Netcompany-Intrasoft

Netcompany-Intrasoft: Μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Ο HR Director της εταιρείας Πέτρος Κολώνιας μας μιλάει για τις ευκαιρίες εργασίας και εξέλιξης στη Netcompany-Intrasoft, και τη σημασία της ισότητας και της συμπερίληψης με αφορμή την International HR day.

ΑDVERTORIAL

Η Netcompany-Intrasoft είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των υπηρεσιών Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και ιδρύθηκε το 1996. Με έδρα το Λουξεμβούργο και παρουσία μέσω υποκαταστημάτων σε 13 χώρες –ανάμεσά τους και η Ελλάδα– παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής υψηλής ποιότητας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους θεσμικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πρόκειται για μια εταιρεία που απασχολεί περισσότερα από 2.800 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης, τα οποία εκπροσωπούν 50 διαφορετικές εθνικότητες και κατέχουν περισσότερες από 30 γλώσσες. Φυσικά, είναι η πιο ενδεικτική περίπτωση για να μιλήσουμε για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ισότητα, τη συμπερίληψη και τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και εξέλιξης στον κλάδο της Πληροφορικής με αφορμή την International HR Day στις 20 Μαΐου. Και ο κ. Πέτρος Κολώνιας, Human Resources Director στη Netcompany-Intrasoft, ο καταλληλότερος γι’ αυτήν τη συζήτηση. 


Είναι ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί τη νέα γενιά και όσα αυτή μπορεί να πετύχει στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Εργάζεται περισσότερα από 5 χρόνια στην εταιρεία και μέσα από τη συνεχή εξέλιξή του ανέλαβε πριν από δύο μήνες τη θέση του HR Director. Μια θέση κομβικής σημασίας που του δίνει τη δυνατότητα να διανύσει έναν δρόμο γεμάτο προκλήσεις, με οδηγό την ευθύνη και την ικανοποίηση που συνοδεύουν τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Ο Πέτρος Κολώνιας μας μιλά για όλα όσα σημαίνει αυτή η θέση στη Netcompany-Intrasoft, τιμώντας την International HR Day.

 

Το όραμά μου είναι να διασφαλίζουμε ένα περιβάλλον εργασίας όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να συνδέσουν τον προσωπικό τους στόχο με εκείνον της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα θα εξελίσσονται, απολαμβάνοντας την καθημερινότητά τους μέσα στον οργανισμό μας.


— Πρόσφατα αναλάβατε τη θέση του HR Director στη Netcompany- Intrasoft. Ποιο είναι το όραμά σας;  

Έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι HR Director στη μεγαλύτερη εταιρεία Πληροφορικής στην Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη. Αυτήν τη στιγμή η εταιρεία μας, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχύτατα, έχει 2.800 εργαζομένους που εκπροσωπούν 50 εθνικότητες και 30 διαφορετικές γλώσσες. Αυτό το μοναδικό κράμα πολυπολιτισμικότητας και διαφορετικότητας αποτελούσε πάντα το σημείο αναφοράς μας. Οι άνθρωποί μας δηλαδή είναι βασικός άξονας της φιλοσοφίας μας, είναι αυτό που μας διαφοροποιεί και μας κάνει μοναδικούς και αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα της επιτυχίας μας. Τα τελευταία χρόνια, που οι ανάγκες έχουν αναδιαμορφωθεί, ενώ ταυτόχρονα το πλαίσιο της αγοράς της Τεχνολογίας διαρκώς εξελίσσεται, το όραμά μου καθώς και το προσωπικό μου στοίχημα, αν θέλετε, είναι να παραμείνουμε πρωτοπόροι σε αυτό που γνωρίζουμε να κάνουμε πολύ καλά, δηλαδή να διασφαλίζουμε ένα περιβάλλον εργασίας όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να συνδέσουν τον προσωπικό τους στόχο και σκοπό εργασίας με εκείνον της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα θα εξελίσσονται, απολαμβάνοντας την καθημερινότητά τους μέσα στον οργανισμό μας. 

 

— Μπορεί η εταιρεία σας να προσελκύσει νέους ανθρώπους που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα, προκειμένου να μην αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό;  

Η συνεισφορά της εταιρείας στο brain regain και ως ανάχωμα στο braindrain στον τομέα της Τεχνολογίας είναι πολύ σημαντική τα τελευταία χρόνια. Η παρουσία μας σε μεγάλα έργα με τεράστιο θετικό αντίκτυπο σε εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη, στην Αφρική και στον κόσμο είναι ένας από τους παράγοντες που μας έχει κάνει ελκυστικούς ως εργοδότη τόσο σε επαγγελματίες του εξωτερικού όσο και σε  Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό και επαναπατρίζονται. Η κουλτούρα συμπερίληψης, well-being και σεβασμού στο work-life balance, τα ανταγωνιστικά μισθολογικά πακέτα, το υβριδικό μοντέλο εργασίας (on-site και remote), οι πολλαπλές δυνατότητες εξέλιξης και το γεγονός ότι παρέχουμε θέσεις εργασίας για όλους λειτουργούν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήθελα να σταθώ εδώ πιο αναλυτικά στις 3 μεγάλες κατηγορίες θέσεων εργασίας, ανάλογα με το σε ποιον απευθυνόμαστε: 

 

Α) Φοιτητές: Προγράμματα πρακτικής άσκησης (internship) για φοιτητές πανεπιστημίου, όπου μπορεί κάποιος/-α να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία δίπλα σε κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου.

