[Η είδηση via]
Συνάντηση με τον διευθυντή σπουδών του υπουργείου Παιδείας έχουν αυτή την ώρα οι διευθυντές του 7ου και 10ου Δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου, κκ Γιώργος Κυριαζόπουλος και Γιάννης Κοσμόπουλος, μετά την απόφαση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων να μη γίνονται δεκτά στα εν λόγω σχολεία παιδάκια Ρομά.
Η απόφαση αυτή των γονέων ελήφθη μετά από ψηφοφορία του Συλλόγου, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, κατά την οποία 234 γονείς ψήφισαν υπέρ του να μην γίνονται δεκτά τα παιδάκια Ρομά στο σχολείο, 4 κατά, ενώ υπήρχε και μία λευκή ψήφος.
Όταν οι ενθουσιώδεις αγανακτισμένοι ζητούσαν επιτέλους άμεση δημοκρατία ήταν σίγουροι πως αν γινόταν αυτό, κάθε γειτονιά θα αυτοδιοικούνταν με τιμιότητα, η πλειοψηφία θα έπαιρνε αποφάσεις αγάπης και συνεργασίας και τα πουλάκια θα τραγουδούσαν όπως στον παράδεισο.
Όχι πως η δημοκρατία η τωρινή δεν χρειάζεται γιγάντιο λίφτινγκ, αλλά πάντα απορούσα με την αισιοδοξία όλων πως η "άμεση δημοκρατία" θα έφερνε πάντα τα αποτελέσματα που ήθελαν. Σα να μη γνώριζαν πως με τέτοιες συνθήκες θα έβγαινε -δυστυχώς- ο χειρότερος εαυτός των ανθρώπων. Σα να μη φαντάζονταν πως αν ο λαός αφεθεί τελείως ελεύθερος, χωρίς πολιτικά ορθούς φραγμούς ή δεσμευτικούς νόμους, και μπορεί να αποφασίζει για τα πάντα είναι έτοιμος να πάρει τις πιο σκληρές, εγωιστικές αποφάσεις. Η άμεση δημοκρατία (με κάποιους κανόνες βέβαια) σε έναν λαό με παιδεία και καλλιέργεια -πχ. στους Αρχαίους Έλληνες- μπορεί να δουλέψει και να είναι ευεργετική - ως μελλοντικός στόχος είναι χρήσιμος. Σήμερα όμως, χωρίς παιδεία και με έναν λαό έτοιμο να φάει ο ένας τις σάρκες του άλλου;
Απ' το "δεν θέλουμε Ρομά ή ξένους στα σχολεία μας", μέχρι το "να μη γίνει σε καμία περιοχή ο ΧΥΤΑ", κι απ' το "να μην παίζεται καμία παράσταση ή ταινία με την οποία δε συμφωνούμε" μέχρι πχ. το "απαγορεύονται οι αμβλώσεις, επιστρέφει η θανατική ποινή", ό,τι μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να γίνει δημοφιλές -και χωρίς καμία λογική- θα γίνεται νόμος. (Προχτές ένας φίλος αναρχικός μου είπε ότι αν σ' αυτή τη φάση γινόταν όλα όπως τα ήθελε, φοβόταν ότι τελικά θα αποφάσιζε η χρυσαυγίτικη πλειοψηφία τα χειρότερα των μέτρων...)
Κάποιος έγραψε στα σχόλια: Η άμεση δημοκρατία ούτε στην αρχαία Ελλάδα λειτούργησε σωστά. Ας θυμηθούμε λίγο τους εξοστρακισμούς και την εξορία με τα οποία είχαν ανταμείψει όσους άξιους έβγαλε η αρχαία Αθήνα (Θεμιστοκλής) αλλά και την εμπιστοσύνη του λαού σε λαοπλάνους (Αλκιβιάδης). Η άμεση δημοκρατία είναι ένας μύθος, αλλά δυστυχώς οι μύθοι είναι εύπεπτοι σε αντίθεση με τη πραγματικότητα...
