ. Όταν ο Νίκολας ήταν δύο ετών, ο πατέρας του τον πήγε για πρώτη φορά σε έναν αγώνα της Ελλάς Μελβούρνης, ενώ στο μέλλον κάθε Κυριακή θα πήγαιναν μαζί στο γήπεδο. «Δεν χάναμε παιχνίδι», λέει. «Τις Κυριακές το πρόγραμμα είχε πάντα South Melbourne». 

Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Oι γονείς του Νικόλαου Μαϊκούση.

Ο Νίκολας δεν θυμάται να μην έχει στη ζωή του την ομάδα. Την εποχή που εργαζόταν στην Αδελαΐδα, ταξίδεψε χιλιόμετρα ένα Σάββατο βράδυ με το αυτοκίνητο για να πάει συνοδευόμενος από όλη την οικογένεια στον μεγάλο τελικό του 1991. Στα τριάντα του ήταν αντιπρόεδρος. Θυμάται τα βράδια μετά τα πολύωρα meetings, τα ξενύχτια που ακολουθούσαν στα Mac της γειτονιάς, αλλά και τις οικογενειακές στιγμές που έχουν χαραχτεί στη μνήμη του και είναι ταυτισμένες με την ομάδα.

Σήμερα τα παιδιά του συμμετέχουν ενεργά στο κλαμπ, ο γιος του έχει παίξει για την ομάδα, ενώ, όπως μου εξηγεί, η σχέση του με τον πατέρα του χτίστηκε στον δρόμο για το γήπεδο τις Κυριακές, όταν ήταν νεότερος. Τότε ήρθαν, όπως λέει, κοντά. «Εκεί άρχισε να ανοίγεται ως άνθρωπος και αρχίσαμε να μιλάμε. Δεθήκαμε ο ένας με τον άλλον πηγαίνοντας στους αγώνες». 

Οι επιτυχίες

Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
«Η άποψή μου ήταν ότι δεν χρειαζόταν να έχουμε το κομμάτι της Ελλάς. Είμαστε ποδοσφαιρικός σύλλογος. Ναι, η κληρονομιά μας είναι ελληνική και πάντα θα έχουμε την ελληνική υποστήριξη. Αυτή ήταν η άποψή μου τότε. Μπορώ να πω ότι έχει αλλάξει λίγο», λέει ο κ. Μαϊκούσης. 

Με τα χρόνια και για μια μεγάλη περίοδο, η Ελλάς Μελβούρνης εξελίχθηκε ίσως στο πιο πετυχημένο brand του αυστραλιανού ποδοσφαίρου. Από την ομάδα έχουν περάσει γνώριμοι των ελληνικών γηπέδων. Από τον Νεστορίδη, τον παίκτη της ΑΕΚ που πήγε στην Αυστραλία το 1964, μέχρι τον Ούγγρο επιθετικό Φέρεντς Πούσκας, που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και αργότερα κάθισε στον πάγκο της South Melbourne Hellas. Η Ελλάς κατέκτησε τέσσερις φορές –1984, 1991, 1998, 1999– το εθνικό πρωτάθλημα της Αυστραλίας, ενώ στέφθηκε και κυπελλούχος Αυστραλίας δύο φορές. Η χρυσή στιγμή όμως στην ιστορία της ομάδας ήρθε το 2000. Η Ελλάς Μελβούρνης εκπροσώπησε την Αυστραλία στο πρώτο παγκόσμιο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Εκεί, απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, στη Βάσκο Ντε Γκάμα και στη Νεκάξα, έγραψε ιστορία, με τον Τζόνι Αναστασιάδη να είναι μέχρι και σήμερα ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκοράρει ποτέ στο θρυλικό στάδιο. Ο σύλλογος επιλέχθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικής Ιστορίας & Στατιστικής ως το κλαμπ της Ωκεανίας για τον 20ό αιώνα, ενώ πάνω από 50 παίκτες της Ελλάς έχουν φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Αυστραλίας. 

Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από την θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Ο Ελληνοαυστραλός Ange Postecoglou σηκώνει το κύπελλο στο πρωτάθλημα 1989-1990.
Τζόνι Αναστασιάδης Facebook Twitter
O Τζόνι Αναστασιάδης είναι μέχρι και σήμερα ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκοράρει ποτέ στο θρυλικό στάδιο της Βραζιλίας. Φωτ.: Tom Shaw /Allsport/Getty Images/Ideal Image

«Όταν πήγαμε στο Ρίο, δεν πήγαμε με ελληνικές σημαίες. Εκπροσωπούσαμε την Αυστραλία. Ήμασταν πρωταθλητές Αυστραλίας», λέει ο κ. Μαϊκούσης.

Το όνομα της ομάδας άλλαξε αρκετές φορές. Το 1996, η ομοσπονδία της Αυστραλίας αποφάσισε, σύμφωνα με τον «Guardian», να «αυστραλοποιήσει» το ποδόσφαιρο. Έτσι, έδωσε εντολή στα κλαμπ να «αφαιρέσουν όλα τα ευρωπαϊκά εθνικά σύμβολα, από λογότυπα μέχρι σημαίες κ.λπ». 

