ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ένα έργο τέχνης στο δρόμο για τον Φτωχό και τον Άστεγο

Ένα έργο τέχνης στο δρόμο για τον Φτωχό και τον Άστεγο Facebook Twitter
0
Ένα έργο τέχνης στο δρόμο για τον Φτωχό και τον Άστεγο Facebook Twitter
Το έργο έχει τίτλο "No land for the poor" και, όπως γράφει, είναι αφιερωμένο στον φτωχό και στον άστεγο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο...


Ο WD έχει γεννηθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας κι έχει πτυχία στις Καλές και στις Εφαρμοσμένες Τέχνες. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις κι έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνή βιβλία-συλλογές για το street art. Εδώ και μία σχεδόν δεκαετία ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.


O Wild Drawing ή WD, όπως είναι γνωστός στον «δρόμο», είναι από τους πιο δημοφιλείς και αξιόλογους street καλλιτέχνες – βάφει εξωτερικές επιφάνειες από το 2000. Στην Αθήνα τα έργα του είναι πολύ χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα. Τελευταία φτιάχνει κυρίως μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες με συνδυασμό ρολού και σπρέι. Η πιο πρόσφατη είναι ένα από τα πιο όμορφα και έντονα συναισθηματικά murals που έχουν εμφανιστεί τελευταία σε αθηναϊκό τοίχο, το έργο του «No land for the poor» στη γωνία Εμμ. Μπενάκη και Αραχώβης στα Εξάρχεια. «Το έργο έχει τίτλο "No land for the poor"», λέει, «και, όπως γράφει, είναι αφιερωμένο στον φτωχό και στον άστεγο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο("Dedicated to the poor and homeless here and around the globe"). Οι άστεγοι δεν είναι αόρατοι, είναι άνθρωποι. Και τώρα, πια, με τόση ανεργία και φτώχεια, πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε αυτήν τη θέση. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε την αύξηση των νεο-αστέγων τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα... Ζω μία περίπου δεκαετία στην Αθήνα και, ναι, τη γνώρισα στις καλές της στιγμές. Οι άνθρωποι έχουν βιώσει καταιγιστικές αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή, μέσα σε πολύ μικρό, συγκριτικά, χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά σε όλους: τεράστια ποσοστά ανεργίας, συλλογική κατάθλιψη, αυτοκτονίες, άνοδος του νεοναζισμού. Ευτυχώς, όμως, έχει δημιουργηθεί και ένα μεγάλο δίκτυο κοινωνικών δομών αλληλεγγύης που αποτελούν μια όαση πραγματικής βοήθειας και ελπίδας για την κοινωνία.

Πάντα υπάρχει χώρος για τέχνη, πόσο μάλλον σε κρίσιμες και σκληρές περιόδους όπως αυτή που βιώνουμε την τελευταία πενταετία. Η τέχνη ανθίζει στα δύσκολα και βάζει το δικό της κομμάτι στο παζλ της ανθρώπινης ιστορίας.


Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, όλοι το βιώνουμε, και δεν έχει τελειώσει. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο ζοφερά. Μου αρέσει η Αθήνα και όλο αυτό το "γλυκό" χάος που τη χαρακτηρίζει, λειτουργεί πολύ δημιουργικά για μένα και με εμπνέει. Αλλά, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, νομίζω πια πως όλα τα σενάρια, "μένω-φεύγω", είναι πιθανά για πολύ κόσμο.


Πάντα υπάρχει χώρος για τέχνη, πόσο μάλλον σε κρίσιμες και σκληρές περιόδους όπως αυτή που βιώνουμε την τελευταία πενταετία. Η τέχνη ανθίζει στα δύσκολα και βάζει το δικό της κομμάτι στο παζλ της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως οι καλλιτέχνες έχουν οικονομικές απολαβές από αυτήν τη συνεισφορά, το αντίθετο μάλιστα. Για παράδειγμα, τα υλικά για το συγκεκριμένο έργο, όπως και όλα όσα κάνω, τα πληρώνω ο ίδιος, είναι non sponsored projects, σαν την πλειονότητα των έργων που βλέπουμε στους δρόμους. Το αναφέρω αυτό γιατί ο κόσμος συχνά πιστεύει ότι κάποιος άλλος πληρώνει. Τους είναι αδιανόητο και τρελό να βάζεις από την τσέπη σου και να δουλεύεις τζάμπα, ώρες στη ζέστη ή στο κρύο, για να κάνεις κάτι στον δρόμο που δεν σου αποφέρει τίποτα οικονομικά και που αύριο ίσως να μην υπάρχει».

Ένα έργο τέχνης στο δρόμο για τον Φτωχό και τον Άστεγο Facebook Twitter
Ένα έργο τέχνης στο δρόμο για τον Φτωχό και τον Άστεγο Facebook Twitter
Ένα έργο τέχνης στο δρόμο για τον Φτωχό και τον Άστεγο Facebook Twitter
Ένα έργο τέχνης στο δρόμο για τον Φτωχό και τον Άστεγο Facebook Twitter


Περισσότερα για τη δουλειά του μπορείτε να βρείτε στο www.wdstreetart.com και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.


Το έργο «No land for the poor» βρίσκεται στη γωνία Εμμ. Μπενάκη και Αραχώβης στα Εξάρχεια.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