Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter
0

Τα δύο μεγαλύτερα φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους και φέρνουν σε διάλογο τις δύο πιο δημοφιλείς εκφάνσεις της urban κουλτούρας, το tattoo και την street art. Το 2nd Thessalonink μαζί με το 7th Street Mode Festival καλούν το κοινό τους σε μία τριήμερη γιορτή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με πολλή μουσική, χορό και θέαμα όπου θα βρεθούν οι καλύτεροι Έλληνες και ξένοι δημιουργοί από τον χώρο της street art και του tattoo σε ένα φεστιβάλ που υπόσχεται «να αφήσει εποχή». Από ό,τι φαίνεται είναι μια εποχή που οι συνεργασίες ευνοούνται και όταν γίνονται τόσο οργανωμένα και δημιουργικά δεν μπορεί παρά να έχουν ενδιαφέρον. Λίγο πριν την έναρξη του φεστιβάλ μιλήσαμε με τον Γιάννη Ευσταθίου διοργανωτή του 7th Street Mode Festival για το πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Γιώργο Μαυρίδη και τον Φώτη Λάζο (Thessalonink) και τον ρωτήσαμε για το tattoo και όχι για το γκραφίτι.

Οι προσδοκίες μας από αυτήν την συνεργασία είναι να δει ο κόσμος ένα φεστιβάλ που δεν θα έχει ξαναδεί, ένα γεμάτο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει tattoo, graffiti, street art, breakdance, street dance, flatland bmx, freerunning (parkour), live performances, fashion shows και φυσικά όλα αυτά με πολύ και καλή μουσική.

 

— Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την διοργάνωση; Με τι άλλο ασχολείσαι, τι έκανες στο παρελθόν;

Ξεκίνησα κάνοντας graffiti. Αυτό με έβαλε σε κάποιους άλλους συναφείς κύκλους όπως το breakdance ή τα action sports. Αργότερα, και αφού είχα τελειώσει μία σχολή σχετική με τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία, σε ηλικία 24 χρονών, κάποια παιδιά από το τότε τοπικό συμβούλιο νέων της περιοχής, πρώην συμμαθητές, μου έκαναν την πρόταση να αναλάβω μία εκδήλωση σχετική με αυτά που έκανα τότε. Έτσι έγινε το πρώτο Street Mode Festival. Πήγε πολύ καλά και αποφασίσαμε να το ξανακάνουμε. Το ένα έφερε το άλλο που λένε, όσον αφορά το Thessalonink. Ο Γιώργος Μαυρίδης και ο Φώτης Λάζος που βρίσκονται πίσω από την διοργάνωση είναι χρόνια φίλοι και συνεργάτες, οπότε όταν μου έκαναν την πρόταση να ενταχθώ στην ομάδα είπα κατευθείαν ναι. Πέραν από το Street Mode, και το Thessalonink, είμαι και σε άλλες διοργανώσεις σχετικές με την νεολαία και την street κουλτούρα. Επίσης δουλεύω ως freelance designer (branding, web design, UI/UX) για διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Είναι η βασική μου απασχόληση από 19 χρόνων. Το graffiti έπαιξε καθοριστικό ρόλο για αυτήν την εξέλιξη.

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter
Το 2nd Thessalonink μαζί με το 7th Street Mode Festival καλούν το κοινό τους σε μία τριήμερη γιορτή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με πολλή μουσική, χορό και θέαμα...

— Πως πήρατε την απόφαση να συνδυάσετε ένα tattoo convention με την street κουλτούρα, τι πιστεύεις ότι μπορεί να βγει από μία τέτοια «συνεργασία»;

Τα  δύο φεστιβάλ έχουν πολλά κοινά σημεία, κοινή καταγωγή, πολλά παιδιά από τις δύο διοργανώσεις είναι τα ίδια, και εν μέρη η street κουλτούρα που εκπροσωπεί το Street Mode Festival υπάρχει στο tattoo και το αντίστροφο. Πιστεύω ότι μεγάλο μέρος του κοινού των δύο φεστιβάλ στηρίζει και τα δύο. Ένα μεγάλο μέρος των artists επίσης είναι κοινό (πολλοί τατουατζήδες είναι πρώην γκραφιτάδες). Οι προσδοκίες μας από αυτήν την συνεργασία είναι να δει ο κόσμος ένα φεστιβάλ που δεν θα έχει ξαναδεί, ένα γεμάτο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει tattoo, graffiti, street art, breakdance, street dance, flatland bmx, freerunning (parkour), live performances, fashion shows και φυσικά όλα αυτά με πολύ και καλή μουσική.

