Ελένη Ψυχούλη

Δημοσιογράφος

Η μεταγραφή της στην ηγετική θέση του μηνιαίου ενθέτου του «Κυριακάτικου Βήματος» «Βήμα Gourmet» συμβολίζει την αυξανόμενη σημασία της γαστρονομίας στον εκδοτικό χώρο και την αναγνώριση της ύπαρξης μιας νέας γενιάς καταναλωτών. Όσον αφορά τον τομέα της γεύσης, η πολυγραφότατη κ. Ψυχούλη καθιερώθηκε ως κριτικός εστιατορίων του «Κ» και ως συντάκτης του «Γαστρονόμου» - αμφότεροι τίτλοι της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Εκτός από πρωταγωνίστρια στο πιο πρόσφατο επεισόδιο της εκδοτικής ιστορίας που ξεκίνησε με την κυκλοφορία του περιοδικού «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας», η κ. Ψυχούλη καλείται να προσεγγίσει μια αναδυόμενη κοινωνική ομάδα, που δεν καλύπτεται ούτε από τη μαμαδίστικη παράδοση μήτε από το αστικό entertaining.

Αλέξανδρος Καρδάσης

Aρχιμάγειρας

Ο ετών 31 και δημιουργικά ανήσυχος σεφ-συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Αθήρι μετέφερε την έδρα του από τον Κορυδαλλό στον Κεραμεικό και βρίσκεται πλέον στo προσκήνιο της γαστρονομικής επικαιρότητας. Ο κ. Καρδάσης -από τους ικανότερους μαθητές του Χριστόφορου Πέσκια, στην κουζίνα του 48 The Restaurant- είχε ξεχωρίσει από το 2004, ανοίγοντας ένα μοντέρνο εστιατόριο στη γειτονιά του, τον Κορυδαλλό, όπου προσέφερε ευφάνταστη ελληνική κουζίνα σε προσιτές τιμές. Αφήνοντας την αστική περιφέρεια για το κέντρο τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Καρδάσης έρχεται πλέον σε επαφή με ένα μεγαλύτερο μέρος του κοινού και αυξάνει έτσι την καλοδεχούμενη επιρροή του πέρα από τα προάστια. 

Νίκος Νέγκας

Γενικός διευθυντής ομίλου εστιατορίων Friday's Ελλάδας

Ηγείται του ομίλου εστιατορίων Friday's, που φέτος γιόρτασε δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Ελλάδα και του οποίου το μοντέλο διοίκησης και εξυπηρέτησης αποτελεί πρότυπο. Το πρώτο Thank God It's Friday© άνοιξε στις 8 Δεκεμβρίου 1997, στο Κεφαλάρι, ενώ σήμερα υπάρχουν οκτώ συνολικά καταστήματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων πέντε στην Αθήνα. Για το 2006, τα έσοδα προ φόρων και αποσβέσεων έφτασαν τα €1,7 εκατ., με πρόβλεψη τα €2 εκατ. για το 2007. Παράλληλα, οι σερβιτόροι παραμένουν ευγενικοί και -συνήθως- χαρισματικά ιδιαίτεροι. Ο κ. Νέγκας εργάζεται για τη Friday's Ελλάδας από την ίδρυσή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Παναγιώτης Ξενόπουλος.

Αντώνης Παπανδρέου

Ιδιοκτήτης εστιατορίου Παπανδρέου, στη Βαρβάκειο Αγορά

Επένδυσε στην πλήρη, εντυπωσιακή αλλά διόλου βέβηλη ανακαίνιση του θρυλικού χώρου εστίασης εντός της κεντρικής αγοράς των Αθηνών, ο οποίος είχε καταστραφεί από πυρκαγιά στις 17 Δεκεμβρίου 2005. Το παραδοσιακό εστιατόριο Παπανδρέου, που άρχισε να λειτουργεί ξανά πριν από ένα μήνα, ιδρύθηκε από τον προπάππου του παρόντος ιδιοκτήτη, το 1898. Ο νέος χώρος καταλαμβάνει το ισόγειο και δύο ορόφους, συνεχίζει να σερβίρει κλασική ελληνική κουζίνα -πατσά, σούπες, μαγειρευτά- και καθίζει 200 πελάτες, τους οποίους εξυπηρετούν σερβιτόροι εξοπλισμένοι με ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελίας. Ο κ. Παπανδρέου, ετών 51, ανήκει στην τέταρτη γενιά ιδιοκτητών και εργάζεται στην επιχείρηση από τα 23 του, όταν αποφοίτησε από τη Νομική. 

Η διοικητική ομάδα του Milos Estiatorio - Αθήνα

Σχεδόν τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή του, τον Ιανουάριο του 2004, το Milos Estiatorio της Αθήνας πηγαίνει καλύτερα από ποτέ, με μέσο όρο τα 150 κουβέρ την ημέρα. Πέρα από τη συμβολή του ιδιοκτήτη Κώστα Σπηλιάδη, που επιβλέπει και τα άλλα δύο Milos, σε Νέα Υόρκη και Μοντρεάλ, μια καλά συντονισμένη διοικητική ομάδα κάνει τη διαφορά εδώ: οι Βαγγέλης Τσάνος και Ευρυδίκη Σπηλιάδη (διεύθυνση), Άρης Βεζενές (γενικός διευθυντής) και Δημήτρης Μητρόπουλος (μετρ). Από ακριβό εστιατόριο με εκλεκτό ψάρι για λίγους, το Milos επεκτάθηκε στο ποιοτικό κρέας, πρόσεξε πολύ τα μεσημεριανά μενού (€20,07 το άτομο) και είναι πια ένας πολύβουος ναός της απολαυστικής απλότητας.