1 ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΕΛΙΤΖΑΝΙΔΗΣ
Εκδόσεις Ίνδικτος

Η θρησκεία εντός των ορίων του λόγου και μόνο, Immanuel Kant, Πόλις, μετάφραση Κώστα Ανδρουλιδάκη. Ένα βασικό κείμενο αναφοράς.

Σκέψεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση,Κωνσταντίνος Σημίτης, Πόλις. Γιατί ο προοδευτικός λόγος, ο αριστερός λόγος, ήταν πάντα δημιουργικός· λόγος που προέβλεπε, λόγος που σχεδίαζε.

Ως εκ θαύματος, Κωνσταντίνος Τζούμας,Καστανιώτης. Γιατί το ήθος δεν προβάλλεται, είναι πολύτιμο και ως εκ τούτου κρύβεται.

Ντοστογιέφσκι, Maximilian Braun, Εκρεμμές. Το μετέφρασε ο κύριος Νίκος Σκουτερόπουλος. Το όνομα του μεταφραστή θα αρκούσε για την επιλογή, αλλά εδώ έχουμε και ένα βασικό εγχειρίδιο για τη ζωή και το έργο του Ντοστογιέφσκι.

Φάλαινα, Paul Gadenne,Άγρα. Ένα μικρό κόσμημα 42 σελίδων. Το ζήλεψα!

Πριν και μετά τα τείχη, Σωτήρης Χαλιλκιάς,Ίνδικτος. Κείμενο που σε κάθε λέξη, κάθε παράγραφο, κάθε σελίδα του, ο αναγνώστης θα αντικρίσει την αλήθεια ενός ανθρώπου, την αλήθεια μιας γενιάς.

Ο Άλλος Ύπνος, Julien Green,Ίνδικτος. Ένα κείμενο αυτογνωσίας, γοητευτικό και δυνατό, για τους λάτρεις της αληθινής λογοτεχνίας, σε εξαιρετική μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη.

2 ΜΑΡΙΑ ΓΚΕΡΤΣΟΥ
Εκδόσεις Gema

Πολλοί παράγοντες δημιουργούν τις προτιμήσεις μας στα βιβλία - η εποχή, η ηλικία, η διάθεση, τα γεγονότα και είναι δύσκολο, ιδίως εκ των υστέρων, να διαλέξεις ποιο σου άρεσε περισσότερο. Θα έλεγα ότι σαν έφηβο με συνεπήρε το Όσα παίρνει ο άνεμοςτης Margaret Mitchell, (Κάκτος). Αργότερα τα 100 χρόνια μοναξιάςτου Gabriel Garcia Marquez(Λιβάνης), Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι του Milan Kundera(Εστία) και τέλος το βιβλίο του Irvin D. YalomΌταν έκλαψε ο Νίτσε (Άγρα). Για το 2007 θα πρότεινα το Half of the yellow sunτης Νιγηριανής Chimamanda Ngozi Adichie, το μυθιστόρημα του Gonzalo CelorioΤρεις όμορφες Κουβανές, το Σημείο Βρασμούτου Ronald Giphartκαι το βιβλίο του Bohumil HrabalΜηδαμινές Αποστάσεις των εκδόσεων Gema.

3 ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Εκδόσεις Πόλις

Ο τρομοκράτης,Τζον Άπνταϊκ, Καστανιώτης. Μπορεί ένας σοβαρός και επιμελής νεαρός φοιτητής να γίνει ισλαμιστής τρομοκράτης; Ναι, απαντά ο Άπνταϊκ, αλλά επίσης μπορεί -και πρέπει- να συνειδητοποιήσει πόσο αποτρόπαιη και αδιέξοδη είναι η χρήση βίας.

Στη σκηνή του κόσμου, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Εστία. Οξυδερκής και με έξοχο ύφος παρουσίαση της πολυπλοκότητας της σύγχρονης διεθνούς πραγματικότητας. Και η καλύτερη ανάλυση για το ισραηλο-παλαιστινιακό ζήτημα.

Αιχμάλωτα πάθη, Αντόνια Μπάιατ, Λιβάνης. Πώς η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει θέμα και αντικείμενο της ίδιας της λογοτεχνίας. Από τα καλύτερα μυθιστορήματα του είδους του. Καιρός να επανεκδοθεί και ο Πύργος της Βαβέλ της ίδιας.

Τα θεμέλια της νεότερης πολιτικής σκέψης, Κουέντιν Σκίνερ, Αλεξάνδρεια. Η έννοια του κράτους και της πολιτικής, από την Αναγέννηση ως τον Καλβίνο. Το σημαντικό αυτό βιβλίο θέτει τα ιστορικά θεμέλια της σύγχρονης ρεπουμπλικανικής θεωρίας.

Ο θάνατος του μοναχού, Αλόν Χίλου, Μεταίχμιο. Πίσω από ένα πογκρόμ στη Δαμασκό του 19ου αιώνα βρίσκεται το ερωτικό πάθος ενός υπερευαίσθητου και ανώριμου νεαρού. Όταν το άτομο συναντά την Ιστορία με τραγικές συνέπειες. Με πολύ καλή γλώσσα, από έναν σημαντικό νέο Ισραηλινό συγγραφέα.

Ένας επικίνδυνος δρόμος, Κρις Νέλσκοτ, Κέδρος. Πριν από 40 χρόνια δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Μάρτυρας της δολοφονίας του ο ήρωας -μαύρος ντετέκτιβ- αυτού του νουάρ μυθιστορήματος που μιλά για το ρατσισμό και το κίνημα κατά των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ.

Δοκίμια,Μονταίνιου, Εστία. Πνεύμα ανεκτικότητας, γενναιοδωρία, σοφία, κατάφαση στη ζωή παρά στο θάνατο, στο κακό και στον πόνο χαρακτηρίζουν τα γραπτά αυτά του 16ου αιώνα.

4 ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Εκδόσεις Άγκυρα

Αύριο, να θυμηθώ να σε φιλήσω, Ελένη Γκίκα, Άγκυρα. Ένα καταιγιστικό brainstorming που διαβάζεται απνευστί. Ένα υπέροχο βιβλίο που δεν το αφήνεις από τα χέρια σου αν δεν φτάσεις στο τέλος.

Ο πρίγκιπας της Ρόδου, Κώστας Σκανδαλίδης,Άγκυρα. Ο έρωτας του ροδίτη Αναστάσιου Χαραλάμπη και της εστεμμένης πριγκίπισσας Άτζα που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη και γκρέμισε θρησκείες, παλάτια και πατρίδες.

Καυτερές πιπεριές, Μαργαρίτα Λαζάρου,Άγκυρα. Ένα βιβλίο που αφορά ίσως όλες τις γυναίκες και κυρίως γυναίκες που έχουν βιώσει τον έρωτα ως ψυχολογική εμμονή και ως παιχνίδι εξουσίας.

