Όταν η τεχνολογία διασχίζει το Αιγαίο και φτάνει στα χέρια των απομακρυσμένων νησιωτών
Η συνεργασία της Κωτσόβολος με την Ομάδα Αιγαίου δεν φέρνει απλώς τεχνολογικό εξοπλισμό σε απομακρυσμένα νησιά, αλλά κάνει την τεχνολογία εργαλείο για μία Καλύτερη Ζωή.
ADEVETORIAL
Ας πάρουμε ένα λεπτό κι ας σκεφτούμε ένα σχολείο ακριτικού νησιού. Το κουδούνι χτυπά για λίγους μαθητές. Η δασκάλα είναι η ίδια για τρεις διαφορετικές τάξεις. Στον τοίχο, ένας παλιός προτζέκτορας με τη λάμπα του σχεδόν καμένη. Το Wi-Fi είναι κάτι που «πιάνει μόνο όταν έχει καλό καιρό». Κι όμως, κάθε πρωί, τα παιδιά κάθονται στα θρανία τους με την ίδια λαχτάρα που θα έδειχναν αν ήταν στο πιο high-tech σχολείο της Αθήνας.
Από τις 8 έως τις 18 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε ο 31ος Διάπλους της Ομάδας Αιγαίου. Μια αποστολή που κάθε χρόνο διασχίζει τα μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου με σκοπό να καλύψει ουσιαστικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών – από ιατρικές εξετάσεις μέχρι πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτική ενίσχυση. Φέτος, όμως, είχε έναν ακόμη συνοδοιπόρο: την τεχνολογία.
Η Κωτσόβολος, ως επίσημος Υποστηρικτής της Ομάδας, συνόδευσε την αποστολή, προσφέροντας τεχνολογικό εξοπλισμό σε 27 σχολεία όλων των βαθμίδων στα Κουφονήσια, την Ίο, τη Σχοινούσα, την Κίμωλο, την Αμοργό, τη Θηρασιά, την Κίναρο, και την Ηρακλειά και στηρίζοντας 660 μαθητές. Δεν πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού ή CSR για το θεαθήναι. Είναι μια απόπειρα να γεφυρωθεί –έστω και λίγο– το χάσμα ανάμεσα στην ψηφιακή πραγματικότητα των αστικών κέντρων και την καθημερινότητα στα άκρα του χάρτη.
Η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2024 στην Κάσο, κατά τη Χειμερινή Αποστολή της Ομάδας Αιγαίου. Κι από τότε, συνεχίζεται με συνέπεια, υποστήριξη και μια ουσιαστική κατανόηση της ανάγκης. Γιατί πίσω από την έννοια της «τεχνολογίας» κρύβεται κάτι βαθύτερο: η δυνατότητα για ισότιμη πρόσβαση στη γνώση, στην έκφραση, στη συμμετοχή στον σύγχρονο κόσμο -κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται πάγιο δικαίωμα αλλά μοιάζει περισσότερο με πολυτέλεια.
Δεν είναι τυχαίο που η φετινή δράση «κουμπώνει» με το μήνυμα της Κωτσόβολος REACT για έναν Καλύτερο Κόσμο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει το εξής απλό: να αναγνωρίζεις την ευθύνη σου και να δρας για να αφήσεις τον κόσμο κάπως καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκες. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να φορτώσεις ένα φουσκωτό με laptops, εκτυπωτές, συσκευές εικόνας και ήχου κ.α. και να διασχίσεις 350 ναυτικά μίλια για να τα πας στην Κίναρο.
Η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί. Αλλά όταν συνδυάζεται με την ανθρώπινη βούληση, την ενσυναίσθηση και τη συλλογική δράση, τότε γίνεται εργαλείο.
Η θάλασσα, λένε, χωρίζει. Αλλά φέτος, με αυτήν τη συνεργασία, έγινε ο δρόμος για κάτι άλλο: για μια Καλύτερη Ζωή.