Όλα σε ένα

Οι νέες τάσεις

Η τεχνολογία τρέχει πια με τα χίλια. Μια συσκευή που σήμερα θεωρείται «τεχνολογικό θαύμα» σε ένα εξάμηνο γίνεται παρωχημένη μπαγκατέλα. Φαίνεται πως όλες οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες έχουν βρει τη χήνα με τα ψηφιακά (όπως «χρυσά») αυγά και την εκμεταλλεύονται στο έπακρο δημιουργώντας πλέον όχι απλά κοινό, αλλά οπαδούς-μύστες. Γεγονός που λειτουργεί αρτιότερα και αποδοτικότερα από την πιο δαπανηρή τους διαφημιστική εκστρατεία και marketing plan.

Το 2007 σηματοδότησε την έλευση νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων σε όλους σχεδόν τους τομείς προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως αυτοί της παραγωγής και αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, της κινητής τηλεφωνίας, του gaming, των προσωπικών υπολογιστών, των μέσων οπτικής αποθήκευσης αλλά και της συγκέντρωσης όλων των παραπάνω σε μια συσκευή. Το gadget· Το «άγιο δισκοπότηρο» του τεχνολογικά ενήμερου καταναλωτή.

Επιχειρώντας μια αποτίμηση με βάση τις τεχνολογίες που λανσαρίστηκαν από τους μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε ότι η μεγαλύτερη έμφαση έχει δοθεί στη σύγκλιση πολλών τεχνολογιών σε μια -όσο το δυνατόν μικρότερη σε μέγεθος- συσκευή, στην ισχύ, στους τρόπους διάδρασης με αυτή (interface) καθώς και στις δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης.

Κανείς μας πλέον, ακόμα και αν δεν είναι φανατικός των gadget, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το καινούριο του κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ ως τηλέφωνο. Ή πως η φωτογραφική μηχανή χρησιμοποιείται μόνο για τη λήψη φωτογραφιών. Καλώς ή κακώς τα τελευταία χρόνια στα χάι τεκ προϊόντα ισχύει σχεδόν αξιωματικά το ρητό «όσο περισσότερα κάνει τόσο το καλύτερο» (the more the merrier)! Και όλα αυτά σε ένα ντιζαϊνάτο «τουβλάκι» που κάθε χρόνο γίνεται όλο και μικρότερο.

Επιπρόσθετα, παρατηρείται το φαινόμενο πως οι δυνατότητες των συσκευών, είτε πρόκειται για φορητούς ή υποφορητούς υπολογιστές είτε για κινητά με κάμερα είτε για κάμερες (φωτογραφικές ή βίντεο)... χωρίς κινητό, αγγίζουν ολοένα και περισσότερο τον υπερθετικό βαθμό, στα όρια του γιγαντισμού. MEGApixel, Megabits, Terrabyte. Μονάδες μέτρησης που μοιάζουν να μην έχουν όριο, και χρόνο με το χρόνο ολοένα και αυξάνονται, ακολουθώντας μια μάλλον μαρκετινίστικη (marketing) εκδοχή της γεωμετρικής προόδου. Ποιος αληθινός gadgetάκιας δεν θα ήθελε μια full frame 21 Megapixel Nikon D3; (Για να τυπώνει το προσωπάκι του καμαριού του σε μέγεθος αφίσας νυχτερινού κέντρου...)