Το όνομα της ομάδας άλλαξε σε «Lakers», όπως και το έμβλημα, μια κίνηση που δεν άρεσε σε πολλούς Έλληνες υποστηρικτές. Το όνομα άλλαξε εκ νέου σε «South Melbourne Gunners», πριν αλλάξει σε «South Melbourne Hellas» και τελικά σε «South Melbourne FC», όνομα που παραμένει μέχρι σήμερα.

Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Όταν ο Φέρεντς Πούσκας ήταν προπονητής της South Melbourne.

«Η άποψή μου ήταν ότι δεν χρειαζόταν να έχουμε το κομμάτι της Ελλάς. Είμαστε ποδοσφαιρικός σύλλογος. Ναι, η κληρονομιά μας είναι ελληνική και πάντα θα έχουμε την ελληνική υποστήριξη. Αυτή ήταν η άποψή μου τότε. Μπορώ να πω ότι έχει αλλάξει λίγο», λέει ο κ. Μαϊκούσης. 

«Αν πας τώρα σε οποιοδήποτε μέρος της Αυστραλίας, η South Melbourne εξακολουθεί να είναι ένα κλαμπ που εμπνέει σεβασμό, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα. Μας αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα σε άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, αρχοντικά. Γιατί ξέρουν ότι η South Melbourne ήταν ο πιο επιτυχημένος σύλλογος της Αυστραλίας, μέχρι τη δημιουργία της A-league».

Η αλλαγή

Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Το όνομα της ομάδας άλλαξε αρκετές φορές.

Ώσπου όλα άλλαξαν μέσα σε μία νύχτα. To 2004, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να κλείσει το εθνικό πρωτάθλημα και να δημιουργήσει μια νέα κλειστής μορφής λίγκα με δώδεκα ομάδες που δεν μπορούσαν να υποβιβαστούν. Η Ελλάς Μελβούρνης, που από τότε αγωνίζεται με επιτυχία στο τοπικό πρωτάθλημα της Victoria, δεν κατάφερε να πάρει την άδεια συμμετοχής. Μέχρι σήμερα οι άνθρωποι της ομάδας έχουν κάνει αίτηση δύο φορές χωρίς επιτυχία. Το αίσθημα της αδικίας είναι διάχυτο σε πολλούς υποστηρικτές.

«Με βάση το τι έχει προσφέρει το κλαμπ στο ποδόσφαιρο της Αυστραλίας, είναι ντροπή το πώς έχουν καταλήξει τα πράγματα», λέει ο Νίκολας Μαϊκούσης. Σύμφωνα με εκείνον, δεν πρόκειται να κάνουν ξανά αίτηση για μια θέση στην A-league και, όπως αναφέρει, πλέον είναι χαρούμενοι με τη B-league, τη δεύτερη εθνική κατηγορία που ξεκινά από τη νέα χρονιά. Τα τελευταία 20 χρόνια αποτελούν για την ομάδα, όπως λέει χαρακτηριστικά, τον «μεσαίωνα» και όσα γίνονται τώρα, αλλά και όσα θα γίνουν από του χρόνου με τη νέα κατηγορία, την «αναγέννηση». Μου εξηγεί επίσης πως είναι χαρούμενος που τα παιδιά του πρόλαβαν να δουν την Ελλάς στις δόξες της.

Η ιστορία του δεν είναι βέβαια μοναδική. Το ποδόσφαιρο έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή πολλών Ελλήνων μεταναστών. Τα οικογενειακά άλμπουμ είναι γεμάτα με αναμνήσεις στο γήπεδο. Η ομάδα είναι για εκείνους παρελθόν και παρόν, συνδέει τους παππούδες με τα εγγόνια, τα βήματα των ανθρώπων που ταξίδεψαν έναν ολόκληρο μήνα σε πλοία, για να χτίσουν μια νέα ζωή στο άγνωστο λίγο μετά τον πόλεμο, με τις νεότερες γενιές. Είναι μια φανέλα με ιστορία. 

Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Άρθρο στον "Ελληνικό Κήρυκα" τον Νοέμβριο του 2002.
Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Άρθρο στον "Ελληνικό Κήρυκα" τον Νοέμβριο του 2002.

