Πώς να δώσετε νέα ζωή στα ρούχα σας, βοηθώντας το περιβάλλον

Πώς να δώσετε νέα ζωή στα ρούχα σας, βοηθώντας το περιβάλλον

Με σύνθημα «Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», η RECYCOM εφαρμόζει ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης ρούχων με στόχο να συμβάλλει ενεργά στην προστασία του πλανήτη.

ADVERTORIAL

Η προστασία του περιβάλλοντος έχει πάψει από καιρό να αφορά λίγους. Εντάσσουμε όλο και περισσότερο τη βιωσιμότητα στον τρόπο ζωής μας, βγάζουμε τα πλαστικά μίας χρήσης από την καθημερινότητά μας και φροντίζουμε να πετάμε τα σωστά απορρίμματα στους μπλε κάδους. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό. 

 

Οι καταναλωτικές μας συνήθειες, επιβαρύνουν τον πλανήτη. Αγοράζουμε διαρκώς ρούχα, οι ντουλάπες μας γεμίζουν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που, σε ένα από αυτά τα «ξεκαθαρίσματα» που κάνουμε, ανακαλύπτουμε πράγματα που όχι απλώς δε φορέσαμε ποτέ, αλλά έχουν μείνει με τις ετικέτες. Μέσα μας ξέρουμε καλά πως κάποια μέρα, θα καταλήξουν στη χωματερή – κι αυτό είναι πρόβλημα.

 

Ας δούμε τους αριθμούς. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από την ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού, κάθε χρόνο. Κάθε δευτερόλεπτο, υφάσματα που αντιστοιχούν στο φορτίο ενός απορριμματοφόρου, οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής ή καίγονται, ενώ η βιομηχανία ρούχων είναι ανάμεσα στις πιο επιβλαβείς για τον πλανήτη – για τις ανάγκες της, κάθε χρόνο καταναλώνονται 98 εκατομμύρια τόνοι μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ χρησιμοποιούνται περίπου 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Παράλληλα, μόλις το 15% των ρούχων που παράγονται παγκοσμίως, επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται.

 

Αντί να αφήσουμε τα στοιχεία να μας πανικοβάλλουν, μπορούμε να επιλέξουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ξεκινώντας στο επόμενο κιόλας «ξεκαθάρισμα» της ντουλάπας. Το να αποφασίσουμε τι θα κρατήσουμε και τι όχι, είναι το απλό κομμάτι της υπόθεσης. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τα ρούχα που δε θέλουμε. Θα τα δώσουμε σε κάποιο φιλικό πρόσωπο; Θα τα ανακυκλώσουμε; Κι αν ναι, πού;

 

Με σύνθημα «Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», η RECYCOM, η πρώτη ελληνική ελληνική επιχείρηση που εφαρμόζει με οργανωμένο, επιστημονικό και επαγγελματικό τρόπο ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, έχει τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

 

 

Η καλύτερη ιδέα, είναι να πάψουμε να παράγουμε απόβλητα. Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό, στρεφόμαστε στις «πράσινες» επιλογές: την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την ανάκτηση. Προκειμένου να γίνουμε κι εμείς μέρος της λύσης, δεν έχουμε παρά να τοποθετήσουμε τα ρούχα (αλλά και ζευγαρωμένα παπούτσια, λευκά ήδη, ζώνες, τσάντες, αξεσουάρ) που, υπό άλλες συνθήκες, θα κατέληγαν στον κάδο απορριμμάτων, σ’ έναν από τους ειδικούς κόκκινους και μωβ κάδους ανακύκλωσης της RECYCOM

 

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε, είναι εύκολα.

 

Τοποθετούμε τα υφασμάτινα προϊόντα που δε θα χρησιμοποιήσουμε πια, σε μία καθαρή τσάντα. Βεβαιωνόμαστε πως η χειρολαβή του κάδου είναι τραβηγμένη μέχρι κάτω και τοποθετούμε την τσάντα μας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Σπρώχνουμε το χερούλι προς τα πάνω και σιγουρευόμαστε πως η τσάντα έχει μπει μέσα στον κάδο. 

 

Μετά τη διαλογή τους από τους κάδους, τα ρούχα που είναι σε καλή κατάσταση προσφέρονται δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες ανά την Ελλάδα.  Ένα μέρος τους, διατίθενται στην κάλυψη βασικών αναγκών – όπως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών – ενώ τα υπόλοιπα εξάγονται, με σκοπό την επανάχρηση για τη δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικών και άλλων υλικών.

 

 

Τόσο απλά, βοηθάμε τον πλανήτη και τους συνανθρώπους μας. Αυτό είναι και το μήνυμα που μας περνά η RECYCOM από την αρχή. Με 1.800 κάδους σε όλη την Ελλάδα, έχει βοηθήσει περισσότερα από 102.000 άτομα ενώ, μόνο το 2021, δόθηκαν 9.000 κιλά καθαρού ρουχισμού σε συμπολίτες μας που βρίσκονταν σε ανάγκη.

 

Η ανακύκλωση δεν είναι συνώνυμη της διαχείριση των απορριμμάτων. Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης στο ελάχιστο, η σωστή διαχείριση των ρούχων που δεν μπορούν να ξαναφορεθούν και η επανάχρηση. Γιατί τα ρούχα που πετάμε εμείς, μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των άλλων. 

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη RECYCOM εδώ.
 

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