Maybe, Χρήστος Παπαμιχάλης, Άγκυρα. Τα πέντε πρόσωπα μιας οικογένειας εξομολογούνται και αποκαλύπτουν ο καθένας τις προσωπικές του αλήθειες για γεγονότα που ενώ βίωναν από κοινού τα ανέλυαν με τον δικό τους τρόπο.

Η εξουσία του σκύλου, Τομ Σάβατζ, Άγκυρα. Ένας πραγματικά μεγάλος και σημαντικός συγγραφέας. Ένα ψυχογραφικό μυθιστόρημα για τη διαφορετικότητα της αγάπης και την καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία.

Το τραγούδι της Καχούνσχα, Ανός Ιρανί,Άγκυρα. Πλούσιο σε εικόνες και ήχους της Βομβάης. Η αγωνία ενός ορφανού παιδιού να επιβιώσει, η σκληρότητα της πόλης και τα όνειρα που συγκρούονται με την πραγματικότητα.

5 ΛΟΥΙΖΑ ΖΑΟΥΣΗ
Εκδόσεις Ωκεανίδα

Η δίκη του Σωκράτη. Ευθύφρων - Απολογία - Κρίτων, Πλάτωνας, Ωκεανίδα. (Τα τρία κείμενα του Πλάτωνα για τη δίκη του Σωκράτη με το αρχαίο κείμενο απ' τη στερεότυπη έκδοση των Belles Lettres και απόδοση στα νέα ελληνικά από τον Τάκη Θεοδωρόπουλο). Μια μετάφραση που αποκαθιστά τη γοητεία του αρχαίου κειμένου.

Ο Θεός στον εγκέφαλο, Μάθιου Άλπερ,Αβγό. Ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος το Θεό; Μάλλον το δεύτερο...

No sera la tierra,Χόρχε Βόλπι (θα κυκλοφορήσει το 2009 από την Ωκεανίδα). Ένας είναι ο Βόλπι! Μην το ψάχνετε!

Ταξίδι στην άκρη της νύχτας, Λουί Φερντινάν Σελίν, Εστία. Προσπάθησα να το διαβάσω στα γαλλικά και δεν τα κατάφερα. Άθλος η μετάφραση.

Στο δρόμο για το Ερμιτάζ, Μάλκολμ Μπράντμπερι, Πόλις. Θα 'παιρνε ποτέ Νόμπελ λογοτεχνίας ο Βολτέρος;

6 ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΡΤΖΟΥΛΙΑΝΟΣ
Εκδόσεις Επτάκυκλος

Θεόφραστος ο Ερέσιος, ο φιλόσοφος της χαράς της ζωής, Haakon Smedsvig-Hanssen, Μπαρτζουλιάνος. Πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό για έναν πολύ σημαντικό αρχαίο φιλόσοφο, με στοιχεία, που βοηθά τον ειδικό και μη να γνωρίσει τη σκέψη του φιλοσόφου και να δώσει φως σε ζητήματα που ειδικά σήμερα είναι απαραίτητα στο σύγχρονο άνθρωπο στην καθημερινότητά του, στους προβληματισμούς του.

Ο Θεός με θυμόν, Ιωάννα Χρήστου, Μπαρτζουλιάνος. Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που σου κρατά το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Η Αδελφότης των Στεναγμών, Νίκος Ντακάκης,Μπαρτζουλιάνος. Μία αληθινή ιστορία στην Κρήτη, που δείχνει πως η ζωή είναι πραγματικά απρόβλεπτη.

Οι Δίδυμες, Σωτήρης Σαμπάνης, Μπαρτζουλιάνος. Ένα από τα πιο καλογραμμένα βιβλία, με ζωηρή γλώσσα και αμεσότητα, που σε ταξιδεύει σε χώρο και χρόνο.

Βίος και Πολιτεία, Κ. Βασιλείου, Μπαρτζουλιάνος. Μυθιστόρημα, σαρκασμός, πολιτική διαπλοκή, σκάνδαλα, φωτογραφίες της εποχής και της χώρας που ζούμε.

Imperium, Μιχάλης Σπέγγος, Λιβάνη. Άκρως ιστορικό χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένο χωρόχρονο, άρα και άκρως διαχρονικό, με στοιχεία, που σκιαγραφεί τον ηγεμόνα, πρόσωπο που λείπει στις μέρες μας σε όλα τα επίπεδα.

Πλοία και Μοναστήρια, Ναύαρχος Λυμπέρης,Εν Πλω. Πρωτότυπο, ιδιαίτερο, ενδιαφέρον.

7 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις Κέδρος

Η μοναξιά δεν μου ταιριάζει, Άρης Σφακιανάκης, Κέδρος. Έξι χρόνια μετά το τελευταίο του βιβλίο, ο Σφακιανάκης επιστρέφει μ' ένα μυθιστόρημα που παρατηρεί, σχολιάζει και σαρκάζει με καυστικό χιούμορ τα ερωτικά ήθη και όχι μόνο της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας.

American Vertigo,Bernard-Henri Lévy, Κέδρος. Ο δημοφιλής Γάλλος φιλόσοφος σκιαγραφεί το αμφιλεγόμενο πορτρέτο της Αμερικής και εξετάζει τα επίμαχα ερωτήματα που απασχολούν τόσο την Αμερική όσο και την Ευρώπη του σήμερα. Ένα επίκαιρο βιβλίο που προκάλεσε τόσο θετικά όσο και αρνητικά σχόλια.

Νυχτερίδες, Λένα Κιτσοπούλου, Κέδρος. Ένα βραβευμένο βιβλίο που αγαπήθηκε από το κοινό αλλά και την κριτική. Διηγήματα σκοτεινά, με ήρωες ανθρώπους της διπλανής πόρτας που παλεύουν με τα πιο βίαια ένστικτα.

Αμφιτρύων, Ιγνάσιο Παντίγια, Κέδρος. Ένα αριστοτεχνικό σκακιστικό ιστορικό θρίλερ για τη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία, γραμμένο από έναν σύγχρονο Μεξικανό συγγραφέα.

Μέγαρο Γιακουμπιάν, Αλάα Αλ-Ασουάνι,Πόλις. Ο μικρόκοσμος των ενοίκων μιας πολυκατοικίας δοσμένος με τρόπο γλαφυρό και άμεσο. Ένα έργο που σκιαγραφεί πειστικά τη σύγχρονη αιγυπτιακή κοινωνία.

Γκάτερ, Ντορίνα Παπαλιού, Κέδρος. Η Ντορίνα Παπαλιού, αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο των κόμικς, δημιουργεί ένα πρωτότυπο σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα, με ρυθμό, νεύρο και άποψη.

Ουαλικό λεξικό του Σεξ, Νίκος Πλατής,Κέδρος. Ο Νίκος Πλατής καταγράφει και σχολιάζει απολαυστικά τα πάντα γύρω από το σεξ. Ένα απρόβλεπτο, ερωτικό, πιπεράτο λεξικό, από έναν εμπνευσμένο λεξικογράφο και όχι μόνο.

8 ΑΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ
Εκδόσεις Αιώρα

Η ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών,Howard Zinn,Αιώρα. Μια ματιά στην ιστορία των ΗΠΑ, από τον Κολόμβο μέχρι τον πόλεμο στο Ιράκ. Γραμμένη από έναν συγγραφέα γνωστό παγκοσμίως για το συγκεκριμένο έργο (αλλά και για το έργο του Ο Μαρξ στο Σόχο). Μια συγκλονιστική ιστορία από τη μεριά του λαού και των κινημάτων των ΗΠΑ.

Το μέγαρο Γιακουμπιάν, Αλάα Αλ-Ασουάνι, Πόλις. Είχα χρόνια να διαβάσω λογοτεχνικό βιβλίο που να αποδίδει με τόσο εξαιρετικό ύφος μια ολόκληρη κοινωνία, αυτήν της σύγχρονης Αιγύπτου. Ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων που ήθελα να εκδώσω...

Worldchanging: A user's guide for the 21st century,Harry N. Abrams Inc.Βιβλίο πραγματικός οδηγός χρήσης για τη ζωή μας.

25 μονόλογοι για μια γυναίκα, Dario Fo, Franka Rame, Δωδώνη. Συγκλονιστικοί και αποκαλυπτικοί μονόλογοι.

9 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις Μίνωας

μ.Χ., Βασίλης Αλεξάκης, Εξάντας. Ένα «αναρχικό» βιβλίο για ένα καυτό και επίκαιρο θέμα ή ένα προκλητικό βιβλίο για ένα θέμα που δεν τολμούν να αγγίξουν πολλοί;

Ακλόνητος Βράχος,Νικάστρο Νίκολας, Μίνωας. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για μια σχεδόν άγνωστη αλλά εξαιρετικά σπουδαία στιγμή της αρχαίας Ελλάδας -την πρώτη φορά που αναγκάστηκε ο αήττητος στρατός της Σπάρτης να παραδοθεί- που άλλαξε όλη την ψυχολογία του πολέμου.

Ο άνθρωπος που μετρούσε την άμμο,Τζίλλια Μπράντσοου, Μίνωας. Μια ατμοσφαιρική αφήγηση για μια συναρπαστική περίοδο: Αλεξάνδρεια, Συρακούσες και η μαγεία των μαθηματικών.

Ο Δαίμονας του Λαπλάς,Φάουερ Άνταμ, Μίνωας. Υπόγειες χαρτοπαικτικές λέσχες και ένα απίθανο πείραμα βασισμένο στα μαθηματικά, μέσα από τη σχέση δυο προσώπων στο περιθώριο της Ιστορίας.

Κωνσταντινούπολη, Θεόφιλος Γκωτιέ,Μεταίχμιο. Τι θα λέγατε να καταργήσετε τους σύγχρονους τουριστικούς οδηγούς και να προσπαθήσετε να δείτε τις πόλεις μέσα από τα μάτια των ταξιδιωτών του 19ου αιώνα;

It's not how good you are, it's how good you want to be, Paul Arden,Phaidon Press, Ltd.Σαν σύγχρονο μανιφέστο επιτυχίας βασισμένο στην τέχνη της εποχής μας: τη διαφήμιση.

Salmon Fishing in the Yemen,Paul Torday, Orion Publishing Co.Το παράλογο της εξουσίας σε όλο του το μεγαλείο. Παγκοσμιοποίηση και σύγχρονη αποικιοκρατία μέσα από μια ξεκαρδιστική αφήγηση.

10 ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΒΑΡΛΑΣ
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Αναμνήσεις επί χάρτου, Ουμπέρτο Έκο, Ελληνικά Γράμματα. Απ' τα βιβλία που ξεχώρισα φέτος, τόσο για την ευρυμάθεια και το βάθος των γνώσεων του Έκο, που δεν σταματά να μας εκπλήσσει, όσο και για την πεποίθησή του ότι το βιβλίο ως έντυπο δεν θα σταματήσει ποτέ, παρά τη σαρωτική επικράτηση της τεχνολογίας σε όλους σχεδόν τους τομείς.

Ταξίδι στην άκρη της νύχτας, Λουί Φερντινάντ Σελίν, Εστία. Για το κατόρθωμα ενός σπουδαίου συγγραφέα να μεταφέρει με λέξεις την ωμότητα και το μάταιο της ζωής με μια γραφή όλο κυνισμό σ' ένα έξοχα «σκληρό» βιβλίο. Και φυσικά, για την ικανότητα μιας άξιας μεταφράστριας να μεταφέρει ένα τόσο απαιτητικό κείμενο στη γλώσσα μας αποδίδοντας πιστά το ύφος του πρωτοτύπου.

Τι ζητούν οι βάρβαροι, Δημοσθένης Κούρτοβικ,Ελληνικά Γράμματα. Είχαμε την τύχη να εκδώσουμε το απολαυστικό μυθιστόρημα του κ. Κούρτοβικ μια περίοδο που το Μακεδονικό ως θέμα απασχολεί καθημερινά την ειδησεογραφία της χώρας. Αυτό που ως αναγνώστη με κέντρισε ήταν ότι στο βιβλίο δίνεται μια μη ελληνοκεντρική διάσταση στο ζήτημα της Μακεδονίας και των Βαλκανίων εν γένει, με σαφήνεια, γνώση της Ιστορίας, και χωρίς κανενός είδους φανατισμό.

Τα ανάλεκτα του κυρίου Schott,Ben Schott,Κασταλία. Εκτιμώ ιδιαίτερα τα βιβλία που προσφέρουν παντός είδους γνώση σε γοητευτικό περιτύλιγμα. Τα Ανάλεκτα του κυρίου Schottανήκουν σ' αυτή την κατηγορία των απολαυστικών αναγνωσμάτων στα οποία χαίρεται να καταφεύγει κανείς.