Δείτε φωτογραφίες από την ιστορία της ομάδας

Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Walker και Καμπουρόπουλος.
Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Ο Άντερσον με το νούμερο 4 και ο Ρούτσης με το νούμερο 5 το 1964.
Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Ο Τζον Νταπέρης.
Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Μπούλγιεβιτς, Κιτσάκης και Παπασάββας.
Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Ο Τζιμ Πυργολιός.
CHECK ΤΡΙΤΗ Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Η ομάδα το 1972.
Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Ο Τζιμ Άρμστρονγκ σε φάση αγώνα το 1972.
Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Η ομάδα το 1974.
Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Η ομάδα γιορτάζει τη νίκη της σε ταβέρνα το 1976.
Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
1991
Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Η ομάδα το 1997-1998.
Ελλάς Μελβούρνης: Η ιστορία πίσω από τη θρυλική ομάδα των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία Facebook Twitter
Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τη φώναζαν «Κλουροκέρατη» τη γίδα χωρίς λόγο

Ηχητικά Άρθρα / Δεν τη φώναζαν «Κλουροκέρατη» τη γίδα χωρίς λόγο

Τα «Τετράδια ενός βοσκού» είναι ένα βιβλίο που καταγράφει, σε μορφή ημερολογίου, τον βιολογικό κύκλο ενός κοπαδιού στην περιοχή της Τσαπουρνιάς. Ο τρόπος με τον οποίο δίνονταν ονόματα στις γίδες και τις προβατίνες αποτελεί μέρος της προφορικής παράδοσης των Ελλήνων κτηνοτρόφων — μιας παράδοσης που πλέον έχει χαθεί.
M. HULOT
Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική και πανάκριβη πραγματικότητα

Radio Lifo / Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική και πανάκριβη πραγματικότητα

Η Ντίνα Καράτζιου συνομιλεί με τον Νάσο Στασινάκη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γι’ αυτό το φαινόμενο της νησιωτικής χώρας, που πλέον δεν είναι εποχικό αλλά παγιώνεται χρόνο με τον χρόνο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Κάποιες αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν Porsche Cayenne στο Κολωνάκι»

LiFO politics / «Κάποιες αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν Porsche Cayenne στο Κολωνάκι»

Ο Βάιος Γκανής, ένας από τους πιο γνωστούς προέδρους αγροτικών συλλόγων της χώρας, εξηγεί στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη το πώς στήθηκε η απάτη του ΟΠΕΚΕΠΕ και περιγράφει το πελατειακό σύστημα που τροφοδοτείται από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα και τα ευτράπελα της ελληνικής αγροτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Radio Lifo / Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Τι ακριβώς αλλάζει στην καθημερινότητα των εργαζομένων με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, Ανδρέα Στοϊμενίδη, τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο προβάλλεται από την πολιτική ηγεσία ως μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, ενίσχυσης των εργαζομένων και απλοποίησης των διαδικασιών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τι οδηγεί τους ανθρώπους στον ρατσισμό»

Άκου την επιστήμη / «Ο ρατσισμός γεννιέται από την ανάγκη να νιώθουμε ανώτεροι» 

Πώς διαμορφώνεται η λογική «εμείς και οι άλλοι»; Πού οφείλεται η ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει; Γιατί ακόμη κυριαρχούν οι εθνοτικές διακρίσεις; Και πόσο ελεύθερο είναι τελικά το άτομο όταν ψηφίζει; Η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Βίκυ Φούκα, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η μεταπολεμική τάξη καταρρέει και το διεθνές σύστημα θυμίζει ζούγκλα»

LiFO politics / «Η μεταπολεμική τάξη καταρρέει και το διεθνές σύστημα θυμίζει ζούγκλα»

«Ο κύριος ωφελημένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η Κίνα και ο κύριος χαμένος είναι η Ευρώπη». Ο καθηγητής Στρατηγικής, Αθανάσιος Πλατιάς, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για «τη συμμαχία του Δράκου και της Αρκούδας», για το χάσμα με την Τουρκία, για την ελληνική στάση και το κεντρικό πρόβλημα της χώρας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την απίστευτα feel-good ιστορία τριών εφήβων στη δεκαετία του '80, που σήμερα, 40 χρόνια μετά, ανακάλυψαν ότι τα παιδικά όνειρά μπορεί να πραγματοποιηθούν με τον πιο ανέλπιστο τρόπο
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Lifo Videos / Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός μετρά εξήντα χρόνια πορείας και αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, άγνωστες πτυχές της ζωής του, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Στέλιο Καζαντζίδη και από τα παρασκήνια της εξουσίας μέχρι τις πιο προσωπικές του ήττες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Ζούμε, ρε! / Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος φιλοξενούν τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, Chief Marketing Officer του μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciFY, σε μια συζήτηση για ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που  ανοίγει νέους ορίζοντες.
THE LIFO TEAM
«Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα από το σπίτι μου»

Lifo Videos / «Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα στα 15 από το σπίτι μου»

Όταν μιλά για τη μουσική του, τον ενοχλεί που πολλοί στέκονται μόνο στην αναπηρία του ή στην ταυτότητά του ως Ρομά. Ο Βαλάντης Σταμούλης, όμως, θέλει με την ιστορία του να δώσει ελπίδα σε όσους αισθάνονται πως όλα είναι εναντίον τους.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Radio Lifo / «Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Καύσωνες, θερμική καταπόνηση και διαρκής απειλή πυρκαγιών: η πρωτεύουσα δοκιμάζεται ξανά και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί γιατί αυτή η κατάσταση δεν είναι πια προσωρινή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