To έθιμο της Καμήλας στη Θεσσαλία από τη Lidl Ελλάς

To έθιμο της Καμήλας στη Θεσσαλία Facebook Twitter
0
ADVERTORIAL
 

Το φαγητό ήταν και θα είναι πάντα ένα από τα πιο ισχυρά στοιχεία για τη συνέχεια της παράδοσης στο χρόνο και τα προϊόντα Νώμα της Lidl Ελλάς προσφέρουν μια σημαντική αφορμή για να εκτιμήσουμε τις τοπικές γεύσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές, αν όχι πάντα, καθορίζονται από τις γαστρονομικές τάσεις που τις συνοδεύουν. Αυτές που μας φέρνουν κοντά, διατηρώντας την επικοινωνία, την γαστρονομική ταυτότητα και τις παραδόσεις των τόπων μας.

Στο δεύτερο επεισόδιο podcast της σειράς «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης» με τον σεφ Ανδρέα Λαγό, ένα από τα έθιμα που θα μας ταξιδέψει στην ιστορία και τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Ελλάδας είναι αυτό της Καμήλας στη Θεσσαλία, με συνοδοιπόρους τον μουσικό Θωμά Κωνσταντίνου και τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη.

Το έθιμο

Στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου ο κάμπος προσφέρει αφειδώς τις πολύτιμες πρώτες ύλες που παράγει, συναντάμε το «έθιμο της Καμήλας», ένα απόλυτα θεατρικό τελετουργικό, με καταβολές στις αρχαίες διονυσιακές τελετές λατρείας της γονιμότητας και της υγείας, συνοδευόμενο φυσικά από ξέφρενο γλέντι και πολύ φαγητό. Πρόκειται για ένα δρώμενο της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, κατά το οποίο παρουσιάζονται μεταμφιεσμένοι καμηλιέρηδες πάνω σε περίπλοκες ξύλινες κατασκευές στο σχήμα της καμήλας, για να φέρουν το μήνυμα του ερχομού του νέου χρόνου και της νέας εποχής μέσα από το δυνατό κουδούνισμα των φορεμένων στο λαιμό του ζώου καμπανών. Το κατά τα άλλα ταπεινό και στωικό αυτό ζώο, ήταν από την αρχαιότητα το μέσο μεταφοράς πολύτιμων αγαθών αλλά και καθημερινών προϊόντων στις τοπικές κοινωνίες.

Στην περίπτωση της Θεσσαλίας, έχουμε την τύχη να μιλάμε για μία τεράστια ποικιλία αγαθών προερχόμενων από την αγροτική καλλιέργεια των απέραντων εκτάσεων του κάμπου, την εκτροφή των ζώων αλλά και τη συλλογή των καρπών στους αυτοσχέδιους λαχανόκηπους στις αυλές των σπιτιών. Με τον πλούτο των ειδών Π.Ο.Π. και τους δεκάδες διαθέσιμους τρόπους παρασκευής αυτών, ξεκινά ένα γευστικό ταξίδι με «προορισμούς» όπως η σκεπαστή φακόπιτα, οι αρωματικοί φτεροκεφτέδες μέχρι και τις γλυκές γαλατένιες παρασκευές της Θεσσαλίας. 

Σε αυτό το podcast, «συνεπιβάτης» σου είναι η ιστορική μνήμη, οι λεπτομέρειες και τα συναισθήματα που προκύπτουν από το θεατρικό αυτό τελετουργικό, κυρίως όμως η μοναδική σημασία του εύφορου Κάμπου στην παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.

Το έθιμο της Καμήλας στη Θεσσαλία

Good Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ενέργεια της τέχνης, το φως της δημιουργίας

Good Living / Η ενέργεια της τέχνης, το φως της δημιουργίας

Η Σοφία Δήμτσα, Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ομίλου ΔΕΗ, μιλά για τη σύνδεση της ενέργειας με την πολιτιστική δημιουργία και για το πώς ο πολιτισμός παραμένει σταθερός πυλώνας της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας.
THE LIFO TEAM
LiFO x Xiaomi 15T: Ένας διαγωνισμός που σε φέρνει πιο κοντά σε όσα αγαπάς

Good Living / LiFO x Xiaomi 15T: Ένας διαγωνισμός που σε φέρνει πιο κοντά σε όσα αγαπάς

Διεκδίκησε τη συμμετοχή σου στα μοναδικά φωτογραφικά workshops της Xiaomi, σε συνεργασία με τη LiFΟ και τη Leica Academie στην Ελλάδα, κάνε zoom σε όσα αγαπάς και μπορεί να δεις τις φωτογραφίες σου να γίνονται εξώφυλλο.
THE LIFO TEAM
«Πόσο έτοιμοι είμαστε για μια φυσική καταστροφή;»: To πρωτότυπο πείραμα της Interamerican

Good Living / «Πόσο έτοιμοι είμαστε για μια φυσική καταστροφή;»: To πρωτότυπο πείραμα της Interamerican

Μέσα από το διαδραστικό Packmen Project στην καρδιά της πόλης, η Interamerican έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για ατομική και συλλογική ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος.
THE LIFO TEAM