Ο γάτος της οδού Σμολένσκη, Χρήστος Μπουλώτης, Ελληνικά Γράμματα. Ένα βιβλίο γεμάτο περιπέτεια, χρώματα και μουσική, που βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ένα παιδικό βιβλίο που θα απολαύσουν σίγουρα και οι μεγάλοι, όλοι όσοι σκέφτονται νοσταλγικά τις γειτονιές των Εξαρχείων, εκεί όπου έκανε βόλτες ο Γατούλης μαζί με τον κουρδιστό Ποντικούλη του, για να μας θυμίσουν ότι η ομορφιά δεν είναι κάτι που έχει χαθεί. Άλλωστε υπάρχουν συγγραφείς όπως ο Χρήστος Μπουλώτης και καλλιτέχνες όπως η Φωτεινή Στεφανίδη που μπορούν να την αποτυπώσουν στις σελίδες ενός βιβλίου.

11 ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ
Εκδόσεις Οδός Πανός

Με λένε Λέξη, Μαρία Μήτσορα, Πατάκη. Γιατί βαφτίζει τις λέξεις της με νάμα κρασιού και μέθης.

Χάρτες, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Πατάκη. Έμαθα πως ο Πόε κοιμάται κάθε βράδυ με αυτές τις ιστορίες.

Ο μεγάλος αιρετικός. Θεόφιλος Καΐρης,Μανώλης Ρασούλης, Ιανός. Γιατί ταξιδεύει το δρόμο των Μπιτλς προς τις Ινδίες και του Άκη Πάνου.

Ως εκ θαύματος, Κωνσταντίνος Τζούμας,Καστανιώτης. Έχει το προνόμιο να είναι γεννημένος στον Πειραιά. Γι' αυτό δεν μπλοφάρει. Γράφει.

Το βιβλίο της ανησυχίας, Φερνάντο Πεσσόα, μετάφραση Μαρία Παπαδήμα, Εξάντας. Γιατί έκανε τη Λισαβόνα του Ατλαντικού Αλεξάνδρεια της Μεσογείου.

Η κρίση, Φραντς Κάφκα, μετάφραση-μελέτη Βασ. Χ. Παλιγγίνης, Οδός Πανός. Η σχέση πατέρα-γιου από τον Κάφκα πριν από τον Φρόυδ. Μοναδική η μελέτη του Παλιγγίνη.

Tου φιδιού το γάλα, Γιάννης Ξανθούλης,Ελληνικά Γράμματα. Διαβάζεται σαν ένα τραγούδι της Νίνα Σιμόν.

12 ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις Άγρα

 

O κατάλογος της τωρινής έκθεσης DUCHAMP-MAN RAY-PICABIAτης Tate Galleryστο Λονδίνο, που ενώνει τρεις από τις μεγαλύτερες και ιδιοφυέστερες φυσιογνωμίες της πρωτοπορίας και του μοντερνισμού του 20ού αιώνα.

Το σύντομο μυθιστόρημα Bambi Barτου Υves Ravey(Γαλλία), που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες νέες συγγραφικές παρουσίες στη Γαλλία σήμερα.

Το πολιτικό δοκίμιο-χρονικό του Tariq AliΟι Πειρατές της Καραϊβικής, όπου με αφορμή τον Τσάβες, τον Μοράλες και τον Κάστρο δίνει μια άλλη προοπτική στις πολιτικές της παγκοσμιοποίησης και του φιλελευθερισμού.

Το ποιητικό δοκίμιο του Henri MichauxΟνειροπολώντας με αφορμή ζωγραφικούς πίνακες, ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ού αιώνα, όπου η ζωγραφική του Μαγκρίτ ερμηνεύεται με ποιητικούς όρους και όχι με τεχνοκριτικούς. (Άγρα, Μάρτιος 2007)

Το σύντομο αυτοβιογραφικό αφήγημα Η αναλφάβητη, της Agota Kristofπου περιγράφει την απώλεια της μητρικής γλώσσας μέσα από τη μετανάστευση. (Άγρα, Φεβρουάριος 2007).

Η ποιητική ενότητα Ο κρότος του χρόνου, του Διονύση Καψάλη, που πιστεύω ότι είναι από τα πλέον ισχυρά ποιητικά κείμενα που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια. (Άγρα, 2007)

Το περίφημο δοκίμιο του Pico della MirandolaΠερί της αξιοπρέπειας του ανθρώπου(1487) με εισαγωγή του Yves Hersant.

13 ΕΦΗ ΚΑΡΑΪΤΙΔΟΥ
Εκδόσεις Εστία

Ο Θανάσης Βαλτινός, από τους πιο σημαντικούς πεζογράφους της χώρας, δίνει με το μοναδικό του τρόπο το βίο και τις ημέρες του Διονυσίου Σολωμού στο νέο του έργο Άνθη της αβύσσου (Εστία).

Ο Δημήτρης Καπετανάκης, μια μικρή αποκάλυψη από το πρώτο του βιβλίο, χτίζει με το νέο του μυθιστόρημαΗ συμμορία της συγκίνησης έναν κόσμο μυστηρίου, πρακτόρων, αιρέσεων, μεταφυσικών και φυσικών κατορθωμάτων, που μας εμβαπτίζει στη συγκίνηση και στην αναγνωστική απόλαυση (Εστία).

Η Νέλλη Ανδρικοπούλουπεριγράφει με χιούμορ και παραστατικότητα την περιπέτεια των νεαρών Ελλήνων και Ελληνίδων καλλιτεχνών και επιστημόνων (πολλοί από τους οποίους έγιναν αργότερα διάσημοι) από την Αθήνα προς το Παρίσι στο Ταξίδι του Ματαρόα, 1945 (Εστία).

Ο Ισραηλινός Άαρον Άπελφελντ στο πολυβραβευμένο του μυθιστόρημαΜπαντενχάιμ 1939 (μτφ. Μάγκυ Κοέν) αναβιώνει μια κεντροευρωπαϊκή λουτρόπολη με Εβραίους παραθεριστές και περιγράφει πώς η απόλυτη χαρά μπορεί να συγκαλύπτει την επερχόμενη απόγνωση (Εστία).

Ο Γερμανός Μάρτιν Βάλζερ στο τελευταίο του μυθιστόρημα Η στιγμή του έρωτα (μτφ. Ηλίας Τσιριγκάκης) ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα του οικογενειακού καθωσπρεπισμού σκηνοθετώντας τη θυελλώδη συνάντηση ενός μεσήλικα Γερμανού με μια νεαρή Αμερικάνα (Εστία).

Ο Γάλλος Μπενουά Ντυτέρτρ μας προσφέρει αφειδώλευτα πολύ γέλιο χάρη στο μαύρο χιούμορ με το οποίο καταρρακώνει την πολιτική ορθότητα του σύγχρονου Δυτικού πολίτη. Στο μυθιστόρημα Το κοριτσάκι και το τσιγάρο, σε μετάφραση Λίνας Σιπητάνου (Εστία).

