Gourmet Olive & Delicacies

Gourmet Olive & Delicacies Facebook Twitter
0

Αν υπάρχει ένα πράγμα στην Ελλάδα που δε μας απογοητεύει ποτέ, αυτό είναι η ελληνική φύση. Η φύση του τόπου μας που παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας τα οποία αναγνωρίζονται διεθνώς για τις υψηλές προδιαγραφές και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Το λάδι είναι ίσως ο βασιλιάς αυτών των αγαθών, ενώ και ακολουθούν δεκάδες καρποί της ελληνικής γης οι οποίοι χάρη σε ορισμένους παραγωγούς χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο και καταλαμβάνουν τη θέση που τους αξίζει στο ράφι των εξαιρετικών φυσικών προϊόντων.

Η Έκθεση Gourmet Olive & Delicacies είναι η διοργάνωση που αναδεικνύει τόσο τα προϊόντα όσο και τους ανθρώπους πίσω από αυτά για να μας υπενθυμίσει εκείνο που καμιά φορά ξεχνάμε ή θεωρούμε δεδομένο: ο τόπος μας είναι ευλογημένος και είναι στο χέρι μας να τον αξιοποιήσουμε με σεβασμό και προσοχή.

Gourmet Olive & Delicacies Facebook Twitter

Στη δεύτερη χρονιά της Gourmet Olive & Delicacies που πραγματοποιήθηκε 5 – 7 Μαΐου στον εξαιρετικό χώρο Lab’ Attoir στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε για μια ακόμα φορά το μεγαλείο των ελληνικών τυποποιημένων προϊόντων. Περισσότερα από 300 αγαθά κατείχαν τη δική τους θέση σε αυτό το μοναδικό εκθεσιακό γεγονός μεταξύ των οποίων εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, ελιές, μέλια, μαρμελάδες, chutneys, αλείμματα, σάλτσες, τυροκομικά, γλυκά κουταλιού, σοκολάτες, βότανα, παξιμάδια, κουλουράκια, παστέλια, ζυμαρικά, κουραμπιέδες, αποστάγματα, έλαια, σαπούνια καθώς και αρκετά ακόμα ιδιαίτερα παρασκευάσματα, από σιρόπια αρωματικών φυτών μέχρι σφαιροποιημένες πέρλες ελαιόλαδου και βαλσάμικου.

Gourmet Olive & Delicacies Facebook Twitter

Για τρεις ημέρες οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα, να γνωρίσουν τους παραγωγούς αλλά και να συμμετάσχουν στις θεματικές τράπεζες γευσιγνωσίας με προϊόντα delicatessen ή να γευτούν διαφορετικά ελαιόλαδα και ελιές στο «Olive Bar». Ταυτόχρονα, δημοφιλείς chef  επιδόθηκαν σε μαγειρικές επιδείξεις, ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει το σεμινάριο καλλυντικών με βρώσιμα υλικά από γνώστες του είδους. Επίσης, όσοι βρέθηκαν στην έκθεση  είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το «Bloody Gourmet», το signature cocktail της Gourmet Olive & Delicacies δια χειρός του bartender Αναστάση Βιζυηνού, ενώ απόλαυσαν τον Στέλιο Παρλιάρο ο οποίος στην εναρκτήρια μαγειρική επίδειξη επέλεξε τρεις μοναδικές συνταγές με ελαιόλαδο και παρουσίασε το νέο crumble ελαιόλαδου ειδικά για τους επισκέπτες της έκθεσης.

Όσο για τους εκθέτες, ξεχώριζαν όλοι για την ποιότητα των προϊόντων αλλά και για την δική τους εξαιρετική προσέγγιση στο πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλά και να παρουσιαστούν τα αγαθά της ελληνικής φύσης

Laouta / Φυσικά Καλλυντικά Καρπάθου

Gourmet Olive & Delicacies Facebook Twitter

H εταιρία Laouta και η ιδιοκτήτριά της Εύη Λαχανά, προσφέρει 100% φυτικά χειροποίητα σαπούνια και καλλυντικά από εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και άγρια βότανα που προέρχονται αποκλειστικά από τη φύση της Καρπάθου.  Από τα προϊόντα της ξεχωρίζουν το repair balm για ενυδάτωση και θρέψη προσώπου και σώματος καθώς και το ξηρό λάδι σώματος deep hydrating glowing body oil.

