Ο αυτοκινητόδρομος Interstate 5 ξεκινάει από τα σύνορα ΗΠΑ/Μεξικό, στο San Ysidro της Καλιφόρνια και φτάνει μέχρι τα σύνορα με τον Καναδά. Αυτή η επίσημη κίτρινη πινακίδα βρίσκεται κατά μήκος του Interstate 5 κοντά στο San Ysidro και νότια του Σαν Ντιέγκο. Η πινακίδα δείχνει έναν άντρα και μία γυναίκα που τρέχουν, ενώ η γυναίκα τραβάει ένα κορίτσι με κοτσίδες, του οποίου τα πόδια μόλις πατάνε το έδαφος.

 

Το San Ysidro είναι η πιο πολυσύχναστη περιοχή διέλευσης συνόρων στον κόσμο: το 2005, 17 εκατομμύρια αυτοκίνητα και 50 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν νόμιμα τα σύνορα.

 

Το Τμήμα Μεταφορών της Καλιφόρνια, ή Caltrans, τοποθέτησε αυτή την προειδοποιητική πινακίδα μετά τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στον αυτοκινητόδρομο προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα χωρίς νόμιμα χαρτιά, ειδικά κοντά σε σημεία ελέγχου.

 

Αρχικά είχε τοποθετηθεί μια πινακίδα με επιγραφή «Προσοχή, Άνθρωποι Διασχίζουν το Οδόστρωμα» αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Η Caltrans ανέθεσε στον γραφίστα John Hood, έναν βετεράνο του Βιετνάμ με καταγωγή Ναβάχο, να σχεδιάσει μια καινούρια πινακίδα. 


Από το 1990 μέχρι σήμερα αποτελεί σύμβολο για όσους ανέχονται και για όσους αντιτίθενται στην μετανάστευση, νόμιμη ή παράνομη.

 

Το επίσημο όνομα της πινακίδας είναι «Immigrant Crossing Road Sign»