Βόρεια Συρία: Πώς είναι η κατάσταση μετά τον σεισμό;

Βόρεια Συρία: Πώς είναι η κατάσταση μετά τον σεισμό; Facebook Twitter
«Δυστυχώς, ακόμα και σε μια τέτοια ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή μπαίνουν μπροστά οι ιδεολογίες, οι σημαίες και τα πολιτικά παιχνίδια. Ο Άσαντ αξιώνει οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια να περνάει πρώτα από τη Δαμασκό».
0

Δεν ήταν μόνο η νοτιοανατολική Τουρκία που δοκιμάστηκε σκληρά από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Σοβαρό αντίκτυπο είχε και στη βόρεια Συρία που έπαιξε «δεύτερο βιολί» στις ειδήσεις, η ανθρώπινη τραγωδία όμως είναι κι εδώ μεγάλη, και μάλιστα σε μια χώρα όπου οι πληγές του εμφυλίου παραμένουν ανοικτές – μια φρίκη δίχως τέλος.

Κάπου 300.000 Σύριοι έχουν βρεθεί άστεγοι, αρκετές χιλιάδες είναι οι τραυματίες, ενώ σε 3.000 ανέρχονται οι καταμετρημένοι ως τώρα νεκροί. Όπως όμως συμβαίνει και στην Τουρκία, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι τα θύματα είναι πολλαπλάσια, δεδομένου μάλιστα ότι εδώ δεν έχουμε μια πληθώρα εγχώριων και ξένων διασωστικών ομάδων που επιχειρούν. Η περιοχή είναι φτωχότερη, οι άνθρωποι το ίδιο, οι υποδομές σχεδόν ανύπαρκτες, όπως και οι δημόσιες και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι η φροντίδα όσων επέζησαν.  

Μιλήσαμε για όλα αυτά με τον Απόστολο Βεΐζη, γενικό διευθυντή της ΜΚΟ Intersos Hellas που επιχειρεί στη βόρεια Συρία από το 2019, στηρίζοντας ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και ειδικά παιδιά. Παρέχει ιατρική φροντίδα και συμβουλευτική, στηρίζει τις δομές υγείας, διανέμει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Μπροστά σε τέτοιες γενικευμένες συμφορές που δεν γνωρίζουν σύνορα και εθνικότητες ακόμα και οι πολεμικές συγκρούσεις οφείλουν να σταματούν. Θα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί ήδη στη Συρία μια πολιτική εκεχειρία που θα καθιστούσε δυνατή την άμεση και ανεμπόδιστη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εκτός από το γραφείο της στη Δαμασκό, έχει παρουσία σε δύο περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον σεισμό, τη Χάμα και το Ιντλίμπ. «Ήταν μεν δυστύχημα το ότι μας βρήκε ο σεισμός εκεί, “ευτύχημα” όμως που μπορέσαμε να ανταποκριθούμε άμεσα στις εκκλήσεις για βοήθεια», λέει ο γιατρός – και είναι σίγουρα ανακουφιστικό το ότι τουλάχιστον  η αποστολή δεν μέτρησε απώλειες από το χτύπημα του εγκέλαδου. 

— Μιλάμε καταρχάς για τη Συρία, μια χώρα που πέρασε έναν σκληρό και μακροχρόνιο εμφύλιο, με ανυπολόγιστες ανθρώπινες και υλικές απώλειες, κατεστραμμένες πόλεις και υποδομές, και αντιπαλότητες που δεν έχουν κοπάσει. 
Ακριβώς. Η φυσική καταστροφή ήρθε να επιβαρύνει μια ήδη οριακή κατάσταση. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2024 κάπου 14 εκατ. Σύριοι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια, 700.000 περισσότεροι από πέρσι.

Επιπλέον, 77% των Σύριων που ζουν στις ελεγχόμενες από την κεντρική κυβέρνηση περιοχές αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν μόνο έξι στους δέκα πολίτες κι αυτό για 3-8 ώρες ημερησίως. Αλλού τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Επιπλέον, η Συρία σήμερα είναι πολύ φτωχότερη και διαθέτει πολύ λιγότερους πόρους από την Τουρκία. Αγαθά που στη δεύτερη βρίσκεις εύκολα ακόμα και σε συνοικιακά σούπερ μάρκετ, στην πρώτη, ειδικά στην παρούσα φάση, είναι δύσκολο να βρεθούν. 

intersos Facebook Twitter
Έχουμε συνολικά τέσσερις κινητές μονάδες με γιατρό, νοσηλευτή, μαία, ψυχολόγους αλλά και ανθρώπους που καταγράφουν ελλείψεις και ανάγκες. 

