Bob Dylan: Χρόνια τώρα, ξέρει να ποζάρει ο άτιμος!

Bob Dylan: Χρόνια τώρα, ξέρει να ποζάρει ο άτιμος! Facebook Twitter
Τα πορτρέτα του ώριμου Dylan για την καμπάνια της Celine φωτογραφήθηκαν από τον διευθυντή δημιουργικού του brand, Hedi Slimane.
0

Ένα παγωμένο απόγευμα στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο του 1963, ο Bob Dylan πόζαρε με την τότε φίλη του, Suze Rotolo, για το πορτρέτο που θα εμφανιζόταν στο εξώφυλλο του δεύτερου άλμπουμ του, "The Freewheelin' Bob Dylan". Είχε επιλέξει με ιδιαίτερη φροντίδα τα ατημέλητα ρούχα του, σημείωνε αργότερα η Rotolo στα απομνημονεύματά της. Η εμφάνισή του περιλάμβανε ένα από τα αγαπημένα του ρούχα: ένα καφέ σουέτ σακάκι. «Ήταν μια σαφής επιλογή ‘εικόνας’», έγραφε η Rotolo, «καθώς το σακάκι εκείνο δεν ήταν ούτε κατά διάνοια κατάλληλο για τόσο ψυχρό καιρό».

Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης εκείνη τη μέρα, ο νεαρός τραγουδιστής κατάφερε να κατασκευάσει μια γοητευτική δημόσια εικόνα για τον εαυτό του, δίνοντας ταυτόχρονα την εντύπωση ότι δεν τον ενδιέφερε και πολύ η εμφάνισή του. Εξήντα χρόνια μετά, το ταλέντο του ως αντικείμενο φωτογράφισης γίνεται φανερό για άλλη μια φορά στα πορτραίτα της νέας διαφημιστικής καμπάνιας της Celine Homme.

Το διαχρονικής ισχύος εξώφυλλο του "Freewheelin'", τραβηγμένο από τον Don Hunstein, είχε μια υπνωτική επίδραση στην πρώτη φουρνιά οπαδών του Dylan. Ο ιστορικός Sean Wilentz, έφηβος όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ, το είδε ως «μια εικόνα που, με την hip σεξουαλικότητά της, ήταν πιο διεγερτική από οτιδήποτε είχα δει στα αντίτυπα του Playboy που κυκλοφορούσαν κρυφά από χέρι σε χέρι στο σχολείο», έγραψε στο βιβλίο του "Bob Dylan in America" που κυκλοφόρησε το 2010.

Ο ίδιος ο Dylan είχε επίσης αντιληφθεί τη δύναμη αυτής της εικόνας: Όταν μοίρασε προκαταβολικά αντίγραφα του δίσκου σε φίλους του την άνοιξη του 1963, τους έλεγε ότι «το εξώφυλλο είναι το πιο σημαντικό μέρος του άλμπουμ», σύμφωνα με έναν από τους πρώτους βιογράφους του, τον Anthony Scaduto.

Ο Dylan δίνει πάντα στην κάμερα αυτό που εκείνη θέλει Facebook Twitter
Το διαχρονικής ισχύος εξώφυλλο του "Freewheelin'", τραβηγμένο από τον Don Hunstein, είχε μια υπνωτική επίδραση στην πρώτη φουρνιά οπαδών του Dylan. Ο ίδιος ο Dylan είχε αντιληφθεί τη δύναμη αυτής της εικόνας: Όταν μοίρασε προκαταβολικά αντίγραφα του δίσκου σε φίλους του την άνοιξη του 1963, τους έλεγε ότι «το εξώφυλλο είναι το πιο σημαντικό μέρος του άλμπουμ»

Την ίδια χρονιά ο Dylan πόζαρε για τον Richard Avedon. Φορώντας ένα καρό πουκάμισο και ένα φθαρμένο τζιν – και με μια ταλαιπωρημένη θήκη κιθάρας ως αξεσουάρ – πόζαρε κοντά στο East River του Μανχάταν, κοιτάζοντας στο φακό της κάμερας με ένα ανεξιχνίαστο μειδίαμα στο πρόσωπό του. Μια ασημένια εκτύπωση αυτού του πορτραίτου πουλήθηκε 62.500 δολάρια σε δημοπρασία του 2014.

