V. Geitonas seafood: Το εξαιρετικής ποιότητας καπνιστό χέλι που έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη

Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.: Facebook Twitter
0
ADVERTORIAL

Όταν το 1985, μια ομάδα από ανήσυχους και δημιουργικούς ανθρώπους, που οραματίζονταν πρωτοπόρα πεδία ανάπτυξης, αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες - Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε., δεν φαντάζονταν ότι μερικές δεκαετίες αργότερα θα κατάφερναν ουσιαστικά να δημιουργήσουν έναν εκλεκτό μεζέ με υπογραφή ελληνική και φήμη παγκόσμια.

Ο λόγος για το χέλι, στην εκτροφή του οποίου στράφηκαν λαμβάνοντας τότε υπόψη τη σπανιότητα των ψαριών και την υψηλή τιμή, και μετά από μια επίμονη αναζήτηση των βασικών παραμέτρων της ζωής και της βιολογίας του, εξασφάλισαν τη βάση για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των πρώτων δεξαμενών.

Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.: Facebook Twitter

Προκειμένου η εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες - Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ να καθιερώσει αποδοτικές μεθόδους εκτροφής, ξεκινώντας από το μικρότερο εμπορικό μέγεθος των 150 gr. και φθάνοντας στο μεγαλύτερο των 1300 gr., χρειάστηκαν δέκα χρόνια προσωπικής εργασίας και επένδυση πολλών χρημάτων, καταλήγοντας να εξάγει πλέον ετησίως 170 - 220 τόνους από τα προϊόντα της.

Καθόλου τυχαίο, επομένως, που σήμερα, η εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες - Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ έχει κατορθώσει να καθιερωθεί στον χώρο, παράγοντας και διαθέτοντας στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά ποικίλα προϊόντα χελιού (Ζωντανά, Nωπά και Kαπνιστά) και άριστης ποιότητας καπνιστή πέστροφα και σκουμπρί.

Η εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες - B. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ προσφέρει στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά εξαιρετικής ποιότητας καπνιστό και νωπό χέλι.

Ένας εκλεκτός μεζές από τη θάλασσα των Σαργασσών στο τραπέζι μας

Tα χέλια (anguilla-anguilla) γεννούν τα αυγά τους στο βυθό της θάλασσας των Σαργασσών. Ξεκινούν τη ζωή τους ως πλαγκτονικές προνύμφες, που ονομάζονται «λεπτοκέφαλοι», και παρασυρμένες από τα θαλάσσια ρεύματα (Gulf Stream), φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης και της Αφρικής όπου και μεταμορφώνονται σε γυαλόχελα. Η αλίευση τους ξεκινά αρχές Νοέμβριου και ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου.

Στη μονάδα της εταιρείας Ιχθυοκαλλιέργειες - Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ φτάνουν αεροπορικώς μέσα σε ειδική συσκευασία (κουτιά) και αμέσως μετά την παραλαβή τους τοποθετούνται σε μικρές στεγασμένες δεξαμενές, όπου αρχίζει το πρώτο στάδιο εκτροφής. Το μέγεθός τους στο στάδιο αυτό κυμαίνεται από 0,22-0,35 γραμ./άτομο.

Τα χέλια μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον σταθερής θερμοκρασίας με ποιοτικό και πλούσιο σε οξυγόνο νερό, το οποίο παρακολουθείται ηλεκτρονικά για να μένει σταθερό στα 10 ppm. Ακoλουθεί το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης (εκτροφής) σε μεγαλύτερες δεξαμενές. Για την εξασφάλιση του νερού η αρχική ποσότητα παρέχεται από γεώτρηση. Στη συνέχεια με ένα σύστημα καθαρισμού ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται σε κάθε στάδιο ανάπτυξης.

Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.: Facebook Twitter

Όταν περάσουν έξι μήνες τα χέλια έχουν ξεπεράσει τα 40 γραμ. Οι ανάγκες για περισσότερο χώρο είναι εμφανείς. Το οξυγόνο δεν επαρκεί και η ιχθυοπυκνότητα έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα.

Στο στάδιο αυτό τα χέλια αλιεύονται και μεταφέρονται σε υπαίθριες δεξαμενές, όπου αναπτύσσονται σε αργούς ρυθμούς λόγω των μεταβαλλόμενων κλιματολογικών συνθηκών. Η προσέγγιση αυτού του φυσικού τρόπου εκτροφής δίνει στο χέλι ιδιαίτερο χρώμα, γεύση και σχήμα.

Ενδελεχής έλεγχος από το άλφα ως το ωμέγα

Η διαδικασία παρασκευής ξεκινά με τον καθαρισμό των χελιών. Ακολουθεί η Άλμιση και η Κάπνιση ΧΩΡΙΣ συντηρητικά και πρόσθετα σε παραδοσιακό φούρνο. Στο κάπνισμα χρησιμοποιείται το ξύλο της ελιάς για την εξασφάλιση ιδανικών θερμοκρασιών και το ξύλο της οξιάς για να αποκτήσουν την πλούσια γεύση τους. Η κάπνιση γίνεται στους 90°-95° C και διαρκεί 90 λεπτά περίπου.

Μετά το πέρας της κάπνισης τα χέλια παραμένουν στο φούρνο σε χαμηλότερη θερμοκρασία με φυσικό καπνό μέχρι να αποκτήσουν την πλούσια γεύση τους. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την φιλετοποίηση και την τυποποίηση των χελιών συμφώνα με τα διεθνή πρότυπα.

* Η εταιρεία εφαρμόζει το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ISO 22000:2005) – HACCP. 

Instagram: geitonas_seafood

Good Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Spetses Mini Marathon 2025: Ρεκόρ συμμετοχών με τις συγκινήσεις και την αγωνιστικότητα στα ύψη

Good Living / Spetses Mini Marathon 2025: Ρεκόρ συμμετοχών με τις συγκινήσεις και την αγωνιστικότητα στα ύψη

Οι Σπέτσες πλημμύρισαν από αθλητική ενέργεια, χαμόγελα και στιγμές έμπνευσης, με τους χιλιάδες συμμετέχοντες να δίνουν το παρών στα sold out δρομικά και κολυμβητικά αγωνίσματα.
THE LIFO TEAM
31ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Αθηνών επιστρέφει με μεγάλο χορηγό τη Nova για ακόμη μία χρονιά

Good Living / 31ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Αθηνών επιστρέφει με μεγάλο χορηγό τη Nova για ακόμη μία χρονιά

Με μεγάλους καλεσμένους τους Ντάνιελ Ντέι Λιούις και Νιλ Τζόρνταν και πανελλήνιες πρεμιέρες ταινιών όπως η «Boυγονία» του Γιώργου Λάνθιμου, το «Καμία Άλλη Επιλογή» του Παρκ Τσαν-Γουκ και το «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ο αγαπημένος θεσμός των Αθηναίων σινεφίλ επιστρέφει από 1-12 Οκτωβρίου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πρωτοβουλία Cycladic Identity: 8 νέα προγράμματα σε οκτώ νησιά των Κυκλάδων & δύο διακυκλαδικά

Good Living / Πρωτοβουλία Cycladic Identity: 8 νέα προγράμματα σε οκτώ νησιά των Κυκλάδων & δύο διακυκλαδικά

Η Πρωτοβουλία Cycladic Identity ξεκίνησε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2023 και στοχεύει στη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων.
THE LIFO TEAM