Juan Coronado: «Aυτό που αγαπώ περισσότερο είναι να μοιράζομαι την tequila μας με τρόπο που φέρνει τους ανθρώπους κοντά»

Juan Coronado: «Aυτό που αγαπώ περισσότερο είναι να μοιράζομαι την tequila μας με τρόπο που φέρνει τους ανθρώπους κοντά»

O sommelier, mixologist και συνιδρυτής της νέας super premium Tequila Mijenta, Juan Coronado, μιλά για τη νέα πρωτοποριακή και βιώσιμη τεκίλα που έκανε μόλις την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά.

ADVERTORIAL

 

«Mi gente». Σημαίνει: «Οι άνθρωποί μου». Οι άνθρωποι, ο πλανήτης και η ζωή υπήρξαν οι αφορμές και τα «συστατικά» για να γεννηθεί μια τεκίλα, διαφορετική από τις άλλες.

 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα premium ποτά, είναι λίγα αυτά τα οποία ξεχωρίζουν. Πρόσφατα, μια διαφορετική τεκίλα από τις άλλες έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αφορά και μας καλωσόρισε σε μια νέα εποχή. Η πρωτοποριακή τεκίλα Tequila Mijenta - που εμπνεύστηκε το όνομά της από την ισπανική έκφραση «mi gente» - πρόκειται για την πρώτη βιώσιμη τεκίλα με πιστοποίηση B Corp. Η Tequila Mijenta έχει ως επίκεντρο την ίδια τη ζωή: φιλοδοξία της είναι να έχει θετικό και μόνιμο αντίκτυπο. Παρασκευάζεται από 100% Blue Weber agave, σε ένα απ' τα καλύτερα οικόπεδα στα υψίπεδα του Jalisco, ενώ δεν χρησιμοποιεί ποτέ πρόσθετα για να χειριστεί τη γεύση, το άρωμα ή το σώμα, και όλα τα προϊόντα είναι ουδέτερα σε άνθρακα. Επιπλέον, δεν κάνει χρήση ζιζανιοκτόνων και πεπτιδίων. Η παραγωγή της πραγματοποιείται σε συνεργασία και παράλληλα με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας της ορεινής περιοχής του Jalisco στο Mexico, φανερώνοντας την ιερή και στενή σχέση που διαθέτει με την φύση.

 

Juan Coronado: «Aυτό που αγαπώ περισσότερο είναι να μοιράζομαι την tequila μας με τρόπο που φέρνει τους ανθρώπους κοντά»

 

Πίσω από την δημιουργία της ιδιαίτερης αυτής τεκίλας, κρύβεται το δυνατό συναίσθημα των συνιδρυτών της Juan Coronado και Elise Som, αλλά και η αμέριστη αφοσίωση που έχουν επενδύσει οι ίδιοι στην βιωσιμότητα και βιολογική ποικιλότητα των προϊόντων τους. Ο sommelier & mixologist, Juan Coronado και η Maestra Tequilera Ana Maria Romero θέλησαν να φέρουν στη ζωή ένα προϊόν που θα συγκεντρώνει όλες τις βιοποικιλότητες, τα αρώματα, τις γεύσεις και τα χρώματα της γης των Arandas.  Πάνω απ' όλα όμως θέλησαν να δημιουργήσουν ένα προϊόν το οποίο εκφράζει τη γυμνή ψυχή της αγαύης καθώς χωρίς αυτή δεν υπάρχει παραγωγή.

 

Εμείς μιλήσαμε με τον Juan Coronado για όλα όσα κάνουν την Tequila Mijenta ξεχωριστή, ποιο ήταν το κίνητρο για την δημιουργία της, την βιώσιμη κατανάλωση και φυσικά, τα σχέδιά τους για το μέλλον.

