Από την αρχαία στη σύγχρονη Ελλάδα: Νέος κύκλος μαθημάτων από το Mathesis

Από την αρχαία στη σύγχρονη Ελλάδα: Νέος κύκλος μαθημάτων από το Mathesis

Συμπληρώνοντας αυτό το μήνα πέντε χρόνια λειτουργίας, το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis εστιάζει το νέο κύκλο μαθημάτων του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε τρεις διαφορετικές εποχές και όψεις της χώρας μας.

ADVERTORIAL

Το κομμάτι της εκπαίδευσης γνωρίζουμε όλοι πως είναι εξαιρετικά σημαντικό - ειδικά όταν αυτό αφορά την ιστορία της χώρας μας. Με αφορμή το κλείσιμο πέντε χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του, το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis μας καλωσορίζει σε έναν νέο κύκλο μαθημάτων που αφορούν τρεις διαφορετικές εποχές και όψεις της χώρας μας.

 

Τα μαθήματα ξεκινάνε από την κλασσική Αθήνα και την αντίληψη των προγόνων μας για το χρόνο, συνεχίζουν με την Επανάσταση του 1821 και τη γέννηση του ελληνικού κράτους για να φτάσουν στη σημερινή Ελλάδα και σε ένα βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μας, τη γλώσσα. Έχοντας ως δασκάλους τρεις κορυφαίους στο αντικείμενο τους πανεπιστημιακούς, τα μαθήματα απευθύνονται σε κάθε ανήσυχο πολίτη, με μοναδικό «προαπαιτούμενο» την περιέργεια και την κριτική σκέψη.

 

Το μάθημα «Ο χρόνος στην Κλασσική Αθήνα» με διδάσκοντα τον καθηγητή φιλοσοφίας του ΑΠΘ Βασίλη Κάλφα, εξετάζει την οπτική που είχαν οι πρόγονοί μας απέναντι στον χρόνο. Αν και η «τέταρτη διάσταση» αποτελεί ένα προκλητικό ερώτημα στο νεότερο κόσμο, στην αρχαία Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης 250 χρόνια μετά από τη γέννηση της φιλοσοφίας. Στο μάθημα αυτό θα εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους η πορεία της φιλοσοφίας χρειάστηκε να φτάσει στον Αριστοτέλη προκειμένου αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα να αποκτήσει κεντρική θέση στην αρχαιοελληνική σκέψη. Θα γνωρίσουμε επίσης τις ιδέες των προγόνων μας για το θέμα -οι οποίες διαφέρουν από τις σημερινές- και θα εξετάσουμε το κατά πόσον οι αντιλήψεις τους για το χρόνο έκαναν τις ζωές τους διαφορετικές από τις δικές μας.

 

 

Από την αρχαία στη σύγχρονη Ελλάδα: Νέος κύκλος μαθημάτων από το Mathesis


Ωστόσο, ο χρόνος δεν αφορά μόνο τους φιλοσόφους. Η έννοια αυτή απασχόλησε πολιτικούς, ιστορικούς, ποιητές αλλά και καθημερινούς ανθρώπους της αρχαιότητας. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα και από άλλες οπτικές γωνίες όπως αυτές της θρησκειολογίας και της ανθρωπολογίας, δημιουργώντας έτσι ένα πολύπλευρο, διεπιστημονικό αλλά και προσιτό στο ευρύ κοινό μάθημα που δεν προϋποθέτει κάποια προηγούμενη γνώση πάνω στο αντικείμενο.


Δεύτερο σταθμό των μαθημάτων αποτελεί η Επανάσταση του 1821 η οποία υπήρξε ένα περίπλοκο ιστορικό γεγονός. Ήταν Πόλεμος Ανεξαρτησίας αλλά και Επανάσταση στηριζόμενη σε οράματα νεωτερικά, τα οποία και προσπάθησε να εφαρμόσει με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία. Στα 7 περίπου χρόνια της διάρκειας του πολέμου, οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες και συγκρούσεις αποδείχθηκαν εξίσου σφοδρές με εκείνες στα πεδία των μαχών και στα κέντρα αποφάσεων της διεθνούς διπλωματίας.

 

Από την αρχαία στη σύγχρονη Ελλάδα: Νέος κύκλος μαθημάτων από το Mathesis


Στο μάθημα «H επανάσταση του 1821: Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας (Ε)», η καθηγήτρια ιστορίας του ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου μας φέρνει σε επαφή με τις κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές πραγματικότητες του Ελληνισμού τη στιγμή του μεγάλου εγχειρήματος καθώς και με τα διεθνή δεδομένα και την κατάσταση στην Οθωμανική αυτοκρατορία στις παραμονές της Επανάστασης. Ταυτόχρονα εξετάζει τα στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα ενός μακρού, αμφίρροπου αγώνας ο οποίος οδήγησε το 1830, στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού ελληνικού κράτους στην Ιστορία, με κυβερνήτη του τον Κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια.


Φτάνοντας στο σήμερα, το μάθημα «Πρακτικά ζητήματα της Νεοελληνικής» με διδάσκοντα τον καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιο, εξετάζει αρχικά τις χρήσεις της γλώσσας υπαρξιακά και εργαλειακά. Εξερευνά επίσης κοινωνικά και ιστορικά στοιχεία της γλώσσας, από την αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο, αλλά και πρακτικά θέματα, όπως τον Επιτονισμό. Επιπλέον στο μάθημα εξετάζεται το ζήτημα της ορολογίας στην επιστήμη και στην καθημερινότητα, ενώ αναλύεται η φύση της Γραμματικής και η σχέση της με τον ευρύτερο Νεοελληνικό λόγο καθώς και τα προβλήματα που σχετίζονται με την τωρινή μορφή του μονοτονικού συστήματος και με τις ξένες λέξεις που κατακλύζουν τη γλώσσα μας.

 

Από την αρχαία στη σύγχρονη Ελλάδα: Νέος κύκλος μαθημάτων από το Mathesis


Tέλος, την ίδια περίοδο στο Mathesis θα προσφερθούν σε επανάληψη και τρία μαθήματα θετικών επιστημών. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αβούρης (Πανεπιστήμιο Πατρών) μέσα από το μάθημα «Εισαγωγή στην ανάπτυξη ιστοσελίδων με HTML5, CSS3, Javascript» θα εισάγει ανθρώπους χωρίς προηγούμενη γνώση προγραμματισμού στις τεχνολογίες κατασκευής ιστοσελίδων, ο Θεόδωρος Τομαράς (Πανεπιστήμιο Κρήτης) θα μας προσφέρει μια «Εισαγωγή στη Σχετικότητα και την Κοσμολογία», ενώ για τους φίλους των μαθηματικών προτείνεται το μάθημα «Πιθανότητες 1» (Μιχάλης Κολουντζάκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης).


Όλα τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν, ενώ η έκδοση βεβαίωσης για όσους συμμετέχοντες την επιθυμούν και τη δικαιούνται κοστίζει 20€ (άνεργοι δωρεάν). Ένα συμβολικό ποσό αναγκαίο για τη λειτουργία ενός δημόσιου θεσμού που δεν επιβαρύνει ούτε κατά ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στην κοινωνία των πολιτών προς την οποία απευθύνεται το έργο του και σε δωρεές που οι άνθρωποί του -5 τον αριθμό- θα πρέπει να προσελκύσουν.

 

 

Πληροφορίες, εγγραφές και παρακολούθηση στο mathesis.cup.gr
Email: [email protected]
Τηλ.:2810-391048

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