Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
EXCLUSIVELY FROM NOWNESS

Ρατσιστές μπάτσοι, αδιάφορη κοινωνία

Μια ομάδα καλλιτεχνών από το Μόντρεαλ δημιούργησε ένα μουσικό βίντεο για την απάθεια της κοινωνίας μπροστά στην ωμότητα των αστυνομικών

Για το φιλμ αυτό, το καλλιτεχνικό δίδυμο «Solitary Dancer» με τη νεο-νουάρ αισθητική συνεργάστηκε με τον Will Niava, έναν κινηματογραφιστή με καταγωγή από την Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού. Το θέμα του φιλμ είναι πώς η κοινωνία αντιμετωπίζει τα ζητήματα φυλετικής ανισότητας και συστημικής καταπίεσης. 

 

Στην ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν, βλέπουμε τρεις νεαρούς άνδρες να καβγαδίζουν με έναν ευέξαπτο αστυνομικό, που εκείνη την ώρα βρίσκεται εκτός υπηρεσίας, χωρίς όμως αυτό να τον εμποδίζει από φέρεται ρατσιστικά εις βάρος ενός μαύρου μέλους του γκρουπ. Η μουσική του βίντεο ταιριάζει απόλυτα με την εξέλιξη της πλοκής και περιλαμβάνει ήχους από συνθεσάιζερ και μπάσο, δημιουργώντας έτσι ένα ρυθμό που αποτυπώνει την κλιμακούμενη αντιπαλότητα μεταξύ των κεντρικών πρωταγωνιστών. 

 

«Έχοντας μεγαλώσει στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, έχω βιώσει αρκετές φορές, είτε εγώ προσωπικά είτε ως μάρτυρας, τη βιαιότητα της αστυνομίας», λέει ο Niava. «Η αστυνομία συνηθίζει να ζητάει λεφτά ως μέσο ανταλλαγής της ελευθερίας σου. Ωστόσο, στη Βόρεια Αμερική νιώθεις ότι η ζωή σου βρίσκεται σε ένα συνεχές διακύβευμα, ακριβώς λόγω του χρώματος του δέρματός σου». 

 

Τέλος, ο Niava μοιράζεται με το κοινό τα όρια της φυλετικής προκατάληψης τοποθετώντας την κάμερα στο κέντρο του διαπληκτισμού. Κάνοντάς το αυτό, ελπίζει ότι θα αφυπνίσει την κοινωνία που έχει «απευαισθητοποιηθεί» απέναντι στην αστυνομική βία. 

 

@Nowness

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή