11 γρήγορες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

11 γρήγορες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών Facebook Twitter
25

Με την ελπίδα πως θα υπάρξει συναίνεση και συνεργασία όλων για να βγούμε επιτέλους απ' την κρίση (και πως δεν θα έχουμε πάλι εκλογές σε 3-4 μήνες) να αυτά που μου έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση. 

1) ΠΑΛΙ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

11 γρήγορες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών Facebook Twitter

 

Η χειρότερη εξέλιξη, για μένα: Ενα συνωμοσιολογικό κόμμα κατάδικου πολιτικού αρχηγού, που για 20 χρόνια ήταν σε κυβερνήσεις ή κοινοβούλια που χρεοκόπησαν τη χώρα, τώρα παρουσιάζεται και επιβραβεύεται (από λίγους μεν, αλλά αποφασιστικούς δε) ως «έντιμο» και «νέο». 

Με στελέχη που εκφέρουν συχνά ρατσιστικό, σεξιστικό, ομοφοβικό και αντισημιτικό λόγο, οι ΑΝΕΛ παρά το μικρό ποσοστό τους, θα κυβερνήσουν και πάλι. 

Τον Ιανουάριο η κατάπτυστη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ μαζί τους ήταν επειδή ήταν τα μόνα αντιμνημονιακά κόμματα. Τώρα που και τα δύο είναι μνημονιακά ποια είναι η δικαιολογία του Τσίπρα;

2) ΣΥΡΙΖΑ

 

11 γρήγορες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών Facebook Twitter

 

Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Και επειδή μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη ο Τσίπρας έμοιαζε πιο ελπιδοφόρος, αλλά και επειδή είναι σωστότερο αυτός που τα έκανε μαντάρα το τελευταίο διάστημα να προσπαθήσει να τα διορθώσει, απ' τη στιγμή που υπόσχεται πως μπορεί. 

Ο Τσίπρας τώρα, σοφότερος και χωρίς αντιμνημονιακές ψευδαισθήσεις, ελπίζουμε ότι θα εφαρμόσει το τιμημένο να τελειώνουμε, και μετά θα κάνει επιτέλους τα δικά του. Κι αυτός, όπως και ο ΓΑΠ, είχε την ατυχία να πρέπει να διαχειριστεί την οικονομική κρίση αντί να εφαρμόσει εξαρχής το πρόγραμμά του, και δεν μπόρεσε να δείξει πώς θα ήταν η Ελλάδα που ονειρευόταν (και οι δύο έκαναν φυσικά τα ολέθρια λάθη τους). 

Το ότι πήρε τόσο υψηλό ποσοστό όμως (απ' τον «εξυπνότερο λαό του κόσμου»), ας μου επιτραπεί να πω πως χρήζει ίσως και ψυχολογικής ανάλυσης...

3) Ν.Δ.

11 γρήγορες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών Facebook Twitter

Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. δεν πέθαινε και για να κυβερνήσει και να κληρονομήσει τα συντρίμμια και τις καυτές πατάτες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μεϊμαράκης δεν έδωσε ούτε μία λαϊκίστικη υπόσχεση, είπε ότι δεν θα βελτιωθεί τίποτα πριν απ' το Πάσχα του 2016 ή και τον Οκτώβριο του 2016 και πως τότε ίίισως πάρουμε κάποια ανάσα. Οι μη-υποσχέσεις του -σε συνδυασμό με το ότι η ΝΔ είναι ευρέως μισητή- δεν του έφεραν πολλές περισσότερες ψήφους. Αν, όπως ο Τσίπρας, έλεγε, «θα το βελτιώσουμε, θα πετύχουμε κι άλλα» κλπ, προφανώς θα ήταν ψηλότερα. 

Μήπως ήρθε η ώρα η ΝΔ να εκλέξει για αρχηγό της κάποιον σοβαρότερο, μετριοπαθέστερο και της νέας γενιάς;

4) ΠΟΤΑΜΙ

11 γρήγορες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών Facebook Twitter


Το ίδιο πρόβλημα -λόγω έλλειψης μεγαλόστομων υποσχέσεων και οράματος- αντιμετώπισε και το Ποτάμι. Παρά τα άξια στελέχη (κανένα άλλο κόμμα δεν έκανε τόσο πολύ αυτό που ο κόσμος ισχυριζόταν πως ήθελε: να φέρει πετυχημένους στους τομείς τους ανθρώπους στην πολιτική) δεν προσέφερε ελπίδα ή όραμα, ούτε πούλησε λαϊκισμό, ουτε όμως προσέφερε κάτι χρήσιμο. Δεν κατάφερε να πείσει τον πολύ κόσμο πως δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, απευθύνθηκε στους λίγους, τους υπερβολικά ψύχραιμους και σκεπτόμενους, τους ελιτιστές και τους πλούσιους- και πήρε τα Τέσσερά του.

5) ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

11 γρήγορες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών Facebook Twitter

Καταρχάς, καμία δικαιολογία δεν υπάρχει πως δεν ήξεραν οι ψηφοφόροι της. Ήξεραν, και δεν τους πειράζει.

Έπειτα, αίσχος που βγήκε τρίτο κόμμα (το άκουσα πολλές φορές να αναφέρεται με έκπληξη και οργή) όμως, για όσους το ξέχασαν, τρίτο κόμμα είχε βγει και τον Ιανουάριο, με ελαφρώς περισσότερες μάλιστα ψήφους. 

Και τέλος, προσωπικά χαίρομαι που τουλάχιστον κρατήθηκε σχετικά στα ίδια. Αν θυμάστε πολλοί φοβόμασταν πως αν γίνει μνημονιακός κι ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η Χρυσή Αυγή θα εκτινασσόταν και πως ο κόσμος που τα είχε δοκιμάσει όλα θα στρεφόταν πια στον Μιχαλολιάκο. Αυτό το σενάριο αποφεύχθηκε. Η Χ.Α. έχει τους συνένοχους ψηφοφόρους της που θέλησαν να τσιγκλίσουν το σύστημα, αλλά δεν έχει αέρα νίκης, δεν έχει κύμα συμπάθειας στην κοινωνία. Με δυο λόγια, δεν κινδυνεύουμε πολιτικά τελικά απ' αυτήν, όσο τουλάχιστον φοβόμασταν. 

6) ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΟ

11 γρήγορες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών Facebook Twitter

Ένα σωρό πολιτικοί έφτιαξαν την καριέρα τους πάνω σ' αυτό (και οι δύο που θα μας κυβερνήσουν τώρα), και μετά όλοι γίνονταν αντιμνημονιακοί, και ο κόσμος πήγαινε στον επόμενο σωτήρα. Αυτό μάλλον σταμάτησε εδώ. Ο κόσμος κατάλαβε ότι το μνημόνιο και η εφαρμογή του είναι μονόδρομος, -χρειάστηκε να τους το πει και ο Τσίπρας για να το βάλουν στο μυαλό τους- και έδωσε ισχνά ποσοστά στα αντιμνημονιακά κόμματα. 

Τώρα το ζήτημα είναι να βγούμε απ' την κρίση, κι όχι να σκίσουμε τις συμφωνίες μας. 

7) ΛΑΕ + ΚΚΕ

11 γρήγορες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών Facebook Twitter

Εμείς το λέγαμε. Αν η Αριστερή Πρωτοβουλία κατέβαινε στις εκλογές, θα έπαιρνε τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ προ Τσίπρα (πριν μαζέψει το κόμμα δηλαδή τους απογοητευμένους Πασόκους), δηλαδή θα την ψήφιζαν μόνο οι hardcore Συριζαίοι του 4%. 

Περιέργως η ΛΑΕ δεν πήρε ούτε 4% αλλά ούτε καν 3%, παρότι το ρεύμα της τις ημέρες ψήφισης του Μνημονίου έμοιαζε τεράστιο. (Στις πρώτες διερευνητικές δημοσκοπήσεις έπαιρνε πάνω από 12%!) Ο σούπερσταρ Βαρουφάκης δεν στάθηκε ικανός να βάλει το κόμμα της Βουλής, ούτε η Ζωή. 

Άνθρωποι που ήταν στα μάτια πολλών Ήρωες και Επαναστάτες (που αν τολμούσες να τους κριτικάρεις σε έπαιρναν με τις ντομάτες) δεν έπεισαν καθόλου. Γιατί; Έχω πει την άποψή μου, εδώ, στις 12 Σεπτεμβρίου: Με την καμπάνια τους προσπάθησαν να μας διασκεδάσουν, αντί να μας πείσουν...

