Το "μυστικό" για να τραβήξεις τις πιο όμορφες φωτογραφίες φέτος το Πάσχα

Τα καλύτερα tips για να τραβήξεις τις πιο όμορφες φωτογραφίες φέτος το Πάσχα

Στο Πλαίσιο θα βρεις φωτογραφικές μηχανές και φακούς που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις τις πιο όμορφες αναμνήσεις.

ADVERTORIAL

 

Κάθε εορταστική περίοδος ενδείκνυται για όμορφες και εντυπωσιακές φωτογραφίες, το Πάσχα όμως είναι μια εορταστική περίοδος που μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες για διαφορετικά θέματα στις φωτογραφίες μας. Ας δούμε τα μυστικά για όμορφες και εντυπωσιακές πασχαλινές φωτογραφίες.

 

Επιλογή Θέματος και Προσέγγιση

 

Το "μυστικό" για να τραβήξεις τις πιο όμορφες φωτογραφίες φέτος το Πάσχα

 

Το πρώτο βήμα σε κάθε καλλιτεχνική διαδικασία είναι η σκέψη για τα πιθανά θέματα και αποτελέσματα. Η φωτογραφία σαν είδος είναι ταυτόχρονα καλλιτεχνικό και ρεπορταζιακό μέσο. Το Πάσχα μας προσφέρει μια σειρά από διαφορετικές συνθήκες. Συνθήκες όπως την θρησκευτική κατάνυξη, τους εορτασμούς της Ανάστασης αλλά και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις σε σπίτι ή στο ύπαιθρο.

 

Σαν φωτογράφος έχεις να αντιμετωπίσεις διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες που απαιτούν διαφορετική προσέγγιση. Το πρώτο μυστικό είναι: τράβα πολλές φωτογραφίες. Φρόντισε να έχεις άδειες και μεγάλες κάρτες και τράβα συνέχεια και πολύ, η ποσότητα είναι σύμμαχος σου.

 

Μια πρώτη βασική διαπίστωση, είναι ότι όταν σε βλέπουν με την μηχανή χάνεται κάθε φυσικότητα καθώς τα υποκείμενα σου ποζάρουν, τι μπορείς να κάνεις; Να τραβάς κρυφά! Μια πρώτη λύση είναι η χρήση φακού πολλαπλής εστίασης (zoom) ώστε να μπορείς και να έχεις απόσταση από το θέμα σου και να επιλέγεις που θα εστιάσεις.

 

Ένας άλλος τρόπος είναι να κινείσαι περιφερειακά της «δράσης» που σε ενδιαφέρει αφήνοντας χώρο στα «μοντέλα» σου να ξεχάσουν ότι είσαι εκεί, είναι αυτό που λέμε «μύγα στον τοίχο» (fly on the wall). Σε αυτό βοηθάει να σε βλέπουν συχνά με μηχανή να βγάζεις διάφορα θέματα ώστε να μην προκαλεί εντύπωση ότι θες να φωτογραφήσεις.

 

Σε μια κοινωνική εκδήλωση υπάρχουν βέβαια και οι ομαδικές φωτογραφίες που είναι απαραίτητες, εκεί το μυστικό είναι οι ταχείς πολλαπλές λήψεις ανάμεσα στις πόζες. Μπορείς να ρυθμίσεις την μηχανή σε burst mode ή να προγραμματίσεις διαστήματα λήψεις πχ μια ανά 10 δευτερόλεπτα. Με αυτό τον τρόπο έχεις και την στημένη ομαδική πόζα αλλά και μια σειρά από πιο αυθόρμητες και φυσικές εικόνες.

 

Το "μυστικό" για να τραβήξεις τις πιο όμορφες φωτογραφίες φέτος το Πάσχα

 

Επιλογή Φακού

 

Το "μυστικό" για να τραβήξεις τις πιο όμορφες φωτογραφίες φέτος το Πάσχα

 

Αναφερθήκαμε ήδη στον φακό, η φωτογραφία δρόμου συνήθως δεν σου δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φακού στη μηχανή σου και άρα είναι σημαντική η επιλογή σου πριν βγεις να τραβήξεις.

 

Οι μεγάλοι φωτογράφοι χρησιμοποιούν φακούς 35mm ή 50mm για φωτογραφία δρόμου. Είναι μια καλή επιλογή καθώς ένας σταθερός φακός (prime) μπορεί να προσφέρει μεγάλο διάφραγμα (μικρό fstop  πχ f1.8 ή f2). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορείς να τραβήξεις και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και ότι έχεις μεγαλύτερο βάθος πεδίου που θα σου δώσει πολλές δυνατότητες ειδικά σε περιπτώσεις πολυκοσμίας. Επειδή όμως οι σταθεροί φακοί μπορεί να είναι περιοριστικοί, στο οπλοστάσιο σου πρέπει να έχεις και ένα φακό zoom όπως ένα χρήσιμο 28-80mm ή ένα δυνατό 18-300mm.

 

Ρυθμίσεις ISO

 

Επόμενο μυστικό, κράτησε τα ISO σχετικά χαμηλά και «αγκάλιασε» τις διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες. Να θυμάσαι ότι χαμηλά ISO έχουν σαν αποτέλεσμα μηδενικό «θόρυβο» και άρα πιο όμορφες εικόνες. Αν θες να καταγράψεις την θρησκευτική κατάνυξη, λάβε υπόψιν ότι οι έντονες αντιθέσεις σε βοηθάνε. Κράτα τα ISO μέχρι τα 640 ή και πιο κάτω ανάλογα με τη μηχανή σου. Άνοιξε το διάφραγμα και συνδυάζοντας το χαμηλό βάθος πεδίου με τις φωτιστικές αντιθέσεις θα πετύχεις όμορφες εικόνες. Μπορεί να χρειαστείς και ένα φλας. Το φλας θα σε βοηθήσει να φωτίσεις το υποκείμενο σου αλλά να θυμάσαι ότι μπορεί να ενοχλήσει.

 

Από την άλλη τα Πασχαλινά τραπέζια είναι γεμάτα χρώμα και ο ανοιξιάτικος ελληνικός ήλιος φωτίζει τα πάντα. Εδώ τα ISO θα είναι σχετικά σταθερά 100 ή 125 (ίσως και 60) και το διάφραγμα κλειστό, από f8 και πάνω. Θα έχεις ζωντανά χρώματα και μεγάλο βάθος πεδίου για εστιασμένες και λεπτομερείς εικόνες. Μην ξεχνάς ότι για την έντονη ηλιοφάνεια παρασολέιγ και φίλτρα φακού βοηθάνε.

 

Το "μυστικό" για να τραβήξεις τις πιο όμορφες φωτογραφίες φέτος το Πάσχα

 

Κλείνοντας, τι χρειάζεσαι να έχεις για πετυχημένες Πασχαλινές φωτογραφίες: γρήγορες μεγάλες κάρτες αποθήκευσης, τρίποδο ή μονόποδο και τους σωστούς φακούς.

 

Το "μυστικό" για να τραβήξεις τις πιο όμορφες φωτογραφίες φέτος το Πάσχα
Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