Το 1965, ένας πολύ διαφορετικός Dylan στεκόταν σε ένα βροχερό πεζοδρόμιο της Πέμπτης Λεωφόρου κατά μήκος του Σέντραλ Παρκ καθώς ο Avedon τον φωτογράφιζε για το Harper's Bazaar. Ντυμένος με μαύρο παλτό και μυτερές μπότες, ο τραγουδιστής ήταν πλέον της μόδας, αγριομάλλης, ανδρόγυνος. Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια του δήλωναν ότι δεν ήταν πια η νέα άφιξη στην πόλη, δεν ήταν πια αθώος.

ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΕΓΩ--Ο Dylan δίνει πάντα στην κάμερα αυτό που εκείνη θέλει Facebook Twitter
O Dylan από τον Αvedon, 1965

Υπήρξε επίσης πολύ φιλικός στον φακό του φωτογράφου και σκηνοθέτη Jerry Schatzberg, υπεύθυνου για το αχνό πορτρέτο με το έντονο βλέμμα που θα κοσμούσε το 1966 το εξώφυλλο του άλμπουμ "Blonde on Blonde". Μέσα σε διάστημα δυόμισι χρόνων, η συνεργασία τους θα είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά από πορτρέτα αρκετά για να γεμίσουν τις περισσότερες από 250 σελίδες του λευκώματος "Dylan by Schatzberg" που κυκλοφόρησε το 2018. «Απλώς στρέφεις την κάμερα πάνω του και αφήνεις τα πράγματα να συμβούν», δήλωνε ο Schatzberg στο βιβλίο.

Τα πορτρέτα του ώριμου Dylan για την καμπάνια της Celine φωτογραφήθηκαν από τον διευθυντή δημιουργικού του brand, Hedi Slimane. Πριν αναλάβει αυτή τη θέση το 2018, ο Slimane, ο οποίος στο παρελθόν είχε σχεδιάσει συλλογές για τον Yves Saint Laurent και για το Dior Homme, πέρασε πάνω από ένα χρόνο επικεντρώνοντας τη δράση του στη φωτογραφία. Προτιμά κατά κανόνα τις αυστηρές ασπρόμαυρες εικόνες και οι μουσικοί είναι από τα αγαπημένα του θέματα – μεταξύ αυτών που έχουν ποζάρει στο φακό του είναι η Kim Gordon, η Joan Jett, η Joni Mitchell, η Lady Gaga, ο Iggy Pop, ο Keith Richards, ο Jack White και η Amy Winehouse.

Bob Dylan: Χρόνια τώρα, ξέρει να ποζάρει ο άτιμος! Facebook Twitter
Με τα μάτια του κρυμμένα πίσω από σκούρα γυαλιά ηλίου και με μια έκφραση εντελώς ουδέτερη, φαίνεται να μην προδίδει τίποτα. Το μόνο που δεν μπορεί να κρύψει είναι η άνεσή του μπροστά στην κάμερα.

Παρότι προέρχεται από μια εποχή που οι μουσικοί κινδύνευαν να χαρακτηριστούν ξεπουλημένοι εάν υποστήριζαν εμπορικά προϊόντα, ο Dylan δεν είχε φαινομενικά κανένα ενδοιασμό να δανείσει την εικόνα και τα τραγούδια του σε διαφημίσεις για την Apple, την Pepsi, την Cadillac, το Airbnb, την IBM και αρκετές άλλες εταιρείες. Ίσως η πιο αξιομνημόνευτη περίπτωση απ’ όλες ήταν όταν εμφανίστηκε, μαζί με την Adriana Lima, σε μια τηλεοπτική διαφήμιση 30 δευτερολέπτων για τη Victoria's Secret το 2004. Αυτή η εμφάνιση φάνηκε να επαληθεύει κάτι που είχε πει κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου το 1965. «Αν επρόκειτο να ξεπουληθείτε σε κάποιο προϊόν, ποιο θα επιλέγατε;», τον είχε ρωτήσει ένας από τους πολλούς δημοσιογράφους στην αίθουσα. «Τα γυναικεία ενδύματα», ήταν η απάντηση του Dylan.

