Πρόγραμμα TOGETHER της JTI: «Γνωρίζουμε ότι η αλλαγή μπορεί να συμβεί μόνο όταν οι άνθρωποι έχουν φωνή».

Πρόγραμμα TOGETHER της JTI: «Γνωρίζουμε ότι η αλλαγή μπορεί να συμβεί μόνο όταν οι άνθρωποι έχουν φωνή».

Η JTI δεν «βλέπει» φύλα αλλά ταλέντα, γνώσεις, εμπειρία, πάθος για αλλαγή προς ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. 

ADVERTORIAL

Για την JTI η ισότητα και η συμπερίληψη δεν τελειώνουν με την κατάκτηση βραβείων και πιστοποιήσεων, ούτε τη στιγμή που οι πλακέτες θα μπουν σε περίοπτη θέση στις προθήκες των γραφείων της. Aποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο, μια θετική απάντηση στο ερώτημα «αν οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες», ένα δομικό στοιχείο του DNA της, ήδη προτού η ισότητα και η συμπερίληψη γίνουν παγκόσμιο trend και talk of the town στα social media. Η JTI δεν «βλέπει» φύλα αλλά ταλέντα, γνώσεις, εμπειρία, πάθος για αλλαγή προς ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. 

 

Η CEO της JTI Hellas κ. Lili Zigoslu από φέτος έχει τη συμπροεδρία της πρωτοβουλίας TOGETHER, μιας Παγκόσμιας Ομάδας Εργαζομένων της JTI διεθνώς, τα μέλη της οποίας λειτουργούν ως τοπικοί πρεσβευτές για την περαιτέρω προώθηση της ισότητας των φύλων, και μας μιλά για τον τρόπο που η JTI κάνει τη διαφορά και στην ισότητα.

 

jti lili
Η CEO της JTI Hellas κ. Lili Zigoslu από φέτος έχει τη συμπροεδρία της πρωτοβουλίας TOGETHER.

— Γιατί μια εταιρεία σαν την JTI να υποστηρίζει με τόσο πάθος την πρόοδο της ισότητας των φύλων;
Για εμάς η προώθηση μιας κουλτούρας συμπερίληψης και παροχής ίσων ευκαιριών αναδεικνύει την καλύτερη πλευρά των ανθρώπων μας και αποδίδει καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα, καθιστώντας την JTI ένα ακόμη καλύτερο μέρος για να εργαστεί κανείς. Παράλληλα, διαφορετικές προσωπικότητες και οπτικές εμπνέουν ανανεωμένη και φρέσκια σκέψη, ιδέες και καινοτομία. Η διοίκηση της JTI αναγνωρίζει την αξία της συμπερίληψης και της ισότητας και επιθυμεί να εμπνεύσει την αλλαγή, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες. Γνωρίζουμε ότι για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων θα πρέπει προηγουμένως να έχουν αρθεί τα εμπόδια, να έχουν καταρριφθεί οι προκαταλήψεις και να έχουν σταματήσει οι κοινωνικές και εργασιακές διακρίσεις και μισθολογικές ανισότητες. 

 

— Πώς λειτουργεί το TOGETHER και ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες των συζητήσεων;
Ξεκινήσαμε τις συνεδριάσεις μας το 2020, προκειμένου να δώσουμε «σάρκα και οστά» στη συζήτηση για την ισότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών μέσα στην εταιρεία. Οι συζητήσεις αυτές μας οδήγησαν στους τρεις βασικούς θεματικούς πυλώνες μας:

 

ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ 
Ο «ακρογωνιαίος λίθος» μας. Η προσέγγισή μας είναι να εμπλέξουμε και να συμπεριλάβουμε άνδρες στο ταξίδι μας προς την ισότητα και τη συμπερίληψη, παρέχοντας στοιχεία, επιστημονικά δεδομένα, ένα ασφαλές περιβάλλον για διάλογο και χρήσιμες βέλτιστες πρακτικές για εκείνους. 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 
Η εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων και δίνουμε στους εργαζόμενούς μας πρόσβαση σε απαραίτητους πόρους και εργαλεία. 

 

AILES POUR ELLE 
H μεταφορική έννοια της φράσης στα γαλλικά σημαίνει «δίνοντας φτερά στις γυναίκες» και είναι η πιο πρόσφατη δράση του TOGETHER. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αλληλοϋποστήριξη των γυναικών μέσα στην εταιρεία. Οι αρχικές ιδέες περιλαμβάνουν καθοδήγηση, χορηγική υποστήριξη και mentoring και είναι εκπληκτικό πόσα μπορούν οι γυναίκες απ’ όλον τον κόσμο και την Ελλάδα να επιτύχουν όταν έχουν πραγματικά ενδυναμωθεί. 