— Διαβάζαμε ότι μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση Άσαντ αρνούνταν να διευκολύνει την παροχή βοήθειας σε περιοχές εκτός της δικαιοδοσίας της, μεγάλο κομμάτι των οποίων βρίσκεται ακριβώς στην πληγείσα ζώνη. 
Θα σας πω. Στην ελεγχόμενη από τη Δαμασκό Χάμα, όπου βρίσκεται το ένα κλιμάκιό μας, οι άνθρωποι αναγκάζονταν, ελλείψει μέσων, να σκάβουν κυριολεκτικά με τα χέρια μήπως βρουν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια. Τα υπάρχοντα νοσοκομεία είναι κι αυτά ετοιμόρροπα, λείπουν ακόμα και βασικά φάρμακα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στον δρόμο – 80.000 μόνο στο Χαλέπι.

Στο κομμάτι που ελέγχει η αντιπολίτευση και όπου κατοικούν περί τα 4 εκατ. άνθρωποι, το 1,7 εκατ. ζει σε σκηνές, ένας τεράστιος αριθμός εκτοπισμένων για τους οποίους τα πράγματα τώρα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο. Εδώ και αρκετές ημέρες δεν λάμβαναν καν ανθρωπιστική βοήθεια, εφόσον το μοναδικό υπάρχον πέρασμα από την Τουρκία, το οποίο ελέγχουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, παραμένει προσώρας κλειστό. Οι κυανόκρανοι δεν είχαν καν βενζίνη για τα ασθενοφόρα, ενώ ο FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) έχει ανακοινώσει ότι τα τρόφιμα στην περιοχή επαρκούν για μία εβδομάδα το πολύ ακόμη.

Σημειωτέον ότι ανάμεσα στα θύματα του σεισμού στη νοτιοανατολική Τουρκία βρίσκονται και αρκετοί Σύριοι πρόσφυγες που είχαν καταφύγει εκεί – όσοι εντοπίστηκαν νεκροί, επιστρέφουν τώρα σε φέρετρα...

— Πώς επιχειρείτε εσείς εκεί και πώς είναι η κατάσταση αυτήν τη στιγμή; 
Έχουμε συνολικά τέσσερις κινητές μονάδες με γιατρό, νοσηλευτή, μαία, ψυχολόγους αλλά και ανθρώπους που καταγράφουν ελλείψεις και ανάγκες. Οι περισσότεροι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Χάμα, έξω από το οποίο βοηθούμε κι εμείς όπου μπορούμε, διανέμοντας ταυτόχρονα επισιτιστική βοήθεια.

Υπάρχουν, όπως είπαμε, μεγάλες ανάγκες σε τρόφιμα, ακόμα μεγαλύτερες, δε, σε φάρμακα και ιατρικό υλικό, ιδίως στα πιο απομακρυσμένα νοσοκομεία. Οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν, ο χρόνος δουλεύει εναντίον μας, πασχίζουμε όμως για το καλύτερο.

Δυστυχώς, ακόμα και σε μια τέτοια ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή μπαίνουν μπροστά οι ιδεολογίες, οι σημαίες και τα πολιτικά παιχνίδια. Ο Άσαντ αξιώνει οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια να περνάει πρώτα από τη Δαμασκό, από την επίσημη κυβέρνηση δηλαδή, οι ξένες κυβερνήσεις πάλι, που πιέζονται να συνδράμουν, κωλυσιεργούν με διάφορα προσχήματα, πράγμα που βρίσκω αδικαιολόγητο. Ούτε γίνεται να σκεφτόμαστε αν θα βοηθήσουμε τον απλό κόσμο που υποφέρει επειδή στη μεν Τουρκία κυβερνά το καθεστώς Ερντογάν, στη δε Συρία το καθεστώς Άσαντ.

