Beverly Hills 90210: o κόσμος του πιο διάσημου ταχυδρομικού κώδικα

Beverly Hills 90210: o κόσμος του πιο διάσημου ταχυδρομικού κώδικα Facebook Twitter
8

To 90210 είναι ο πιο διάσημος ταχυδρομικός κώδικας, και όχι επειδή εκεί βρίσκονται τα περισσότερα σπίτια με αξία μεγαλύτερη από τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Το 1990 μια νέα εφηβική σαπουνόπερα ξεκίνησε με μέτρια τηλεθέαση για να εκτοξευτεί μέσα σε λίγα επεισόδια και να γίνει μια σειρά-σταθμός. Δέκα κύκλοι, συν δύο μικρότεροι «καλοκαιρινοί» και παγκόσμια επιτυχία με τέσσερα spin off μέχρι το 2000.

Ο Άαρον Σπέλινγκ ήταν αποφασισμένος να προστατέψει τη φήμη της κόρης του, Τόρι, και γι' αυτό ο ρόλος της παρέμεινε αυτός της αιώνιας παρθένας που κρατάει ό,τι πολυτιμότερο έχει για τον γάμο της.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Άαρον Σπέλινγκ επιχείρησε να αγοράσει τα δικαιώματα του Degrassi, αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι αποφάσισε να φτιάξει μια δική του σειρά. Ο αρχικός τίτλος ήταν the Class of Beverly Hills, αλλά σύντομα οι δημιουργοί κατάλαβαν ότι δεν θα κερδίσει την προσοχή και ο τίτλος έγινε Beverly Hills 90210.

Beverly Hills 90210: o κόσμος του πιο διάσημου ταχυδρομικού κώδικα Facebook Twitter

Η πρώτη ηθοποιός που προσλήφθηκε ήταν η Τζένι Γκαρθ, μετά από πέντε οντισιόν για το ρόλο της όμορφης και κακομαθημένης Κέλι Τέιλορ.

Beverly Hills 90210: o κόσμος του πιο διάσημου ταχυδρομικού κώδικα Facebook Twitter

Παρά τις φήμες για το αντίθετο, η Τόρι Σπέλινγκ ισχυρίζεται ότι οι παραγωγοί ήξεραν ότι είναι η κόρη του δημιουργού, Άαρον Σπέλινγκ, όταν έκανε τα δοκιμαστικά, αλλά είχε χρησιμοποιήσει ψεύτικο όνομα προσπαθώντας να αποφύγει ειδική μεταχείριση. Αρχικά έκανε οντισιόν για το ρόλο της Κέλι, αλλά τελικά πήρε το ρόλο της Ντόνα, έναν ρόλο που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτήν. Όταν ξεκίνησε η σειρά είχε πολύ περιορισμένο ρόλο αλλά στον δεύτερο κύκλο έγινε πλήρες μέλος της ομάδας.

Beverly Hills 90210: o κόσμος του πιο διάσημου ταχυδρομικού κώδικα Facebook Twitter

Ο Λουκ Πέρι αρχικά δοκίμασε τον ρόλο του Στιβ Σάντερς και τελικά πήρε τον ρόλο του Ντίλαν, που προοριζόταν να εμφανιστεί σε δύο μόνο επεισόδια. Ο Άαρον Σπέλινγκ όμως εντυπωσιάστηκε τόσο από την επίδοσή του που επέμεινε να γίνει μόνιμος στη σειρά, παρά τις αντιρρήσεις όλου του καναλιού.

Beverly Hills 90210: o κόσμος του πιο διάσημου ταχυδρομικού κώδικα Facebook Twitter

Ο αληθινό σχολείο του Μπέβερλι Χιλς απαγόρευσε την χρήση του ονόματος του (Beverly Hills High School) και έτσι το σχολείο της σειράς ονομάστηκε West Beverly High. Τα γυρίσματα έγιναν στο Torrance High School, που λειτούργησε και ως φόντο για το Buffy the Vampire Slayer. Τα εξωτερικά γυρίσματα του φανταστικού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έγιναν στο Occidental College.

