Πώς θα καταλάβετε αν τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας χρειάζονται αντικατάσταση
Τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας αποτελούν βασικό «γρανάζι» για τη σωστή και κυρίως ασφαλή λειτουργία του.

Πώς θα καταλάβετε αν τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας χρειάζονται αντικατάσταση

5 + 5 tips για να διαπιστώσουμε αν τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας χρειάζονται αντικατάσταση και ποια είναι η επιλογή που μας ταιριάζει.

Εν όψει του χειμώνα οφείλουμε να τσεκάρουμε την κατάσταση των ελαστικών μας και σε περίπτωση αντικατάστασής τους να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας αποτελούν βασικό «γρανάζι» για τη σωστή και κυρίως ασφαλή λειτουργία του και οφείλουν να βρίσκονται μόνιμα σε άριστη κατάσταση.

 

Όντας το μοναδικό σημείο επαφής με την άσφαλτο, είναι το πρώτο εξάρτημα του οχήματός μας που θα πρέπει να ελέγχουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συχνότητα. Πώς, όμως, θα είμαστε σίγουροι ότι χρειάζονται αντικατάσταση; Ακολουθούν πέντε σημάδια τα οποία μας «ενημερώνουν» ότι έφτασε η κατάλληλη στιγμή:


1

Τα χιλιόμετρα που έχουμε διανύσει με αυτά μαρτυρούν πολλά για την κατάστασή τους. Ένα μέσο σετ ελαστικών έχει ζωή περίπου 40.000 χιλιόμετρα με φυσιολογική οδήγηση. Οπότε, σημειώστε την ένδειξη του χιλιομετρητή όταν τα αντικαταστήσετε, για να ξέρετε πότε θα χρειαστείτε την επόμενη τετράδα!


2

Τα έτη τοποθέτησης «μαρτυρούν» επίσης πολλά. Ακόμα κι αν έχουμε καλύψει 10.000 χιλιόμετρα ή λιγότερα, αν τα ελαστικά μας είναι 10 ετών δεν θα έχουν την ίδια απόδοση με μια νέα τετράδα. Έτσι, όταν κοιτάξετε την ημερομηνία παραγωγής τους και διαπιστώστε ότι έχουν περάσει 5 ή περισσότερα χρόνια από τότε, καλό θα ήταν να σκεφτείτε την αλλαγή τους, ακόμα κι αν έχουν πολύ «ψωμί» ακόμη.


3

Μια άτυχη στιγμή θα μπορούσε να φέρει πρόωρη αντικατάσταση ελαστικών. Αν, για παράδειγμα, ένα από αυτά διατρηθεί από κάποια πρόκα, μπορεί να επισκευαστεί σε ένα βουλκανιζατέρ. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα που δεν είναι εμφανές με την πρώτη ματιά, όμως ο ειδικός θα το εντοπίσει και θα σας ενημερώσει. Αν, λοιπόν, τα ελαστικά σας έχουν αρκετό χρόνο ή χιλιόμετρα «στην πλάτη» τους και ένα από αυτά καταστραφεί, καλό θα ήταν να τα αλλάξετε όλα.


4

Ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα ή την ηλικία των ελαστικών, πολύ μεγάλη σημασία παίζει και η φθορά τους. Αν στο αυτοκίνητο γίνεται «σκληρή» χρήση λόγω γρήγορης οδήγησης γενικότερα, η γόμα «τρώγεται» με ιδιαίτερη ευκολία, ακόμα κι αν πρόκειται για καινούργια ελαστικά με λίγα χιλιόμετρα. Το νόμιμο όριο βάθους του πέλματος είναι 1,6 χιλιοστά, οπότε, για να είστε νόμιμοι, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι στις αυλακώσεις είναι μεγαλύτερο από αυτό και αρκετά μεγαλύτερο, για να είστε απόλυτα ασφαλείς.


5

Οδηγώντας το αυτοκίνητο μπορούμε να καταλάβουμε ευκολότερα αν τα ελαστικά μας βρίσκονται προς το τέλος της ζωής τους. Ακόμη κι αν για την ώρα παραμένουν απολύτως ασφαλή, η αλλαγή συμπεριφοράς στο φρενάρισμα ή στο στρίψιμο προφανώς είναι μήνυμα ότι ήρθε η ώρα για αντικατάσταση. Ο βαθμός φθοράς γίνεται αντιληπτός ευκολότερα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως η βροχή.

 

 

Τι συμβαίνει, όμως, όταν τα πρώτα σημάδια αντικατάστασής τους επιβεβαιωθούν και κυρίως με τι κριτήριο θα πραγματοποιηθεί η αγορά νέων ελαστικών; Ακολουθούν 5 βασικές συμβουλές για σωστή επιλογή ελαστικών:


1

Προφανώς, ο τύπος του αυτοκινήτου μας και οι διαστάσεις ελαστικών του αποτελούν το βασικό κριτήριο. Οι τύποι ελαστικών κάθε εταιρείας δεν διατίθενται σε όλες τις διαστάσεις, οπότε θα πρέπει να τσεκάρουμε πρώτα τι υπάρχει διαθέσιμο για τη δική μας διάσταση, ενώ καλό θα ήταν να ακολουθούμε τις προτάσεις του κατασκευαστή και να μην επιλέγουμε λίγο μεγαλύτερες ή μικρότερες κατά την αλλαγή τους.


2

Ο τρόπος οδήγησης καθορίζει, επίσης, την τελική επιλογή μας. Είμαστε φαν των χαλαρών μετακινήσεων με Eco Driving ή διαθέτουμε «βαρύ πόδι»; Ή μήπως ψηφίζουμε ορεινές διαδρομές; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το επόμενο σετ ελαστικών μας.


3

Οι καθημερινές μας μετακινήσεις αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα επιλογής ελαστικού. Αν, για παράδειγμα, κινούμαστε κατά κύριο λόγο εντός πόλης, η επιλογή θα είναι εντελώς διαφορετική απ' ό,τι αν κινούμασταν καθημερινά σε εθνικό οδικό δίκτυο. Οπότε οφείλουμε να συνυπολογίσουμε και αυτή την παράμετρο προτού αποφασίσουμε οριστικά.


4

Οι καιρικές συνθήκες του τόπου διαμονής μας επηρεάζουν σημαντικά την επιλογή ελαστικών, καθώς, ανάλογα με το πόσο χαμηλή είναι η θερμοκρασία τον χειμώνα, πόσο υψηλή το καλοκαίρι, πόσο συχνά βρέχει και κάθε πότε χιονίζει, θα κριθεί και το τελικό αποτέλεσμα της αναζήτησής μας.


5

Ο βαθμός φθοράς ενός ελαστικού διαφέρει σημαντικά από τον αντίστοιχο σε έναν άλλο τύπο. Αυτό οφείλεται στην κατασκευή του, καθώς και στο πόσο μαλακή είναι η γόμα του. Αρκετά ελαστικά αντέχουν με σχετική άνεση για τρία με τέσσερα χρόνια, ήτοι όσο και το προτεινόμενο χρονικό διάστημα για αντικατάστασή τους, όμως κάποια ίσως χρειαστούν αλλαγή νωρίτερα. Τα τελευταία, ωστόσο, στην πλειονότητά τους διαθέτουν καλύτερο κράτημα και φρενάρισμα.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