— Η Θεσσαλονικείς αγαπάνε το tattoo; Πώς το αποδεικνύουν, κατά την άποψη σου;

Φαίνεται να το αγαπάνε πολύ. Μία βόλτα να κάνει κάνεις το καλοκαίρι στην πόλη αρκεί για να το καταλάβει. Πιστεύω πως οι περισσότεροι νέοι έχουνε πλέον τουλάχιστον από ένα τατουάζ.

— Γιατί πιστεύεις ότι έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις η κουλτούρα του tattoo;

Σε πολλές χώρες στον κόσμο, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους πολιτισμικά, το tattoo πήρε μεγάλες διαστάσεις στο παρελθόν γιατί ξεκίνησε ως κάτι περιθωριακό το οποίο αργότερα οικειοποιήθηκε από την κοινωνία, απο-περιθωριοποιήθηκε και όλη αυτή η «αλήτικη», αν θες πορεία του είναι αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Είναι, πιστεύω, μία ένδειξη ελευθερίας και άποψης. Σαν κουλτούρα είναι και τρόπος ζωής. Επίσης έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και καλλιτεχνικά, δηλαδή καθαρά σαν ζωγραφική, πολλά διαφορετικά στυλ, τεχνοτροπίες. Ο καθένας αν ψάξει θα βρει το tattoo που το εκπροσωπεί και αυτό το προσωπικό στοιχείο αυτής της τέχνης είναι κατά την άποψη μου αυτό που την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική.

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter
Γιάννης Ευσταθίου: Το αγαπημένο μου τατουάζ είναι και το πρώτο μου, το οποίο μου το έκανε ο Γιώργος Μαυρίδης. Και ήταν η αφορμή για να γνωριστούμε...

— Πες μου λίγα λόγια για την γοργόνα που είναι το σύμβολο του Thessalonink.

Όταν ανέλαβα να σχεδιάσω το λογότυπο του Thessalonink προϋπήρχε η ιδέα ενός άλλου ονόματος με σύμβολο τον Λευκό Πύργο. Ήμουν κάθετα αντίθετος με την ιδέα να συμβολιστεί άλλο ένα γεγονός της Θεσσαλονίκης με τον Λευκό Πύργο. Πρώτον γιατί η Θεσσαλονίκη έχει τόσα περισσότερα, καλύτερα και πιο ενδιαφέροντα πράγματα να προβάλει, πέραν από έναν πύργο ο οποίος λειτούργησε σαν φρούριο και αργότερα σαν φυλακή την περίοδο της Τουρκοκρατίας, και δεύτερον γιατί το ίδιο το όνομα της πόλης (Θεσσαλονίκη, αδερφή του μεγάλου Αλέξανδρου, η οποία μεταμορφώθηκε σε γοργόνα κτλ) έχει μια τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω του που αξίζει να την προβάλουμε όχι μόνο εμείς αλλά και ο κάθε Θεσσαλονικιός. Έτσι πρότεινα την γοργόνα που το αποφασίσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

— Εσύ έχεις tattoo φαντάζομαι. Ποιο είναι το αγαπημένο πάνω σου και γιατί;

Το αγαπημένο μου είναι και το πρώτο μου, το οποίο μου το έκανε ο Γιώργος Μαυρίδης. Και ήταν η αφορμή για να γνωριστούμε. Πριν τελειώσει το tattoo είχαμε ήδη κλείσει να του κάνω το site. Από τότε κάναμε πολλά πράγματα μαζί με αποκορύφωμα το φετινό φεστιβάλ.

Το 2nd Thessalonink + 7th Street Mode Festival θα πραγματοποιηθεί στις  4 - 6 Σεπτεμβρίου 2015, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης - Αποθήκη Γ. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter
Μία βόλτα να κάνει κάνεις το καλοκαίρι στην πόλη αρκεί για να το καταλάβει. Πιστεύω πως οι περισσότεροι νέοι έχουνε πλέον τουλάχιστον από ένα τατουάζ.

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το tattoo και την street art Facebook Twitter


0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM