Το πάρκο Περιβολάκι στο Κουκάκι αλλάζει όψη, με τη βοήθεια της FIX Hellas και του ΑΚΤΟ

Το πάρκο Περιβολάκι στο Κουκάκι άλλαξε όψη και πλέον αποκτά και περισσότερο χρώμα με τη βοήθεια της FIX Hellas και του ΑΚΤΟ

Η FIX Hellas δημιούργησε έναν «πράσινο» θησαυρό στην περιοχή Συγγρού-ΦΙΞ και συνεργάστηκε με τον ΑΚΤΟ για την εικαστική του ανάπλαση.

ADVERTORIAL

 

Η ζωή σε μία μεγάλη, πυκνοκατοικημένη πόλη, συχνά μοιάζει χαοτική. Με ψηλές πολυκατοικίες, γκρίζα κτήρια και μποτιλιάρισμα, ίσως μοιάζει αφιλόξενη, με την πρώτη ματιά. Κι όμως, μας χωρά όλους. Καθένας μπορεί να βρει μια γειτονιά, όπου θα ταιριάξει – μια γειτονιά με τη δική της ιστορία, κρυμμένες ομορφιές που μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν και, αν τη ζήσουμε, θα τις μάθουμε, με τον δικό μας τρόπο. 


 
Αυτό που χαρακτηρίζει «γειτονιά» μία περιοχή, συνήθως ξεκινά από τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της. Κι αν κάτι την κάνει ξεχωριστή, είναι τα πάρκα της. Δεν είναι απλώς καλλωπιστικά, αλλά αποτελούν βασικό πυλώνα του αστικού περιβάλλοντος. Είναι τα μέρη που κάνουμε τις βόλτες μας, ενώ τα παιδιά παίζουν ανέμελα, τα μέρη που γίνονται μερικές από τις πιο σοβαρές συζητήσεις και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας, με τον δικό τους τρόπο.

 


 
Η μπύρα FIX, η οποία έχει ξεχωριστή θέση στις ελληνικές γειτονιές, αναγνωρίζει πως μέσα από μικρές πράξεις, μπορεί κάποιος να κάνει μεγάλη διαφορά στον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που την περσινή χρονιά προχώρησε στην ανάπλαση του πάρκου ΦΙΞ στα Πατήσια, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται από το Athens Partnership. Στόχος ήταν η δημιουργία μίας πράσινης όασης, σε μία από τις παλαιότερες γειτονιές της Αθήνας, η οποία θα είχε πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, πάντα με σεβασμό στην ιστορία της. Φέτος, συνεχίζει τη δράση της, και ενεργοποιείται στο πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης, στο Κουκάκι. 


 
Η επιλογή του συγκεκριμένου πάρκου, δεν έγινε τυχαία. Πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της FIX -  καθώς ολόκληρη η περιοχή διατηρεί το όνομα Συγγρού ΦΙΞ, με σήμα κατατεθέν το παλιό εργοστάσιο, όπου πλέον στεγάζεται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το πάρκο απέκτησε τη  σημερινή του μορφή μετά από τη συνένωση δύο χώρων πρασίνου, που σχεδιάστηκαν και φυτεύτηκαν σε διαφορετικό χρόνο, με διαφορετική λογική και προσέγγιση, με αποτέλεσμα την απουσία ομοιογένειας και συνέχειας. 
 

 

πάρκο πειρβολάκι

 

Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. 

 

πάρκο πειρβολάκι


 
Η FIX Hellas σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων ολοκλήρωσε την ανάπλαση του πάρκου Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης, με στόχο να αποκτήσει μια φρέσκια αισθητική, μέσω της σύγχρονης σχεδιαστικής προσέγγισης, βασισμένη στις αρχές της αειφορίας, δημιουργώντας έτσι ένα σύγχρονο διαδραστικό αστικό πάρκο. 