Όσο για το ΚΚΕ, αυτό τα πήγε σαφώς καλύτερα απ' την ΛΑΕ, αλλά μέχρι εκεί: Ο κόσμος απλώς προτιμά τον καπιταλισμό. Δεν θέλει να δοκιμάσει τον κομμουνισμό ούτε για πλάκα.

8) ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

11 γρήγορες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών Facebook Twitter

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα βαρίδια του ΠΑΣΟΚ -η πλειοψηφία του παλιού κακού ΠΑΣΟΚ- έχει φύγει εδώ και καιρό απ' το κόμμα, με γνωστό προορισμό. Το ΠΑΣΟΚ του σήμερα είναι σχεδόν άλλο κόμμα, με διαφορετική νοοτροπία, με νέα στελέχη που δεν προσμένουν διορισμούς και κουτάλα εξουσίας (αλλιώς δεν θα ήταν στο ΠΑΣΌΚ αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ). 

Παρόλα αυτά, και παρότι ανέβηκε κάπως, κάνει ένα τεράστιο λάθος: Κρατάει το ίδιο όνομα. Για κάποιους το όνομα είναι συναισθηματικός λόγος να το ψηφίσουν, για όλους τους υπόλοιπους λόγος να τρέξουν μακριά.

Απ' τη στιγμή που δεν έχει σχέση με το κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ της ρεμούλας, δεν υπάρχει λόγος να στιγματίζεται άλλο έτσι. Ας μαζεύονταν αυτοί οι άνθρωποι -οι νέοι κυρίως- κι ας έφτιαχναν απ' την αρχή ένα νέο κόμμα. Ίσως τότε τους παίρναμε πιο στα σοβαρά.  

9) ΛΕΒΕΝΤΗΣ

11 γρήγορες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών Facebook Twitter

Δεν είμαι φαν, αλλά πραγματικά δεν με πειράζει η είσοδός του στην Βουλή. Οι πολιτικές του απόψεις συνήθως εντάσσονται σ' αυτό που θα λέγαμε «απλή/απλοϊκή κοινή λογική», και δεν είναι κακό να υπάρχουν λογικά -μέσα στο σουρεαλισμό τους, έστω- κόμματα στη Βουλή. 

10) ΑΠΟΧΗ

11 γρήγορες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών Facebook Twitter

Αυτό τα λέει όλα. 

11) ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Ποιος ο λόγος ύπαρξής τους πια; Δεν είναι καλύτερα να μαθαίνουμε τις πραγματικές δυνάμεις των κομμάτων την ημέρα των εκλογών; Και τα exit polls γιατί υπάρχουν στις 7; Αφού στις 8 αρχίζουν και βγαίνουν τα αληθινά αποτελέσματα της Επικράτειας. 

Αν μπορούσαν να πέσουν μέσα, θα το καταπίναμε. Αλλά τώρα, γιατί;

***

 

11 γρήγορες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών Facebook Twitter
Του Χρήστου Παπανίκου
 

