Οι άνθρωποι της Κωτσόβολος δημιουργούν μια καλύτερη κοινωνία, μέσα από «καλές πράξεις»

Οι άνθρωποι της Κωτσόβολος δημιουργούν μια καλύτερη κοινωνία, μέσα από «καλές πράξεις»

Το 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «Πράττειν», η Κωτσόβολος υλοποίησε για 8η συνεχή χρονιά την «Ημέρα Καλής Πράξης», τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία εθελοντισμού των ανθρώπων της εταιρείας, συμπληρώνοντας πλέον πάνω από 8.000 εθελοντικές πράξεις. Εμείς, ρωτήσαμε δύο από τους εθελοντές της για την εμπειρία που έχουν αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, συμμετέχοντας στις εθελοντικές δράσεις της εταιρείας.

ADVERTORIAL

 

Η αλληλεγγύη είναι μια έννοια που αντιληφθήκαμε πολύ περισσότερο και σε βάθος τα τελευταία χρόνια. Η βοήθεια και η στήριξη των συνανθρώπων μας έγινε βασική προτεραιότητα, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

 

Μάθαμε να προσφέρουμε με μεγαλύτερη χαρά, να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να προσφέρουμε για κοινό σκοπό, για μια καλύτερη κοινωνία, για μία καλύτερη ζωή. Πλέον, έχοντας μπει σε μια νέα εποχή, η συλλογική προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο, ισότιμο μέλλον γίνεται και πάλι βασικό μέλημα. Και τι πιο εύκολο και απλό από το να προσφέρουμε το ένα αγαθό που έχουμε σε αφθονία: το αίμα μας.

 

«Όταν ξεκίνησε η ομάδα εθελοντών της εταιρείας μας δήλωσα άμεσα συμμετοχή. Από παιδί μου αρέσει να συμμετέχω εθελοντικά σε δράσεις και θεώρησα φυσικό να ανήκω σε αυτήν την ομάδα. Μετά την πρώτη εμπειρία, ήταν αυτονόητο να είμαι κάθε φορά εκεί.»

 

Όμως, εκτός από λόγια, είναι σημαντικό να κάνουμε πράξεις. Κι αυτό είναι ένα βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας της Κωτσόβολος που στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «Πράττειν» και της πρωτοβουλίας «Ημέρα Καλής Πράξης» διοργάνωσε φέτος ένα ταξίδι 17 εθελοντικών αιμοδοσιών σε Ελλάδα και Κύπρο.

 

Οι άνθρωποι της Κωτσόβολος δημιουργούν μια καλύτερη κοινωνία, μέσα από «καλές πράξεις»

 

Έτσι, λοιπόν, όπως κάθε χρόνο, οι εργαζόμενοι της Κωτσόβολος ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσέφεραν για έναν κοινό σκοπό, μέσω της συμμετοχής τους σε εθελοντικές αιμοδοσίες, συγκεντρώνοντας αίμα και συμβάλλοντας στη μεγάλη ανάγκη για αίμα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε Κύπρο. «Όταν ξεκίνησε η ομάδα εθελοντών της εταιρείας μας δήλωσα άμεσα συμμετοχή. Από παιδί μου αρέσει να συμμετέχω εθελοντικά σε δράσεις και θεώρησα φυσικό να ανήκω σε αυτήν την ομάδα. Μετά την πρώτη εμπειρία, ήταν αυτονόητο να είμαι κάθε φορά εκεί,» αναφέρει η Άντα Τσαγκαράκη, ταμίας σε κατάστημα της Κωτσόβολος.

 

«Η συμμετοχή μου στην "Ημέρα Καλής Πράξης" αποτελεί για εμένα μια σημαντική ευκαιρία για: Να εκτιμήσω τα αγαθά που προηγουμένως θεωρούσα δεδομένα και να αξιολογήσω διαφορετικά την έννοια της ζωής. Να εμπλουτιστώ συναισθηματικά μέσα από την αμφίδρομη επαφή με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Να οικειοποιηθώ και να αγκαλιάσω τη διαφορετικότητα. Να οξύνω την έννοια της ενσυναίσθησης έμπρακτα μέσα από την προσφορά.»

 

Από τον Ιούλιο του 2021, οι εργαζόμενοι της Κωτσόβολος έκαναν τη δική τους καλή πράξη δωρίζοντας αίμα, ενώ παρακίνησαν παράλληλα πελάτες και συνεργάτες να πάρουν μέρος στις δράσεις αιμοδοσίας. Έτσι, κατάφεραν κάτι πολύ σημαντικό: να πραγματοποιηθούν 15 αιμοδοσίες στην Ελλάδα (Πάτρα, Νέο Ηράκλειο/3 αιμοδοσίες, Μαγούλα, Ρόδος, Τρίκαλα, Κηφισίας 124, Κόρινθος, Πύργος, Γιάννενα, Λειβαδιά, Θήβα, Ηράκλειο, Πυλαία) και 2 αιμοδοσίες στην Κύπρο (Λευκωσία και Λεμεσό) και να συγκεντρωθούν συνολικά 256 φιάλες αίματος.