Και κάποιος άλλος: Το αθηναϊκό πολίτευμα ήταν το ιδανικό· οι πολίτες αποφάσιζαν στην Εκκλησία του Δήμου αδιαμεσολάβητα για όλα τα θέματα της πόλης. Μόνο ένα πράγμα στοίχειωνε αυτό το ιδανικό· ο Αλκιβιάδης. Ηταν ο Αθηναίος δημαγωγός που παρέσυρε τους συμπολίτες του στη Σικελική Εκστρατεία, με συνέπεια την καταστροφή της ίδιας της Δημοκρατίας.
Όλα πάνε χάλια, αλλά τουλάχιστον, στη χώρα μας, υπάρχουν κάποια δικαιώματα που έχουν κερδηθεί. Τα ανθρώπινα δικαιώματα: και το να μπορεί ένα παιδί να πηγαίνει σχολείο είναι ένα απ' αυτά.
Δεν ξέρω αν οι 234 γονείς έχουν το δικαιώμα να αποφασίζουν για το τι θα γίνεται στο σχολείο που τυχαίνει να φοιτούν τα παιδιά τους τώρα, αλλά ειλικρινά εύχομαι πως όχι. Μερικοί νόμοι -όπως αυτοί που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα- έχουν φτιαχτεί για κάποιο λόγο. Και δεν είναι δυνατόν επειδή 200 ή 2.000.000 πολίτες τώρα είναι σε άλλη φάση και θέλουν κρεμάλες ή λιθοβολισμούς ή διώξιμο παιδιών από σχολεία να τους αλλάζουν από μόνοι τους.
''Την αναγνωρίζετε; Είναι η περίφημη Άμεση Δημοκρατία, με την οποία μας είχατε πρήξει ορισμένοι''. Αυτή είναι μια φράση του Θέμου Σταφυλάκη. Κι ενώ η άμεση δημοκρατία που θέλουν οι οπαδοί της θα είχε δικλείδες ασφαλείας κλπ, σήμερα είδαμε την άλλη πλευρά του νομίσματος - αυτήν που, για κάποιο λόγο, οι οπαδοί είναι σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει, ποτέ.
και ειναι η ΜΟΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
οσο για την συγκεκριμενη αποφαση: η κριση εκτος πλαισιου αναφορας ειναι απλα λαθος. πριν απο αυτο οι γονεις ειχαν κανει απανωτες κρουσεις στο δημαρχο ωστε να ξεκινησουν εξατασεις υγειας, εμβολιασμοι βασικοι ωστε τα τσιγγανοπουλα να ενταχθουν με ασφαλεια.
δεν ξερω παραπανω αλλα αυτα τα γνωριζω απο πρωτο χερι.
Τοτε αυτοι οι φιλευσπαχνοι γονεις γιατι δεν μαζευαν τις υπογραφες τους για να αλλαξει δημαρχος και αντ αυτου στρεφονται κατα των ατομων τα οποια αντιμετοπιζουν το παραπανω προβλημα?
Ας δουνε το παιδι του τσιγγανου σαν δικο τους παιδι,και ας παλεψουν για να μπορει και αυτο να εμβολιαστει και οχι απλα για να μην ερθει σε επαφη με τους ιδιους και τα παιδια τους...
"Ο κυριος δημαρχος -που φανταζομαι θα ειναι παμπλουτος- δεν μπορει να κανει κατι για να εμβολιαστουν τα παιδια των τσιγγανων,οποτε αυτα ας αρρωστησουν...αλλα τουλαχιστον μακρια απ τα δικα μου παιδια!"
Με το να θες να αφαιρεσεις το δικαιωμα στην παιδεια απο εναν ανθρωπο ειναι σαν να τον καταδικαζεις σε αιωνια πνευματικη τυφλωση,ανεργια και φυσικα στο κοινωνικο περιθωριο...