Ο Σέρβος Μίλοραντ Πάβιτς στήνει το αρτιότερο ίσως μυθιστόρημά του Δεύτερο σώμα (μτφ. Σοφία Αυγερινού) γύρω από το δεύτερο, πνευματικό μας σώμα, ταξιδεύοντάς μας στο Παρίσι, στην Έφεσο, στο βενετσιάνικο καρναβάλι, στην Ουγγαρία (Εστία).

14 ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΕΛΙΤΖΑΝΙΔΗΣ
Εκδόσεις Ψυχογιός

Wolf Totem,Ζιανγκ Ρονγκ, Ψυχογιός. Ένα βιβλίο που υμνεί την άγρια γοητεία των λύκων και της ασιατικής στέπας, περιγράφει συγκλονιστικά τους κανόνες συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων - ζώων - άγριων ζώων και αναδεικνύει τη σοφία των λύκων και τους στρατηγικούς κανόνες τους ως παράδειγμα προς μίμηση, καθώς λαοί όπως οι Μογγόλοι τους υιοθέτησαν και μεγαλούργησαν.

A Thousand Splendid Suns,Καλέντ Χοσεϊνί,Βloomsbury Publishing Plc.Ένα εξαιρετικό βιβλίο. Ο Καλέντ Χοσεϊνί είναι ένας ευαίσθητος κοινωνικός παρατηρητής, αλλά κι ένας χαρισματικός συγγραφέας, ο οποίος μέσω της λογοτεχνίας αφηγείται τη σύγχρονη ιστορία του Αφγανιστάν μ' έναν τρόπο που σε κάνει να μην μπορείς να αφήσεις το βιβλίο κάτω.

Μια ζωή, δυο ζωές, Νίκος Θέμελης, Κέδρος. Ένα σύγχρονο βιβλίο που διαχειρίζεται λογοτεχνικά το σύνθετο θέμα των ανθρώπινων σχέσεων και των καίριων επιλογών που καθορίζουν την πορεία τους, με συγγραφική μαεστρία αλλά και με υπευθυνότητα.

Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης, Μάρω Βαμβουνάκη, Ψυχογιός. Η συγγραφέας παντρεύει με τρόπο μοναδικό την ψυχολογία με τη λογοτεχνία, εγκαινιάζοντας ένα νέο είδος γραφής που καταργεί τα όρια μεταξύ γνώσης και απόλαυσης.

Οι θρησκείες του κόσμου, Κρίστοφερ Πάρτριτζ, Ψυχογιός. Είναι ένας πλήρης οδηγός-λεύκωμα με την πιο άρτια, ολοκληρωμένη και αντικειμενική παρουσίαση των θρησκειών του κόσμου.

Το ταξίδι που λέγαμε..., Αλκυόνη Παπαδάκη,Καλέντης. Απολαυστική γραφή, υπέροχη γλώσσα, εικόνες που σχεδόν ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου, σε ταξιδεύουν, σε μαγεύουν.

Heat: Πώς να σώσουμε τον πλανήτη μας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, Τζορτζ Μονμπιότ, Ψυχογιός. Το βιβλίο αυτό με ώθησε να κάνω ένα βήμα παραπέρα και να συνειδητοποιήσω ότι η οικολογική ευαισθητοποίηση και η ατομική δράση είναι πλέον μονόδρομος για όλους μας.

15 ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
Εκδόσεις Λυχνάρι

The chemistry of death, Simon Beckett, Bantam Press. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό θρίλερ με σασπένς και -αν και δεν είναι ιδιαίτερα του γούστου μου οι ιστορίες με δολοφόνους κατά συρροή- κατάφερε να διατηρήσει το ενδιαφέρον μου αμείωτο ως το τέλος, με καλογραμμένους διαλόγους και αναπάντεχες ανατροπές.

A test of wills, Charles Todd, Harper-Mystery. Τον Charles Todd -ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί ένα ντουέτο συγγραφέων (μητέρα και γιος)- τον έμαθα πρόσφατα διαβάζοντας ένα άλλο βιβλίο του, το A False Mirror, που είναι το ένατο της σειράς με ήρωα τον επιθεωρητή Ράτλετζ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ψυχολογικό δράμα. Η υπόθεση εκτυλίσσεται τα πρώτα χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Ράτλετζ -που επιστρέφει στην υπηρεσία του στη Σκότλαντ Γιαρντ- εξιχνιάζει σκοτεινές υποθέσεις, διατηρώντας έναν εσωτερικό διάλογο μ' έναν νεκρό συστρατιώτη του, που στοιχειώνει το κάθε του βήμα.

Le sang des farines,Jean-Francois Parot, JCLattes. Σ' αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα που συνδυάζει την αστυνομική ανίχνευση με την ιστορική λεπτομέρεια, γνωρίζουμε το Παρίσι πριν τη Γαλλική Επανάσταση, αλλά και έναν κόσμο δολοπλοκίας και εγκλήματος, απ' την επιδέξια πένα ενός ιδιοφυέστατου ιστορικού και διπλωμάτη.

Le cri du peuple, Jean Vautrin-Tardi, Casterman. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παρουσιάσω τον σπουδαίο κομίστα, που είναι ευρύτατα γνωστός και στην Ελλάδα. Θέλω να πω απλώς πως αυτό είναι το κορυφαίο έργο του. Πρόκειται για μια ιστορία της κομούνας μεροληπτική και υπέροχη.

Lemercier - Le photographe,Emmanuel Guibert / Didier Lefevre,Dupuis - Aire Libre. Όπου το κόμικ συναντάει το φωτογραφικό ρεπορτάζ. Ο Emmanuel Guibert είναι ένας δημοσιογράφος-κομίστας. Σ' αυτό το τρίτομο έργο του καλύπτει τον πόλεμο του Αφγανιστάν στη δεκαετία του ‘80, χρησιμοποιώντας τις εκπληκτικές φωτογραφίες του Didier Lefèvre, που συνόδευε τότε μια ανθρωπιστική αποστολή.

Un home est mort, Kris/Etienne Davodeau,Futuropolis. Βιογραφία του κινηματογραφιστή René Vautier, ταυτόχρονα όμως και πορτρέτο της εργατικής τάξης που εξεγείρεται στη Βρέστη τη δεκαετία του '50. Συμπληρώνει κατά κάποιο τρόπο όσα δεν σώθηκαν στον κινηματογραφικό φακό.

Double Game, Sophie Calle, Violette Editions. Βιβλίο παιχνίδι, επέμβαση σε μυθιστόρημα, ανατροπή της πραγματικότητας. Η Sophie Calle είναι μια Γαλλίδα καλλιτέχνις που ζει στη Νέα Υόρκη. Συνδυάζοντας φωτογραφία, concept και πειραματισμό, καταφέρνει να επέμβει στην πραγματικότητα, αφαιρώντας αυτό που την ενδιαφέρει (στο μυθιστόρημα του Paul AusterLeviathan, η ίδια εμφανίζεται ως φανταστικός χαρακτήρας. Εδώ καταφέρνει να ζήσει και η ίδια το φανταστικό).