 

Οι άνθρωποι της Κωτσόβολος δημιουργούν μια καλύτερη κοινωνία, μέσα από «καλές πράξεις»

 

«Η συμμετοχή μου στην Ημέρα Καλής Πράξης αποτελεί για εμένα μια σημαντική ευκαιρία για: Να εκτιμήσω τα αγαθά που προηγουμένως θεωρούσα δεδομένα και να αξιολογήσω διαφορετικά την έννοια της ζωής. Να εμπλουτιστώ συναισθηματικά μέσα από την αμφίδρομη επαφή με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Να οικειοποιηθώ και να αγκαλιάσω τη διαφορετικότητα. Να οξύνω την έννοια της ενσυναίσθησης έμπρακτα μέσα από την προσφορά,» λέει ο Δημήτρης Κωσταρέλος, Customer Base Manager της Κωτσόβολος.

 

Οι άνθρωποι της Κωτσόβολος δημιουργούν μια καλύτερη κοινωνία, μέσα από «καλές πράξεις»

 

Στην εποχή που διανύουμε δοκιμαζόμαστε από πολλές προκλήσεις. Κι αυτό ίσως κάνει τον εθελοντισμό ακόμα πιο επίκαιρο και φυσικά, ακόμα πιο σημαντικό. «Αναμφισβήτητα ο εθελοντισμός είναι ο αυτοπροσδιορισμός μας στην κοινωνία μας. Να είσαι παρών στις αντίξοες συνθήκες και να προσπαθείς για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Η ιστορία έχει δείξει ότι σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ανθρωπότητας, η αλληλεγγύη και η ομαδική δουλειά έδωσε την λύση,» αναφέρει η Άντα. Και το ίδιο πιστεύει και ο Δημήτρης: «Θεωρώ ότι ο εθελοντισμός είναι εξίσου επίκαιρος και απαραίτητος σήμερα, όσο και κάθε άλλη χρονική στιγμή. Οι ανάγκες των ευπαθών ομάδων ήταν και είναι αμέτρητες. Το ίδιο και η σοβαρότητα όλων των πληγμάτων που δέχεται η ανθρωπότητα και ο πλανήτης μας. Για αυτό το λόγο υποστηρίζω ότι ο εθελοντισμός ήταν είναι και θα είναι ζωτικής σημασίας.»

 

«Είναι μοναδικές οι στιγμές που έχω ζήσει στις δράσεις. Η κάθε μία είναι μια γιορτή με πολλές εμπειρίες. Μόνο θετικά συναισθήματα μπορείς να εισπράξεις. Πολλή αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση.»

 

Παράλληλα, οι δράσεις της Κωτσόβολος αποτελούν ένα πολύ ξεχωριστό και σημαντικό έναυσμα για μια συλλογική προσπάθεια στο να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία. Όπως αναφέρει η Άντα: «Οι μεγάλες εταιρείες όταν είναι άρτια δομημένες έχουν τη δυναμική να οργανώνουν πρωτοβουλίες που αφήνουν ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Εκφράζουν μέσα από την στάση τους, τον σεβασμό στους ανθρώπους και την κοινωνία. Είναι ένας τρόπος για να δείξει ότι δεν στέκεται αποστασιοποιημένη πίσω από τον εμπορικό της ρόλο, αλλά συμμετέχει ενεργά στη κοινωνικά προβλήματα της χώρας

 

Οι άνθρωποι της Κωτσόβολος δημιουργούν μια καλύτερη κοινωνία, μέσα από καλές πράξεις

 

Ταυτόχρονα, οι δράσεις δεν περιορίζονται μόνο στην αιμοδοσία, όπως εξηγεί ο Δημήτρης. «Οι δράσεις της Κωτσόβολος είναι τόσο ουσιαστικές, δομημένες, και απόλυτα εναρμονισμένες με το προσωπικό αξιακό μου σύστημα, που η απόφασή μου να συμμετέχω σε αυτές είναι μονόδρομος. Κάποιες από αυτές είναι: Στήριξη του Λύρειου ιδρύματος με ήδη πρώτης ανάγκης, χειρωνακτική εργασία στη δομή του εργαστηρίου ειδικής αγωγής Μαργαρίτα. Στήριξη με αγαθά στα παιδιά της Κιβωτού του κόσμου, συμμετοχή σε δραστηριότητες με τα παιδιά του χωριού SOS, "παράδοση ευχών" στους αθλητές της Παραολυμπιακής ομάδας πριν την αναχώρηση για Τόκυο