(σιγουρα το ελληνικο σχολειο δεν σου ανοιγει τα ματια,και ουτε ειναι ο σιγουρος φορεας επαγγελματος αλλα ειναι μια αρχη για περαιτερω πνευματικη αναζητηση,μια καποια κοινωνικοποιηση και για την παροχη καποιων προσοντων...οσο λαθος και αν λειτουργει και οσο λαθος και αν ειναι η κοινωνια στην οποια προετοιμαζει τα παιδια να βγουν)
η αποφαση των γονιων ειναι 100% και λαθος και επικινδυνη. η τοποθετηση μου κυριως πηγαινε στο οτι δεν μπορουμε να κρινουμε κατι αποκομμενο απο το πλαισιο στο οποιο συμβαινει.
και ξανα: η μονη δημοκρατια ειναι η αμεση δημοκρατια
για ποιο λογο να γίνουν εξετασεις υγειας και εμβολιασμοι μονο στα παιδακια ΡΟΜΑ ?? Γιατι οχι και στα λοιπα παιδακια ?? δεν ξερω αω το γνωριζεις, αλλα τα τελευταια χρονια οι γονεις δεν εμβολιαζουν τα παιδια τους (ενω θα επρεπε) γιατι φοβουνται τις παρενεργειες. Αλλα φυσικα εκει οι γονεις θελουν να εμβολιαστουν ολα τα " επικυνδυνα" παιδακια , για να μην εχουν τα καμαρια τους κανενα κινδυνο και φυσικα να μην χρειαστουν να κανουν εμβολια.
Εγω πηγα σχολειο στην Αγια Βαρβαρα (και εδω ακομα μενω). Τουλαχιστον 30% της ταξης ηταν τσιγγανακια, και ποτε δεν επαθα τιποτα (ουτε ψειρες). Ας προσεχουν οι ιδιοι γονεις τα παιδια τους, και ας μην ψαχνουν για αποδιοπομπαιους τραγους.
καμια σχεση οπως γνωριζεις οι τσιγγανοι της αγιας με τους τσιγγανους των καταυλισμων. μιλαμε για παιδια που ζουν σε καυταλισμους μακρυα απο καθε εννοια προληπτικης ιατρικης.
Για να τελειωνουμε: φυσικα και πρεπει να πανε σχολειο, φυσικα και δικαιουνται τα παντα οπως ολα τα παιδια, οπως ολοι οι ανθρωποι. η αποφαση των γονιων ειναι και λαθος και επικινδυνη.
ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ
"ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ"
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 801 - 11 - 90009
Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων γονέων και γονέων χρονίως ανέργων, καθώς και για παιδιά που ζουν στην Ελλάδα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση,
ξεκινά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από την 1η
Σεπτεμβρίου 2012. Σε 7 σημεία της Αθήνας - στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα 6 παραρτήματά του
στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ν. Ηρακλείου, Περιστερίου και στη Μητρόπολη Περιστερίου θα καταγράφονται τα εμβόλια που χρειάζεται κάθε ανασφάλιστο παιδί από εθελοντές παιδιάτρους που στελεχώνουν τους ανωτέρω
εμβολιαστικούς σταθμούς. Η δράση υλοποιείται με τη στήριξη των Δημάρχων Ίλιου κου Ζενέτου, του Δημάρχου Ηλιούπολης κου Βαλασσόπουλου, του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κου Πανά και του Δημάρχου Νέου Ηρακλείου κου Βλασσόπουλου, του Δημάρχου Περιστερίου κου Παχατουρίδη και του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.Χρυσόστομου.
Πληροφορίες για τους τόπους και το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών θα δίνονται από 27 Αυγούστου 2012 στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στο τηλέφωνο 801 - 11 - 90009
και στη διεύθυνση Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ Μ.Κ.Ο. ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Οι ανασφάλιστοι γονείς θα μπορούν να επισκέπτονται τους εμβολιαστικούς σταθμούς από Δευτέρα 27 Αυγούστου έως Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012, προκειμένου να καταγραφούν τα εμβόλια που εκκρεμούν για τα παιδιά τους. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι: το Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού, η ταυτότητα του γονέα , το ΑΜΚΑ του γονέα ή το ΑΜΚΑ του παιδιού, και το βιβλιάριο ασφάλισης που έληξε (αν υπάρχει) ή εναλλακτικά η κάρτα ανεργίας (αν αυτό υπάρχει). Οδηγίες για το πρόγραμμα εμβολιασμών θα τους δοθούν στους ανωτέρω σταθμούς.
