5 tips για το πώς να κάνετε πιο βιώσιμες επιλογές μόδας

5 tips για το πώς να κάνετε πιο βιώσιμες επιλογές μόδας

Η σύγχρονη μηχανή αναζήτησης μόδας GLAMI.gr έχει 5 πρακτικές συμβουλές για το πώς να ξεκινήσετε και εσείς να ψωνίζετε μόδα με πιο βιώσιμο τρόπο αρχίζοντας ακόμη και σήμερα.

ADVERTORIAL

Όλο και περισσότεροι από εμάς ενδιαφέρονται πλέον για βιώσιμη μόδα και πιο ηθικές επιλογές shopping που θα έχουν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα ο όρος βιώσιμη μόδα και τι θα χρειαστεί για να κάνεις και εσύ πιο ηθικές επιλογές;

 

Η κοινωνική απομόνωση ως αποτέλεσμα της πανδημίας μας έδωσε αρκετό χρόνο για να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητές μας αλλά και να σκεφτούμε τις καθημερινές μας πρακτικές, συμπεριλαμβανομένου και του αντίκτυπου των επιλογών μας στον πλανήτη. Οι αγορές σε ρούχα και παπούτσια δεν αποτέλεσαν εξαίρεση φέρνοντας ένα νέο τρόπο shopping, πιο ηθικών επιλογών είτε απλώς εισάγωντας έξυπνες ιδέες για το πως να επαναχρησιμοποιήσουμε τα ρούχα μας.

 

5 tips για το πώς να κάνετε πιο βιώσιμες επιλογές μόδας

 

Το GLAMI έχει 5 πρακτικές συμβουλές για το πώς να ξεκινήσετε και εσείς να ψωνίζετε μόδα με πιο βιώσιμο τρόπο αρχίζοντας ακόμη και σήμερα.

 

Επιλέξτε τα σωστά υλικά

Η παραγωγή και χρήση βιώσιμων υλικών συνεπάγεται μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ως εκ τούτου, τα βιώσιμα υλικά αλλά και προϊόντα μόδας είναι ανανεώσιμα, ανακυκλώσιμα ή τουλάχιστον χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (λιγότερη χρήση νερού, χωρίς χημικά κ.λπ.). Είμαστε σίγουροι ότι θα λατρέψετε ρούχα κατασκευασμένα από υλικά όπως το οργανικό βαμβάκι, το λινό, η βιομηχανική κάνναβη ή το lyocell οπότε την επόμενη φορά που θα βγείτε για fashion shopping, βάλτε ως προτεραιότητα το υλικό και όχι μόνο τη μάρκα ή τον σχεδιαστή. Άλλωστε, η ποιότητα μετράει ειδικότερα όταν συνδυάζεται με ηθικές επιλογές για το περιβάλλον μας.

 

Ποιότητα αντί ποσότητας

Εάν στέκεστε μπροστά στην ντουλάπα σας και δεν βρίσκετε τίποτα να φορέσετε, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε τι αγοράζετε. Έχετε δέκα πουκάμισα από διαφορετικό ύφασμα αμφιβόλου πολλές φορές ποιότητας αλλά φοράτε μόνο τα τρία καλής ποιότητας; Εάν ναι, τότε έχετε ήδη την απάντησή σας. Εμπνευστείτε από μια μινιμαλιστική γκαρνταρόμπα με λιγότερα αλλά διαχρονικά κομμάτια και μάθετε πώς να τα συνδυάζετε για να είστε πάντα in fashion σε κάθε περίσταση.

 

Υποστηρίξτε τις Ελληνικές μάρκες και τους Έλληνες σχεδιαστές

Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος επιλέγοντας υψηλής ποιότητας κομμάτια μόδας από Ελληνικές μάρκες και Έλληνες σχεδιαστές. Όχι μόνο θα κάνετε μια φιλική προς το περιβάλλον αγορά, καθώς πολλές από αυτές τις μάρκες υιοθετούν έναν πιο ηθικό τρόπο εργασίας χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, αλλά υποστηρίζετε και την τοπική οικονομία ενώ θα διαθέτετε και κορυφαία προϊόντα μόδας που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτά του εξωτερικού!

 

Προσοχή στο made in των κομματιών που σας ενδιαφέρουν

Χάρη στην τεχνολογία και το internet, έχουμε πλέον τη μοναδική ευκαιρία να μαθαίνουμε πόσο «ανοιχτή» είναι μια μάρκα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με την παραγωγή των προϊόντων της. Πριν αγοράσετε το επόμενο ρούχο ή παπούτσι, δοκιμάστε να βρείτε την ενότητα «Αειφορία- Βιωσιμότητα» στο site τους και μπορεί να εκπλαγείτε τι θα βρείτε … ή δεν θα βρείτε.

 

Δώστε νέα ζωή στα ρούχα που ήδη διαθέτετε στη ντουλάπα σας

Επιλέξτε second hand ρούχα και κυρίως μην πετάτε τα δικά σας παλιά ρούχα.  Αν δεν σας κάνουν πια χαρούμενους, δωρίστε τα σε μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση ή πουλήστε τα σε φίλους ή σε καταστήματα που διαχειρίζονται vintage fashion. Αν υπάρχει ένα σκίσιμο στο τζιν σας, αναζητήστε τρόπο να το φτιάξετε (εμπιστευτείτε μας, μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε στο Pinterest) αντί να το πετάξετε και αν δεν αξίζει, τότε δώστε το σε έναν ράφτη που θα χρησιμοποιήσει το ύφασμα για να δημιουργήσει ένα νέο φανταστικό σχέδιο.

 

5 tips για το πώς να κάνετε πιο βιώσιμες επιλογές μόδας

 

Εξακολουθεί να φαίνεται πολύ δύσκολο; Το GLAMI, η πλατφόρμα ανακάλυψης μόδας όπου μπορείτε εύκολα να πλοηγηθείτε ανάμεσα σε χιλιάδες ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, έχει ένα αυστηρό σύνολο κριτηρίων για την αξιολόγηση της βιωσιμότητα των brands, επομένως, δεν χρειάζεται να περιηγείστε από eshop σε eshop. Μπείτε στο GLAMI, χρησιμοποιήστε τα φίλτρα αναζήτησης για να βρείτε τα βιώσιμα υλικά, τα πιστοποιητικά ή τη χώρα προέλευσης και κάντε τη βιώσιμη μόδα, κομμάτι της γκαρνταρόμπας σας. Για περισσότερη έμπνευση και συμβουλές αλλά και όλα τα νεώτερα για τις τάσεις μόδας μπορείτε να επισκεφτείτε το blog του GLAMI.gr όπου θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα άρθρα.

 

Η αναζήτησης της βιώσιμης και κομψής μόδας δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη.

Στυλ & Ομορφιά
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