Β) Early Careers: Απόφοιτοι ή άτομα στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα, με 2-3 χρόνια εργασιακή εμπειρία, που έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις κορυφαίες τεχνολογίες και μεθοδολογίες. 

Γ) Experienced Professionals: Άτομα με σημαντική εργασιακή εμπειρία που θέλουν να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους και να εργαστούν πάνω σε έργα παγκόσμιας εμβέλειας. 

 

Τέλος, η νέα εποχή της εταιρείας που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, με την εξαγορά της από τη Netcompany, τη μεγαλύτερη εταιρεία Πληροφορικής της Δανίας και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, μας οδήγησε σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Έτσι, πριν από λίγο καιρό ανακοινώσαμε 320 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 270 βρίσκονται στην Ελλάδα και οι υπόλοιπες 50 στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο. Οι θέσεις έχουν αναρτηθεί ήδη στο εταιρικό μας website και στη σελίδα μας στο LinkedIn και αφορούν πληθώρα ειδικοτήτων όπως software engineers, συμβούλους Πληροφορικής, μηχανικούς συστημάτων/λειτουργίας, project managers, business analysts, communications professionals κ.ά.

 

— Πώς εκπροσωπείται το γυναικείο φύλο σε μια εταιρεία υπηρεσιών τεχνολογίας; Πιστεύετε ότι γενικά αυτός ο τομέας εξακολουθεί να είναι ανδροκρατούμενος;

Είναι γεγονός πως παλιότερα ο κλάδος της Πληροφορικής ήταν περισσότερο ελκυστικός σε άνδρες υποψηφίους ήδη από το στάδιο της επιλογής σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο. Με χαρά παρατηρούμε πως αυτό έχει αλλάξει σημαντικά λόγω κοινωνικών αναπροσαρμογών, αλλαγής κουλτούρας και αντιλήψεων αλλά και γιατί ο ίδιος ο κλάδος έχει εξελιχθεί. Στη Netcompany-Intrasoft το 34% του ανθρώπινου δυναμικού αποτελείται από γυναίκες, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 20% του ευρωπαϊκού μέσου όρου του κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (High Technology Sectors). Οι γυναίκες εργαζόμενες στην εταιρεία καλύπτουν πληθώρα θέσεων, όπως software developers, testers, business analysts, project managers, product owners, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αυτών έχει διευθυντικές θέσεις.  

 

Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε ενεργά δράσεις που αφορούν το gender equality, ενώ, μέσω ενεργής συμμετοχής γυναικών συναδέλφων μας με ομιλίες σε events και workshops, ενημερώνουμε με στόχο να αυξήσουμε περαιτέρω το ποσοστό των γυναικών στον χώρο της Πληροφορικής.

 

— Ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης στην Netcompany-Intrasoft; Μιλήστε μας για τις ευκαιρίες εκπαίδευσης στην εταιρεία σας.

Η έννοια της εκπαίδευσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εργασιακή κουλτούρα και το αξιακό μας σύστημα. Συνεχώς επενδύουμε σε καινοτόμες στρατηγικές μάθησης που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, ώστε οι άνθρωποί μας να χτίζουν δεξιότητες που θα τους προετοιμάσουν για μελλοντικές τεχνολογικές προκλήσεις. Από την πρώτη κιόλας μέρα στην εταιρεία, κάθε εργαζόμενη/-ος γνωρίζει το κομμάτι της εκπαίδευσης μέσω ενός διαδραστικού onboarding training  και έχει άμεση δωρεάν πρόσβαση στα 5.000+ online courses της πλατφόρμας Udemy for Business. Τα τελευταία χρόνια ο agile at scale μετασχηματισμός της εταιρείας οδήγησε στη δημιουργία εσωτερικών ακαδημιών, έτσι οι εργαζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην Ακαδημία Ανάπτυξης Ηγετικών Δεξιοτήτων (We Lead), στην Τεχνική Ακαδημία (Weknow Ηow) και στην Agile Ακαδημία (Agile Academy). 

 

Έμπρακτη απόδειξη των σημαντικών αποτελεσμάτων των εσωτερικών ακαδημιών αποτελούν οι δείκτες της έρευνας δέσμευσης εργαζομένων 2021, που αφορούν την ανάπτυξη και την εξέλιξη των ανθρώπων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ξεπερνώντας έτσι τα αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου Τεχνολογίας. 

 

— Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε καθημερινά ως HR Director;

Όπως προανέφερα, από τον Νοέμβριο του 2021 είμαστε σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης που έχει δημιουργήσει πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η γενικότερη ραγδαία άνθηση στον τομέα της Πληροφορικής έχει δημιουργήσει το λεγόμενο «war for talent» στον χώρο, οπότε είναι πολύ σημαντικό το πώς θα κερδηθεί αυτό το στοίχημα. Μία ακόμα σημαντική πρόκληση για όλη την ομάδα του HR αποτελεί και η διατήρηση της εργασιακής μας κουλτούρας, αυτής που μέχρι σήμερα μας έχει καταστήσει εργοδότη επιλογής, αλλά και ο συνεχής εμπλουτισμός της. Είμαι βέβαιος και ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον, καθώς όλη μας η ομάδα δουλεύει προς τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα τους ίδιους τους ανθρώπους της εταιρείας και την εξέλιξή τους επαγγελματικά και προσωπικά. 

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