Η σκηνογράφος Μαρία Φιλίππου και η σχεδιάστρια θεατρικών φωτισμών Μελίνα Μάσχα αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους στην Καταπactή

Η σκηνογράφος Μαρία Φιλίππου και η σχεδιάστρια θεατρικών φωτισμών Μελίνα Μάσχα αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους στην Καταπactή

Δύο ενδιαφέροντα σεμινάρια, για δύο ειδικότητες που δε μιλάμε αρκετά.

 ADVERTORIAL

 

Είναι οι «καλλιτεχνικοί συντελεστές». Είναι οι άνθρωποι που δεν αναφέρονται πολύ συχνά, όμως είναι απαραίτητοι. Ο λόγος για τους σκηνογράφους και τους φωτιστές.

 

Χωρίς αυτές τις δύο ειδικότητες, ένα έργο δεν μπορεί να ανέβει. Ή, τέλος πάντων, δεν μπορεί να ανέβει επιτυχημένα.

 

Η Μαρία Φιλίππου, σκηνογράφος που υπογράφει τη σκηνογραφία σε πολλές επιτυχημένες θεατρικές παραγωγές (Η τρελή του Σαγιό στο Παλλάς, Όλιβερ Τουίστ στον Ελληνικό Κόσμο, Ανάμεσα σε δύο κόσμους στο Άνεσις κ.ο.κ.), και η Μελίνα Μάσχα (φετινές της δουλειές: Αντιγόνη του Ανούιγ, Τρελή του Σαγιό, Da, Η παγίδα, Οικόπεδα με θέα κ.ο.κ.) διδάσκουν μαθήματα της ειδικότητάς τούς, στο θεατρικό εργαστήρι Καταπactή για ερασιτέχνες και επαγγελματίες και παρουσιάζουν πόσο κομβικά είναι τα σκηνικά και τα φώτα στο ανέβασμα μίας παράστασης.

 

Η σκηνογράφος Μαρία Φιλίππου και η σχεδιάστρια θεατρικών φωτισμών Μελίνα Μάσχα αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους στην Καταπactή
Μελίνα Μάσχα

 

Από τη θεωρία στην πράξη

 

«Τα μαθήματα έχουν ως στόχο να εξοικειώσουν ανθρώπους που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το θέατρο ή ακόμα και συμπληρωματικά επαγγελματικά, με τη διαδικασία και τη λειτουργία της σκηνογραφίας» μας λέει η Μαρία Φιλίππου η οποία διδάσκει για δεύτερη χρονιά φέτος στην Καταπactή το Εργαστήρι Σκηνογραφίας.

 

«Το πιο σημαντικό στοιχείο των μαθημάτων είναι ότι οι συμμετέχοντες δεν μαθαίνουν μόνο θεωρητικά τη διαμόρφωση της σκηνής, αλλά περνούν και στον πρακτικό σχεδιασμό, μιας και η Καταπactή διαθέτει τμήματα Υποκριτικής τα οποία ανεβάζουν ολοκληρωμένες παραστάσεις. Έτσι, οι μαθητές  έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με τα τμήματα αυτά, να δημιουργήσουν τη δική τους σκηνογραφική πρόταση και να την υλοποιήσουν. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί, ήδη, δύο συμμετέχουσες της προηγούμενης χρονιάς, εργάστηκαν ως βοηθοί μου στις φετινές παραστάσεις η «Τρελή του Σαγιό» του Πέτρου Ζούλια στο θέατρο «Παλλάς», «Hedwig and the angry inch» του Μίνου Θεοχάρη στο θέατρο Αλκυονίς, «Όλιβερ Τουίστ» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», καθώς και στις παραστάσεις «Ανάμεσα σε δύο κόσμους» στο «Σύγχρονο θέατρο» και «Λίγο ακόμα» στο «Μικρό Άνεσις», σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη».

 

Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να έχουν βιώσει πλήρως τη διαδικασία της σκηνογραφίας και να έχουν δημιουργήσει την πρώτη τους ολοκληρωμένη σκηνογραφική δουλειά. 

 

«Με αυτόν τον τρόπο, από τη θεωρητική μελέτη της διαμόρφωσης της σκηνής στο αρχαίο θέατρο, στο ρωμαϊκό, την ιταλική αναγέννηση και την Κομέντια Ντελ άρτε, μέχρι το μπαρόκ και τον ρομαντισμό, τον Άππια και τον Μέγιερχολντ, θα φτάσουμε να ασχοληθούμε με τα υλικά και τα χρώματα - βασικά εργαλεία της σκηνογραφίας – μέχρι την κατασκευή  της μακέτας και την τελική υλοποίηση» τονίζει η Μαρία Φιλίππου.


Εργαστήρι Σκηνογραφίας: katapacti.gr/ergastiri-skinografias-mathimata-skinografias/

 

Σχεδιάζοντας τα φώτα της παράστασης με τη Μελίνα Μάσχα

 

Η σκηνογράφος Μαρία Φιλίππου και η σχεδιάστρια θεατρικών φωτισμών Μελίνα Μάσχα αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους στην Καταπactή

 

«Νιώσε τις ατμόσφαιρες και δημιούργησέ τις»

 

Το όνομά της φιγουράρει συχνά μαζί με τίτλους όπως «Οι 5 καλύτερες παραστάσεις της σαιζόν» ή «Οι δέκα παραστάσεις που πρέπει να δείτε φέτος». H Μελίνα Μάσχα είναι μία από τις σπουδαιότερες σχεδιάστριες φωτισμού των τελευταίων χρόνων έχοντας συνεργαστεί με κορυφαίους σκηνοθέτες και θέατρα της Αθήνας και της περιφέρειας.

