0
LIFO PICKS

To τελευταίο πρόσωπο που έγινε διάσημο μέσα από πίνακες ζωγραφικής

Για περισσότερα από 15 χρόνια, ο Andrew Wyeth ζωγράφιζε μια σειρά με πίνακες που κρατούσε μυστικούς στο πατάρι του σπιτιού του, κάπου στην ύπαιθρο της Πενσυλβάνια. Τους έκρυβε ακόμα και από τη σύζυγό του, η οποία ήταν και manager του. Όταν ανακαλύφθηκαν, το 1986, δημιούργησαν μια φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης που αμέσως επεκτάθηκε και στον κόσμο της τέχνης. Οι πίνακες της σειράς Helga, όπως αποκαλούνταν, εικόνιζαν ένα υπαρκτό πρόσωπο, τη Helga Testorf.

Στο συγκινητικό ντοκιμαντέρ του Jesse Brass, που τιτλοφορείται Helga, η Testorf μιλάει για την μοναδική σχέση που είχε με τον Wyeth. «Η Helga είναι πολύ κλειστή σαν χαρακτήρας» λέει ο σκηνοθέτης του φιλμ που πλησίασε την γυναίκα μέσω του συνεργάτη του και συν-σκηνοθέτη της ταινίας Bo Bartlet, ο οποίος τύχαινε να είναι παλιός φίλος της Testorf.

Στο ντοκιμαντέρ η Testorf περιγράφει πώς αισθάνθηκε την πρώτη φορά που την ζωγράφισε ο Wyeth. «Ήταν σαν να ξαναγεννήθηκα εν μια νυκτί» λέει η ίδια. «Ένιωσα πως κάποιος με κοιτούσε πραγματικά, πως με έβλεπε εις βάθος».

Οι πίνακες της σειράς Helga αντιπροσωπεύουν μία από τις πιο μοναδικές σχέσεις που έχουν υπάρξει μεταξύ καλλιτέχνη και μοντέλου.

Lifo Picks

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