 

Εκτός από την κοινωνική προσφορά στο σύνολο, όμως, η Κωτσόβολος καταφέρνει να προσφέρει και στους ανθρώπους πολύ ιδιαίτερες εμπειρίες. Από αυτές που σε κάνουν να νιώθεις πραγματικά πως συμβάλλεις και βοηθάς σε έναν πολύ καλό σκοπό. «Είναι μοναδικές οι στιγμές που έχω ζήσει στις δράσεις. Η κάθε μία είναι μια γιορτή με πολλές εμπειρίες. Μόνο θετικά συναισθήματα μπορείς να εισπράξεις. Πολλή αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση,» μας λέει η Άντα. 

 

«Η ποιότητα της ζωής μας καθορίζεται εν μέρη από τις αξίες που μας διέπουν. Θεωρώ ότι η εξέλιξή μας μπορεί να υπάρξει θεαματική εάν ο οδηγός μας είναι η αλληλεγγύη, η προσφορά, η εν συναίσθηση, η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο άλλα και προς τον πλανήτη που τόσο απλόχερα μας φιλοξενεί.»

 

«Η ανταπόκριση των εργαζομένων είναι ολοένα και αυξανόμενη, παρά τον φόρτο εργασίας αλλά και τον όγκο των υποχρεώσεων του καθενός. Μέσα από την κοινωνική προσφορά ο εθελοντής αποκομίζει μια πληθώρα από οφέλη: Πραγματώνει την κοινωνική του ευαισθητοποίηση μέσα σε ένα συγκεκριμένο και συλλογικό έργο. Βιώνει την αληθινή έννοια της χρησιμότητας στο κοινωνικό σύνολο. Αναγνωρίζει την πραγματική αξία της ζωής και των πολύτιμων αγαθών της. Έρχεται σε ουσιαστική επαφή με όλες τις κοινωνικές ομάδες μέσα από τις αξίες της αλληλεγγύης, ισοτιμίας, σεβασμού ευγνωμοσύνης. Εμπλουτίζει τις κοινωνικές τους συναναστροφές και απαντά νέες ουσιαστικές εμπειρίες», εξηγεί ο Δημήτρης.

 

Οι άνθρωποι της Κωτσόβολος δημιουργούν μια καλύτερη κοινωνία, μέσα από καλές πράξεις

 

Όσο για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να βοηθήσει στο να γίνει η ζωή μας καλύτερη, η Άντα πιστεύει πως έγκειται στο να κάνουμε το πρώτο βήμα εμείς, χωρίς δισταγμό. «Αν θες να αλλάξει ο κόσμος, άλλαξε τον πρώτα εσύ... Νομίζω ότι ο κάθε ένας από εμάς οφείλει στον εαυτό του να βλέπει τα πάντα γύρω του με αγάπη. Ο καθένας μας καθημερινά να κάνει κάτι μικρό με σεβασμό στον συνάνθρωπο του και την φύση. Όλα αυτά τα μικρά, κάποια στιγμή θα γίνουν μεγάλα και θα γιγαντωθούν για να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο πιο όμορφο». 

 

Οι άνθρωποι της Κωτσόβολος δημιουργούν μια καλύτερη κοινωνία, μέσα από «καλές πράξεις»

 

Και ο Δημήτρης συμπληρώνει: «Η ποιότητα της ζωής μας καθορίζεται εν μέρη από τις αξίες που μας διέπουν. Θεωρώ ότι η εξέλιξή μας μπορεί να υπάρξει θεαματική εάν ο οδηγός μας είναι η αλληλεγγύη, η προσφορά, η εν συναίσθηση, η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο άλλα και προς τον πλανήτη που τόσο απλόχερα μας φιλοξενεί.»

 

Οι άνθρωποι της Κωτσόβολος δημιουργούν μια καλύτερη κοινωνία, μέσα από «καλές πράξεις»

 

Η αγάπη του κόσμου, η θέληση για συνεισφορά και αλληλεγγύη αλλά και το όραμα για μία καλύτερη ζωή για όλους, είναι μερικά από τα στοιχεία που δίνουν κίνητρο στην Κωτσόβολος και στην ομάδα της να προσπαθούν κάθε χρόνο να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στην κοινωνία, μέσα από τα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της. Κι εμείς, με τη σειρά μας, γινόμαστε μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας, για έναν καλύτερο κόσμο.

 

kotsovolos

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από τις εθελοντικές αιμοδοσίες των ανθρώπων της Κωτσόβολος σε Ελλάδα και Κύπρο: https://youtu.be/Upa997t-I04  

 

 

 

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