Η ελληνική πρόταση για τα 86α Οσκαρ;

Θα είναι «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», σύμφωνα με το Hollywood Reporter

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ/ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ-SHOWTIME 27.8.2013 | 02:54

 

Η ταινία του Εκτορα Λυγίζου «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», όπως ήταν αναμενόμενο, είναι η ελληνική πρόταση για τα 86α Οσκαρ.

Οπως γράφει η εφημερίδα "The Hollywood Reporter", η  ταινία έχει θεωρηθεί ως απάντηση στην τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα καθώς η ανεργία έχει φτάσει το 27% (και σχεδόν διπλάσιο για τους νέους), ένα ποσοστό που είναι υψηλότερο από  το ποσοστό ανεργίας  στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του '30.

 

Update: Σύμφωνα με το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ το Hollywood Reporter βιάστηκε να δώσει το χρίσμα στο φιλμ:

Λάθος πληροφορία μετέδωσε σήμερα το Hollywood Reporter ότι το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Παρά το δημοσίευμα που αναπαράχθηκε ευρέως και από ελληνικά μέσα, αυτό δεν έχει ακόμη γίνει: το cinemag επικοινώνησε με το Υπουργείο Πολιτισμού από όπου μας ενημέρωσαν ότι η συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου και η τελική πρόταση έχει προθεσμία υποβολής τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η επιτροπή αποτελείται από τους Γιάννη Μπακογιαννόπουλο (πρόεδρος), Στάθη Βαλούκο, Μαρία Κομνηνού, Λάκη Παπαστάθη, Δώρα Μασκλαβάνου, Νίνο Φενέκ Μικελίδη και Τάσο Γουδέλη.

 

 

 

Το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» απέσπασε πολλά βραβεία  στα διάφορα φεστιβάλ του κόσμου όπου προβλήθηκε, μεταξύ των οποίων το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), το πρώτο βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Καλύτερης Ταινίας - Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη-Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Γιάννη Παπαδόπουλου), το Α' Βραβείο στο Φεστιβάλ Crossing Europe στο Λινζ της Αυστρίας, το Α' βραβείο Ανδρικού ρόλου στο Γιάννη Παπαδόπουλο στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και στη Σεβίλλη και βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο φεστιβάλ Galway στην Ιρλανδία.

 

 

Στην ταινία παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Παπαδόπουλος, Λίλα Μπακλέση, Κλεοπάτρα Περάκη, Γιάννης Κομματάς.

 

*****