 

Φέτος, για πρώτη φορά παραδίδει μαθήματα σχεδιασμού θεατρικών φωτισμών και καθοδηγεί βήμα προς βήμα τους συμμετέχοντες μέχρι τον τελικό φωτιστικό σχεδιασμό της πρώτης τους παράστασης.

 

«Στα πλαίσια του σεμιναρίου θεατρικού φωτισμού, θα επεξεργαστούμε σφαιρικά τα θέματα που απασχολούν κάθε σχεδιαστή/σχεδιάστρια φωτισμού στα στάδια ανάλυσης και σχεδίασης μιας παράστασης, θα αποκτήσουμε εργαλεία και δεξιότητες μέσα από πρακτικές ασκήσεις και συνδυάζοντας την θεωρία με την πράξη σε επαγγελματικές συνθήκες και σε εξοπλισμένη θεατρική σκηνή, θα αποκτήσουμε τριβή με το αντικείμενο και γνώση της διαδικασίας φωτισμού μιας θεατρικής παράστασης από τον αρχικό σχεδιασμό ως την πρεμιέρα. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα ολοκληρώσουν την χρονιά αναλαμβάνοντας να σχεδιάσουν τον φωτισμό των παραστάσεων των σπουδαστών της Καταπακτής, σε συνεργασία με το σκηνογραφικό τμήμα και το τμήμα υποκριτικής» αναφέρει η Μελίνα Μάσχα η οποία χαίρεται πάντα, όπως σημειώνει, να δουλεύει συνεργατικά, με σεβασμό και χιούμορ.

 

Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα Σκηνογραφίας και Σχεδιασμού θεατρικών Φωτισμών;

 

Η σκηνογράφος Μαρία Φιλίππου και η σχεδιάστρια θεατρικών φωτισμών Μελίνα Μάσχα αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους στην Καταπactή

 

Όπως μας λένε οι διδάσκουσες τα εργαστήρια απευθύνονται τόσο σε ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, όσο και σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες από διαφορετικούς χώρους. Δηλαδή;

 

«Για παράδειγμα, στο εργαστήρι σκηνογραφίας έχουμε πολλές φορές ανθρώπους από τον χώρο της αρχιτεκτονικής, της γραφιστικής ή του σχεδίου οι οποίοι θέλουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να ασχοληθούν με το θέατρο από το δικό τους… μετερίζι(!)» αναφέρει η Μαρία Φιλίππου.

 

Η σκηνογράφος Μαρία Φιλίππου και η σχεδιάστρια θεατρικών φωτισμών Μελίνα Μάσχα αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους στην Καταπactή
Μαρία Φιλίππου

 

Βέβαια, συμπληρώνει λέγοντας ότι δεν είναι απαραίτητες οι γνώσεις αρχιτεκτονικής ή σχεδίου:

 

«Η ενασχόληση με το θέατρο, γενικώς, έχει να κάνει με την αίσθηση των πραγμάτων: Το φως, τα υλικά, τον χώρο. Κυριότερο είναι να κατανοήσει το κείμενο, να το υπηρετήσει και μέσα από αυτό να δουλέψει. Για το μάθημά μας, βασικό κομμάτι θεωρώ την αίσθηση του χώρου˙ να μπορεί κανείς να κατανοήσει μια κάτοψη ή κάποιο κατασκευαστικό σχέδιο, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε από μια βάση και να υλοποιήσουμε τις ιδέες που θα προκύψουν».

 

«Επίσης, άνθρωποι που ασχολούνται με τη φωτογραφία συχνά ενδιαφέρονται πολύ να πάρουν μαθήματα σχεδιασμού φωτισμών για μία παράσταση» συμπληρώνει η Μελίνα Μάσχα.

 

«Σε κάθε περίπτωση, δεν απαιτούμε οι μαθητές να έχουν a priori γνώσεις, παρά μόνο να επιθυμούν να ασχοληθούν με τη θεατρική τέχνη και τα μυστικά του ανεβάσματος μίας θεατρικής παράστασης».

 

Γι’ αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε άλλωστε και η Καταπactή: για να δώσει βήμα σε όλους και όλες.

 

Τα σεμινάρια Σκηνογραφίας με τη Μαρία Φιλίππου ξεκινούν στις 16 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται τέλη Ιουνίου με το ανέβασμα των παραστάσεων του Theater Academy της Καταπactής. Αντίστοιχα, τα σεμινάρια Σχεδιασμού θεατρικών Φωτισμών ξεκινούν 3 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται επίσης, με τις παραστάσεις του Ιουνίου.

 

Αναλυτικές πληροφορίες για τα εργαστήρια:

katapacti.gr/ergastiri-skinografias-mathimata-skinografias/

katapacti.gr/mathimata-theatrikon-fotismon/

 

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής:

[email protected]

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