 

Juan Coronado: «Aυτό που αγαπώ περισσότερο είναι να μοιράζομαι την tequila μας με τρόπο που φέρνει τους ανθρώπους κοντά»

 

 

—Μπορείτε να μας συστήσετε την Tequila Mijenta με λίγα λόγια;

Φυσικά! H Mijenta κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2020 εν μέσω έκρηξης του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για την κατηγορία της tequila και η αποδοχή ήταν απίστευτη. Με την επανάσταση της tequila να ξεδιπλώνεται, καταφέραμε να ξεχωρίσουμε για μερικούς λόγους. Για εμάς, όλα ξεκινούν από την ποιότητα της ίδιας της tequila, η οποία είναι πραγματικά εξαιρετική. Κατασκευασμένη από τη διάσημη Maestra Tequilera Ana María Romero, χρησιμοποιούμε μόνο τα καλύτερα συστατικά και μια σχολαστική διαδικασία για να δημιουργήσουμε ένα super-premium spirit που αιχμαλωτίζει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Με τρεις τύπους μας να λαμβάνουν δύο βαθμολογίες 99 και μια 97, είναι τιμή μας που συμφωνούν και οι ειδικοί.

 

Αλλά η Mijenta έχει να κάνει με κάτι περισσότερο από τη δημιουργία εξαιρετικής tequila. Το ήθος γύρω από το οποίο δημιουργήσαμε το brand έχει μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές. Από την αρχή, είχαμε μια βαθιά δέσμευση για τη βιωσιμότητα και την προσφορά στην τοπική κοινότητα. Είμαστε περήφανοι που είμαστε ο πρώτος και μοναδικός παραγωγός tequila που έλαβε την πιστοποίηση B Corp, η οποία αποτελεί σημαντική επικύρωση της επιθυμίας μας να έχουμε ένα θετικό, διαρκές αντίκτυπο.

 

—Τι σας τράβηξε για πρώτη φορά στον κόσμο της τεκίλα;

Έχω εκπαιδευτεί ως sommelier και στο παρελθόν πέρασα πολύ χρόνο στον κόσμο του κρασιού. Πάντα αγαπούσα την tequila, αλλά αυτό που με τράβηξε πραγματικά βαθιά ήταν η πολυπλοκότητα του spirit. Όπως το κρασί, έτσι και η περιοχή παίζει τεράστιο ρόλο στον τρόπο ανάπτυξης των φυτών της αγαύης και, τελικά, στη γεύση της tequila που παρασκευάζεται από αυτά. Έτσι, η σύνθεση του εδάφους, η έκθεση στον ήλιο, η ποσότητα βροχοπτώσεων, όλοι αυτοί οι παράγοντες αντανακλώνται στο τελικό προϊόν, δίνοντας μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα σε τεκίλες από διαφορετικές περιοχές.

 

Από εκεί και πέρα, οι επιλογές που κάνουν οι παραγωγοί στο μαγείρεμα της αγαύης, της ζύμωσης και της απόσταξης συμβάλλουν στο γευστικό προφίλ και την υφή, δημιουργώντας ένα απόσταγμα που είναι πραγματικά μαγικό. Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι η δημιουργία agave spirits είναι μια προγονική τέχνη, αλλά παρά τη μακρά ιστορία τους, υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τις συνθέσεις της tequila. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν εκατοντάδες για τις οποίες δεν έχουμε καν ονόματα.

 

Υπάρχουν τόσα πολλά να μάθεις για την tequila, που ακόμη και για τους ειδικούς, η εμπειρία της tequila είναι ένα απίστευτα συναρπαστικό ταξίδι συνεχούς ανακάλυψης.