16 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ
Εκδόσεις Οκτώ

Αυτοπροσωπογραφία σε κυρτό κάτοπτρο, Τζον Άσμπερι, Νεφέλη. Η πιο ψυχρή, ίσως αποστασιοποιημένη, φαινομενολογική ανάλυση της απόπειράς μας να ασχοληθούμε με τον διαθλασμένο εαυτό μας. Η ανεκτίμητη βοήθεια που προσφέρει η ιδιότητα του αγγλοσαξονικού συναισθήματος να σκέφτεται.

39 Microlectures,Μάθιου Γκούλις, Routledge. Τα truisms των performers· απαλές σπρωξιές που σε υπνωτίζουν· επιφανειακές σκέψεις· μια αποθήκη μικροπραγμάτων που δεν χρειαζόμαστε αλλά που μας ανήκει.

Beautiful Losers,Λέοναρντ Κοέν. Ο καταβυθιστικός λυρισμός του Κοέν. Η ηδονή της απώλειας και της αίσθησης ότι θα είσαι για πάντα χαμένος· χωμένος στο καταφύγιο της χασούρας.

The Passion of Michel Foucault,Τζέιμς Μίλερ,Random House. Τα δαιμόνια και η εξερεύνηση της προσωπικής ταυτότητας· το αμόνι της κοινωνικής διάπλασης και πώς φτιάχνονται οι μάσκες· τα dark rooms του Σαν Φρανσίσκο ως α-κοινωνικός τόπος δημιουργικών σχέσεων. Οι ηρωικές στιγμές της διανόησης.

Straw Dogs,Τζον Γκρέι, Γκράντα. Γιατί σκεφτόμαστε ό,τι σκεφτόμαστε ή γιατί θα καταστραφούμε; Μια ενδοσκόπηση των θεμελιώδων παραδοχών του Δυτικού πολιτισμού και των πιο κοινών συνειρμών μας. Εσχατολογικό αριστούργημα.

The Idea of a Social Science and its relation to philosophy, Πίτερ Γουίντς,Routledge. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ένας αντικειμενικός κόσμος στον οποίο παρατηρούνται γάμοι, χρήματα, κυβερνήσεις, κοκτέιλ πάρτι και δικαστήρια σε έναν κόσμο εξολοκλήρου υλικό;

17 ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ
Εκδόσεις Ιανός

Το βιβλίο του Πόθου (δίγλωσσο), Λέοναρντ Κοέν, Ιανός. Η βαθιά γνώση του Κοέν ανάμεσα στη σιωπή και στη βοή του πλήθους.

Του φιδιού το γάλα, Γιάννης Ξανθούλης,Ελληνικά Γράμματα. Ίσως από τα καλύτερα βιβλία του Ξανθούλη, ξυπνάει τις αισθήσεις μας και τη μνήμη.

Τα ποιήματα, Οδυσσέας Ελύτης, Ίκαρος. Παραμένουν πάντα νέα και ακμαία.

Εγχειρίδιο βλακείας, Διονύσης Χαριτόπουλος,Τόπος. Από πολύ παλιά η βλακεία αποτελούσε ενδιαφέρον αντικείμενο σχολιασμού και έρευνας. Απαραίτητο για να δούμε τον κόσμο μας σήμερα.

Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων, Μαρκ Μαζάουερ,Αλεξάνδρεια. Τονίζει τις ιδιαιτερότητες της γενέθλιας πόλης μας, που είναι στο ίδιο γεωμετρικό πλάτος με τη Νέα Υόρκη.

Η αυτοβιογραφία του φωτός, Γιώργος Γραμματικάκης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Γιατί το φως δεν είναι μόνο φυσική, αλλά και πηγή ζωής και έμπνευση για τη φιλοσοφία, τη θρησκεία και όλες τις τέχνες από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Λιβάνη. Συναρπαστική αφήγηση ενός έρωτα επίμονου και διαχρονικού.

18 ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Εκδόσεις Καστανιώτης

Μόνολογκ, Λένος Χρηστίδης (μυθιστόρημα). Ένας συγγραφέας που αντιμετωπίζει τους αναγνώστες σαν φίλους του και τους φίλους του σαν ήρωες των βιβλίων του, ενώ δοκιμάζεται σε οποιαδήποτε πεζογραφική φόρμα με επιτυχία.

Ως εκ θαύματος, Κωσταντίνος Τζούμας(αυτοβιογραφικό αφήγημα). Είναι η ιδιαίτερη και υπερήφανη φωνή μιας κοινότητας ανθρώπων που μέχρι σήμερα δεν είχε εκφραστεί όπως θα ήθελε στην ελληνική πεζογραφία, η οποία, καλώς ή κακώς, δεσμευόταν πάντα από το ιστορικό της περιβάλλον.

Βίλα Κομπρέ, Αλέξης Σταμάτης. Είναι γοητευτικός ο τρόπος που προσαρμόζει στο παρόν τις εμμονές της κλασικής πεζογραφίας και τις επαναφέρει θριαμβευτικά με κάθε βιβλίο του. Θα μπορούσε να είναι φίλος του Ομήρου και ταυτόχρονα του Κόνραντ.

Εγώ και ο Καμίνσκι, Ντανιέλ Κέλμαν. Ο ώριμος τριαντάρης συγγραφέας από τη Γερμανία διδάσκει τι σημαίνει καυστική σάτιρα, γράφοντας ταυτόχρονα μια «σπουδή» στη ματαιοδοξία του καλλιτέχνη.

Η Σχισμή, Ντόρις Λέσινγκ. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στη σπουδαία νομπελίστρια, γιατί κάθε φορά με εκπλήσσει με το φιλοσοφικό της υπόβαθρο.

Το Παρίσι δεν τελειώνει ποτέ, Ενρίκε Βίλα-Μάτας. Ο συγγραφέας των συγγραφέων: Με ενθουσιάζουν τα τεχνάσματα που επινοεί πάντα για να δείξει πόσο σοβαρή είναι η περιπέτεια της λογοτεχνίας.

Ζαν Ζενέ - Οι ανομολόγητες αλήθειες,Ιβάν Γιαμπλόνκα. Yποδειγματική βιογραφική προσέγγιση, που εξερευνά και ερμηνεύει τις αθέατες όψεις της ζωής και του έργου ενός πολυσυζητημένου δημιουργού.

