50 χρόνια πριν το τεράστιου προϋπολογισμού Χολυγουντιανό τους ντεμπούτο, οι Εκδικητές ενώνονταν για πρώτη φορά για να ντυθούν κλόουν, να κάνουν ωτο-στοπ σε αεροπλάνα και να υπτομήσουν τις γυναίκες στην πρώτη - και πιο αστεία λάθος - περιπέτεια τους.

 To ιστορικό πρώτο τεύχος των Avengers κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 1963 από το θρυλικό δίδυμο των Stan Lee και Jack Kirby. Οι δύο συνεργάτες ήταν τότε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την δημιουργία όλου σχεδόν του πάνθεον των μεγάλων ηρώων της Marvel Comics, από τον Thor, τον Hulk και τον Iron Man, μέχρι τους X-Men και τους Fantastic Four, συμπεριλαμβανομένων και όλων των χαρακτήρων που εμφανίζονταν σε αυτό το τεύχος. 

To Avengers #1 ήταν η πρώτη φορά που συνυπήρχαν στο ίδιο comic όλοι οι μεγάλοι σόλο χαρακτήρες της εταιρίας που είχαν εμφανιστεί από το 1961 αλλά δεν είχαν ακόμα δικούς τους επώνυμους τίτλους (σόρρυ Spider-Man):

 

O εκατομμυριούχος πλεημπόυ και ιππότης με ιπτάμενη πανοπλία Iron Man πρωταγωνιστούσε στο Tales of Suspense, ο Νορβηγός Θεός του Κεραυνού Thor στο Journey Into Mystery, ο μικροσκοπικός επιστήμονας Ant-Man με την ιπτάμενη κοσμικιά φιλενάδα του Wasp στο Tales to Astonish, ενώ ο τίτλος του παρεξηγημένου πράσινου μεγαθηρίου Hulk είχε κοπεί νωρίτερα εκείνη την χρονιά και εμφανιζόταν μόνο ως κακός στους τίτλους των άλλων ηρώων, πριν αρχίσει τον επόμενο χρόνο να μοιράζεται και αυτός το μισό τεύχος του Tales to Astonish

Captain America έλειπε από την αρχική σύσταση της ομάδας αφού εκείνο τον καιρό “κοιμόταν” ακόμα παγωμένος στο βυθό της θάλασσας από πριν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μεγάλη το επιστροφή θα λάβει χώρα στις σελίδες αυτού του τίτλου μετά από τρια τεύχη, στο ιστορικό Avengers #4)
Όλα ξεκινούν, όπως και στην ταινία των Avengers, με τον Loki, τον Νορβηγό Θεό της Πανουργίας και ετεροθαλή αδερφό του Thor. 

Παγιδευμένος στην Νήσο της Σιωπής (από μια προηγούμενη περιπέτεια του Thor), προσπαθεί πλέον να βρει τρόπο να παρασύρει τον αδερφό του να έρθει εκεί για να τον πολεμήσει και να ελευθερωθεί. Έτσι, εντοπίζει τον από τότε παρεξηγημένο Hulk (“Χαλκ θέλει μόνο να αφήσετε Χαλκ ήσυχο”) και τον ξεγελάει να προκαλέσει μια μεγάλη καταστροφή, ώστε να τον κράξουν τα ραδιόφωνα σαν ΑΠΕΙΛΗ και να έρθει ο Thor να τον σταματήσει. Χμμ. Για να είμαστε δίκαιοι, κανείς ποτέ δεν τον αποκάλεσε Θεό της Ιδιοφυίας.

 Παρά τις προσπάθειες του Loki για ανακατεύθυνση των ραδιοκυμάτων (όχι, σοβαρά), η είδηση της “απειλής” του Hulk φτάνει και στα αυτιά των υπόλοιπων μεγάλων (και μικρών) ηρώων της Marvel, οι οποίοι μαζεύονται για να συζητήσουν το σχέδιο δράσης τους. Όταν βέβαια ο Thor κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους διακρίνει την φιγούρα του Hulk να περνάει απ’εξω από το παράθυρο, αποφασίζει να “μην ενοχλήσει τους άλλους” και να ξεπορτίσει κρυφά για να τον κυνηγήσει μόνος του. Όταν αντιλαμβάνεται πως δεν πρόκειται για το αληθινό πράσινο τέρας αλλά για μια οφθαλμαπάτη του Loki αποφασίζει να επισκεφτεί τον αδερφό του στην εξορία.

