Periscope: πότε σας ξενάγησαν τελευταία φορά στη Νέα Υόρκη;

Periscope: πότε σας ξενάγησαν τελευταία φορά στη Νέα Υόρκη; Facebook Twitter
1

Periscope: πότε σας ξενάγησαν τελευταία φορά στη Νέα Υόρκη; Facebook Twitter

 

Από την μακρινή πια εποχή της έλευσης του broadband internet στις μέχρι τότε ανυποψίαστες ψηφιακές ζωές μας, ένα ήταν το feature που έμοιαζε πολλά υποσχόμενο και πιο συναρπαστικό από όλα: το video streaming !

 

Θυμάμαι το EarthTV με live κάμερες τοποθετημένες σε πόλεις και των 5 ηπείρων, το Metacafe με ιδιαίτερη έμφαση σε entertainment περιεχόμενο, το YouTube που αρχικά το αντιμετωπίζαμε ως music streaming service, μέχρι να αρχίσουν οι ενοχλητικές διαφημίσεις.

Έπειτα και για κάποια χρόνια ο ενθουσιασμός με το video streaming υποχώρησε. Ίσως αρχίσαμε να θεωρούμε δεδομένο το broadband, ίσως άρχισαν να κυριαρχούν άλλα μέσα ψηφιακής αποχαύνωσης, όπως τα κοινωνικά δίκτυα. Παράλληλα, έγινε η μετάβαση στα smartphones και το ψηφιακό υλικό έμοιαζε ανεξάντλητο, διαθέσιμο παντού, ανά πάσα ώρα και στιγμή.. αν και με μία τάση προς ανακύκλωση/επανάληψη. Ίδιες πόζες, παρόμοια "τρέλα", διαφορετικά πρόσωπα. Έχετε και εσείς την αίσθηση ότι όλα μοιάζουν λιγότερο original; Σα να τα έχουμε ξαναδεί, σα να έχουν αρχίσει να κουράζουν; Ίσως πάλι να είμαι μηδενιστής, να γκρινιάζω και να ασχολούμαι με ανούσια πράγματα.

Όπως και να 'χει, πρόσφατα αναρωτιόμουν αν υπάρχουν νέες ιδέες για εναλλακτικές εφαρμογές. Αναρωτιόμουν κατά πόσο είναι πιθανό να προκύψει κάτι ενδιαφέρον, που θα μας ενθουσιάσει ξανά - έστω για ένα διάστημα.

Ε, σήμερα μου λύθηκε αυτή η απορία! Νομίζω ότι το Periscope είναι ό,τι πιο original* έχω δει σε concept εφαρμογής μετά το Twitter και το Snapchat. Μπορείτε να παρακολουθήστε live streaming από απλούς χρήστες, όπως και να παράσχετε το δικό σας εύκολα, με δυνατότητες για σχολιασμό και αυξημένη διαδραστικότητα.

Να κάποιοι από τους λόγους που ίσως σας πείσουν για το ενδιαφέρον που έχει η εφαρμογή:

  • Μπορείτε να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο, μέσα σε λίγα λεπτά. Με τον παγκόσμιο χάρτη να εμφανίζεται στην αρχική οθόνη, επιλέγετε το μέρος που σας ενδιαφέρει και ακολουθεί μια λίστα από τα διαθέσιμα live streams απλών χρηστών. Έτσι μπορείτε να παρακολουθήσετε έναν οδηγό ταξί στο Λας Βέγκας, τον ήλιο να ανατέλλει στο Μαϊάμι, μία νεαρή να ψωνίζει στη Νέα Υόρκη και κάποιον άλλον να βγάζει βόλτα το σκύλο του στο Central Park ή να ετοιμάζεται για βουτιές σε μια παραλία στο Μονακό.
  • Είναι πολύ εύκολο να κάνετε ερωτήσεις στον χρήστη που παρέχει το streaming και να λάβετε άμεση προφορική απάντηση! Αυτό είναι και το πιο engaging χαρακτηριστικό του Periscope: η διαδραστικότητα του live video, χωρίς να χρειάζεται να εμφανιστείτε εσείς σε αυτό.
  • Αν είστε εσείς αυτός που streamάρει θα διαπιστώσετε εύκολα πόσες νέες σκέψεις μπορείτε να κάνετε για ένα μέρος/διαδρομή, που έχετε συνηθίσει να βλέπετε καθημερινά, όταν έχετε επιπλέον 20 ανθρώπους να παρακολουθούν τη θέα σας και εσείς να έχετε το ρόλο ενός χαλαρού ξεναγού!
  • Μπορείτε να αναμεταδόσετε κάθε είδους περιεχόμενο, υποθέτω όχι γύμνια. Οι vloggers αν το θέλουν αποκτούν μία πολύ αμεσότερη, διαδραστική επαφή με τους subscribers και λαμβάνουν άμεσο feedback. Φανταστείτε, επίσης, ότι θέλετε να προωθήσετε την μουσική σας καριέρα αλλά δεν σας γνωρίζει κανείς. Θα μπορούσατε να λάβετε υπόψη σας κάποια live στο Periscope και μετά ίσως γίνετε διάσημος! Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να δώσετε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να παρακολουθήσει μία ομιλία, ένα σεμινάριο, ένα μίνι Q&A, ή πως φτιάχνετε το κέικ σας.

 

 

Το εύρος των ιδεών είναι ανεξάντλητο και έχω την αίσθηση ότι αυτού του τύπου η ψηφιακή αλληλεπίδραση έχει έρθει για να μείνει.

Απογοητεύτηκα δυστυχώς όταν διαπίστωσα ότι κανείς από Ελλάδα ότι δεν streamάρει! Καλοκαίρι που είναι θα μπορούσαμε να αναδείξουμε εγχώριες ομορφιές: παραλίες, θάλασσες, μνημεία και ό,τι άλλο ο καθένας θεωρεί ενδιαφέρον για τον τόπο του ή τον εαυτό του. Κατεβάστε στην εφαρμογή, νομίζω αξίζει!

Το Periscope:

  • για χρήστες iOS
  • για χρήστες Android


*Kυκλοφορεί άλλη μία παρόμοια εφαρμογή, το Meerkat

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Ειναι καταπληκτικο! Μεσα σε μιση ωρα ειδα ανατολη απο εναν σερφερ στην καλιφορνια, ανατολη στη χαβαη, βολτα στην ταιμς σκουεαρ, κωπηλασια στο σεντραλ παρκ... το καλυτερο ειναι οτι τους γραφεις και απαντουν επι τοπου προφορικα. Μονο η Ελλαδα δεν κανει periscope