0
NOWNESS

O ήλιος επιστρέφει στη Γροιλανδία

Το ευφυές και συγκινητικό μικρού μήκους φιλμ των Glen Milner και Ben Hilton τοποθετείται στο ασυναγώνιστης ομορφιάς τοπίο της βόρειας Γροιλανδίας. Εκεί λαμβάνει χώρα η ετήσια τελετή καλωσορίσματος του ήλιου, κατά την οποία οι ντόπιοι Εσκιμώοι Ινουίτ γιορτάζουν κάθε χρόνο την πρώτη αυγή, μετά από 40 ημέρες απόλυτου σκοταδιού. Η ταινία Return of the Sun ακολουθεί την καθημερινή ρουτίνα ενός ψαρά Ινουίτ και του γιου του και εξετάζει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη ζωή της κοινότητάς τους, εξαίροντας την έμφυτη προσαρμοστικότητα της φυλής τους.

«Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί, ο ψαράς μας είχε απώλειες εκατοντάδων κιλών ψαριών εξαιτίας του πάγου που λιώνει, φαινόμενο σπάνιο για την εποχή» εξηγεί ο Milner. «Οι ψαράδες σκέφτονται ήδη νέες μεθόδους για τη δουλειά του».

Παρόλο που το δίδυμο των σκηνοθετών έχει ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν σε πρότζεκτ διαφορετικής θεματικής, από τους κρατούμενους για τη γενοκτονία στη Ρουάντα μέχρι την πειραματική ροκ μπάντα Rolo Tomassi, το γύρισμα στις αντίξοες συνθήκες της Γροιλανδίας τους πρόσφερε νέες προκλήσεις. «Η κινηματογράφηση σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες με ισχυρούς ανέμους είναι εξαντλητική. Ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσουμε την κάμερα καθαρή από το χιόνι και ζεστή και να καταγράψουμε ήχο χωρίς τη βουή του ανέμου, ενώ ήταν τόσο σκοτεινά. Ωστόσο, είδαμε το να βιώνεις τη φύση σε τόσο έντονες συνθήκες αποτελεί μοναδική έμπνευση» εξηγεί ο Hilton.

Πληροφορίες για τα γυρίσματα

Τοποθεσία: Ilulissat, Γροιλανδία.

Γεωγραφικές συντεταγμένες: 69° 13' Β, 51° 6' Δ.

Μέση ημερήσια θερμοκρασία: -17°C.

Μέση ημερήσια ταχύτητα ανέμου: 5.6–11 χλμ την ώρα.

Αποτέλεσμα κλιματικής αλλαγής: Η στάθμη του πάγου μειώνεται μέχρι και 15 μέτρα τον χρόνο στο Ilulissat, που σημαίνει ότι 20 δισ. τόνοι πάγου αποβάλλονται ετησίως στα γύρω φιορδ

Ώρες της ημέρας με σκοτάδι, την περίοδο των γυρισμάτων: 21.

Μέρες απόλυτου σκοταδιού τον χρόνο: 43.

Μέση ηλιοφάνεια ανά έτος: 1.878 ώρες, περίπου 5,1 ώρες την ημέρα.

Πρώτη ετήσια αυγή κατά παράδοση: 13 Ιανουαρίου, 12:47

Αριθμός κατοίκων: 4.000

Μέσα μεταφοράς: 1 4x4, 6 αεροπλάνα , 1 μικρή ψαρόβαρκα, έλκηθρα με σκύλους

Αριθμός σκύλων ανά έλκηθρο: 30.

Κάμερα: Sony F3 with Zeiss ZF lenses.

Διάρκεια γυρισμάτων: Δύο μέρες ταξιδιού μέχρι την τοποθεσία, έξι μέρες γυρίσματος, δύο μέρες ταξιδιού επιστροφής

Ρούχα για το γύρισμα: Όλα North Face

Μέσος αριθμός «στρωμάτων» στα ρούχα: 6

Εξοπλισμός ασφάλειας: Ανεπαρκής

VIA NOWNESS

Nowness

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