Επιπλέον, η ευρύτατη διάδοση του wireless σαν έννοια, σε κάθε έκφανση της τεχνολογίας, δίνει το στίγμα για το τι πρόκειται να δούμε να τελειοποιείται τα επόμενα χρόνια στο χώρο. Ασύρματη σύνδεση κάθε gadget με το internet, ασύρματη σύνδεση του Wiiή του Playstation με το internet, ασύρματη σύνδεση της φωτογραφικής μηχανής με τον εκτυπωτή μας, ασύρματη σύνδεση κινητών με όλες τις παραπάνω συσκευές και η λίστα συνεχίζεται.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στην καινοτομία που εισήγαγε το iPhone στα gadget, που δεν είναι άλλη από την τεχνολογία πολλαπλής αφής (multi touch) για το χειρισμό όλων των λειτουργιών του και την επεξεργασία ορισμένων αρχείων. Καινοτομία που θα συναντάμε όλο και περισσότερο στις επερχόμενες ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι ενδεικτικό ότι το καινούριο iPOD(που μοιάζει με κλώνο του iPhone) φέρει την ονομασία «touch», (όνομα που χρησιμοποιεί και η κατασκευάστρια εταιρεία smartphones HTC για μία από τις συσκευές της). Τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης σχεδόν όλων των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ιδροκοπούν να εκλαϊκεύσουν και να θέσουν στη μαζική κατανάλωση πατέντες που ανάγουν το χάδι και τις χειρονομίες στο μοναδικό τρόπο διάδρασης με τα gadget. ΗApple αλλά και η Microsoftμε το πρόσφατο prototype με την ονομασία Surface (www.surface.com) δείχνουν να ηγούνται, μέχρι στιγμής, στον αγώνα για «επαφή»!

Ας δούμε μαζί τα κορυφαία gadget που καθορίζουν τις τάσεις για τα ερχόμενα χρόνια.

Κινητά Τηλέφωνα

iPhone

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως όσα κενά άφησε σε τιμολογιακά σκαμπανεβάσματα, λειτουργίες και κλειδώματα το iPhone(ή κινητό-Μεσσίας) τα κάλυψε η Apple με τον ντόρο και το γενικότερο hype με το οποίο περιτύλιξε την εν λόγω συσκευή. Η μυστικότητα πριν τα επίσημα αποκαλυπτήρια, οι ανακοινώσεις, οι ουρές έξω από τα καταστήματα δύο μέρες πριν την κυκλοφορία, το στοιχείο της φυσικής επαφής με τη συσκευή έπεισαν σχεδόν όλη την υφήλιο ότι πρόκειται για το πιο επιθυμητό τεχνολογικό αντικείμενο από την εποχή της τηλεόρασης! «Η Apple επανεφευρίσκει το τηλέφωνο» έλεγε το κεντρικό μήνυμα της διαφημιστικής καμπάνιας του iPhone, λίγο καιρό πριν κυκλοφορήσει επίσημα, στις 29 Ιουνίου του τρέχοντος.

Nokia N95

H «κορωνίδα» του φινλανδικού Κολοσσού, το Nokia N95, είναι μια συσκευή που μόνο αν ήθελε να την προσβάλλει κάποιος θα την αποκαλούσε κινητό τηλέφωνο. Ο αριθμός των δυνατοτήτων που συμπυκνώνονται σε ένα κουτάκι διαστάσεων 99x53x21 mm είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος. Δέκτης Gps, ολοκληρωμένο Media Player εικόνας και ήχου, φωτογραφική Μηχανή 5 Megapixel, βιντεοκάμερα με ποιότητα λήψης DVD, ασύρματη πρόσβαση στο internet είναι μονάχα μερικές. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι λειτουργίες του ως κινητού τηλεφώνου περιγράφονται μετά τη σελίδα 71 των οδηγιών χρήσης!

MP3 - Media Players

iPod Touch

Πρόκειται για το νέο mp3/media player της Apple που κυκλοφόρησε στις 28 Σεπτεμβρίου και δανείζεται το design του και ορισμένες λειτουργίες, όπως η οθόνη πολλαπλής επαφής, από το iPhone. Ουσιαστικά, το iPod Touch είναι μια... πλάκα 120 γραμμαρίων και οκτώ χιλιοστών πάχους, που συμπυκνώνει μια πληθώρα τεχνολογικών επιτευγμάτων συνδυάζοντας την κορυφαία ποιότητα απόδοσης ψηφιακού ήχου, προηγμένες ικανότητες αναπαραγωγής video και βέβαια wi-fi, για να συνδέεστε σε όποιο ασύρματο δίκτυο το επιτρέπει.