19 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις Διόπτρα

Σου τα ‘μαθα όλα, μα ξέχασα μια λέξη, Δημήτρης Μπουραντάς, Πατάκης. Ήθελα πολύ να διαβάσω από τον αγαπημένο μου καθηγητή που μου άλλαξε την οπτική στο χώρο της δουλειάς μου κάτι λογοτεχνικό. Και δεν με απογοήτευσε για άλλη μια φορά. Διαβάζω αρκετά για το χώρο της ηγεσίας κι ο Δημήτρης Μπουραντάς είναι ηγέτης.

Είχα ένα μαύρο σκύλο, το όνομά του ήταν κατάθλιψη, Matthew Johnstone, PanMacmilan. Ένα μαγικό βιβλίο μόλις 48 σελίδων που με γοήτευσε, το θεωρώ το «παιδί μου», θέλω να το διαβάσουν όλοι όταν θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά στις 4 Μαΐου. Όλοι που κάποτε πέρασαν (ή περνούν) μια δύσκολη περίοδο που φαινόταν μέσα από τα μαύρα γυαλιά της θλίψης μάταια και ανακαλύπτουν ότι η ζωή είναι κάτι πολύ μεγάλο και όμορφο.

Σαν τη βροχή πριν πέσει, Τζόναθαν Κόου,Πόλις. Μελαγχολικό, σαν βρετανικό τοπίο. Αλλά όμορφες περιγραφές συναισθημάτων χωρίς λεκτικές υπερβολές.

Το νησί, Victoria Hislop, Διόπτρα. Το μεγάλο μας best seller. Αδυνατώ να κατανοήσω πώς η Victoria κατάφερε να απεικονίσει τόσο παραστατικά την κρητική και κατά συνέπεια την ελληνική ψυχή του 1950. Γεμάτο ευαισθησία για κάθε τι ελληνικό και με χαρακτήρες που απεικονίζουν τις διάφορες φωνές που κατοικούν μέσα μας.

Η δύναμη του υποσυνείδητου, Joseph Murphy, Διόπτρα. Μου αρέσει να κάνω γυμνάσια στο μυαλό μου κάθε τόσο. Να του υπενθυμίζω πώς ήταν πέρσι τέτοια εποχή κι αν του αρέσει περισσότερο όπως είναι τώρα. Σε μια τέτοια περισυλλογή το ξεκίνησα κι όταν το ‘κλεισα κατάλαβα πόση σημασία έχει να βλέπεις το ποτήρι γεμάτο.

Στην ακτή, Ian McEwan,Πατάκης. Για μένα ο McEwan κινείται ακριβώς στα όρια που χωρίζουν τον ψυχολόγο από το λογοτέχνη. Αυστηρή βρετανική πένα, που καταφέρνει μέσα σε μια νύχτα να κλείσει τα βιώματα μιας ζωής. Και που θυμίζει στον αναγνώστη πόσο στεγνό είναι να είσαι αυστηρός στα αισθήματά σου και στον εαυτό σου.

20 ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο. ΜΑΝΟΥΣΟΣ
Εκδόσεις Anubis

The Time traveler's wife,Anubis. Ένα πραγματικά θαυμάσιο βιβλίο που αντιμετωπίζει το θέμα του ταξιδιού στο χρόνο με ένα «συνεπή» επιστημονικά αλλά και τρομακτικά ανθρώπινο τρόπο.

Οι Παληοί Ανωγειανοί, Anubis. Γνωρίζοντας βαθειά το συγγραφέα, ξέρω καλά ότι έβαλε μεγάλο μέρος της ψυχής του στην προσπάθεια να αποδώσει τα του Ανωγειανού τω Ανωγειανώ.

Θνητοί Θεοί,Anubis. Ένα εξαιρετικό έργο Ε.Φ. που ανοίγει κυριολεκτικά νέους τρόπους σκέψης αλλά και πολλαπλούς προβληματισμούς σε σχέση με τα όρια της τεχνολογίας.

Βορά Ορνίων. Είμαι μεγάλος fan του συγκεκριμένου «έπους» και περίμενα την πρόσφατη συνέχεια ανυπόμονα.

Shogun. Κλασικό το έργο του Clavell, το ξαναδιαβάζω κάθε δέκα χρόνια και ποτέ δεν με απογοητεύει!

Watchmen. Παρά το ότι συγκαταλέγεται στην «Αγία Τριάδα» των graphic novels, δεν το είχα διαβάσει ποτέ. Το διαβάζω τώρα ενόψει της ταινίας

Blade of the Immortal #1. Η κλασική σειρά manga αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για τους... μεγαλύτερους σε ηλικία otaku.

21 ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις Τόπος

We are now beginning our descent,James Meek,Canongate. Τι σημαίνει πόλεμος, τύπου Αφγανιστάν ή Ιράκ, για τον πολίτη της Δυτικής μητρόπολης και πώς μπορεί να επηρεάσει την προσωπική ζωή μας.

Τι ζητούν οι βάρβαροι, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Ελληνικά Γράμματα. Με ψυχραιμία, ευρηματικότητα και τόλμη, ο Δημοσθένης σχολιάζει τη βαρβαρότητα του «καθ' ημάς» εθνικισμού. Το καλύτερο βιβλίο του ως τώρα.

Tokyo Trilogy,David Peace, Faber & Faber. Ο πιο «λογοτεχνικός» Αγγλοσάξονας συγγραφέας σήμερα. Μια συναρπαστική τριλογία.

Un roman sentimental,Alain Robbe-Grillet,Fayard. Το απόλυτο ψυχοτρελικό, πορνοδιαστροφικό, σαδομαζό σπλάτερ, το κύκνειο άσμα του συγγραφέα. Τεστ για γερά νεύρα.

Fantasy Art Now,Martin Mackenna, Ilex. Από τα καλύτερα άλμπουμ εικονογράφησης βιβλίων Fantasy, από μόνο του έργο τέχνης.

Louise Bourgeois,Paulo Herkenhoff,Phaidon. Η Μπουρζουά ανήκει στους αγαπημένους μου καλλιτέχνες και το λεύκωμα αυτό είναι σχεδιασμένο άψογα.

Ο Τρελλός Πρόεδρος και η γυναικεία ηδονή, Πέπη Ρηγοπούλου, Τόπος. Είμαι περήφανος που εκδώσαμε αυτό το βιβλίο. Η Ρηγοπούλου έχει την πιο προχωρημένη σκέψη στην Ελλάδα ως προς τη σχέση γυναικείου σώματος και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

22 ΝΩΝΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Του φιδιού το γάλα, Γιάννης Ξανθούλης,Ελληνικά Γράματα. Γιατί είναι ένα από τα απολαυστικότερα βιβλία του Γιάννη Ξανθούλη.

Έρωτας νυν και αεί, Γιάννης Καλπούζος, Ίκαρος. Γιατί περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο ωραίους ερωτικούς στίχους.