Οι εμβολιασμοί θα διεξαχθούν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα 6 Παραρτήματα ΔΩΡΕΑΝ από 1η Οκτωβρίου, μετά την καταγραφή των εμβολιαστικών αναγκών.
Παιδιά που είναι πλήρως ανεμβολίαστα, θα κάνουν το λεγόμενο "catch up" στην εμβολιαστική τους φαρέτρα, με προτεραιότητα στα πιο ζωτικής σημασίας εμβόλια του Βασικού Εμβολιασμού.
Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι στον παιδικό εμβολιασμό καμία δόση και κανένα εμβόλιο δε χάνεται, όσος καιρός και αν περάσει από την προβλεπόμενη για την ηλικία τους κάλυψη. Τα παιδιά που θα εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα παρακολουθούνται συστηματικά ώστε να προσέρχονται και μελλοντικά σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη χορήγηση των υπόλοιπων εμβολίων.
Εμβολιαστικοί Σταθμοί:
Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής:
Σεβαστουπόλεως 113, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών Ωρες: 9-1
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Αυλωνίτη Κατερίνα – Τηλέφωνο 210 3847374
Νέο Ηράκλειο:
Διεύθυνση: ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - Κάτω από το Σταθμό ΗΣΑΠ -Νέο Ηράκλειο – Υπόγεια
διάβαση
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Πλεξίδα Κατερίνα Τηλέφωνο: 210 2717451 Ωρες: 9-1
Ίλιον:
Διεύθυνση: Δημοτικά Ιατρεία Αγ.Φανουρίου, Γρηγορίου Ε΄ 25, Ίλιον
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Αδάμ Ελένη Τηλέφωνο: 2102624090 Ωρες: 9-1
Βούλα:
Διεύθυνση: Ζεφύρου 2, Βούλα
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Νικολάου Αδαμαντια Τηλέφωνο: 2132020118
και κα Χατζάτογλου Ιωάννα Τηλέφωνο: 2132020113 Ωρες: 9-1
Ηλιούπολη:
Διεύθυνση: Μαρ.Αντύπα 81-Ηλιούπολη (ΧΕΝ)
Διοικητική Υπευθυνη: κα Ρουκουνα Νίκη Τηλέφωνο: 210 9970010 Ωρες: 9-1
Περιστέρι:
Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας - Πλ.Δημοκρατίας (Πλ. Δημαρχείου)
Διοικητικός Υπεύθυνος: Διάκονος Αλέξανδρος Ζαρίκος
Τηλέφωνο: 210 5711633 Ωρες: 9-12
ΚΑΙ Δημοτικά Καταστήματα, Πλ.Δημοκρατίας (Πλ. Δημαρχείου)
(δίπλα στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας)
Υπεύθυνη: κα Καρποντίνη Ειρήνη
Τηλέφωνο: 210 5743971 Ωρες: 9-11
Για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Γιώργος Πατούλης Κωνσταντίνος Δήμτσας
Marvin Simkin
αυτή τη στιγμή έχουμε οχλοκρατία κατευθυνόμενης από την τηλεόραση και σύντομα θα γίνει οχλοκρατία κατευθυνόμενη από το internet. το κακό είναι ότι έχουμε χάσει κάθε όριο αυτοσυγκράτησης για το τί γνωρίζει πραγματικά ο καθένας και τί όχι και συνεπώς όλοι έχουν γνώμη και άποψη για όλα -ακόμη και αν δεν έχουν ιδέα για το τί πρόκεται- και έχουν την απαίτηση η άποψή τους να είναι ισάξια με αυτή κάποιου που μπορεί να έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή σε ένα θέμα.
