Η Ζωή Κέρος συνδυάζει την τέχνη της ζωγραφικής με τα εμβληματικά jackets της μόδας

Η Ζωή Κέρος συνδυάζει την τέχνη της ζωγραφικής με τα εμβληματικά jackets της μόδας

Μία συνέντευξη με τη νικήτρια του Best Catwalk Award του διαγωνισμού New Designers Awards by 1664 Blanc στην 27η Athens Xclusive Designers Week by Pantene.

Η νικήτρια του Best Catwalk Award του διαγωνισμού New Designers Awards by 1664 Blanc στην 27η Athens Xclusive Designers Week by Pantene μιλά για το brand της ZoeK, τη βιωσιμότητα των δημιουργιών της και τη συλλογή της «Emotions 2020».

 

Ποια είναι η πρώτη σας ανάμνηση από τον κόσμο της μόδας;

Από πολύ μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να περιφέρεται ανάμεσα σε ρούχα λόγω του ότι η μητέρα μου έχει επιχείρηση με παραγωγή ενδυμάτων. Έτσι, αρκετές φορές είχα την ευκαιρία να βρεθώ σε επιδείξεις στις εβδομάδες μόδας του Μιλάνου. Ήταν μια έμπνευση για μένα o συνδυασμός αυτής της υπέροχης πόλης με τον κόσμο της μόδας. Αργότερα, επέστρεψα και ως φοιτήτρια στο Bocconi Univerisy και είχα την ευκαιρία να ζήσω στο Μιλάνο, τη μητρόπολη της μόδας, για τρία χρόνια.


Πότε αποφασίσατε πως θέλατε να ξεκινήσετε την καριέρα σας ως σχεδιάστρια;

Ποια ήταν η πρώτη σας δημιουργία; Δούλευα για ένα μεγάλο πολυκατάστημα στην Ελλάδα, στο τμήμα των αγορών, και πήγα ένα ταξίδι αναψυχής στη Νέα Υόρκη. Περπατώντας στους δρόμους της αγαπημένης μου πόλης, που βγάζει μια μοναδική ενέργεια, μου ήρθε η έμπνευση να ξεκινήσω ένα δικό μου fashion brand, το οποίο όμως θα ήταν διαφορετικό απ' όσα έχω δει. Έτσι, συνδύασα της δυο μεγάλες μου αγάπες, το πανωφόρι και τη ζωγραφική.

 

Η Ζωή Κέρος συνδυάζει την τέχνη της ζωγραφικής με τα εμβληματικά jackets της μόδας


Η πρώτη μου δημιουργία ήταν σε ένα vintage military jacket, στο οποίο έκανα ένα pop art design για να το έχω ως δείγμα. Ήταν η αρχή του ZoeK brand, το οποίο συνδυάζει τη ζωγραφική με το πιο δημοφιλές είδος της γυναικείας ντουλάπας, το εμβληματικό στρατιωτικό jacket, και όχι μόνο.


Μέσα από το brand σας, ZoeK, δημιουργείτε ιδιαίτερα military και vegan leather jackets. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο κομμάτι του design;

Από πού αντλείτε έμπνευση; Θεωρώ ότι κάθε γυναίκα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα military και ένα leather jacket στην γκαρνταρόμπα της. Είναι κομμάτια που μπορείς να φοράς από το πρωί ως το βράδυ, χωρίς πολλή σκέψη. Έτσι, αποφάσισα να το πάω ένα βήμα παραπέρα και να τα κάνω statement κομμάτια. Με την ομάδα μου δημιουργώ τα πολύ ιδιαίτερα military και vegan leather jackets made in Greece, λεπτομερώς ζωγραφισμένα στο χέρι με sustainable υλικά και κεντημένες λεπτομέρειες. Oι βασικές αρχές του brand ΖοeK αποτυπώνονται στο e- shop, http://madebyzoek.com.


Το brand είναι εμπνευσμένο από τη διαδραστική street κουλτούρα και την υπέροχη τέχνη του γκράφιτι της Αμερικής, όπου έζησα, τα ταξίδια μου, όπου βρίσκω πολύτιμα κοσμήματα στις υπαίθριες αγορές, π.χ. του Μαρόκου και της Κολομβίας, και από τα μποέμ κοσμήματα από μοναδικά εξωτικά ταξίδια.


Το στοιχείο της βιωσιμότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις δημιουργίες σας. Τι σημαίνει για εσάς ο όρος «βιώσιμη μόδα»;

Μόδα με ενσυναίσθηση. Παραγωγή με οικολογική συνείδηση. Το οικολογικό είναι το συλλογικό. Φτιάχνω κάτι σήμερα, που φροντίζει το αύριο. Κατά συνέπεια, διαχειρίζομαι τα υλικά, τις πηγές και τις δημιουργίες μου ολιστικά. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στη hand-painting διαδικασία είναι οικολογικά, όπως και τα επιμέρους κομμάτια από την παραγωγή των military jackets, μέσω του upcycling mindset, για τα limited αξεσουάρ που πλαισιώνουν κάθε συλλογή, π.χ. οι θήκες για τις κεντημένες Made By ZoeK μάσκες, ενώ η ίδια η δημιουργία ενός jacket είναι χειροποίητη, με μηδενική επιβάρυνση στο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να νιώθουμε και να πράττουμε ως μέρος ενός πολύτιμου συνόλου.

 

Η Ζωή Κέρος συνδυάζει την τέχνη της ζωγραφικής με τα εμβληματικά jackets της μόδας


Η συλλογή «Emotions 2020», που σας χάρισε το βραβείο της Best Catwalk, αποτελεί μια σχεδιαστική ωδή στη συναισθηματική περιπλάνηση της φετινής χρονιάς. Μπορείτε να πείτε μερικά λόγια για τη συγκεκριμένη κολεξιόν;

Ποιο ήταν το όραμά σας; Το κυριότερο σημείο της FW20 συλλογής είναι τα jackets, τα οποία είναι εμπνευσμένα από τα συναισθήματα που μας κατέκλυσαν κατά τη διάρκεια αυτής της παγκοσμίως δύσκολης περιόδου που περνάμε. Κάθε military jacket, μέσα από τη μοναδική ζωγραφιά του, εκφράζει κάποιο από τα πολλά συναισθήματα που ένιωσε ο καθένας μας αύτην τη δύσκολη περίοδο. Βέβαια, νότα αισιοδοξίας στη φετινή συλλογή είναι τα Runway κομμάτια που δημιούργησα αποκλειστικά για την AXDW, όπως το μπλέιζερ με τους power ώμους, η κάπα με τα αέρινα κρόσσια και η ψηλόμεση ball gown φούστα, τα οποία συνθέτουν το μοναδικό contemporary cool ZoeK style. Όραμά μου είναι τα jackets μου να εκπέμπουν τη θηλυκότητα κάθε γυναίκας που τα φοράει, αλλά συγχρόνως και τον δυναμισμό της.


Τι συμβουλή θα δίνατε σε νέους σχεδιαστές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο της μόδας;

Είναι ένας πολύ δύσκολος και ανταγωνιστικός χώρος, οπότε χρειάζεται να είναι οπλισμένοι με εσωτερική δύναμη, υπομονή και επιμονή.

 

http://madebyzoek.com

Στυλ & Ομορφιά
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