Κακοκαιρία στην Κρήτη: Ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού - Νερό ενός έτους έπεσε σε 48 ώρες στο Ξυλόσκαλο Χανίων

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΕΡΟ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Η κακοκαιρία συνεχίζει να σαρώνει την Κρήτη, ωστόσο τα καιρικά φαινόμενα παρουσιάζονται ηπιότερα σε σχέση με το προηγούμενο πέρασμα. 

Η σφοδρή κακοκαιρία άφησε πίσω της εκτεταμένες καταστροφές με αποτέλεσμα να ζητηθεί η συνδρομή του στρατού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η αποκατάσταση των ζημιών ήταν άμεση στον Μυλοπόταμο και στο Αμάρι όπου οι καταστροφές είναι μεγάλες.

Πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρροι, γεμίζοντας με νερά και φερτά υλικά. Η κινητοποίηση των αρχών είναι μεγάλη και πρόκειται να συνεχιστεί για να υπάρξει έστω μικρή αποκατάσταση, ειδικά στα Ζωνιανά που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο χτύπημα από την κακοκαιρία, τα τελευταία 24ωρα.

Συγκεκριμένα, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή δήλωσε στο cretaalive ότι «Τις τελευταίες ώρες τα καιρικά φαινόμενα είναι κάπως πιο ήπια. Βρέχει, αλλά υπάρχουν και στιγμές που σταματάει. Δίνουμε μεγάλη μάχη και ευτυχώς ανταποκρίθηκε άμεσα και ο στρατός για να βοηθήσει με τα δικά του μηχανήματα».

​ ​

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Το νερό ενός έτους έπεσε μέσα σε 48 ώρες στο Ξυλόσκαλο Χανίων

Μεγάλος ήταν ο όγκος νερού που έπεσε στην Κρήτη μέσα σε μόλις δύο ημέρες στο Ξυλόσκαλο Χανίων, το οποίο δέχτηκε βροχή η οποία αντιστοιχεί σε 440 τόνους νερού ανά στρέμμα. Δηλαδή έπεφτε νερό σε διάρκεια ενός έτους, σε μόλις δύο 24ωρα.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, από την Παρασκευή 2 έως και το Σάββατο 3 Οκτωβρίου καταγράφηκαν στο Ξυλόσκαλο 440 χιλιοστά βροχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του meteo, μεγάλα ύψη βροχής καταγράφονται στα ορεινά και βόρεια τμήματα του νησιού, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά δεδομένα που είχαν επισημανθεί σε πρόσφατη καιρική ανακοίνωση της μονάδας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το ύψος βροχής στο Ξυλόσκαλο Χανίων έφτασε τα 440 mm. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε 1 λίτρο νερού ανά τετραγωνικό μέτρο ή, ισοδύναμα, σε 1 τόνο νερού ανά στρέμμα.

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισαν τα οροπέδια στα Ανώγεια

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει επίσης σοβαρά προβλήματα στο αγροτικό οδικό δίκτυο των Ανωγείων, δυσχεραίνοντας σημαντικά την πρόσβαση παραγωγών και κτηνοτρόφων στις εκμεταλλεύσεις τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δήμου Ανωγείων, οι δρόμοι που οδηγούν στις αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έχουν καταστεί σε πολλά σημεία απροσπέλαστοι, ενώ μικρά και μεγάλα οροπέδια της περιοχής έχουν πλημμυρίσει από τις μεγάλες ποσότητες νερού.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο βουνό παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες, με τα συνεργεία να επιχειρούν στα σημεία όπου αυτό είναι ασφαλές και εφικτό. Προτεραιότητα δίνεται στην αποκατάσταση της πρόσβασης προς τις αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Ο Δήμος απευθύνει έκκληση προς κατοίκους, παραγωγούς και κτηνοτρόφους να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις στο βουνό, έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες και αποκατασταθούν τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Κακοκαιρία στην Κρήτη: 24ωρη γραμμή για τις ανάγκες των πληγέντων από τις πλημμύρες στο δήμο Μυλοποτάμου

Σε λειτουργία βρίσκεται 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του δήμου Μυλοποτάμου για την καταγραφή και αντιμετώπιση αναγκών κατοίκων και επισκεπτών που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών.

Οι πληγέντες που χρειάζονται προσωρινή διαμονή ή τη συνδρομή δημοτικών συνεργείων, μπορούν να επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία του δήμου Μυλοποτάμου στο 6955 666 001, το οποίο είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο. Παράλληλα, αιτήματα μπορούν να αποστέλλονται και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected].

Για την ταχύτερη ανταπόκριση των υπηρεσιών, οι πολίτες καλούνται να αναφέρουν την περιοχή στην οποία βρίσκονται, το είδος της βοήθειας που χρειάζονται και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Ο δήμος Μυλοποτάμου εφιστά, παράλληλα, την προσοχή στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, ζητώντας να μη δημοσιοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ονόματα, αριθμοί τηλεφώνων ή διευθύνσεις πληγέντων. Τα σχετικά στοιχεία θα πρέπει να γνωστοποιούνται απευθείας στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες μέσω των επίσημων καναλιών επικοινωνίας.

Σε περίπτωση άμεσου κινδύνου, οι πολίτες καλούνται να επικοινωνούν με τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Με πληροφορίες από cretaalive, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΡΗΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Ελλάδα / Σε «Red Code» η Κρήτη: Σάρωσε το νησί η κακοκαιρία – Πλημμύρες, εγκλωβισμοί και σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε περίπου είκοσι περιπτώσεις για την παροχή βοήθειας και τον απεγκλωβισμό ατόμων από πλημμυρισμένα σπίτια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ακινητοποιημένα οχήματα
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟ ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα / Μάρκο Ρούμπιο: Οι δύο «αναγνώσεις» της επίσκεψής του στην Αθήνα

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, τόνισαν Γιώργος Γεραπετρίτης και Μάρκο Ρούμπιο - Υπό μέτρα η Πνύκα για την ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών
THE LIFO TEAM
ΚΥΨΕΛΗ ΜΕΤΡΟ

Ελλάδα / Κυψέλη: Στο Πρωτοδικείο η αίτηση κατοίκων για διαταγή επίδειξης εγγράφων από τον φορέα και τον ανάδοχο του έργου του Μετρό

Κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η πρόσβαση στα τεχνικά δεδομένα είναι αναγκαία προκειμένου να καθοριστούν τα απαιτούμενα μέτρα και να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών
THE LIFO TEAM