0
NOWNESS

Ένας πρωταθλητής κολύμβησης αλλάζει τις αντιλήψεις για το σύνδρομο Down

Ο Ρίτσαρντ Χερέρα, ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ Ritmo del Agua, είναι κολυμβητής από την Coahuila του Μεξικό, ο οποίος έχει διακριθεί και κερδίσει χρυσά μετάλλιά σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις. Σοβαρός, παθιασμένος και αφοσιωμένος στους γονείς του, ο Ρίτσαρντ αποδεικνύει καθημερινά στην οικογένειά του και στους ανθρώπους του ότι το σύνδρομο Down δεν εμποδίζει την επίτευξη των ονείρων.

Ο σκηνοθέτης Ariel Danziger πειραματίστηκε με μια πολύ διαφορετική προσέγγιση στην κινηματογράφηση του Ritmo del Agua. Η ελαφριά, μονόχρωμη απεικόνιση του εσωτερικού κόσμου του Χερέρα απέχει πολύ από τον στιλπνό, κινηματογραφικό ρυθμό προηγούμενων έργων του, όπως το Somwhere και η Jamila. Αντ' αυτού, ο Danziger δημιουργεί ένα λιτό ντοκιμαντέρ εστιάζοντας στους συναισθηματικούς δεσμούς του πρωταγωνιστή.

«Χρόνο με τον χρόνο θα βελτιώνει τις δεξιότητές του ως ένας από τους καλύτερους και ταχύτερους κολυμβητές στον κόσμο» λέει ο σκηνοθέτης. «Το σύνδρομο Down δεν έβαλε ποτέ φραγμούς στον Ρίτσαρντ να αποδεικνύει στον εαυτό του ότι αν στοχεύεις σε κάτι, μπορείς να αλλάξεις τις αντιλήψεις».

Το στίγμα που επιβάλλεται στα άτομα που ζουν με σύνδρομο Down είναι το μόνο πράγμα που τους εμποδίζει να ζήσουν πλήρη ζωή. Μέσα από συνεντεύξεις αλλά και αυθόρμητες αλληλεπιδράσεις, η οικογένεια Χερέρα τονίζει ότι η αγάπη, η πίστη και οι ευκαιρίες είναι το μόνο που χρειάζεται για να επιτρέψει σε ένα παιδί να πετύχει στη ζωή.

«Αυτός είναι και ο τρόπος που ο Ρίτσαρντ αποφάσισε να δει τον κόσμο» λέει ο Danziger. «Η ιστορία του έχει ρυθμό μουσικής, ρέει σαν το νερό και είναι όμορφη σαν ποίηση».

©Nowness

Nowness

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