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

12 σχόλια
Παιδιά κάποια στιγμή αυτό το ζήτημα της αποχής πρέπει να τελειώνει.Κατ' αρχήν η αποχή δεν είναι όση εμφανίζεται αλλα μικρότερη. Όχι πολύ μικρότερη, γιατί στα μεγάλα αστικά κέντρα οι κατάλογοι έχουν εκκαθαριστεί σχετικά, αλλά πάντως μικρότερη (στο τμήμα που ήμουν, σε ένα χωριό του Έβρου, οι εγγεγραμμένοι ήταν 320 αλλά το χωριό είχε περίπου 100 κατοίκους στην πράξη και τόσοι ψήφισαν -εμφανιζόμενη αποχή 66%, πραγματική αποχή σχεδόν 0).Δεν είναι όμως αυτό το ζήτημα. Αυτοί που δεν ψηφίζουν, που είναι πράγματι μεγάλο ποσοστό, δεν εξαφανίζονται. Όσοι δεν ψηφίζουν ουσιαστικά "εξουσιοδοτούν" αυτούς που ψηφίζουν να ψηφίσουν για αυτούς. Είναι σαν να λέει κάποιος "εγώ δεν θέλω να αποφασίσω, αποφάσισε εσύ για μένα" (δεν βάζω μέσα όσους ήθελαν να ψηφίσουν αλλά δεν μπορούσαν λόγω απόστασης, εξόδων, ασθένειας κλπ).Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα σαν να ψήφισαν λευκό (ή άκυρο επίτηδες). Αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ σημαίνει το λευκό , το οποίο ο νόμος σου δίνει ως επιλογή : "Δεν μπορώ να αποφασίσω ο ίδιος, αναλάβετε εσείς" (εξάλλου πρακτικά θα είχαμε ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο αποτέλεσμα και ποσοστά εάν δεν υπήρχε καθόλου αποχή και είχαν ψηφίσει λευκό όσοι δεν κατέβηκαν στην πραγματικότητα να ψηφίσουν) Ας πάρουμε ένα υποθετικό παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν 100 ψηφοφόροι που ψηφίζουν όλοι. Οι ψήφος του καθενός αντιστοιχεί σε 1%. Αν αποφασίσουν να μην ψηφίσουν οι μισοί (οι αποφασίσουν να ρίοξυν λευκό οι μισοί) και ψηφίσουν κόμμα μόνο 50, τότε η ψήφος του καθενός αντιστοιχεί σε 2%. Πρακτικά δηλαδή, ο κάθε ένας που δεν ψήφισε "ανέθεσε" σε κάποιον άλλον να αποφασίσει αυτός για τον ίδιο, διπλασιάζοντας την δύναμη της ψήφου του.Υπό αυτήν την έννοια, το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι αντιπροσωπευτικό. Θα μπορούσε κανείς να το τραβήξει και ακόμα παραπέρα και να πει ότι είναι πιο αντιπροσωπευτικό να ψηφίζουν όσοι έχουν άποψη (όποια και αν είναι αυτή), από το εάν ψήφιζαν κάποιοι που δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον και ψήφιζαν στην τύχη, καθαρά από υποχρέωση (αρκετοί ψηφοφόροι, φοβούμενοι κυρίως από φήμες περί κυρώσεων, έπραξαν ακριβώς αυτό).Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι το να υπάρχει αποχή δεν είναι η καταστροφή του κόσμου. Αρκεί να καταλαβαίνει αυτός που δεν ενδιαφέρεται να ψηφίσει ότι αφήνει στα χέρια των υπολοίπων την τύχη του και να το αποδέχεται και όχι να φωνάζει μετά για τις επιλογές που έκαναν αυτοί που ο ίδιος "εξουσιοδότησε".
Το εκπληκτικά υψηλό ποσοστό Σύριζα οφείλεται κυρίως σε τέσσερις λόγους: 1) Ο κόσμος ψηφίζει τον καλύτερο campaigner.- Κάποτε κάποιοι ερευνητές πήραν δύο Γάλλους πολιτικούς, τους πήγαν σε μια φυλή της Αφρικής και τους είπαν να βγάλουν λόγο κανονικά. Έπειτα είπαν στους ιθαγενείς να ψηφίσουν. Παρότι δεν καταλάβαιναν γρι απ' όσα έλεγαν οι δύο πολιτικοί στα γαλλικά το αποτέλεσμα ήταν πανομοιότυπο με εκείνο που είχε έρθει στη Γαλλία.2) Ο κόσμος είναι σε μεγάλο βαθμό ανενημέρωτος. Λίγο η δουλειά και η κούραση, λίγο η τεμπελιά και το καφενείο, λίγο το ένα λίγο το άλλο... ο πολύς κόσμος αγνοεί βασικά πράγματα. Κοιτάζει μόνο τίτλους, άντε και μερικά ποστ μίας παραγράφου. Αναλύσεις ελάχιστοι διαβάζουν.3) Οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν ντέρμπυ. Έκαναν τον κόσμο να ψηφίσει Σύριζα για να μην βγει η Ν.