Κατά τη διάρκεια του πόλεμου του Κόλπου, τον Φεβρουάριο του 1991, όλα τα κανάλια κάλυπταν τα γεγονότα, αναστέλλοντας το υπόλοιπο πρόγραμμα. Εκείνη την εποχή το FOX δεν είχε τμήμα ειδήσεων (και μακάρι να μην είχε αποκτήσει ποτέ) και την ώρα των βραδινών δελτίων έπαιζε το 90210. Η έλλειψη του ανταγωνισμού σε ανάλογα προγράμματα εκτόξευσε την τηλεθέαση της σειράς, η οποία είχε πάρει πια έναν πιο «ενήλικο» τόνο, αποφεύγοντας τα ηθικά διδάγματα στο τέλος κάθε επεισοδίου, που παρέπεμπε σε σειρά για όλη την οικογένεια. Το Fox εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και ξεκίνησε κύκλους με 32 επεισόδια, ενώ παραδοσιακά ήταν 22-24.

Beverly Hills 90210: o κόσμος του πιο διάσημου ταχυδρομικού κώδικα Facebook Twitter

Ο πατέρας του Ντίλαν, Τζακ, σκοτώθηκε σε μια έκρηξη που έγινε στον τρίτο κύκλο, αλλά η σκηνή γυρίστηκε από μακριά με έναν τρόπο ώστε να είναι δυνατή η επανεμφάνισή του, όπως και έγινε. Στη συνέχεια ο Λουκ Πέρι εγκατέλειψε το 90210 και όταν επέστρεψε όλοι οι σεναριογράφοι είχαν αλλάξει. Έτσι όταν ο Τζακ επέστρεψε από τον Άδη η ιστορία κακοποιήθηκε μέχρι τέλους, με διάφορες ανακολουθίες και λάθη.

Beverly Hills 90210: o κόσμος του πιο διάσημου ταχυδρομικού κώδικα Facebook Twitter

Όταν η Γκαμπριέλ Καρτέρις πήρε το ρόλο της 16χρονης Άντρεα Ζούκερμαν ήταν 29 χρονών. Όταν έμεινε έγκυος οι σεναριογράφοι ένταξαν την εγκυμοσύνη με απροθυμία αλλά αυτό σε συνδυασμό με την αποτυχημένη εμφάνιση του τηλεοπτικού της συζύγου, Μαρκ Εσπινόζα, και η διαφορά ηλικίας με τους υπόλοιπους που γινόταν όλο και πιο εμφανής, εξαφάνισαν το ρόλο της Άντρεα μια για πάντα μετά από τέσσερις κύκλους.

Ο Άαρον Σπέλινγκ ήταν αποφασισμένος να προστατέψει τη φήμη της κόρης του, Τόρι, και γι' αυτό ο ρόλος της παρέμεινε αυτός της αιώνιας παρθένας που κρατάει ό,τι πολυτιμότερο έχει για τον γάμο της. Αυτό δεν εξηγούσε την επιμονή της να τα έχει με έναν άντρα που την κακοποιούσε, τον Ρέι (Τζέιμι Γουολτερς) και το κοινό άρχισε να στέλνει γράμματα διαμαρτυρίας για την ηλιθιότητα της Ντόνα. Έτσι η Ντόνα τα χάλασε με τον Ρέι και ο ηθοποιός υπέγραψε συμβόλαιο για άλλο έναν κύκλο, στον οποίο θα καταλάβαινε τα λάθη του και διορθωνόταν, όμως ο Άαρον Σπέλινγκ άσκησε βέτο για να προστατέψει τον χαρακτήρα της Ντόνα.