Archos 605 Wi-Fi

To -πέμπτης γενιάς- Archos 605 κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του από την αρχή. Προσφέρει δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης Wi-fi και στην τεράστια (4,3 ιντσών) για τα δεδομένα φορητού media player lcd οθόνη του μπορεί να απεικονίσει, εκτός από σάιτ, κάθε γνωστό φορμά κινούμενης εικόνας, φωτογραφιών και ήχου, σε πληθώρα αναλύσεων.

Φορητές Παιχνιδομηχανές

SONY PSP [Playstation Portable]

Η πρώτη φορητή παιχνιδομηχανή που χρησιμοποιεί συμβατικό μέσο οπτικής αποθήκευσης, το PSP ή Playstation Portable, κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια προκαλώντας μεγάλη αίσθηση στους κύκλους των gamers και όχι μόνο, λόγω της τεράστιας ισχύος του στην απεικόνιση σύνθετων γραφικών, αλλά και των multimedia και Wi-Fi δυνατοτήτων του. Έχοντας ήδη πουλήσει σχεδόν δέκα εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως, το PSP είναι ο ορισμός του gadget, το κοινό του οποίου δεν αποτελείται μόνο από θιασώτες των video games, αλλά και... από απλούς γκατζετόφιλους, αφού μπορεί να παίξει μια πληθώρα αρχείων ψηφιακού ήχου και εικόνας καθώς και να πλοηγηθεί στο web με υψηλές ταχύτητες και ακρίβεια στην απεικόνιση! Πρόσφατα η Sony λάνσαρε τη νέα, λεπτότερη εκδοχή του PSP, το PSP Lite, ρίχνοντας κατά πολύ την -ούτως ή άλλως προσιτή- τιμή του «συμβατικού» φορητού Playstation.

Μόνος ή με παρέα στο σπίτι

Το Home Entertainment -όταν δεν συνδέεται με την... κρεβατοκάμαρα και την κουζίνα αλλά με την τεχνολογία- είναι μια έννοια που ξεκίνησε με τη μαζική διάδοση της τηλεόρασης, συνεχίστηκε με το Atari και το video και έφτασε σήμερα -την εποχή του High Definition- να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας της παγκόσμιας βιομηχανίας ψυχαγωγίας.

Εκτός από τις προσιτές οικιακές broadband συνδέσεις, που μας εξασφαλίζουν πρόσβαση (νόμιμη ή μη) σε εκατομμύρια GigaBytes οπτικοακουστικού περιεχομένου και την υπεραπλούστευση διασύνδεσης συσκευών για την αναπαραγωγή του (δύο καλώδια, ένα για την εικόνα και ένα για τον ήχο είναι υπεραρκετά για να συνδέσουμε τον υπολογιστή με την τηλεόραση), όταν μιλάμε για διασκέδαση στο σπίτι, μόνοι ή με παρέα, οι επιλογές είναι πάρα πολλές!

Οθόνες Προβολής

Philips LCD 100Hz 42'' Cineos 42PFL9732D

Αν δεν δει κάποιος την τηλεόραση αυτή να λειτουργεί εν τη πλήρη δόξη των 1080p, δηλαδή σε κατάσταση full Hi Definition, δεν μπορεί να πει ότι είχε μια πραγματική HD εμπειρία. Πόσω μάλλον, εάν προστεθεί και η πατενταρισμένη από τη Philips τεχνολογία HD Natural Motion που ενσωματώνει, η οποία εξαλείφει κάθε τρεμοπαίξιμο της εικόνας, κάνοντας κάθε σκηνή πιο ρεαλιστική και ευκρινή από ποτέ. Μια πραγματική κινηματογραφική εμπειρία! Στα επιπλέον χαρακτηριστικά αυτής της τηλεόρασης συγκαταλέγονται το σύστημα Ambilight Surround, το οποίο περιβάλλει την εικόνα με ειδικό φωτισμό που αλλάζει ανάλογα με το κυρίαρχο χρώμα της κάθε σκηνής, η πληθώρα συνδέσμων HDMI που παρέχει, καθώς και η υποδοχή USB και συστήματος ανάγνωσης καρτών μνήμης. Δεν είναι τυχαίο που το μεγαλύτερο «αδελφάκι» της των 47 ιντσών ψηφίστηκε ως η καλύτερη Full HD-LCD τηλεόραση για το 2007-8 από την έγκυρη EISA, τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο ειδικών για την εικόνα και τον ήχο.