Δ. που κυβερνούσε 40 χρόνια και έφερε τα μνημόνια (αυτό ενίσχυσε γενικά τον δικομματισμό δηλ. και την Ν.Δ. και την πλήρωσαν Ποτάμι και ΛΑΕΝ) 4) Οι Συριζαίοι ήταν σχεδόν ηλίθιοι και τα έκαναν χειρότερα, ωστόσο (δεν μπορούμε να μην το αναγνωρίσουμε) επέδειξαν ένα μαχητικό πνεύμα στην Ευρώπη που ο ελληνικός λαός είχε πολλές δεκαετίες να δει.
Θα ήθελα να προσθέσω και το εξής που άκουσα κατά κόρον σ'αυτές τις εκλογές αλλά και καθ'όλο το προηγούμενο διάστημα της διακυβέρνησης Συριζανελ: το ότι οι Τσιπροκαμμμένοι είχαν και έχουν "καλές προθέσεις". Επρόκειτο λοιπόν για ψήφο επιβράβευσης προθέσεων. Οι περισσότεροι ίσως δεν γνωρίζουν ότι "ο δρόμος για την κόλαση" είναι στρωμένος με δαύτες. Για να δούμε, μακάρι να διαψευστεί η γαλλική ρήση. Μπορεί, ας πούμε, να αποδειχθεί στο τέλος το σαιξπηρικό "η κόλαση είναι άδεια και όλοι οι διάβολοι είναι εδώ".
<<δεν προσέφερε ελπίδα ή όραμα, ούτε πούλησε λαϊκισμό, ουτε όμως προσέφερε κάτι χρήσιμο. Δεν κατάφερε να πείσει τον πολύ κόσμο πως δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, απευθύνθηκε στους λίγους, τους υπερβολικά ψύχραιμους και σκεπτόμενους, τους ελιτιστές και τους πλούσιους>>Μάλιστα..ο εκσυγχρονισμός του αναχρονιστικού πελατειακού κράτους,μέσα από συγκεκριμμένες προτάσεις,τη διακαναλική του Ποταμιού την είδατε;;Δεν είναι κάτι χρήσιμο.Και ναι απευθυνθηκε στους σκεπτόμενους,κάποιος πρέπει να απευθυνθεί και σ αυτούς που να πάρει!Oσο για το πλούσιους..τι να πω ..αδυνατώ να κατανοήσω γιατί οι άνθρωποι που έχουν κοινό νου και τον χρησιμοποιούν για να σκέφτονται θεωρούνται πλούσιοι.Τέλος πάντων το αποτέλεσμα συνιστά ήττα για το Ποτάμι,δίχως άλλο.Προσωπικά εύχομαι να συνεχίσει να υπάρχει,με σοβαρότητα,χωρίς λαϊκισμούς,μία σύγρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική φωνή της λογικής,που θα προωθεί την ανάπτυξη και όχι τον κρατισμό.Θα αντέξουν;; Θα δείξει..
Ο λόγος που προτίμησε Καμμένο από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ είναι απλός. Τον Καμμένο θα του δώσει του Αμύνης να παίζει και να μην τον ενοχλεί. Στα υπόλοιπα (πχ παιδεία) θα προχωρήσει χωρίς μα τον ζαλίζει. Οι άλλοι δύο θα είχαν άποψη.Και με τον Καμμένο θα έχει την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Σε θέματα όπως την παιδεία θα έχει πλειοψηφία με τους ΑΝΕΛ, ενώ σε κοινωνικά θέματα (πχ σύμφωνο συμβίωσης) θα έχει στήριξη από τους άλλους δύο, τους οποίους στη συνέχεια θα τους αδειάζει.Ο πολιτικός οπορτουνισμός στα καλύτερά του.
"Το ότι πήρε τόσο υψηλό ποσοστό όμως (απ' τον «εξυπνότερο λαό του κόσμου»), ας μου επιτραπεί να πω πως χρήζει ίσως και ψυχολογικής ανάλυσης..."Προσωπικά έχω βαρεθεί να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο για τρέλα ή βλακεία όποτε αναπόφευκτα υπάρχει διαφωνία. Ο κόσμος ειχε το δικαίωμα να επιλέξει και επέλεξε. Είτε η επιλογή ηταν σωστή είτε λάθος θα πρέπει κάποια στιγμή να το πάρουμε απόφαση και να την στηρίξουμε. Αν δεν μπορούμε με τίποτα, τότε μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε πια σοβαρά να εξετάζουμε το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτεύματος.