Den prepei loipon na katadikazoume etsi apla olous autous tous goneis pou anhsuxoun gia ta paidia tous.Se poion tha arese to paidi tou na gurnaei spiti me melanies kai gratzounies kai na mhn mporei na exei mia swsth ekpaideush?
Den lew pws prepei na apomakrunthoun ta paidia twn tsigganwn apo ola ta sxoleia.Lew pws prepei na mh ta vazoume me tous goneis oute fusika ftaine ta paidia auta giati etsi exoun megalwsei.Sto upourgeio paideias omws den gnwrizei kaneis gia ola auta?Einai ena provlhma pou prepei kapoia stigmh na epiluthei.
Και πάλι όμως, δεν έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν το δικό τους νόμο και να αποφασίζουν ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να πηγαίνει σχολείο βάση της εθνικότητας, χρώματος (και σε λίγο θρησκεία μήπως?).
Είναι τρομακτικό το πως υπάρχει τόσος έντονος θυμός προς τους 'ξένους'. Αρχίζουν πλέον να καταδικάζουν και τα παιδιά τους, που δεν φταίνε για την κατάσταση στην οποία γεννήθηκαν και το θεωρώ άδικο να τους αφαιρείτε το δικαίωμα να πάνε σχολείο.
Δεν ξέρω τι ακριβώς θα μπορούσε να κάνει το Υπ. παιδείας, δεν είχε και ποτέ τη φήμη στο να βάζει σε μια καλή οργάνωση την ελληνική παιδεία - πολύ φοβάμαι πως ούτε καν θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα.
Και, ναι, η παιδεία είναι ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστεί σωστά και για να φτάσουμε και κάποτε στην ουτοπία της πραγματικής, άμεσης δημοκρατίας. Το ότι και απ' το παραπάνω συμβάν στο σχολείο φαίνεται ότι δεν είμαστε έτοιμοι, δεν σημαίνει ότι δεν γουστάρω τη δημοκρατία!
Η δημοκρατια πραγματι θετει φραγμους στην ισχυ του λαου, δειτε "γραφη παρανομων", π.χ., δεν μιλαμε για οχλο. Ουτε ισχυριζεται κανεις οτι η δημοκρατια ξαφνικα παραγει πολιτες με αρετη. Απλα φτιαχνει νομους οσο καλους οσο και οι ανθρωποι της. Και το κυριοτερο: παιδευει τους πολιτες.
Παρτε το παραδειγμα της Ελβετιας. Απο τις τελευταιες χωρες που δινουν ψηφο στις γυναικες στην Ευρωπη, αλλα σημερα ειναι πολυ πιο μπροστα στον αριθμο γυναικων που καταγινονται με την πολιτικη απο τις ΗΠΑ η το ΗΒ, τις αντιπροσωπευτικες "δημοκρατιες". Ουτε μπορει να ισχυριστει κανεις οτι η Ελβετια αποτελουσε hellhole για τις γυναικες μεχρι να δοθει η ψηφος.
Μπορειτε λοιπον να καταφερεστε εναντιον της ταδε η της δεινα αποφασης αλλα τι σας φταιει η δημοκρατια τη στιγμη που οι αποφασιζοντες ΔΕΝ ειναι σε καμμια περιπτωση προιον της αλλα προιον αυτου του συστηματος που εσεις υποστηριζετε, της αντιπροσωπευτικης "δημοκρατιας";
Όσο οι φασιστικές απόψεις και πρακτικές βρίσκουν αποδοχή στον κόσμο, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, είτε έχουμε άμεση, είτε αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ίσως αλλάζει λίγο ο τρόπος. Ποιούς αντιπροσώπους θα εκλέξουν τα αντίστοιχα άτομα; Ποιούς νόμους θα εφαρμόσουν τα αντίστοιχα άτομα;
Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, έχει τους μηχανισμούς εάν θέλει και να παρακάμψει αλλά και να τροποποιήσει τους νόμους προς το φασιστικότερον, ο,τι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό. Ούτε εγγυάται την προστασία των μειονοτήτων και των ατομικών δικαιωμάτων εξ' ορισμού.