Game Console

Nintendo Wii

Το Wii είναι το πέμπτο κατά σειρά σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας και αντικαθιστά το σχετικά επιτυχημένο Gamecube, έχοντας υπερπολλαπλάσιες δυνατότητες τόσο σε επίπεδο διάδρασης όσο και σε επίπεδο συνδεσιμότητας με άλλα μέσα, όπως το internet. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο που κάνει το Wii να ξεχωρίζει, αλλά και να διευρύνει το κοινό του σε ορκισμένους εχθρούς των video games, φθάνοντας το φθινόπωρο του 2007 να πουλάει 3 φορές περισσότερα κομμάτια από το Playstation3, είναι η δυνατότητα να «αισθάνεται» τις κινήσεις ενός έως τεσσάρων παικτών ταυτόχρονα. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και συνδυάζοντάς τες με τον πλέον πρωτότυπο τρόπο, το χειριστήριο του Wii (ή wiimote) και το Sensor Bar, μια πλακέτα που τοποθετείται επάνω ή κάτω από την τηλεόραση, συνεργάζονται «διαβάζοντας» τις κινήσεις του παίκτη και μεταφράζοντάς τες σε actions εντός των παιχνιδιών. Έτσι, μπορεί να μην υπερτερεί έναντι του ανταγωνισμού (PS3 και ΧΒΟΧ 360) σε γραφικά, αλλά σε κέφι και ομαδικότητα «εντός των τειχών» είναι σίγουρα νικητής!

Πονάω, αλλά μ' αρέσει!

Ο τίτλος δικαιολογείται μόνο αφού κάποιος παίξει μερικές ώρες με το Wii Sports που προσφέρεται μαζί με την κονσόλα. Κι αυτό γιατί η κονσόλα της Nintendo είναι το πρώτο gaming system που σηκώνει τον παίκτη ή ακόμα καλύτερα τους παίκτες (όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο) από τον καναπέ και απαιτεί την ενεργή, φυσική συμμετοχή τους στην εξέλιξη των παιχνιδιών. Όπου φυσική συμμετοχή σημαίνει γροθιές στον αέρα, χορευτικές φιγούρες, κύλιση της μπάλας του Bowling, ακόμα και επιδέξιες κινήσεις των καρπών (τις οποίες και αναγνωρίζει) σε έναν αγώνα τένις ή μπιλιάρδου! Κάτι που πρόσφερε σε μια παρέα τριαντάρηδων ατέλειωτο κέφι -και ταχυπαλμίες- κατά τη δοκιμή της κονσόλας, αλλά και άφθονο γέλιο σε όσους απλά παρακολουθούσαν.

Project... Projector

EpsonEMP-TW1000

Σίγουρα η πιστότητα και η ακρίβεια στο full HD παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά όταν πρόκειται να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν ακριβέστερα την κινηματογραφική εμπειρία στο σπίτι, τότε η μαγική λέξη είναι «Projector». Κι επειδή μέχρι πρότινος ο βιντεοπροβολέας θεωρείτο συνώνυμο της απόλυτης χλιδής ή του απόλυτου high-tech κολλήματος στα όρια του geekness, ήρθε ο καιρός να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
H Epson έκανε μια εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο πριν μερικά χρόνια, με τα πολύ επιτυχημένα μοντέλα TW 600 και 700 που πρόσφεραν το θρυλικό πια πάνελ 3LCD, υψηλής ποιότητας οπτικά και πολλαπλές επιλογές συνδεσιμότητας. Οπότε, όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε να λείπει και από την εποχή του Full HD. Πλέον, με το μοντέλο EMP-TW1000, η Epson προσφέρει είσοδο HDMI τεχνολογίας 1.3, 1200 lumens φωτεινότητα, λόγο αντίθεσης 1:12.000 που εξασφαλίζει απόλυτη πιστότητα στις σκούρες και ανοιχτές αποχρώσεις, εικόνα μεγέθους 100 ιντσών ακόμα και από τα 3 μέτρα, φακό με 14 στοιχεία, και όλα αυτά στην ίδια περίπου τιμή με μια τηλεόραση LCD! Σκεφτείτε το.