Δεν τους κατηγορώ για τρελούς. Λέω ότι η ανάλυση της ψυχολογίας του κόσμου αυτήν την εποχή (και άλλες παλιότερα φυσικά) μπορεί να γίνει μόνο από ειδικούς. Και δεν είπα ότι δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να ανατραπεί η απόφαση του κόσμου! Το να επιχειρήσει όμως ένας ειδικός να εξηγήσει τις μετακινήσεις ψηφοφόρων ή την ψήφο τους μετά από 6 χρόνια μνημονίων σε *καμία* περίπτωση δεν απαιτεί ή συνιστά αλλαγή πολιτεύματος.
"Οι μη-υποσχέσεις του -σε συνδυασμό με το ότι η ΝΔ είναι ευρέως μισητή- δεν του έφεραν πολλές περισσότερες ψήφους."Απο που κι ως που είναι ευρέως μισητή η ΝΔ; Μήπως επειδή είναι δεξιά, και ότι είναι δεξιό στην Ελλάδα είναι κακό;Ευρέως μισητή είναι η Χρυσή Αυγή, οι δολοφόνοι. Την μισούν άτομα απο όλες τις υπόλοιπες ιδεολογίες.Αυτό που λέτε στο άρθρο σας, το ότι δηλαδή ο Μειμαράκης δεν έδωσε πολλές υποσχέσεις και γι'αυτό δεν τον ψήφισαν, είναι αρκετό για να αποδείξει το πόσο ανορθολογικά σκέφτεται ο Έλληνας ψηφοφόρος. Ψηφίζει όποιον του τάξει τα περισσότερα, και μετά παραπονιέται και λέει "όλοι οι πολιτικοί λένε θα και θα, πότε θα έρθει ένας ειλικρινής άνθρωπος". Όταν έρχεται όμως, ποτέ δεν τον πιστεύουν/ψηφίζουν.
σιγουρα εχουν παει πολυ απο το πασοκ στον συριζα αλλα ολοι αυτοι δεν αποτελουσαν αυτο πθυ λεμε βαθυ η κακο πασοκ επισης παρα πολλα στελεχη του πασοκ εχουν παει και στο ποταμι αλλα εκει δεν το αντιμετωπιζουμε ως κατι αρνητικο γιατι????
Το Ποτάμι είναι κόμμα φιλελεύθερο και ως γνωστόν τα φιλελεύθερα κόμματα πατώνουν στην Ελλάδα. Κακή επιλογή οι στενές σχέσεις με τον Στέφανο Μάνο. Κακό το υπεράνω ύφος πολλών στελεχών του. Το ΠΑΣΟΚ, απ΄την άλλη, αγαπήθηκε πολύ στο παρελθόν και ό,τι αγαπάμε πολύ κάποτε το μισούμε πολύ. Άλλωστε, ποιος θέλει να δει πάλι υπουργό τον Λοβέρδο;Θεωρώ πως θα πρέπει να σκεφτούν την αυτοδιάλυσή τους, το μεν Ποτάμι για να έρθει αριστερότερα, το δε ΠΑΣΟΚ για να γλιτώσει από το όνομά του, υπέρ ενός νέου σύγχρονου σχήματος της Κεντροαριστεράς.
Ενα άλλο στοιχείο αυτών των εκλογών,που δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν θα σημαδέψει θετικά ή αρνητικά τις εξελίξεις,είναι η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του Τσίπρα στα πολιτικά πράγματα.Απαιχτος πολιτικά-κυριολεκτικά δεν έχει αντίπαλο-καλείται να αποδείξει οτι δεν στερείται ανάλογων κυβερνητικών δυνατοτήτων,υπο δυσμενείς συνθήκες μάλιστα.Αν αυτοπαγιδευθεί στο ναρκισσισμό της γοητείας του,θα καταστεί επικίνδυνος για την χώρα.Είναι σίγουρο οτι δεν περίμενε και ο ίδιος τέτοια ποσοστά.Αν στα νέα διλήμματα που σίγουρα θα του παρουσιαστούν επιλέξει να είναι στη σωστή μεριά της ιστορίας,αν δηλαδή απαλλάξει τη χώρα απο δυσβάσταχτα φορτία συσσωρευμένων παθογενειών,θα αφήσει τη σφραγίδα του στον τόπο.Αλλιώς...περιπέτειες.Δεν έχουμε ακόμη,δυστυχώς,καταφέρει σαν λαός να είμαστε επιφυλακτικοί σε χαρισματικούς ηγέτες,τους αναζητούμε όπως τα μωρά τη μάνα τους.Τα πρώτα δείγματα γραφής μπορεί να μην είναι ενθαρρυντικά,ανάγκας,όμως,και οι θεοί πείθονται...Ιδωμεν.
«Δεν έχουμε ακόμη, δυστυχώς, καταφέρει σαν λαός να είμαστε επιφυλακτικοί σε χαρισματικούς ηγέτες, τους αναζητούμε όπως τα μωρά τη μάνα τους».Και να αναζητούσαμε τη μάνα μας, καλά θα ήταν. Το μόνο που πραγματικά θέλουμε είναι το βυζί για θηλασμού!... ..μόνο αυτό και ας είναι στέρφα...!