Vegan Beauty: Τι διαχωρίζει τα βίγκαν από τα κοινά καλλυντικά;

Vegan Beauty: Τι διαχωρίζει τα βίγκαν από τα κοινά καλλυντικά;

H Κρυσταλλίνα Παραμύθι, vegan blogger του veganhome.gr, μιλά για τον βιγκανισμό και τον τρόπο που αυτός επηρεάζει τα προϊόντα της καθημερινής μας περιποίησης.

Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν τον βίγκαν τρόπο ζωής λόγω της αγάπης τους για τα ζώα. Σήμερα ο βιγκανισμός εξαπλώνεται ραγδαία ως φιλοσοφία, μάλιστα οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2030 ένας άνθρωπος στους πέντε δεν θα καταναλώνει πια κρέας. Συναντήσαμε την Κρυσταλλίνα Παραμύθι, vegan blogger του veganhome.gr, έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τον βιγκανισμό και τον τρόπο που αυτός επηρεάζει τα προϊόντα της καθημερινής μας περιποίησης.

 

— Ο βιγκανισμός έχει διαδοθεί ευρέως ως τρόπος διατροφής. Πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα του ανθρώπου;

Ο βιγκανισμός γίνεται συχνά αντιληπτός ως τρόπος διατροφής κι αυτό γιατί το φαγητό είναι μεγάλο μέρος της ζωής μας. Τρώμε καθημερινά, για να έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε, για να νιώσουμε καλά, και πολλές από τις κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουμε έχουν το φαγητό ως βασικό τους στοιχείο. Ωστόσο, η διατροφή είναι μόνο ένα μέρος του βιγκανισμού, καθώς αυτός επηρεάζει κι άλλους τομείς, όπως η ένδυση, η υπόδηση, η ψυχαγωγία, η χρήση ειδών καθαρισμού και προσωπικής περιποίησης. Πρόκειται για μια φιλοσοφία που, όταν εφαρμόζεται στην καθημερινή ζωή, την επηρεάζει στο σύνολό της.

 

Vegan Beauty: Τι διαχωρίζει τα βίγκαν από τα κοινά καλλυντικά;
Primer Water, 3 σε 1 face primer - Smashbox: Σταθεροποιεί το μακιγιάζ, ενυδατώνει και αναζωογονεί την επιδερμίδα. // Born to Glow - Νyx Professional: Φίνο κονσίλερ για τις κηλίδες και τις ατέλειες που ενισχύει τη λάμψη. // Stay Naked - Urban Decay: Φίνο μέικ-απ για φυσικό τελείωμα, με αδιάβροχη σύνθεση που διαρκεί μέχρι και 24 ώρες. // Shower Gel, Muru Muru Butter & Rose - Love Beauty and Planet: Με ανακυκλώσιμες συσκευασίες και συστατικά από πιστοποιημένες βιώσιμες πηγές (π.χ. βούτυρο Muru Muru) και με σεβασμό στον πλανήτη, εμποδίζει την ξηρότητα του δέρματος.

 

— Τι σημαίνει για σένα ο βιγκανισμός στην πράξη;

Ο βιγκανισμος είναι η εφαρμογή της ιδέας ότι τα ζώα έχουν το δικαίωμα να ζουν χωρίς βία και εκμετάλλευση από τον άνθρωπο. Έτσι, επί του πρακτέου, στη βίγκαν ζωή γίνεται χρήση αποκλειστικά φυτικών προϊόντων στη διατροφή, αποκλείονται οι χώροι που χρησιμοποιούν ζώα για λόγους διασκέδασης, όπως τα δελφινάρια, οι ζωολογικοί κήποι και τα κέντρα ιππασίας. Σε επίπεδο προσωπικής φροντίδας και ειδών καθαρισμού, χρησιμοποιούνται προϊόντα των οποίων η σύσταση δεν περιέχει ζωικές ύλες και για να γίνουν δεν χρειάστηκαν πειράματα σε ζώα.

 

— Τα τελευταία χρόνια τα βίγκαν καλλυντικά έρχονται να συμπληρώσουν τις ανάγκες της βίγκαν κοινωνίας. Τι είναι αυτό που τα διαχωρίζει από τα κοινά καλλυντικά;

Πολλές εταιρείες καλλυντικών πραγματοποιούν πειράματα σε ζώα για να πιστοποιήσουν την ασφαλή χρήση των προϊόντων τους από τον άνθρωπο. Αυτή η πρακτική, εκτός από ανήθικη, είναι και αναξιόπιστη. Πλέον, με την εξέλιξη της τεχνολογίας θα μπορούσαν να γίνονται in vitro μελέτες σε ανθρώπινο ιστό και κύτταρα εθελοντών. Με αυτόν τον τρόπο τα αποτελέσματα θα είναι περισσότερο ακριβή, καθώς δεν θα βασίζονται σε βιολογικά διαφορετικούς οργανισμούς, και θα πετύχουμε την κατάργηση των βάναυσων πειραμάτων.