Ο Slimane φωτογράφισε τον Dylan στο Λος Άντζελες τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε ένα από τα πορτρέτα, ο 81χρονος νομπελίστας απεικονίζεται με μια ακουστική κιθάρα. Σε ένα άλλο, παίζει μια ηλεκτρική Gibson. Για τους θαυμαστές που τον έχουν δει στις πρόσφατες περιοδείες του, η επιλογή των συγκεκριμένων οργάνων μοιάζει παράταιρη, καθώς το βασικό «εργαλείο» του τα τελευταία χρόνια ήταν το πιάνο ή το εκκλησιαστικό όργανο.

Όπως και οι φωτογραφίες  που τραβήχτηκαν τη δεκαετία του '60 από τον Avedon, τον Hunstein και τον Schatzberg, τα πορτρέτα του Slimane επιτρέπουν στον κ. Dylan να διατηρεί αυτή την θεμελιώδη αινιγματική του ιδιότητα. Φορώντας ένα δερμάτινο μπουφάν Celine, με τα μάτια του κρυμμένα πίσω από σκούρα γυαλιά ηλίου και με μια έκφραση εντελώς ουδέτερη, φαίνεται να μην προδίδει τίποτα. Το μόνο που δεν μπορεί να κρύψει είναι η άνεσή του μπροστά στην κάμερα.

Με στοιχεία από τουε The New York Times

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Νάνσυ Σπετσιώτη, κάτοικο της περιοχής, η οποία καταγράφει την προσβασιμότητα της Φωκίωνος Νέγρη και άλλων γειτονικών δρόμων για τα άτομα με αναπηρία.
THE LIFO TEAM
Σκληρές Αλήθειες

Άρης Δημοκίδης / 10 Σκληρές Αλήθειες που σοκάρουν μέχρι σήμερα

Αδυσώπητοι εγκληματίες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, δολοφόνοι που παρίσταναν τους αθώους, παράξενες εξαφανίσεις και σοκαριστικές αποκαλύψεις σε 10 ηχητικά ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη που φωτίζουν ξανά πολύκροτες υποθέσεις.
THE LIFO TEAM
O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Ζωή στα καλύτερά της / Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Mια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το πώς μπορούν οι έφηβοι να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να αναπτύξουν στρατηγικές μελέτης την περίοδο των Πανελληνίων, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Lifo Videos / «Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου μιλά για την πορεία της από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την τηλεόραση, για τα όρια που χρειάστηκε να θέσει, τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε και την ανάγκη για αυτοπροστασία που καλλιέργησε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο Αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Πώς το αρχείο υποδεικνύει τα αναγνώσματα του ποιητή. Η προσωπική του βιβλιοθήκη, τα ενδιαφέροντά του, η ανάγνωση στην ποίηση του Καβάφη και η θέση του στην «Ιστορία της Ανάγνωσης». Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Ο Καβάφης ανάμεσά μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Lifo Videos / «Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης μιλά για το τραύλισμα που τον σημάδεψε από παιδί, το bullying και την απομόνωση που βίωσε, και για το πώς η υποκριτική τον απελευθέρωσε, βοηθώντας τον να το ξεπεράσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ο δικηγόρος από την Κρήτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του και της πεθεράς του

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και την πεθερά του δικηγόρου από την Κρήτη;

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το θρίλερ της διπλής δολοφονίας της συζύγου και της πεθεράς γνωστού δικηγόρου, που συγκλόνισε και δίχασε την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου το φθινόπωρο του 1996.
Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.
«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