Μπροστά σε τέτοιες γενικευμένες συμφορές που δεν γνωρίζουν σύνορα και εθνικότητες ακόμα και οι πολεμικές συγκρούσεις οφείλουν να σταματούν. Θα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί ήδη στη Συρία μια πολιτική εκεχειρία που θα καθιστούσε δυνατή την άμεση και ανεμπόδιστη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι ίσως και ευκαιρία να εκτιμηθούν διαφορετικά μερικά πράγματα, να ανοίξει ένας νέος διάλογος...

syria quake Facebook Twitter
Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2024 κάπου 14 εκατ. Σύριοι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια, 700.000 περισσότεροι από πέρσι. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

— Ισχύει ότι η Άγκυρα, μετά τις εκκλήσεις, συζητά να ανοίξει δύο επιπλέον συνοριακά περάσματα ώστε να διευκολυνθεί η ροή της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη βόρεια Συρία;
Πράγματι, και υποτίθεται ότι τα φορτηγά είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, φοβάμαι όμως ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ. Θέλουμε, εντούτοις, να ελπίζουμε ότι η δύναμη και το μεγαλείο της ανθρώπινης αλληλεγγύης θα ξεπεράσουν στο τέλος όλα τα εμπόδια, ότι οι ίδιοι οι πολίτες όχι μόνο θα βοηθήσουν καθένας όπως μπορεί αλλά θα υποχρεώσουν τους πολιτικούς τους να συνδράμουν ουσιαστικά, αφήνοντας κατά μέρος σκοπιμότητες και συμφέροντα, όπως έχουμε όλοι χρέος να κάνουμε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να στηρίξουμε και να φροντίσουμε όσους επέζησαν και θα πρέπει τόσο οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες όσο και όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο να συντονίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να αποστέλλονται στους πληγέντες τα πλέον χρειαζούμενα κατά περίπτωση, είτε πρόκειται για τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό είτε για χρηματική βοήθεια. 

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο σεισμός και ο εκφοβισμός

Ρεπορτάζ / Ο σεισμός και ο εκφοβισμός

Οι αντιδράσεις του Ερντογάν στους καταστροφικούς σεισμούς φανερώνουν πως ενδιαφέρεται περισσότερο να ελέγξει το αφήγημα και να καταπνίξει τις επικριτικές φωνές εντός της χώρας του παρά να συμβάλει στην έγκαιρη διάσωση των πληγέντων.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ

Σαν Σήμερα Βρέθηκε Νεκρός / Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ;

Σαν σήμερα, το 1948, ένας βαρκάρης βρίσκει το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ να επιπλέει κοντά στον Λευκό Πύργο. Η σειρά ηχητικών ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη ρίχνει φως σε μια δολοφονία με μεγάλες πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις για την Ελλάδα του εμφυλίου.
Μα μπορούν και χορεύουν οι ανάπηροι;

Ζούμε, ρε! / Μα, μπορούν να χορεύουν οι ανάπηροι;

Μπορεί ένα ανάπηρο άτομο να εκπαιδευτεί στον χορό; Ποια είναι τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τη σχέση χορού-αναπηρίας τόσο από τα άτομα χωρίς αναπηρία όσο από τα ίδια τα ανάπηρα άτομα; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον ψυχολόγο, χορευτή και ηθοποιό Ανδρέα Κολίσογλου.
THE LIFO TEAM
Τα «Φωτεινά Ξυστά», «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν» στη γειτονιά των Ποντίων στην Ελευσίνα

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Πώς οι Beforelight φώτισαν τις μέρες και τις νύχτες της Ελευσίνας

Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με την Ειρήνη Στείρου και τον Βασίλη Ντόβρο της ομάδας Beforelight για τα «Φωτεινά Ξυστά», τη «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν», τις πρωτότυπες φωτιστικές εγκατάστασεις που δημιούργησαν, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

THE UPFRONT INITIATIVE 2024 / Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

Η Ντάλια Τόμπρου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού‎ στην Εθνική Ασφαλιστική, εξηγεί πώς η εταιρεία της έχει ψηλά στην ατζέντα τη συμπερίληψη αλλά και πώς αυτό γίνεται με ουσιαστικές αποφάσεις και στρατηγικές.
NEWSROOM
«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Ζούμε, ρε! / «Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουν δημόσια και άλλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους; Πόσο δεκτικά είναι τα media και γενικά οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε κάτι τέτοιο; Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες.
THE LIFO TEAM
Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