 Πίσω στην Γη οι υπόλοιποι ήρωες καταφέρνουν να εντοπίσουν τον υπνωτισμένο Hulk ο οποίος δουλεύει σε ένα ΤΣΙΡΚΟ μεταμφιεσμένος σαν ( και αυτό είναι το αγαπημένο μου κομμάτι όλης της ιστορίας, ίσως και ολόκληρης εκείνης της περιόδου): ΚΛΟΟΥΝ που κάνει ζόγκλινγκ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ, άλογα και φώκιες!

 Οι ήρωες ξυπνούν τον Hulk και τον κυνηγούν σε μια απολαυστική σεκάνς που πραγματικά έλειπε εγκληματικά από τις μετέπειτα ταινίες παρωδίας Airplane! όπου ο Iron Man πετάγεται μπροστά από ένα αεροπλάνο στη διάρκεια πτήσης για να ρωτήσει τους πιλότους αν είδαν προς τα που πήγε ο Hulk.Πίσω στην φυλακή του Loki, ο Thor καταφτάνει και νικάει εύκολα την ενέδρα του αδερφού του, όμως και πάλι αποφασίζει να τον πάρει πίσω μαζί του στη Γη (κουβαλώντας τον ξεκαρδιστικά κολλημένο πάνω στο μαγνητισμένο σφυρί του), όπου μόλις φτάνουν αυτός ελευθερώνεται και απειλεί και πάλι τους μαζεμένους υπερήρωες. ΟΥΤΕ τον Thor τον λένε Θεό της Κοινής Λογικής, εντάξει;Σ’αυτό το σημείο βέβαια είμαστε ήδη στο μέσο της 21ης σελίδας της 22σέλιδης ιστορίας, οπότε ο ξάφνου ραδιενεργός Loki κατατροπώνεται χωρίς πολλά πολλά από μια τελείως βολική καταπακτή που τον παγιδεύει μέσα σε ένα... κλίβανο με επίστρωση μολύβδου?!

 Οι ήρωες έχουν σώσει την μέρα - η οποία βέβαια δεν είχε ποτέ πραγματικά κινδυνεύσει, με τον Loki φυλακισμένο σε μια άλλη διάσταση από την αρχή της και τον Hulk να απολαμβάνει γαλήνια την ζωή στο τσίρκο ζογκλάροντας ελέφαντες (ποτέ δεν θα το χωνέψω). Στο τελευταίο panel της ιστορίας αποφασίζουν πως “διάολε, καλά περάσαμε, να το ξανακάνουμε” (ελεύθερη απόδοση) και σχηματίζουν την θρυλική ομάδα, διαλέγοντας το όνομα ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ εντελώς στην τύχη επειδή ακούγεται “φαντεζί και δραματικό” (ακριβής μετάφραση).

 Το πιο άβολο κομμάτι του πρώτου τεύχους είναι ξεκάθαρα οι όχι και τόσο καλά μασκαρεμένες νότες μισογυνισμού απέναντι στο μοναδικό θηλυκό μέλος της ομάδας, την Wasp, κατά κόσμον  φασιονίστρια και κοσμικιά Janet Van Dyne. Ήταν άτυπος κανόνας από εκείνη την περίοδο για όλες τις υπερ-ομάδες να έχουν απαραίτητα και μια (και μόνο μια) υπερηρωίδα στο ρόστερ τους (κάτι που βλέπουμε διασκεδαστικά και σαν κλείσιμο του ματιού στην καινούρια ταινία), όμως καμιά άλλη δεν υπέφερε τόσο όσο η Wasp:

 Ενώ όλα τα μέλη της ομάδας έχουν τις μεγάλες και ηρωικές στιγμές τους μέσα στην ιστορία, ο ρόλος της Wasp σε αυτό το πρώτο τεύχος είναι να πεταρίζει άσκοπα τριγύρω στο κάθε πάνελ και να μιλάει ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΑ για το πόσο κούκλος είναι ο Thor και πως θα τον κάνει να την προσέξει σαν ένα “ανόητο καψουρεμένο γυναικάκι”, όπως της παρατηρεί ο σύντροφος της Ant-Man, όταν δεν την κατσαδιάζει που καθυστερεί να έρθει στην αποστολή επειδή ΠΟΥΔΡΑΡΕΙ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΤΗΣ! 