 

Juan Coronado: «Aυτό που αγαπώ περισσότερο είναι να μοιράζομαι την tequila μας με τρόπο που φέρνει τους ανθρώπους κοντά»

 

—Ποιο ήταν το κίνητρο πίσω από τη δημιουργία της Mijenta;

Ουσιαστικά, ο Mike Dolan, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Bacardi, η Elise Som, η Διευθύντρια της Βιωσιμότητας, και εγώ αποφασίσαμε ότι θέλαμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία, ένα προϊόν και ένα brand για τo οποίo μπορούμε να είμαστε πραγματικά περήφανοι. Αυτό σήμαινε να κάνουμε τα πάντα με τον σωστό τρόπο από την αρχή. Θέλαμε να φτιάξουμε μια υπέροχη τεκίλα χωρίς συμβιβασμούς, να γιορτάσουμε τη γη και τους ανθρώπους από τους οποίους προέρχεται και επίσης να έχουμε μακροπρόθεσμο, θετικό αντίκτυπο στον κόσμο. Στα δύο χρόνια από τότε που λανσάραμε το προϊόν, είμαστε συγκλονισμένοι με το πόσο έντονα και γρήγορα το brand συνδέεται με τους καταναλωτές.

 

—Mijenta: Έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη βιώσιμη βιοτεχνική tequila στον κόσμο. Τι σημαίνει βιώσιμη κατανάλωση;

Για εμένα, η βιώσιμη κατανάλωση σημαίνει να κατανοώ όλες τις διαδικασίες που έχουν συντελεστεί για την παραγωγή της tequila που καταναλώνεις. Η βιωσιμότητα είναι στο DNA της Mijenta, και προσπαθήσαμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με αυτό. Έχουμε μελετήσει πως μπορούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνοι σε κάθε πτυχή της δουλειάς μας.

 

Από την αρχή, οι λειτουργίες, οι πρακτικές προμηθειών, οι πηγές και η συσκευασία της Mijenta έχουν δομηθεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμες, παρέχοντας παράλληλα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, όλα τα προϊόντα μας είναι ουδέτερα από άνθρακα και τα στοιχεία συσκευασίας μας είναι φιλικά προς το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων:

 

-Οι ετικέτες και κάρτες σημειώσεων δημιουργούνται τοπικά στη Γκουανταλαχάρα από υπολείμματα αγαύης.

-Τα κουτιά Blanco και Reposado είναι κατασκευασμένα από 100%  post-consumer ανακυκλωμένο χαρτί και σχεδιασμένα προσεκτικά ώστε να απαιτούν μόνο μία λωρίδα μη τοξικής κόλλας και να μην χρησιμοποιούν επίστρωση ή βερνίκι. Το κουτί Añejo είναι κατασκευασμένο από υλικό πιστοποιημένο από το Forest Stewardship Council.

-Το δαχτυλίδι στεγανοποίησης στο καπάκι της φιάλης είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο υλικό.

 

Juan Coronado: «Aυτό που αγαπώ περισσότερο είναι να μοιράζομαι την tequila μας με τρόπο που φέρνει τους ανθρώπους κοντά»

 

—Τι αγαπάς περισσότερο στον ρόλο σου ως συνιδρυτής της Tequila Mijenta και τι σε κρατάει περισσότερο ξύπνιο τη νύχτα;

Το όνομα «Mijenta» προήλθε από το «Mi Gente» που σημαίνει «Οι άνθρωποι μου» και αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι να μοιράζομαι την tequila μας με τρόπο που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Η ιδέα της κοινότητας διατρέχει το brand μας, και για μένα αυτό ενσαρκώνεται από όλους μας όταν μαζευόμαστε και απολαμβάνουμε την tequila Mijenta. Δε θα έλεγα ότι με κρατάει ξύπνιο το βράδυ, αλλά αυτό που φιλοδοξώ να κάνω είναι να φέρω όλο και περισσότερους ανθρώπους σε αυτήν την κοινότητα, η οποία είναι μια κοινότητα που δεν έχει γλώσσα ή σύνορα, αλλά τρέφει εκτίμηση για την υπέροχη tequila και την εξαιρετική παρέα.

