Στην διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη χώρα μας προχώρησε η Τουρκία καθώς όπως δήλωσαν στο Reuters τούρκοι αξιωματούχοι, περιορίστηκε η ποσότητα  εισροής του καυσίμου από το Αζερμπαϊτζάν, λόγω προβλημάτων στον αγωγό Σαχ Ντενίζ.

 

Ο περιορισμός της εισροής αερίου από το Αζερμπαιτζάν σε συνδυασμό με τη μείωση των ποσοτήτων από το Ιράν και το βαρύ χειμώνα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, οδήγησαν την Άγκυρα σε αυτή την απόφαση.

 

Αντίστοιχο πρόβλημα παροχής αερίου από την τουρκική ΒΟΤΑS είχε αντιμετωπίσει η χώρα μας και στις αρχές της χρονιάς, λόγω της κακοκαιρίας  και τότε ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, είχε σπεύσει να αυξήσει την παροχή αερίου στην Ελλάδα.

 

Η ΔΕΠΑ καλύπτει την εγχώρια ζήτηση με βάση τις μακροχρόνιες συμβάσεις τις οποίες έχει συνάψει με τη ρωσική Gazprom, την τουρκική Botas, την αλγερινή Sonatrach και τις συμβάσεις για υγροποιημένο  αέριο από την ελεύθερη αγορά.

 

Οι διοικούντες της ΔΕΠΑ λένε ότι δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως για την τουρκική απόφαση, καθησυχάζουν πάντως τους καταναλωτές, τονίζοντας ότι υπάρχουν αποθέματα για ένα μήνα και σημειώνοντας ότι κύριος προμηθευτής της Ελλάδας είναι η Ρωσία.