 

πάρκο πειρβολάκι

 

Το πάρκο Περιβολάκι στο Κουκάκι αλλάζει όψη, με τη βοήθεια της FIX Hellas και του ΑΚΤΟ

 

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία της FIX με τον ΑΚΤΟ στο πάρκο ΦΙΞ, όπου οι σπουδαστές Graphic Design, Interior Design και Fine Arts του ΑΚΤΟ  δημιούργησαν μια υπαίθρια εικαστική έκθεση ζωγραφίζοντας τα 27 παγκάκια του πάρκου, η FIX συνεργάζεται εκ νέου με τον ΑΚΤΟ, για την εικαστική παρέμβαση στα δύο μικρά κτίρια που βρίσκονται στο πάρκο Περιβολάκι.

 

Το πάρκο Περιβολάκι στο Κουκάκι αλλάζει όψη, με τη βοήθεια της FIX Hellas και του ΑΚΤΟ


 
Αυτή τη φορά, οι φοιτητές του προγράμματος σπουδών Fine Arts, έχοντας ως πυξίδα τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη νεανική τους ματιά, προχώρησαν στην αναμόρφωση των επιφανειών των δύο κτιρίων, τα οποία παρέμεναν αναξιοποίητα ως τώρα. Αντλώντας έμπνευση από την ιστορία και τις αξίες τόσο της FIX, όσο και της μακράς ελληνικής παράδοσης, προσέδωσαν τη δική τους πινελιά, με χρώματα και εικόνες που θυμίζουν κλασικά ελληνικά τοπία. Έτσι, δημιουργήθηκε μία σύνθεση από λουλούδια, περιστέρια, γάτες και κλασικά μοτίβα, σε συνδυασμό με την επιλεγμένη χρωματική παλέτα, η οποία αναβιώνει τα αναπόσπαστα στοιχεία της κάθε γειτονιάς, δημιουργώντας συναισθήματα συντροφικότητας και αναψυχής.

 

Το πάρκο Περιβολάκι στο Κουκάκι αλλάζει όψη, με τη βοήθεια της FIX Hellas και του ΑΚΤΟ

 
 
Τα πάρκα είναι μέρη που όλοι μας κάποτε ερωτευτήκαμε, συναντήσαμε φίλους, βγήκαμε ραντεβού, κάναμε σοβαρές συζητήσεις ή απλώς περπατήσαμε μόνοι, ακούγοντας μουσική. Μέσα στην γκρι παλέτα της πόλης, ήταν η πράσινη όαση που αναζητούσαμε. Κι οι σπουδαστές του ΑΚΤΟ, με τη δική τους εικαστική παρέμβαση, έκαναν την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής γύρω από το πάρκο Περιβολάκι, λίγο πιο φωτεινή.

 

Το πάρκο Περιβολάκι στο Κουκάκι αλλάζει όψη, με τη βοήθεια της FIX Hellas και του ΑΚΤΟ

 
 
Παράλληλα, στο πάρκο φυτεύτηκε ποικιλία δένδρων και ανθοφόρων θάμνων της μεσογειακής χλωρίδας που αναδεικνύουν τον χώρο και προσδίδουν ομοιογένεια και αρμονία. Δημιουργήθηκε, επίσης, ένα σύγχρονο παρτέρι με φυτικές αψίδες και ένα νέο ελικοειδές παγκάκι, που μας προσκαλεί να κάτσουμε στο πάρκο και να απολαύσουμε λίγες στιγμές ηρεμίας, σε ένα χώρο περιβαλλοντικά και αισθητικά αναβαθμισμένο. Στο πάρκο τοποθετήθηκαν ακόμα χώροι-κατασκευές φωλεοποίησης εντόμων και πουλιών της αστικής πανίδας, καθώς και βοτανικές πινακίδες για την ξενάγηση του κοινού στον κόσμο των φυτών. Τέλος, λόγω της κομβικής του τοποθεσίας, εγκαταστάθηκε ένας αυτόνομος φωτοβολταϊκός στύλος φόρτισης ηλεκτρικών συσκευών, μία καινοτόμο προσθήκη σεβόμενη πάντα το περιβάλλον.
 

Το πάρκο Περιβολάκι στο Κουκάκι αλλάζει όψη, με τη βοήθεια της FIX Hellas και του ΑΚΤΟ

 

Ελάτε να το ανακαλύψουμε παρέα.

 

Ανακαλύψτε περισσότερα για τη δράση της FΙΧ Hellas στις γειτονιές της χώρας μας εδώ.

Facebook: Fix Hellas Beer

Instagram: @fix_hellas


 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