 

—Ποιο είναι το αγαπημένο σας χαρακτηριστικό του ποτού;

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να αγαπήσεις σε κάθε τύπο της Mijenta και οι δικοί μας τύποι Blanco, Reposado και Añejo έχουν τα δικά τους πλούσια, διακριτικά προφίλ. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι πιο περήφανος είναι ότι και στις τρεις, η πρώτη νότα που γεύεσαι είναι πάντα της αγαύης, στην οποία το φυσικό περιβάλλον των ορεινών περιοχών του Jalisco αντανακλάται με αυθεντικό τρόπο. Πιστεύουμε ότι αν πίνετε tequila, πρέπει να δοκιμάσετε αγαύη!

 

Και αυτός είναι πραγματικά ο λόγος που είμαστε τόσο περήφανοι που η tequila μας δεν περιέχει πρόσθετα. Δεν θα είχε νόημα να περάσουμε από όλη τη σχολαστική διαδικασία της δημιουργίας της εκπληκτικής μας tequila, για να επεξεργαστούμε το άρωμα, τη γεύση και την υφή στο τέλος με ζάχαρη, καραμέλα, γλυκερίνη ή άλλους παράγοντες. Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι το να είναι χωρίς πρόσθετα είναι ένα κρίσιμο συστατικό της ποιότητας για την tequila υψηλής ποιότητας.

 

Juan Coronado: «Aυτό που αγαπώ περισσότερο είναι να μοιράζομαι την tequila μας με τρόπο που φέρνει τους ανθρώπους κοντά»

 

—Ποιες βασικές τάσεις βλέπετε για τα spirits;

Γίνονται τόσα πολλά, ιδιαίτερα με τα bars και τα εστιατόρια που ανοίγουν ξανά. Αλλά νομίζω ότι η πιο σημαντική τάση για την κατηγορία της tequila και συγκεκριμένα της Mijenta είναι η premiumization. Γίνεται μια επανάσταση στην tequila καθώς οι καταναλωτές μαθαίνουν περισσότερα και ανακαλύπτουν μόνοι τους την τεράστια πολυπλοκότητα που ανέφερα προηγουμένως. Αλλά εντός της tequila, οι καταναλωτές διαπραγματεύονται μέχρι και μάρκες premium με απίστευτα υψηλό ρυθμό και πιστεύω ότι αυτό θα επιταχυνθεί περισσότερο καθώς οι μπράντες θα εξελίσσονται.

 

Και εδώ ακριβώς είμαστε: Η Mijenta είναι μια super-premium tequila που μπορείς να την απολαύσεις στο σπίτι ή έξω σε ένα μπαρ, να την πιεις μόνη της ή σε ένα κοκτέιλ. Πιστεύω επίσης ότι το ενδιαφέρον για την κατηγορία οφείλεται στο καινοτόμο mixology καθώς οι bartenders κλίνουν στη ζήτηση των καταναλωτών και δημιουργούν cocktails εμπνευσμένα από την tequila καθώς και παραδοσιακά ποτά που υποκαθιστούν την tequila με ένα άλλο spirit.

 

—Πώς φαντάζει το 2023 για εσάς; Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες;

Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος για την επόμενη χρονιά. Αναμένουμε μεγάλη ανάπτυξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις διεθνείς αγορές καθώς συνεχίζουμε να εισερχόμαστε σε νέες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ως brand που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρισκόμαστε σε μοναδική θέση. Με κλειστά καταστήματα, βγήκαμε ζωντανά τον Σεπτέμβριο του 2020 ως μια ψηφιακή εταιρεία που ήταν ουσιαστικά παγκόσμια από την πρώτη ημέρα.

 

Για εμάς, η ευκαιρία και η πρόκληση είναι πραγματικά το ίδιο. Υπάρχει ζήτηση σε τόσες πολλές διαφορετικές αγορές, και είμαστε ενθουσιασμένοι που επιτέλους συστηνόμαστε «αυτοπροσώπως» , αλλά η πρόκληση για μια αναπτυσσόμενη εταιρεία είναι να το διαχειριστεί αυτό με στρατηγικό και μεθοδικό τρόπο.

 

Η super premium Τequila Mijenta διανέμεται από τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΝΟΜΕΣ Α.Ε.

 

Απολαύστε υπεύθυνα.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