Fanourgakis Family / Ελαιόλαδα

Gourmet Olive & Delicacies Facebook Twitter

Η οικογένεια Φανουργάκη παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κορυφαίας ποιότητας ΠΟΠ Μεσσαράς, το οποίο ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες κατέχοντας και τις αντίστοιχες διακρίσεις. Μετά από έξι δεκαετίες και τρεις γενιές η οικογένεια Φανουργάκη εξακολουθεί να ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς διατηρώντας τον ίδιο σεβασμό στην παράδοση και τις αξίες του ευλογημένου αυτού τόπου. Με επικεφαλής τον Παντελή Φανουργάκη η εταιρία τηρεί ευλαβικά όλες τις σύγχρονες ορθές γεωργικές πρακτικές παράγοντας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από ένα μεγάλο αριθμό ιδιόκτητων ελιόδεντρων, αλλά και επιλεγμένων παραγωγών της ευρύτερης  περιοχής.

Beekeeper Family / Μέλια

Gourmet Olive & Delicacies Facebook Twitter

Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, προερχόμενος από οικογένεια μελισσοκόμων και κατέχοντας πτυχίο Γεωπονικής Σχολής, δημιουργεί την πρώτη ετικέτα της BEEKEEPER FAMILY PAPADOPOULOS (http://beekeeperfamily.gr/) έχοντας τους πρώτους 3 κωδικούς εξαιρετικού μελιού. Το μέλι της οικογενειακής παραγωγής πλέον συσκευάζεται σε σύγχρονα μηχανήματα, φέροντας τις πιστοποιήσεις και ό,τι άλλο προβλέπει η νομοθεσία για τα συσκευασμένα προϊόντα που πωλούνται σε παντοπωλεία και καταστήματα delicatessen.  Το κάθε είδος μελιού, δάσους, πεύκου και ανθέων και κωνοφόρων, συμβολίζεται με άλλο χρώμα στις κυψέλες της κάθε ετικέτας για να προβάλει τη διαφορετική γεύση.

Γιαχανάς / Πάστες και έλαια από σπόρους

Gourmet Olive & Delicacies Facebook Twitter

Το εργαστήριο ‘’Γιαχανάς’’ είναι μια σύγχρονη εταιρεία παραγωγής προϊόντων από ελαιούχους σπόρους η όποια δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ορεστιάδας εδώ και 4 χρόνια. Έχοντας ως προτεραιότητα τον καταναλωτή η περισυλλογή των σπόρων οποίοι επεξεργάζονται, γίνεται με την προσεχτική διαλογή από τις έφορες πεδιάδες της θρακικής γης διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία και την ποιότητα των προϊόντων. Η επεξεργασία, παραγωγή και εμφιάλωση των προϊόντων πραγματοποιείται με την φυσική μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης πληρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την παραγωγή φυσικών βρώσιμων προϊόντων. Από τα προϊόντα ξεχωρίζουν η πάστα κολοκυθόσπορου και το σησαμέλαιο.

Κτήμα Χειμωνίδη / Ρόδια (χυμοί και σπόρια)

Gourmet Olive & Delicacies Facebook Twitter

Στους πρόποδες του όρους Πάΐκου από το έτος 1925 η οικογένεια Χειμωνίδη με έδρα το Πολύπετρο Κιλκίς  παράγει προϊόντα της μάνας γης.  Από το έτος 2006 υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Χειμωνίδη καλλιεργούνται τρεις ποικιλίες ροδιάς: οι γλυκιές Ακο και Herkovits και η γλυκόξινη Wonderfull παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης χυμούς ροδιού καθώς και σποράκια ροδιού.

Η καλλιέργεια γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής γεωργικής πρακτικής και τα διεθνή πρότυπα προσφέροντας στους καταναλωτές γεύση και ποιότητα. Από τα προϊόντα τους ξεχωρίζουν τα φρέσκα γλυκά σποράκια ροδιού.

 

Γυναικείος αγροτικός συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου / Χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα

Gourmet Olive & Delicacies Facebook Twitter

Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντώνιου ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1999 και είναι ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του Νομού Θεσσαλονίκης. Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η απασχόληση των αγροτισσών γυναικών, η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματός τους, η ανάπτυξη του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση μιας σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι. Ο συνεταιρισμός παράγει χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας με συνταγές που αντανακλούν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου. Ξεχωρίζουν τα περέκ με χειροποίητα φύλλα πίτας ψημένα στο τζάκι με ξύλα καθώς και τα ποντιακά προϊόντα όπως συρόν, ιβριστό, μακαρίνα χυλοπίτες και τραχανάς.

