Η ιγμορiτιδα και οι αλλεργiες δεν αργούν στο «ραντεβού» τους με την άνοιξη
Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο παιδιά όσο και ενηλίκους.

Η ιγμορiτιδα και οι αλλεργiες δεν αργούν στο «ραντεβού» τους με την άνοιξη

Μετά τη βαρυχειμωνιά, η άνοιξη φαντάζει όαση, ωστόσο έχει κι αυτή τους απρόσκλητους επισκέπτες της, τις αλλεργίες, που δεν μας αφήνουν να ξεμυτίσουμε ελεύθερα, προκαλούν βήχα και μπούκωμα, όπως και δυνατούς πονοκεφάλους λόγω της ιγμορίτιδας.

Η μύτη είναι το όργανο-στόχος πολλών προβλημάτων υγείας την άνοιξη. Αποτελεί την πύλη του αναπνευστικού συστήματος και η λειτουργία της είναι να φιλτράρει, να θερμαίνει και να υγραίνει τον αέρα, ενώ έχει άμεση επικοινωνία με τους παραρρίνιους κόλπους, τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους κόλπους και τον σφηνοειδή. Η δυσκολία της ρινικής αναπνοής μπορεί να συνοδεύεται από εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους, έντονο ροχαλητό και άπνοια. Στα παιδιά μπορεί να προκύψουν δυσμορφίες στο πρόσωπο, ορθοδοντικά προβλήματα, κακή απόδοση στο σχολείο και επιπτώσεις στη γενικότερη ανάπτυξή τους. Η μύτη και τα παραρρίνια προσβάλλονται από λοιμώξεις, με πιο γνωστή την ιγμορίτιδα, από αλλεργία με ή χωρίς δημιουργία πολυπόδων και από όγκους, καλοήθεις και κακοήθεις.

 

Ιγμορίτιδα & πολύποδες

Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο παιδιά όσο και ενηλίκους. Ένας βασικός παράγοντας είναι η αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα και επηρεάζει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής και η μόλυνση της ατμόσφαιρας ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αλλεργίας. Επίσης, εξαιτίας της κρίσης, η κακή θέρμανση των σπιτιών και των εργασιακών χώρων τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην αύξηση της υγρασίας σε αυτά.

 

Η δυσκολία της ρινικής αναπνοής μπορεί να συνοδεύεται από εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους, έντονο ροχαλητό και άπνοια.

 

Η έντονη υγρασία αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικές καταστάσεις. Η παρουσία νερού με μορφή υδρατμών στο περιβάλλον (τα κανονικά επίπεδα είναι 40%-50%) είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Αν όμως είναι πολύ χαμηλή ή πάνω από 60%, διευκολύνει τη δημιουργία μυκήτων, οι οποίοι προκαλούν αλλεργίες.


Οι πολύποδες είναι διογκώσεις του βλεννογόνου μέσα στη μύτη, με κύρια συμπτώματα το έντονο μπούκωμα, την ελάττωση της όσφρησης, τους έντονους πονοκεφάλους, τον βήχα και την κακουχία. Η διάγνωση γίνεται κυρίως με ενδοσκόπηση. Το κυριότερο βήμα στη θεραπεία είναι να πειστεί ο ασθενής ότι έχει ένα χρόνιο πρόβλημα και πρέπει να το παρακολουθεί.

 

Σε τι διαφέρει η ιγμορίτιδα από το κρυολόγημα

Ανατολή Παταρίδου
Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου, Παιδοωτορινολαρυγγολόγος, Επιστημονική Συνεργάτις του Νοσοκομείου Υγεία - Μητέρα.

Πολλοί είναι εκείνοι που τη συγχέουν µε το κοινό κρυολόγηµα, επειδή τα συµπτώµατά τους µοιάζουν, ενώ άλλοι τόσοι πιστεύουν ότι η ιγµορίτιδα είναι µια πάθηση που δεν θεραπεύεται. Και τα δύο όµως είναι µύθοι, αφού η ιγµορίτιδα είναι νόσος που συνήθως παρουσιάζεται µετά από ένα κρυολόγηµα και εάν οι ενοχλήσεις διαρκέσουν µέχρι τέσσερις εβδομάδες, πρόκειται για την οξεία µορφή της, ενώ, εάν αυτές επιµείνουν για πάνω από τρεις µήνες, η νόσος έχει εξελιχθεί σε χρόνια.

 

To πιο σημαντικό είναι να αξιολογηθεί ο ασθενής έγκαιρα από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος που θα αποκαλύψει αν υπάρχει διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών, πολύποδες, ξένα σώματα στα παιδιά, μεγάλα κρεατάκια, ευρήματα τα οποία επιβάλλουν χειρουργική αντιμετώπιση, γιατί αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για τη δημιουργία χρόνιας ιγμορίτιδας και πολυπόδων.

 

Θεραπεία με χειρουργική επέμβαση

Η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά και περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι (αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπερβολική χρήση τους προκαλεί φαρμακευτική ρινίτιδα), αλλά μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, η οποία, όταν ενδείκνυται, πρέπει να γίνεται έγκαιρα για να αποφεύγονται οι επιπλοκές.


Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική επέμβαση της ιγμορίτιδας και των πολυπόδων σήμερα γίνεται χωρίς τομές, ενδοσκοπικά, με τη χρήση κάμερας και μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, χάρη στη μεγέθυνση, τον φωτισμό και τη χρήση της νευροπλοήγησης (navigation). Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι ότι συγχρόνως, στην ίδια επέμβαση, μπορούν να διορθωθούν το στραβό διάφραγμα, οι κόγχες και οι πολύποδες ανώδυνα, χωρίς πρήξιμο και μελάνιασμα, εξασφαλίζοντας στον ασθενή άμεση επαναφορά στις δραστηριότητές του και σταδιακή βελτίωση μέσα στον μήνα όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

 

Tips για λιγότερα ανοιξιάτικα προβλήματα

• Να αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει μεγάλη ηλιοφάνεια.

•  Να κρατάτε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας κλειστά την περίοδο της άνοιξης.

 • Να καθαρίζετε καλά το σπίτι, ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα, που επιδεινώνουν πολύ την κατάστασή σας.

 • Να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας, και κράνος όταν είστε σε μηχανή, ώστε να μένει κλειστή η δίοδος για τα αλλεργιογόνα από τη μύτη και το στόμα.

 • Αποφύγετε ή περιορίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου.

•  Αποφύγετε, κυρίως στα υπνοδωμάτια, χαλάκια, κουρτίνες, βαριά υφάσματα και μαλλιαρά κουκλάκια.

•  Χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο για να υπολογίσετε την υγρασία στο σπίτι.

 • Χρησιμοποιείτε παγίδες υγρασίας και αφυγραντήρες.

•  Υιοθετήστε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής, πλούσιο σε φυτικές ίνες, και ελαττώστε το πρόχειρο και έτοιμο φαγητό και τα ανθυγιεινά σνακ.

• Μην κάνετε αυτοδιάγνωση, η εξέταση στον ωτορινολαρυγγολόγο και το ιστορικό θα δείξουν με ακρίβεια αν είναι ιγμορίτιδα και θα οδηγήσουν σε ενδεδειγμένη θεραπεία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: [email protected]  

https://www.pataridou.gr/

https://www.facebook.com/pataridouanatoli/

https://www.instagram.com/anatolipataridou/

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