Έκθεση στον ήλιο: Τι να προσέξετε

Έκθεση στον ήλιο: Τι να προσέξετε

Η προστασία του δέρματος από τον ήλιο δεν σταματά μόνο με την επιστροφή στο σπίτι.

Ζούμε σε μια χώρα, που όσο και να μας τα χαλάει ο καιρός τώρα τελευταία, απολαμβάνουμε ήλιο το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Το καλοκαίρι όλοι ξεχυνόμαστε σε κοντινές παραλίες και «ρουφάμε» τις ακτίνες του ήλιου. Τι σημαίνει, λοιπόν, η έκθεση στον ήλιο για το δέρμα μας και πώς μπορούμε να ενυδατώσουμε το δέρμα μας μετά τον ήλιο;

 

Επίλεξε δείκτη υψηλής αντηλιακής προστασίας:

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει και πού χρησιμεύει ο δείκτης αντιηλιακής προστασίας:

 

Ο δείκτης προστασίας ενός προϊόντος, για παράδειγμα ενός αντιηλιακού spray, μιας και όλες οι μορφές αντιηλιακών προϊόντων έχουν δείκτη προστασίας, αναφέρεται στη διάρκεια της προστασίας: δηλαδή, όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης SPF, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η προστασία. Ομοίως, το αντιηλιακό, που θα πάρετε για την έκθεσή σας στον ήλιο, θα πρέπει να προφυλάσσει το δέρμα σας τόσο από τις UVA όσο κι από τις UVB ακτίνες. Η πολύ υψηλή προστασία από τις ακτίνες UVA-UVB είναι σημαντική, ειδικά αν ανήκετε στα άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή δέρμα αλλεργικό στον ήλιο. Οι ανοιχτόχρωμοι τύποι δέρματος είναι πιο ευαίσθητοι στα ηλιακά εγκαύματα, που προκαλούνται από ακτίνες UVB. Για αυτό προτιμήστε αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF50+. Από την άλλη, οι ακτίνες UVA είναι «υπεύθυνες» για τη γήρανση του δέρματος. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η φροντίδα του δέρματος μας όχι μόνο όλες τις εποχές του χρόνου και ιδιαίτερα την περιόδους έκθεσης μας στον ήλιο αλλά και μετά την έκθεσή μας.

 

Ήλιος & δέρμα: μερικά tips

Τα παρακάτω tips αφορούν πράγματα που σίγουρα έχετε ξαναδιαβάσει, είναι όμως πολύ σημαντικό να τα έχουμε όλοι υπόψη μας:

 

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, κατά τις οποίες οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο επικίνδυνες.
Μην ξεχνάτε να φοράτε καπέλο και γενικότερα το δέρμα σας να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο εκτεθειμένο στον ήλιο.
Επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του αντηλιακού κάθε δύο ώρες ακόμα κι αν είναι ανθεκτικό στο νερό, όπως συμβαίνει συνήθως με τα αντιηλιακά spray.

 

Ενυδάτωση μετά τον ήλιο

Η προστασία του δέρματος από τον ήλιο δεν σταματά μόνο με την επιστροφή στο σπίτι. Τότε είναι που ξεκινάει η ενυδάτωση μετά την έκθεση στον ήλιο, ώστε το δέρμα μας να επανέλθει, ανακτώντας τη χαμένη υγρασία του, καθώς ένα από τα βασικά προβλήματα της έκθεσής μας στον ήλιο είναι η αφυδάτωση του δέρματος. Θα πρέπει η ρουτίνα της ενυδάτωσης μετά τον ήλιο να γίνεται σε όλα μας τα σημεία. Προτιμήστε, ανάλογα με τις ανάγκες, για κάθε περιοχή κάτι από τα παρακάτω:

 

Για το πρόσωπο: Η έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο έχεις ως συνέπεια την αφυδάτωση και κατ' επέκταση τη δημιουργία γραμμών και ρυτίδων ειδικά στα σημεία που το δέρμα είναι πιο λεπτό, όπως δηλαδή στο πρόσωπο. Για την ενυδάτωση μετά τον ήλιο, προτιμήστε κρέμα με πλούσια υφή ή ένα ενυδατικό serum. Φυσικά, καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο μπορείτε -εκτός από το αντιηλιακό- να ψεκάσετε το πρόσωπό σας και με κάποιο ιαματικό νερό.

 

Για το σώμα: Το χειρότερο επακόλουθο της έκθεσης στον ήλιο με λάθος προστασία είναι η κοκκινίλα και το ξεφλούδισμα. Εδώ θα πρέπει η ενυδάτωσή σας μετά τον ήλιο να είναι στοχευμένη με κατάλληλα προϊόντα φροντίδας που θα βοηθήσουν στη γρήγορη επούλωση του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο.

Ομορφιά
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