Τί προτείνετε, λοιπόν, ότι πρέπει να γίνει "σήμερα χωρίς παιδεία και με έναν λαό έτοιμο να φάει ο ένας τις σάρκες του άλλου" και με τα νέα μέτρα που πρόκειται να μας υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο; Θα περιμένουμε να μας σώσουν οι "μορφωμένοι και φωτισμένοι ηγέτες";
Δημοκρατία ΔΕΝ είναι να γίνεται το θέλημα των περισσότερων!!
Υπάρχουν αξίες, θεσμοί και νόμοι που η δημοκρατία οφείλει να σέβεται.
Ειναι οχλοκρατια.
Και επειδη ολοι οι ανθρωποι δεν γεννηθηκαν (δυστυχως) με ισες δυνατοτητες και ευκαιριες η οχλοκρατια μετατρεπεται σε Ζουγκλα.
Μονο αν το παιδακι Ρομα αποκτησει προσβαση σε ασφαλες σπιτι, επαρκη τροφη, θερμανση και ιατροφαρμακευτικη φροντιδα μονο τοτε μπορει να εφαρμοστει η δημοκρατια.
Αλλιως θα ειναι παντα χαμενο, με μονο οπλο του τους Νομους μιας ευνομουμενης πολιτειας.
Σοβαρά πάντως, όπως λέει και ο αρθρογράφος η δημοκρατία δε σημαίνει ότι οι πολλοί κάνουν ό,τι γουστάρουν. Αν αυτό δεν είναι ήδη γνωστό σε κάποιον, τότε παρακαλώ να αφήσει τη συζήτηση και να ξεκινήσει από τα βασικά. Προτείνω τα σχετικά μαθήματα που κάναμε στο γυμνάσιο.
Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι όμως γιατι οι καλές ιδέες πολλές φορές κρύβονται πίσω από ηλίθιες εφαρμογές τους.
στη "κατω πλατεια" λαμβανε χωρα καθημερινα ενα αυτοσχεδιο "εργαστηριο" δημοσιου διαλογου
στη "πανω πλατεια" μαζευοντουσαν υπογραφες κατα του μνημονιου, κρεμαλες, μουτζες, παπαδες, ελληνικες σημαιες
το "αμεση δημοκρατια" ηταν η φραση-τσιχλα και στις δυο
νομιζω δεν ειχε καμια σχεση πως την εννοουσαν οι "κατω" απο τους "πανω"
τωρα που εχει κατσει η σκονη καταλαβαινω πως οι "πανω" ειναι περιπου απο 7-13% στις δημοσκοπισεις και οι "κατω" εξακολουθουν να αρνουνται να κοιταξουν περα απο τη μυτη τους
Θεωρώ πως είναι κι αυτό θέμα χρήσης κι αν απορρίπτουμε κάτι δεν είναι η αρχική ιδέα αλλά το πως έγινε στην πράξη. Μπορεί οι προθέσεις να είναι καλές αλλά ο τίτλος... παραπλανητικός!
Όμως είναι τόσο απλά τα πράγματα; Η κάθε είδους δημοκρατία λειτουργεί σε ένα θεσμικό πλαίσιο που κανονικά ορίζεται από το σύνταγμα. Το πλαίσιο αυτό στην Ελλάδα αναγνωρίζει την ισονομία και το δικαίωμα του κάθε πολίτη στη δωρεάν(;) μόρφωση.
Αν δεχτούμε ότι η εν λόγω ψηφοφορία μπορεί να λειτουργήσει ως μία μορφή wannabe "άμεσης δημοκρατίας" (που a priori καταπατεί το αξίωμα για ισονομία στην παιδεία) πρέπει να σημειώσουμε ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να ψηφίσουν και οι Ρόμα. Είναι εντελώς αντιδημοκρατικό και δεν εμπεριέχει κανένα στοιχείο "αμεσότητας" όταν μαζευόμαστε δέκα άτομα να ψηφίσουμε για να καθορίσουμε την τύχη είκοσι ανθρώπων που είναι απόντες και δεν συμμετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας.