Καθένας, Φίλιπ Ροθ, Πόλις. Γιατί απλώς είναι αριστούργημα.

Στη γέφυρα του Γαλατά, Η Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα, Χέιρτ Μακ,Μεταίχμιο. Γιατί ο Χέιρτ Μακ μας προσφέρει ένα πανόραμα της ζωής στην Κωνσταντινούπολη, της πόλης που είναι η γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Αιχμηρά αντικείμενα, Τζίλιαν Φλιν,Μεταίχμιο. Γιατί απλά διαβάζοντάς το δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Το πιο συναρπαστικό και ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ που έχω ποτέ διαβάσει.

Το βαμμένο πουλί, Γιέρζι Κοζίνσκι,Μεταίχμιο. Γιατί ο Κοζίνσκι μάς αφηγείται με συγκλονιστικό τρόπο και περιγράφει μοναδικά τη βαναυσότητα της ανθρώπινης φύσης και την πάλη για επιβίωση.

Τραγούδια 1962-2001, Bob Dylan, Ιανός. Γιατί ο Dylan είναι ο μεγαλύτερος ποιητής της εποχής μας.

23 ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΕΣΚΑ
Εκδόσεις Μελίχρυσος

Όλα τα ονόματα, Ζοζέ Σαραμάνγκου, Καστανιώτης. Μέσα σε μια υπαλληλική ατμόσφαιρα που μυρίζει Κάφκα, ο Σαραμάγκου διασκεδάζει με αυτό το ελάχιστο κάτι που συνδέει τη ζωή μας με το θάνατο.

Κουρδιστό πουλί, Χαρούκι Μουρακάμι, Ωκεανίδα. Εντυπωσιακά σύνθετο στη δομή του, πρωτότυπο ως ιστορία και θεμελιωμένο σε ιστορικές βάσεις, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα δείγματα μαγικού ρεαλισμού. Ένα εγχείρημα τολμηρό.

Δεν είστε ξένος εδώ, Άνταμ Χάσλετ, Ωκεανίδα. Ένα λογοτεχνικό άσυλο του ανθρώπινου πόνου. Στις ιστορίες του Χάσλετ οι ήρωες παλεύουν απελπισμένοι να ξορκίσουν τις φυλακές τους. Φυλακές συνειδητής ιδιαιτερότητας, κληρονομικής ανεπάρκειας ή ψυχολογικής αστάθειας, με τέτοια επίγνωση που η αποδοχή της κατάστασής τους μοιάζει εν τέλει φυσι(ολογι)κή. Ήρωες σχιζοφρενείς, καταθλιπτικοί, μεταφυσικών προαισθημάτων, αφιερωμένοι με έναν απόλυτο τρόπο που δεν διαφέρει ελάχιστα από την πιο ηρωική αυτοθυσία.

Writersland,Νίκος Βλαντής, Κέδρος. Με ευρηματικό τρόπο, ο Βλαντής, μέσα από μια ιστορία δολοφονιών σ' ένα φανταστικό νησί του μέλλοντος, επιχειρεί να καταδείξει τα αδιέξοδα της λογοτεχνίας (ως τέχνης), αν όχι της ίδιας της κοινωνίας μας. Ένα σενάριο που ενδιαφέρει όποιον λατρεύει τη λογοτεχνία, εδώ στην πιο τραγελαφική του εκδοχή.

Τιμολέων Βιέτα γύρνα σπίτι, Νταν Ρόουντς, Ωκεανίδα. Γιατί; Γιατί ο Τιμολέων Βιέτα είναι ένας σκύλος. Γιατί δεν θα γυρίσει ποτέ σπίτι. Γιατί ο Νταν Ρόουντς καταφέρνει να αποτυπώσει στο χαρτί τα πιο κυκλικά traveling πλάνα που διάβασα ποτέ σε βιβλίο, με μια τεχνική που καταστρατηγεί τα υποκείμενα για χάρη της ατμόσφαιρας. Τελειώνοντάς το είχα την αίσθηση του καινούργιου. Γι' αυτό!

Λίγο ακόμη, Χάρης Γούλιος, Κέδρος. Μοιάζει με αληθινή ιστορία, αλλά είναι μυθιστόρημα. Θα μπορούσε να είναι απλώς μια στενάχωρη κατάσταση, αλλά ξαφνικά, εκεί που μας έχει ξεγελάσει και νομίζουμε ότι έτσι είναι, ο Γούλιος τολμάει να ανοίξει πορτούλες εδώ κι εκεί και να μας μπάσει στην άλλη διάσταση των πραγμάτων. Μια ιστορία γλυκόπικρη που δεν χάνει την αισιοδοξία της. Αντίθετα, κάνει το δυσκολότερο: Την ξαναβρίσκει.

Θυμάσαι τα όνειρά σου;, Δήμητρα Μήττα, University Studio Press. Πολύ προσωπική επιλογή και πολλοί και προσωπικοί οι λόγοι που το προτείνω. Ένα βιβλίο που με τάραξε, όπως ταράζεται μια γυναίκα που βλέπει τα όνειρα της κλεμμένα, διαμελισμένα και συντεθειμένα από την αρχή.

24 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΜΠΡΙΑ
Εκδόσεις Ποταμός

Shunga, Marco Fagioli, Seuil. Η άλλη όψη της καρδιάς της Ιαπωνίας. Μεθυστικές ξυλογραφίες αποκλειστικά με ερωτικές συνευρέσεις, τρεις αιώνες πριν από τον 20ό, που έφερναν γούρι στους πολεμιστές και μαζί εισήγαγαν τις νεαρές συζύγους στις σαρκικές χαρές.

Νόστιμες ημέρες, Δημήτρης Ποταμιάνος, Καστανιώτης. Μακράν το καλύτερο βιβλίο για τη χαρά της κατσαρόλας και του τραπεζιού.

Καταφύγιο ιδεών, Χρήστος Γιανναράς, Δόμος. Έχασα τον κόσμο και τον ξαναβρήκα. Και κατάλαβα γιατί οι γονείς μου φρικιούσαν όταν στην πρώτη δημοτικού τους ζητούσα να πάω στο κατηχητικό.

Μια θάλασσα από σόγια, Δήμητρα Ιωάννου, Futura. Ένας τίτλος που θες να τον πιεις και να τον κολυμπήσεις, ένα έξυπνο κείμενο.

Η ταράτσα της Μπουμπoυλίνας, Ποταμός. Το ετοιμάζουμε τώρα, βγαίνει σε λίγες εβδομάδες: Γιατί έτσι όπως πάμε, όχι μόνο θα ξεχαστεί αλλά θα καθαγιαστεί η δικτατορία.