Eίναι κάπως κομπλεξικό όταν προσπαθεί κάποιος να δώσει πληροφορίες, που έχει συλλέξει από διεθνείς πιστοποιημένους οργανισμούς για προσωπικό του χούϊ, να του λένε ότι 'αρέσκεται στη επίδειξη "γνώσεων".' (Και δεν αναφέρομαι στην moli φυσικά, η οποία θέτει άλλους σοβαρούς προβληματισμούς που αξίζουν συζήτησης)Αν πράγματι έχει στοιχεία να μας τα παρέχει ώστε να αμφισβητήσουμε με στοιχεία την Αμερικανική Εταιρεία Υγείας Σκελετού ή το WebMed ή το Nature όπου δημοσιεύονται όλα τα τελευταία νέα σχετικά με την υγεία και θεωρούνται έγκυρα από τη επιστημονική κοινότητα. Στο δια ταύτα, πράγματι οι έρευνες είναι συχνά αντικρουόμενες και χρηματοδοτούμενες, και απομένει σε μας να τις ερευνούμε περαιτέρω (όπως εκείνη η καταπληκτική για την πρωτείνη αγελαδινού γάλακτος στον καφέ, που μνημόνευε ο Σακκάς για να ισχυρίζεται παπάδες κατόπιν, ενώ την χρηματοδότησε αντίπαλη εταιρεία γάλακτος με άλλη πρωτεϊνοδομή και έγινε σε μια χούφτα άτομα ως δείγμα!https://www.nature.com/articles/1602454Γι'αυτό όμως υπάρχουν οι ΜΕΤΑ-ΕΡΕΥΝΕΣ, γεγονός που να υποθέσω ΔΕΝ (;) γνωρίζει ο έτερος σχολιαστής, οι οποίες έρχονται να πιστοποιήσουν ή να αμφισβητήσουν τις έρευνες που έχουν γίνει συγκεντρωτικά προηγουμένως και γίνονται από ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ερευνητές σε σχέση με τις οποιεσδήποτε ύποπτες χρηματοδοτήσεις. Γιατί στην επιστήμη μετράει η αλήθεια στο τέλος. Ιδού λοιπόν. "Results: The umbrella review identified 201 meta-analyses of observational research with 67 unique health outcomes and 17 meta-analyses of interventional research with nine unique outcomes. Coffee consumption was more often associated with benefit than harm for a range of health outcomes across exposures including high versus low, any versus none, and one extra cup a day. There was evidence of a non-linear association between consumption and some outcomes, with summary estimates indicating largest relative risk reduction at intakes of three to four cups a day versus none, including all cause mortality (relative risk 0.83, 95% confidence interval 0.83 to 0.88), cardiovascular mortality (0.81, 0.72 to 0.90), and cardiovascular disease (0.85, 0.80 to 0.90). High versus low consumption was associated with an 18% lower risk of incident cancer (0.82, 0.74 to 0.89). Consumption was also associated with a lower risk of several specific cancers and neurological, metabolic, and liver conditions. Harmful associations were largely nullified by adequate adjustment for smoking, except in pregnancy, where high versus low/no consumption was associated with low birth weight (odds ratio 1.31, 95% confidence interval 1.03 to 1.67), preterm birth in the first (1.22, 1.00 to 1.49) and second (1.12, 1.02 to 1.22) trimester, and pregnancy loss (1.46, 1.06 to 1.99). There was also an association between coffee drinking and risk of fracture in women but not in men.Conclusion: Coffee consumption seems generally safe within usual levels of intake, with summary estimates indicating largest risk reduction for various health outcomes at three to four cups a day, and more likely to benefit health than harm. Robust randomised controlled trials are needed to understand whether the observed associations are causal. Importantly, outside of pregnancy, existing evidence suggests that coffee could be tested as an intervention without significant risk of causing harm. Women at increased risk of fracture should possibly be excluded.'από την μετα-έρευνα https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3506234/(μετα-έρευνα για το αν η αύξηση καφέ αφαιρεί ασβέστιο συσχετιζόμενο με κατάγματα: αφαιρεί, σε μεγάλη ποσότητα κατανάλωσης, οπότε πίνουμε γαλατάκι και τρώμε γαλακτοκομικά)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5778815/(μετα-έρευνα για τον συσχετισμό κατανάλωσης γαλακτοκομικών και καταγμάτων -υπάρχει συσχέτιση αλλά όχι εντελώς προφανής)Για να ξέρουμε για τι μιλάμε! :)
Σχολιάζει ο/η