Ένα γεύμα που φτιάχτηκε «καθαρά από αγάπη»

Ένα γεύμα που φτιάχτηκε «καθαρά από αγάπη»

Βρεθήκαμε σε ένα από τα κοινωνικά γεύματα της Food on με τη στήριξη του AVA για μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία, «Καθαρά από Αγάπη».

ADVERTORIAL

 

Υπάρχουν μερικά πράγματα που έχουν τη δύναμη να μας ενώσουν. Όπως η στιγμή που θα μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι για να απολαύσουμε ένα καλό γεύμα. Κι έτσι, η ανθρώπινη ανάγκη για τροφή ανάγεται σε μια ιεροτελεστία ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών, απόψεων.

 

Γύρω από το τραπέζι, είμαστε όλοι ίσοι. Έχουμε τις ίδιες ανάγκες για τροφή και τις ίδιες ανάγκες για αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Αξίζουμε όλοι τον ίδιο σεβασμό και αποδοχή. Σε αυτήν τη φιλοσοφία βασίζεται το έργο της Food on, που εδώ και αρκετά χρόνια διοργανώνει κοινωνικά γεύματα σε συνεργασία με διάφορα εστιατόρια, με σκοπό να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, που έχουν να μοιραστούν διαφορετικές εμπειρίες. Τo social dining, με αφορμή τη χαρά του να μοιράζεσαι το φαγητό, δίνει την ευκαιρία για νέες επαγγελματικές και κοινωνικές επαφές στα άτομα που ωφελούνται, ενώ η εμπειρία που αποκομίζουν είναι χρήσιμη στην αναζήτηση εργασίας, καθώς δοκιμάζουν στην πράξη τις ικανότητές τους, αποκτούν νέες δεξιότητες, ενεργοποιούνται και εξελίσσονται.

 

Ένα γεύμα που φτιάχτηκε «καθαρά από αγάπη»

 

Σε ένα τέτοιο γεύμα είχαμε την ευκαιρία να παρευρεθούμε πρόσφατα, το πρώτο από μια σειρά κοινωνικών γευμάτων που διοργανώνει το Food on με τη στήριξη του AVA και όραμα για μια καλύτερη κοινωνία. Στο εστιατόριο Ρακί Μεζέ στην Καλλιθέα τα τραπέζια ήταν στρωμένα και ο κόσμος σιγά-σιγά μαζευόταν για ένα γεύμα που διοργανώθηκε με πολλή αγάπη. Αφού έγιναν οι πρώτες συστάσεις, καθίσαμε γύρω από το τραπέζι και δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, τα πρώτα γέλια και η ανταλλαγή όλων όσα γεμίζουν την καθημερινότητά μας. Δεν ήταν, όμως, μόνο το περιεχόμενο των συζητήσεων που έκανε την ατμόσφαιρα ξεχωριστή, ήταν η επαφή ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και μέσα σε λίγη ώρα βρέθηκαν να μιλούν για όλα όσα τους ενώνουν. 

 

Για κάθε νόστιμο πιάτο που κατέφθανε στο τραπέζι, ξεκινούσε και μια νέα συζήτηση. Η απόλαυση των γεύσεων συμπλήρωσε ιδανικά την απόλαυση της συζήτησης και οι ώρες κύλησαν χωρίς καν να το καταλάβουμε. Απ’ όλα τα γύρω τραπέζια μπορούσες να ακούσεις κάθε είδους διάλογο, από θέματα σημαντικά μέχρι τις πιο αστείες προσωπικές ιστορίες. Κάθε πιάτο, κάθε διαφορετική γεύση και μια νέα καινούργια επαφή και σύνδεση. 

 

Ένα γεύμα που φτιάχτηκε «καθαρά από αγάπη»

 

Τι χρειαζόταν, λοιπόν, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά; Να μαζευτούμε απλώς γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα, γεμάτοι σεβασμό και αποδοχή. «Καθαρά από Αγάπη», δηλαδή. Με όχημα, λοιπόν, μία από τις πιο βασικές μας ανάγκες, την τροφή, το AVA στηρίζει το πολύτιμο έργο της Food on και μαζί στοχεύουν στη δημιουργία ενός μέλλοντος χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, βασισμένο στην κοινωνική ενσωμάτωση και ενδυνάμωση συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Το αποτέλεσμα είναι γεύματα σαν κι αυτό, που είναι κάτι πολύ παραπάνω από την εκπλήρωση μιας βιολογικής ανάγκης.

 

Φεύγοντας, το συναίσθημα ήταν ένα: ευχαρίστηση, το είδος της ευχαρίστησης που προέρχεται μόνο από τις αληθινές, ανθρώπινες επαφές. Από δω και πέρα, ας κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι κοινωνικοί αποκλεισμοί είναι παρελθόν και μπορούμε να βρισκόμαστε όλοι γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι γι’ αυτό ακριβώς που είμαστε, ίσοι.

 

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