1. Η μουσική είναι η μεγάλη του αδυναμία. Ακούει πολλά και διάφορα είδη, από heavy μέταλ, μέχρι underground hip hop), χαίρεται για την αναβίωση της ψυχεδελικής ροκ, παίζει μουσική και ο ίδιος (με έμφαση στη drone music), και βέβαια επιμελείται μαεστρικά τα σάουντρακ των ταινιών του, μοναδικά.

 

2. Μιλάει αργά, σα να παίζει drone.

 

3. Το χιούμορ του είναι πιτσικάτο και ευγενικό, και έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις. Είπε πως προτιμά να βλέπει μια ταπεινή ελληνική ταινία παρά τον Υπέροχο Γκάτσμπι του Μπαζ Λούρμαν. Αργότερα, το μάζεψε ελαφρώς, κατανοώντας την ανάγκη της ευρύτητας των γούστων του κοινού και της ανάγκης της αγοράς.

 

4. Βασικά, ωστόσο, δεν αντέχει το mainstream, δεν του πάει, δεν το θέλει, και δεν το παρακολουθεί. Έχει μανία με την ανεξαρτησία του και απεχθάνεται το καπέλωμα στη δουλειά του. Του παίρνει δυο χρόνια για να κάνει μια ταινία, και για την πρόσφατη δεν έβρισκε χρήματα. Εξομολογήθηκε πως μετά μετά την πρώτη του επιτυχία, τον πλησίασαν για νεανικές κομεντί, προφανώς χωρίς να έχουν δει τη δουλειά του, ίσως από τις αναφορές του Variety για το ταλέντο του. Μόλις αρνήθηκε, δεν του ξαναπρότεινε κανείς τίποτε.

 

5. Οι δυο Έλληνες που γνωρίζει καλά είναι ο Δημήτρης Εϊπίδης, ανιχνευτής ανεξάρτητων σκηνοθετών εδώ και πολλά χρόνια, και ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος της Faliro House. Μόλις του μετέφεραν την επιθυμία ενός Έλληνα να χρηματοδοτήσει την τελευταία ταινία του "Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί", αναρωτήθηκε αν πρόκειται για κάποιον που θέλει να πηγαίνει σε πάρτι του Χόλιγουντ για να γνωρίσει την Πάρις Χίλτον! Όταν συναντήθηκαν, βρήκαν πολλά κοινά ενδιαφέροντα, κυρίως τη συνωμοσία γύρω από τον Σέξπιρ (πιστεύουν πως δεν υπάρχει το άτομο) και την αγάπη τους για τη Νέα Ορλεάνη.

 

6. Τηλεοπτικές σειρές δεν βλέπει ενδελεχώς για να μη φάει κόλλημα. Έχει παρακολουθήσει ένα επεισόδιο από το Breaking Bad, ένα από το Mad Men, και έκοψε γρήγορα το Wire. Εκτιμά ιδιαίτερα το Milidred Pierce του Τοντ Χέϊνς, καθώς κατάλαβε πως διατήρησε την ποιητική του γλώσσα μέσα από τα πέντε μέρη της τηλεταινίας. Δείχνει να μη φοβάται το μέσον, και έχει κάποιες ιδέες, αλλά δεν τις έχει ολοκληρώσει ακόμη για να τις υποβάλλει. Είπαμε, drone. Ρυθμικός και αργός. Έχει να δει ταινίες, να κάνει ταινίες και να παίξει μουσική, και δεν του περισσεύει χρόνος για τιβί.

 

7. Δε θεωρεί οτι έκανε μια ταινία τρόμου, αλλά μια ερωτική ιστορία με βαμπίρ. Και έχει δίκιο. Αναφέρθηκε στις αντίστοιχες του Καρλ Ντράγιερ, της Κλερ Ντενί και του Έϊμπελ Φεράρα. Του άρεσε πολύ και το Άσε το Κακό να Μπει. Αν και παλιότερα έχει παραδεχτεί πως κλεβει για να εμπνευστεί, εδώ δεν του συνέβη.

 

8. Τα ναρκωτικά τα έκοψε. Πλέον, προτιμά την ενσυνειδησία. Και τον πλανήτη, τα αστέρια, τον ήλιο και τη σελήνη.

 

9. Βλέπει το ανεξάρτητο σινεμά σαν κήπο -που προφανώς φυτρώνει στη μέση μιας τσιμεντένιας ερημιάς.

 

10. Αν έστω και ένας θεατής, στο Κάνσας ή τη Λιθουανία, μάθει τον Γουίλιαμ Μπλέϊκ από την ταινία του, θα νιώσει πως έχει επιτελέσει το έργο του. Κάποιος εδώ στη θεσσαλονίκη σηκώθηκε και του είπε πως τον έμαθε από την ταινία. Ο Τζάρμους άστραψε από τη χαρά του και τον ευχαρίστησε θερμά.  

 

 

 

 

O Τζάρμους υπογράφει αυτόγραφα
O Τζάρμους υπογράφει αυτόγραφα