«Γράφοντας Διηγήματα & Θέατρο»: 14 + 14 συναντήσεις δημιουργικής γραφής

«Γράφοντας Διηγήματα & Θέατρο»: 14 + 14 συναντήσεις δημιουργικής γραφής

Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει δύο κύκλους σεμιναρίων πεζογραφικής αφήγησης για τη λογοτεχνία και το θέατρο και οι εισηγητές Δημήτρης Τανούδης και Θωμάς Τσαλαπάτης εξηγούν τι θα αποκομίσει όποιος βρεθεί σε αυτά.

ADVERTORIAL

 

Μπορεί ο γραπτός λόγος να είναι κάτι που σχεδόν όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά και η πεζογραφική αφήγηση, είτε αφορά τη λογοτεχνία είτε το θέατρο, να αποτελεί εκφραστικό μέσο για πολλούς, παρ’ όλα αυτά, πολλοί τείνουν να γράφουν ενστικτωδώς και εμπειρικά χωρίς να έχουν κάποιο μπούσουλα στο μυαλό τους.

 

Μπορεί το ταλέντο και η έμπνευση να αποτελούν τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για το γράψιμο, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό για όποιον θέλει να γράφει να γνωρίζει κάποιες βασικές αρχές της δημιουργικής γραφής.

 

Έτσι, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει δύο μεγάλους σε διάρκεια και όσο το δυνατόν πιο πλήρεις κύκλους σεμιναρίων γύρω από την πεζογραφική αφήγηση, που θα τρέξουν από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, για το διήγημα και το θέατρο, έκαστος αποτελούμενος από 14 συναντήσεις. Τα σεμινάρια θα έχουν τόσο θεωρητικό σκέλος, όσο και πρακτικό, με τους συμμετέχοντες να γράφουν ένα επιλεγμένο διήγημα ή θεατρικό έργο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, το οποίο και θα παρουσιάσουν σε δημόσια ανάγνωση.

 

Στο κύκλο σεμιναρίων «Γράφοντας Διηγήματα», εισηγητής θα είναι ο συγγραφέας Δημήτρης Τανούδης, ο οποίος μάλιστα έχει αποσπάσει το Βραβείο ΕΚΕΒΙ Νέων Λογοτεχνών αλλά και Υποψηφιότητα για Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Τον κύκλο σεμιναρίων «Γράφοντας Θέατρο» θα επιμεληθεί αντίστοιχα ο Θωμάς Τσαλαπάτης, ένας συγγραφέας με επίσης έντονη παρουσία και πολλές διακρίσεις (Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας & Βραβείο Premio InediTO, Φεστιβάλ Τορίνο).

 

Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να μπουν στο κλίμα των σεμιναρίων, θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους εισηγητές τους, μέσα από δύο δωρεάν συναντήσεις διάρκειας 90 λεπτών: τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 με τον Δημήτρη Τανούδη και την Τρίτη 2 Νοεμβρίου την ίδια ώρα με τον Θωμά Τσαλαπάτη.

 

Πριν από αυτό, όμως, οι δύο εισηγητές δίνουν μια μικρή γεύση για το τι θα περιλαμβάνει ο κύκλος σεμιναρίων που ο καθένας θα επιμεληθεί.

 

«Γράφοντας Διηγήματα & Θέατρο»: 14 + 14 συναντήσεις δημιουργικής γραφής
Δημήτρης Τανούδης

 

«Η ύλη του σεμιναρίου ανατρέχει το ιστορικό υπόβαθρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας και περιέχει μια σειρά από αφηγηματικές τεχνικές» εξηγεί ο Δημήτρης Τανούδης για τον κύκλο σεμιναρίων «Γράφοντας Διηγήματα», που θα καταπιαστεί με τη δομή μιας ιστορίας, τις λειτουργίες των ηρώων και τα αφηγηματικά πρόσωπα.

 

Τι θα αποκομίσει κάποιος από τα 14 αυτά σεμινάρια; Ο συγγραφέας απαντά: «Από την πλευρά της ανάγνωσης, ο στόχος μας δεν θα είναι "να γίνουμε καλύτεροι αναγνώστες", αυτή η ελαφρώς ψυχαναγκαστική ιδέα, αλλά να μάθουμε τα συστατικά της αφήγησης ώστε να απολαμβάνουμε αργότερα μια λογοτεχνική συνταγή με πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους. Αν από την άλλη δοκιμάσει κανείς τις ασκήσεις γραφής, στόχος θα είναι να εκφράσουμε με τα γραπτά μας τον παροντικό ψυχισμό, τα παροντικά μας σώματα». Και καταλήγει πως «και στις δύο περιπτώσεις, το να ενώσουμε την προσωπική αγάπη για τη λογοτεχνία και να περάσουμε έτσι 42 ώρες ελευθερίας από την υπόλοιπη ζωή μας αποτελεί το κάλεσμα αυτού του σεμιναρίου, την ουσία της λειτουργίας του κατά τα τελευταία 12 χρόνια».

 

«Γράφοντας Διηγήματα & Θέατρο»: 14 + 14 συναντήσεις δημιουργικής γραφής
Θωμάς Τσαλαπάτης

 

Στον θεατρικό κύκλο σεμιναρίων «Γράφοντας Θέατρο», ο Θωμάς Τσαλαπάτης θα καταπιαστεί με τα εργαλεία της θεατρικής γραφής διαφορετικών περιόδων και ειδών: από την αρχαία τραγωδία μέχρι τον Ίψεν και από το παράλογο του Μπέκετ μέχρι τον βίαιο ρεαλισμό του Μάρτιν Μακντόνα.

 

Ο ίδιος τονίζει τη σημασία του συνδυασμού της θεωρίας με την πράξη: «Μέσα από τις 14 συναντήσεις θα συνδυάσουμε τη θεωρία και την ιστορία του θεάτρου, πάντοτε με στόχο το γραπτό. Δεν κάνουμε θεωρία απλά για να τη μάθουμε, αλλά για να την εφαρμόσουμε πρακτικά σε ένα θεατρικό κείμενο. Πιάνουμε όλα τα είδη θεάτρου και προσπαθούμε μέσα από τεχνικές να δούμε ποια είναι η δομή ενός θεατρικού έργου και ποιες οι απαιτήσεις που έχει».

 

Ο εισηγητής εξηγεί πως τα σεμινάρια απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε κάποιον που έχει ασχοληθεί με τη θεατρική γραφή και θέλει να εντρυφήσει σε αυτή πιο συγκροτημένα.  Και λέει πιο συγκεκριμένα: «Θα εξετάσουμε βασικά στοιχεία όπως το τι είναι η πλοκή, τι είναι αυτό που κάνει την πλοκή να ρέει, τι σημασία έχει η επιθυμία του ήρωα και θα δώσουμε μεγάλη βάση στο διάλογο ως το κατεξοχήν θεατρικό εργαλείο. Θα προσπαθήσουμε να δούμε ποιο είναι το “αρχετυπικό” θεατρικό έργο και μετά να δούμε όλες τις αποκλίσεις από αυτό».

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις λεπτομέρειες των σεμιναρίων αλλά και το αναλυτικό τους πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