 

 (τα δίδυμα κανονάκια σαν κάνες περίστροφου που χρησιμοποιούν για την εκτόξευση τους είναι απλά μια υπέροχη λεπτομέρια μέσα στο όλο κλίμα υπέροχης παραφροσύνης, ή το πως στην συνάντηση των ηρώων δεν επανέρχονται ποτέ στο φυσικό τους μέγεθος, αλλά στέκονται μπροστά στον φακό ενός προτζέκτορα!)

 

Αυτή βέβαια η άκομψη κακομεταχείριση της Wasp από τον από τότε μουντρούχο και ψιλομαλακάκο Ant-Man/Hany Pym είναι ο σπόρος που θα δώσει σε μελλοντικά τεύχη μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες και πρωτοποριακές ιστορίες της σειράς και η ίδια η Wasp θα εξελιχθεί σε έναν από τους πιο αυτοδύναμους και αγαπημένους θηλυκούς χαρακτήρες της εταιρίας, και παράλληλα θα είναι μια από τις πρώτες υπερ-ηρωίδες που θα πάρει την αρχηγία μιας comics υπερ-ομάδας. Μέχρι τότε όμως θα συνεχίσει να πουδράρει την μύτη της και να ανέχεται κάθε υποτίμηση - βλέπετε όλοι Mad Men, μην σας τα εξηγώ άλλο.

 
Αλλα ναι, μιλάμε για ένα απολύτως γελοίο comic, γεμάτο ευκολίες στην πλοκή, και επιφανειακούς χαρακτηρισμούς, ακόμα και για την εποχή του. Ε, και τι; Όπως και όλα τα comics της περιόδου, το κοινό στο οποίο απευθυνόταν ήταν παιδιά σχολικής ηλικίας, που απλώς περίμεναν να δουν τους αγαπημένους τους ήρωες μαζί και ΔΡΑΣΗ ΔΡΑΣΗ ΔΡΑΣΗ. Όχι απαραίτητα κτίρια να καταστρέφονται και τεράστια εφέ ενεργιακών ριπών, αλλά πρωτότυπες και ανορθόδοξες καταστάσεις και σενάρια ωμής και αχαλίνωτης φαντασίας. 

Ο Stan Lee με τον Jack Kirby θα μπορούσαν να είχαν ακολουθήσει απλώς το γνωστό μοτίβο των “σόλο ηρώων που έρχονται μαζί για να αντιμετωπίσουν μια κοινή απειλή” αλλά προτίμησαν να  το γυρίσουν αναπάντεχα τούμπα, και να το διασκεδάσουν. Άφησαν τις εντάσεις μεταξύ των χαρακτήρων τους ελεύθερες, έστρεψαν κατά καιρούς τον έναν απέναντι στον άλλο, και δεν φοβήθηκαν να παίξουν ενάντια στις προσμονές των αναγνωστών. 

Και σήμερα, σχεδόν 50 ολόκληρα χρόνια μετά, η κληρονομιά που δημιούργησαν είναι πιο δημοφιλής από ποτέ.

 


Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το Avengers #1 δωρεάν σε ψηφιακή μορφή στο site της Marvel.com ή να το αγοράσετε μαζί με τις υπόλοιπες πρώτες περιπέτειες της ομάδας στην οικονομική ασπρόμαυρη συλλογή ESSENTIAL AVENGERS, τους έγχρωμους τόμους MARVEL MASTERWORKS ή στα λουσάτα υπερμεγέθη συλλεκτικά hardcovers AVENGERS OMNIBUS.