Η Αθήνα είναι μία πόλη με μαγευτικά μέρη, που συχνά ξεχνάμε την ύπαρξή τους. Ένα από τα πιο όμορφα είναι ο λόφος των Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και δίπλα από τον λόφο της Πνύκας, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας (ΕΑΑ).

 

Το νεοκλασικό κτίριο που το φιλοξενεί θεμελιώθηκε κατά τη διάρκεια έκλειψης ηλίου το 1842, με τη δωρεά του βαρόνου Γεωργίου Σίνα, ο οποίος χρηματοδότησε και τον εξοπλισμό του. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο λόφος των Νυμφών ήταν το σημείο από το οποίο έκανε τις παρατηρήσεις του ο Αθηναίος αστρονόμος Μέτων, τον 5ο π.Χ., γι' αυτό και το αστεροσκοπείο θεμελιώθηκε εκεί. Μέχρι και το 1964 η επίσημη ώρα Ελλάδος προσδιοριζόταν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

 

 

 

Είναι ένα σημείο άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία, την έρευνα, την επιστήμη και τη γνώση στη χώρα μας, όπως φυσικά και με την έννοια του χρόνου. Γι' αυτό και αποτέλεσε έναν ιδανικό χώρο φιλοξενίας για την παρουσίαση του νέου ρολογιού ORIS Big Crown ProPilot X Calibre 115, από τη RIST Hellas.

 

Η εμπειρία που έζησαν όσοι παρευρέθηκαν άρμοζε στο εντυπωσιακό περιβάλλον: Ξεκινώντας από την Αίθουσα του Χρόνου και το μεσημβρινό τηλεσκόπιο (υπεύθυνο για τον υπολογισμό της ώρας πριν από μερικές δεκαετίες) και συνεχίζοντας στα μυστικά του μηχανισμού των Αντικυθήρων, η βραδιά ολοκληρώθηκε με την παρατήρηση του πλανήτη Κρόνου στον νυχτερινό ουρανό, από το διάσημο τηλεσκόπιο του Δημήτριου Δωρίδη, το πρώτο που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Το διοπτρικό τηλεσκόπιο Δωρίδη βρίσκεται μέσα σε έναν θόλο 8 μέτρων, κατασκευασμένο από μάρμαρο Αίγινας, και έχει μήκος 9 μέτρα, φακό 62,5 εκατοστά και ζυγίζει 9 τόνους.

 

 

 

Η αστρονομία και η ιστορία συνδέθηκαν με τη σύγχρονη τεχνολογία, όταν οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον χρόνο και τον μηχανισμό του νέου ρολογιού ORIS μέσω εικονικής πραγματικότητας, σαν να αιωρούνται ανάμεσα στα γρανάζια του. Αργότερα, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τη φυσική του μορφή, να το δοκιμάσουν στο χέρι τους και να παρατηρήσουν το άψογο φινίρισμά του.

 

 

 

Το ρολόι αυτό αποτελείται όχι μόνο από γνώση και εμπειρία 720 μηχανισμών από τα 115 χρόνια λειτουργίας της ORIS, αλλά έχει σχεδιαστεί με μηχανισμό Calibre 115, πλήρως διάφανο καντράν, power reserve 10 ημερών, υποκαντράν δευτερολέπτων και την πατενταρισμένη μη γραμμική ένδειξη της ORIS για το power reserve.

 

 

 

Ο λόγος που τα στοιχεία του μηχανισμού είναι ακάλυπτα στο ρολόι είναι έτσι ώστε να μπορεί κανείς να παρατηρήσει την αρμονία με την οποία συν-λειτουργούν, ενώ παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό και εκλεπτυσμένο design.

 

 

 

 


«Go Your Own Way» είναι η φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται η ORIS και περιέχει τις βασικές αξίες της λειτουργίας της: Το πνεύμα της Ανεξαρτησίας, Δεξιοτεχνίας και της Ποιότητας. Αξίες που χαρακτηρίζουν το νέο το κορυφαίο μοντέλο της ORIS, Big Crown Pro Pilot X Calibre 115.