Αμαλί Κεράσματα / Παραδοσιακά γλυκά, προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, ξύδι, λεμονάδες, σάλτσες

Gourmet Olive & Delicacies Facebook Twitter

Τα Αμαλί Κεράσματα είναι προϊόντα με ξεχωριστές μυρωδιές και σύγχρονες γεύσεις που θυμίζουν και ανασύρουν μνήμες από την κουζίνα της γιαγιάς: Παραδοσιακά γλυκά, προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, ξύδι, λεμονάδες και σάλτσες από την  Αμαλία Μπίρτσα από τη Χαλκίδα. Ξεχωρίζουν τα οπωρικά ξύδια, τα οποία είναι φυσικά αρωματισμένα με φρούτα και η γλυκόξινη σάλτσα κολοκύθας με κάρυ και κόκκινης πιπεριάς με τσίλι.

Ανάμεσα στους εκθέτες βρίσκονταν η Ελένη Ψυχούλη και η Μυρσίνη Λαμπράκη, και οι δυο ιδιαίτερα δημοφιλείς από τις εκπομπές τους στην τηλεόραση, τα βιβλία τους αλλά κυρίως την αγάπη τους για την ελληνική γη και τα προϊόντα της. Η παρουσία τους στα δικά τους προσωπικά περίπτερα ήταν χαρακτηριστική και είχε απόλυτη σχέση με τον τελικό στόχο της Gourmet Olive & Delicacies που δεν είναι άλλος από την προβολή των ελληνικών προϊόντων και την παρουσίασή τους ως αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας μας.

Μιας κουλτούρας που συνεχώς ανανεώνεται, παίρνει σύγχρονη μορφή και βρίσκεται σε θέση να κατακτήσει τόσο την εγχώρια όσο και τις αγορές του εξωτερικού με την ποιότητα και την αισθητική που την χαρακτηρίζει. Σε αυτό τον δρόμο η Gourmet Olive & Delicacies συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο.

Gourmet Olive & Delicacies Facebook Twitter

Ανάμεσα στους παρουσιαστές των Masterclass ήταν και ο δημοσιογράφος Άρης Δημοκίδης που λέει για την εμπειρία: «Είχε μεγάλο ενδιαφέρον το πώς καθίσαμε όλοι μαζί σ’ ένα μεγάλο τραπέζι για να δοκιμάσουμε τα προϊόντα της Μακεδονικής γης. Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον είχαν οι γνώσεις που απέκτησα για τα τρόφιμα και τις οποίες προσπάθησα να μεταδώσω στους συνδαιτημόνες, για παράδειγμα, ας πούμε, το πώς τα τσάτνεϊ στην ουσία έχουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα και πώς ένας σπουδαίος γευσιγνώστης είχε πει πως αν θέλουμε να φάμε όπως οι Αρχαίοι Έλληνες αρκεί να δοκιμάσουμε την κινεζική κουζίνα. Ήταν διασκεδαστική και νόστιμη εμπειρία, κυρίως γιατί γνωρίσαμε γεύσεις και παραγωγούς και διαπιστώσαμε πόση ποικιλία γκουρμέ τροφίμων υπάρχει σε κοντινή απόσταση απ’ την πόλη μας. Χάρη στην έκθεση πάντως ανακάλυψα και αγόρασα ένα σωρό πράγματα που με ενθουσίασαν: Απ’ τις γεμιστές με τυρί ελιές μέσα σε λάδι τρούφας, μέχρι το τσάτνι μανιταριού, κι απ’ το τσάϊ με τη συσκευασία που γίνεται γλάστρα μέχρι το απίστευτο σοκολατάκι με Κρόκο Κοζάνης!»

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΕΧΑΝ & ΦΟΔΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Ανακηρύχθηκαν οι νικητές του Μεγάλου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης σε 13 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Market news / ΤΕΧΑΝ & ΦΟΔΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Οι νικητές του Μεγάλου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης

Μαθητές από 200 σχολικά τμήματα των 13 Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετείχαν ενεργά στον διαγωνισμό της ΤΕΧΑΝ δείχνοντας τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
THE LIFO TEAM