Beverly Hills 90210: o κόσμος του πιο διάσημου ταχυδρομικού κώδικα Facebook Twitter

Οι διαφωνίες και οι εντάσεις που προκαλούσε η Σάνον Ντόχερτι (Μπρέντα) με τους συναδέλφους της, κυρίως με την Τζένι Γκαρθ, είχαν γίνει γνωστές πέρα από τα στενά όρια του στούντιο. Το κανάλι είχε πολλούς λόγους να την απολύσει αλλά το κερασάκι στην τούρτα ήταν όταν αποφάσισε να κόψει τα μαλλιά της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του τελευταίου επεισοδίου του κύκλου, δημιουργώντας πρόβλημα στη συνέχεια της υπόθεσης μέσα στο επεισόδιο. Μετά από πίεση των υπόλοιπων ηθοποιών ο Σπέλινγκ απέλυσε την Ντόχερτι, κάποια χρόνια μετά την προσέλαβε για το Charmed, και την απέλυσε για δεύτερη φορά.

Beverly Hills 90210: o κόσμος του πιο διάσημου ταχυδρομικού κώδικα Facebook Twitter

Η Τίφανι Άμπερ Τίσεν, η οποία πήρε τη θέση της Ντόχερτι μετά την αποχώρηση της, αναλαμβάνοντας το ρόλο της «κακιάς», εκείνη την εποχή είχε δεσμό με τον Μπράιαν Ώστιν Γκριν. Ο Γκριν δεν ήταν ευχαριστημένος με την εξέλιξη γιατί για τις ανάγκες του ρόλου της είχε πολλές ερωτικές σκηνές με τους άντρες ηθοποιούς. Πριν οι παραγωγοί καταλήξουν στην Τίσεν είχαν προτείνει τον ρόλο στην Αλίσια Σίλβερστοουν και στην Ντριου Μπάριμορ.

Beverly Hills 90210: o κόσμος του πιο διάσημου ταχυδρομικού κώδικα Facebook Twitter

Όταν έφυγε η Ντόχερτι από τη σειρά ακολούθησε μια ύφεση στην τηλεθέαση αλλά το φιλί του θανάτου ήταν η αποχώρηση του Τζέισον Πρίστλεϊ και της Τίφανι Άμπερ Τίσεν, και τότε οι παραγωγοί αποφάσισαν ότι ο δέκατος κύκλος θα είναι ο τελευταίος. Οι Τζένι Γκαρθ, ο Μπράιαν Ώστιν Γκριν, ο Ίαν Ζίρινγκ και η Τόρι Σπέλινγκ ήταν οι αρχικοί ηθοποιοί που άντεξαν μέχρι το τέλος αλλά κανείς τους δεν εμφανίστηκε και στα 296 επεισόδια της σειράς.

Μπορείτε να μάθετε τις εξελίξεις από τότε μέχρι σήμερα στο ποστ-αφιέρωμα "Oι σταρ του 90210, τότε και τώρα", να μάθετε για τις σειρές των 90's που χάσατε, εδώαλλά εν τω μεταξύ, μην ξεχνάτε την ραπ καριέρα του Μπράιαν Ώστιν Γκριν

 

και παρακάτω δείτε την πίκρα του Ίαν Ζίρινγκ που διηγείται το όνειρο του για ένα reunion των ηθοποιών που δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ (και επιμένει να προφέρει το όνομά του «Άιαν» και όχι «Ίαν»).

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Θρυλική σειρά που σημαδεψε μια ολοκληρη γενιά, απο τα ρουχα ως τα χτενισματα, ολα τα κοριτσια ηθελαν να ειναι η Κελλυ και ολα τ αγορια ο Ντυλαν !!
το συλλαλητηριο με θεμα Donna Martin Graduates εχει μεινει για παντα χαραγμενο στις καρδιες μαςΥ.Γ. κλαιω με τα γραμματα διαμαρτυριας για την ηλιθιοτητα της Ντονα.....!!!