 

— Τι σημαίνει να είσαι επικεφαλής αυτής της πρωτοβουλίας, και μάλιστα παράλληλα με την κεντρική σας ιδιότητα ως CEO στην JTI Ελλάδας;
Ως επικεφαλής της ομάδας ο ρόλος μου είναι κυρίως να υποστηρίζω τις συζητήσεις και τις δράσεις μας με σταθερή προσήλωση στους στόχους μας και διασφαλίζοντας ότι η φωνή των εργαζομένων λαμβάνεται υπόψη από τη διοίκηση της εταιρείας. Αυτός ο ρόλος, παράλληλα με τα βασικά μου καθήκοντα, με βοηθάει να βλέπω τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και πιο καθαρά, ενώ εμπλουτίζει τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου στα συγκεκριμένα θέματα. Ωστόσο, αν με ρωτάτε αν «γέρνω» περισσότερο προς τις γυναίκες όταν πρέπει να αποφασίσω για επιλογή προσωπικού, σε καμία περίπτωση. Οι προσλήψεις βασίζονται σε αξιοκρατικά κριτήρια που αξιολογούν τις γνώσεις, την εμπειρία και το ταλέντο του υποψηφίου, λαμβάνοντας υπόψη το καταλληλότερο άτομο για τον ρόλο και την ομάδα, διατηρώντας παράλληλα την ισορροπία των φύλων στον εργασιακό χώρο. 

 

— Ποιος είναι ο απώτατος στόχος σας για την Ομάδα Εργαζομένων TOGETHER;
Να στηρίξει την JTI στην επίτευξη  των στόχων της για το 30% των γυναικών στην ηγεσία της εταιρείας έως το 2023 και για το 40% έως το 2030 αντίστοιχα.

 

— Βλέπετε δραματικές διαφορές στην αφομοίωση των αλλαγών σε χώρες με διαφορετική αντιμετώπιση των γυναικών;
Σίγουρα διαφορετικές κουλτούρες ενσωματώνουν τους κανόνες D&I με διαφορετικό τρόπο, όμως η JTI δεν περιμένει τις αλλαγές σε εθνικό επίπεδο για να κάνει τη διαφορά. Παράδειγμα αποτελεί η νέα πολιτική για τη γονική άδεια που εφαρμόζεται παγκόσμια, παρέχοντας 20 εβδομάδες άδειας σε κάθε εργαζόμενο που αποκτά παιδί, ανεξαρτήτως φύλου ή τρόπου απόκτησης του παιδιού. Η πολιτική αυτή «αγκαλιάστηκε» από όλους στην JTI. 

 

— Ποια ήταν τα επιτεύγματα της Ομάδας TOGETHER μέχρι στιγμής και ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Παρά τα εμπόδια που έθεσε η πανδημία, την περσινή χρονιά υλοποιήσαμε αρκετές δράσεις, όπως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τον Μάρτιο, συζητήσεις, οι «Ιστορίες επιτυχίας της JTI», η «Βιβλιοθήκη Γνώσης», υποστήριξη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άνδρες που υποστηρίζουν την πρόοδο», διεξαγωγή συνεδριών ευαισθητοποίησης με ανώτερα στελέχη και πολλά άλλα. 

 

Τα επόμενα βήματά μας επικεντρώνονται στην επέκταση αυτών των προγραμμάτων παγκόσμια και στην ενσωμάτωση περισσότερων εργαζομένων, με την εκπαίδευση και την ανάληψη ευθύνης σε όλα τα επίπεδα και τμήματα της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε ότι θέματα όπως η εμπιστοσύνη, η διαφάνεια καθώς και η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους ανθρώπους απαιτεί χρόνο. Όμως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εταιρεία τα τελευταία τρία χρόνια, γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον. 

 

— Υπάρχουν ορθές πρακτικές που προωθούνται εκτός της JTI;
Όλες οι κοινωνικές μας δράσεις συντάσσονται με τις αρχές της ισότητας, της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης, με απώτερο στόχο να συμβάλλουμε σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Θέλουμε η JTI να είναι μια μοντέρνα επιχείρηση, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να είναι ο εαυτός τους, μακριά από παλιάς εποχής στερεότυπα, και μια επιχείρηση που όχι μόνο φροντίζει για την ευημερία των εργαζομένων της αλλά και που συμμετέχει και ανταποκρίνεται στην ευρύτερη κοινωνία και τις ανάγκες της. 

 

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