 

Επειδή απέχουμε ακόμα από μια τέτοια πραγματικότητα, έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για cruelty-free καλλυντικά, δηλαδή καλλυντικά για τη δημιουργία των οποίων δεν έχουν γίνει πειράματα σε ζώα. Υπάρχουν οργανισμοί που τα εξετάζουν και τα πιστοποιούν, με πιο γνωστό το Cruelty Free International. Βέβαια, ένα cruelty-free καλλυντικό δεν είναι απαραίτητα βίγκαν, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό. Οι συγκεκριμένες πιστοποιήσεις καλύπτουν αποκλειστικά τα πειράματα.

 

Ένα cruelty-free καλλυντικό δεν μπορεί να περιέχει κερί μέλισσας, λανολίνη, κοχελίνη η άλλες ουσίες που προέρχονται από ζώα. Ως βίγκαν, χρησιμοποιούμε καλλυντικά για τα οποία δεν έχουν γίνει πειράματα σε ζώα και δεν περιέχουν ζωικά συστατικά.

 

Vegan Beauty: Τι διαχωρίζει τα βίγκαν από τα κοινά καλλυντικά;
Bio Végane - organicbrands.gr: 24ωρη κρέμα βαθιάς ενυδάτωσης και αντιγηραντικής φροντίδας με κάνναβη. // Protein + Power Treatment - Gliss Hair Repair Schwarzkopf: Μάσκα ενυδάτωσης με 96% φυσικά συστατικά και βούτυρο καρύδας, που επανορθώνει και δυναμώνει τα μαλλιά. // Nourishing Banana Hair Food - Fructis GARNIER: Mάσκα 3 σε 1 για ξηρά μαλλιά με vegan σύνθεση.


— Ποιες πιστοποιήσεις πρέπει να έχουν;

Μπορούμε εύκολα να βρούμε καλλυντικά κατάλληλα για βίγκαν, ελέγχοντας αν έχουν πιστοποιηθεί από κάποιον οργανισμό, όπως η Vegan Society, η Vegan Ok και η Peta. Εάν το καλλυντικό που μας ενδιαφέρει έχει κάποια από αυτές τις πιστοποιήσεις, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε άφοβα. Βέβαια, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάποιες εταιρείες παίρνουν πιστοποίηση μόνο για ορισμένα προϊόντα ή σειρές προϊόντων, ενώ άλλα προϊόντα της ίδιας εταιρείας μπορεί να περιέχουν ζωικές ύλες στη σύστασή τους. Οπότε, έχει σημασία να ελέγχουμε τις λίστες των ίδιων των εταιρειών ή των οργανισμών που τις πιστοποιούν για να επιβεβαιώνουμε ότι το καλλυντικό που μας ενδιαφέρει είναι βίγκαν.

 

— Πιστεύεις ότι η συμμόρφωση που έχει ζητηθεί σε διάφορες χώρες θα κάνει τη διαφορά όσον αφορά τα πειράματα στα ζώα;

Η αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ρυθμίζει τη χρήση μη ανθρώπινων ζώων για σκοπούς επιστημονικών πειραμάτων είναι μια ενδιαφέρουσα πρόοδος κατά τη γνώμη μου, κυρίως το σημείο που αναφέρει ότι ο τελικός στόχος είναι η ολική αντικατάσταση των διαδικασιών που περιλαμβάνουν τη χρήση ζωντανών οργανισμών που δεν είναι άνθρωποι και η προσπάθεια ανεύρεσης εναλλακτικών μεθόδων. Γενικά, εστιάζει στην καλυτέρευση των συνθηκών και στη μείωση των πειραματόζωων, κάτι που ως βίγκαν δεν μας καλύπτει ούτε μας εκφράζει, εφόσον θεωρούμε πως τα μη ανθρώπινα ζώα δεν υπάρχουν για να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από τον άνθρωπο.

 

Vegan Beauty: Τι διαχωρίζει τα βίγκαν από τα κοινά καλλυντικά;
5 in One Setting Powder - Catrice Cosmetics: Υπέροχη διάφανη πούδρα, ανθεκτική στο νερό και στον ιδρώτα, με SPF 20. // Shower Gel - Nature Box: Με 100% έλαια μακαντέμια ψυχρής έκθλιψης και με συσκευασία από 25% ανακυκλωμένο πλαστικό. // Romance Eyeshadow Palette - Dermacol: Με 12 υπέροχες ροζ και παστέλ αποχρώσεις.
Ομορφιά
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