DVD player - recorder

PioneerDVD Recorder DVR-940HX-S (500GB)

Το συγκεκριμένο «θηρίο» της Pioneer είναι ένα από τα καλύτερα DVD Players/Recorders της αγοράς σήμερα. Διαθέτει σκληρό δίσκο 500 GB, ικανό να καταγράψει σε διάφορες ποιότητες αρκετούς τηλε-μαραθώνιους, ενώ έχει τη σπάνια δυνατότητα να προσαρμόζει όλα τα DVD σας σε ανάλυση full HD 1080p! Αφού ξαναδείτε όλη τη συλλογή των DVD σας, σας παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης με μια πληθώρα συσκευών, αναπαραγωγής mp3 και φωτογραφιών, «καψίματος» CD, και πολλών άλλων που δεν χωράνε σε μια απλή παρουσίαση.

Παιχνιδομηχανές

Playstation 3

Το Playstation 3 δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις! Είναι απλά η ισχυρότερη παιχνιδοκονσόλα που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Γιατί; Γιατί έχει δυνατότητα αναπαραγωγής δίσκων Blue-Ray, ασύρματης σύνδεσης με επτά χειριστήρια sixaxis, ασύρματης (Wi-fi) σύνδεσης στο internet, ασύρματης σύνδεσης με τo φορητό Sony PSP, ενσύρματης σύνδεσης με άπειρα περιφερειακά μέσω USB, δυνατότητα ανάγνωσης καρτών μνήμης, σκληρό δίσκο 60 Gigabyte (κάτι που θα αλλάξει για να μειωθεί η τιμή του) και πάνω απ’ όλα τον πανίσχυρο επεξεργαστή Cell και την υποστήριξη της nVidia στα γραφικά.

Compact Φωτογραφικές

Canon Powershot G9

Ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα στο χώρο της ψηφιακής εικόνας, που με τον μεγέθους 1/1,7 ιντσών σένσορά της επιτρέπει την καταγραφή φωτογραφιών ανάλυσης 12,1 Megapixel σε φορμά JPEG και συνδυασμό RAW (το ψηφιακό «αρνητικό») και JPEG, καθώς και βίντεο με στερεοφωνικό ήχο, ανάλυσης VGA στα 30 fps, δηλαδή σχεδόν DVD ποιότητας.

Μια κατηγορία από μόνο του!

Sony Vaio
VGN-UX1XN

Mια ολόκληρη κατηγορία από μόνο του, αλλά και μια ματιά στο μέλλον του design των υπολογιστών. Κυκλοφορεί... ελεύθερο με λειτουργικό σύστημα Windows Vista, επεξεργαστή Intel Core Solo U1500 (1.33 GHz), μνήμη 1 GΒ RAM, σκληρό δίσκο SSD 32 GΒ, υποδοχή για κάρτες μνήμης CF και Memory Stick Duo, Bluetooth 2.0, 802.11g, USB 2.0 και Firewire.

Broadband Jet

Forthnet

Στο συναρπαστικό κόσμο της τεχνολογίας και του internet μάς «ταξίδεψε» με αστρονομικές broadband ταχύτητες 24Mbps και... προσγειωμένες τιμές η Forthnet, μέσω του ιδιόκτητου δικτύου της. www.forthnet.gr.