Αυτή την τακτική, μάλλον ρατσιστική και ολιγαρχική θα τη χαρακτήριζα.
Και για του λόγου το αληθές, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το δικαίωμα στην εκπαίδευση περιγράφεται στο άρθρο 14 του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ οπότε από τη στιγμή που δεν ζούμε σε φασιστικό ή κομμουνιστικό καθεστώς, οι γονείς απλά δεν μπορούν να επιβάλλουν την άποψή τους περί αποκλεισμού ατόμων από την εκπαίδευση.
http://europa.eu/legislation_summaries/justice_freedom_security/combating_discrimination/l33501_el.htm
Και ειναι απιστευτη η αφελεια ορισμενων, που πιστευουν οτι με κατι τετοια λυνονται τα προβληματα της ενταξης των Ρομα στην κοινωνια (ενα προβλημα πανευρωπαικο παραπιπτωντος, οχι μονο στην Ελλαδα και πολλες φορες και λογω της αρνησης των Ρομα των ιδιων να ενταχθουν). Οταν ο Βασιλιας τους αποφασιζει οτι τα κοριτσια παντρευονται με το ζορι 12 χρονων, που ειστε ολοι εσεις; Οταν τα αναγκαζουν στην πορνεια οι συγγενεις τους, που ειστε; Αλλα ειπαμε το ανθρωπιστικο μας και ξαλαφρωσαμε, ετσι;
Με την ίδια στρεβλή λογική διαιωνίζονταν πάντα όλες οι αδικίες έναντι των μειονοτήτων. Οι νόμοι πρέπει να προστατεύουν τους αδύνατους, ακόμα κι αν η πλειονότητα των πολιτών θέλει να τους αδικήσει.
Και με την ευκαιρία θα τα χώσω και λίγο στον αρθρογράφο... :-)
Η άμεση δημοκρατία, στο βαθμό που προσεγγίζει το θέμα αριθμητικά, ελάχιστη σχέση έχει με τη δημοκρατία. Στα δημοψηφίσματα, για παράδειγμα, σημασία δεν έχει η απάντηση, αλλά η ερώτηση, κι αυτό δεν είναι κάτι αριθμητικό.
Προσέξτε δεν μαζεύτηκαν 234 γονείς απο διάφορα σχολεία ,ούτε το σχολείο είναι στο χωριό του Μιχαλολιάκου αλλά απο τους 239 του ίδιου σχολείου βγήκε αυτό το αποτέλεσμα.
Το αν μπορεί η πλειοψηφία να ακυρώνει νόμους και Σύνταγμα είναι ένα θέμα αλλά αυτή η ψηφοφορία απο μόνη της νομίζω είναι πιο σημαντική.
Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει στην όμορφη μπανανία.Αυτά δεν είναι φυσιολογικά πράγματα
Και, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοια κείμενα, αγνοείται η αντίθετη άποψη, που σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν το πολύ απλό " Δε νοείται οποιαδήποτε μορφή Δημοκρατίας, είτε άμεση, είτε έμμεση, που να μην υπακούει σε κανόνες". Μια τέτοια γελοιωδέστατη απόφαση ( η οποία ασφαλώς θα ακυρωνόταν σε οποιοδήποτε δικαστήριο ) δεν μπορεί να ισχύσει στην πραγματική Δημοκρατία, όποια μορφή κι αν έχει αυτή.
Οι ισχυρισμοί σου είναι άκυροι από τη βάση τους γιατί, πολύ απλά, παρουσιάζεις μια χυδαία εξαίρεση ( που, αν υπάρχει πραγματικά δικαιοσύνη, πρέπει να επέμβει εισαγγελέας ) ως τον κανόνα.
Και να σκεφτείς, δεν είμαι καν υπέρ της άμεσης Δημοκρατίας . . .
Μα αγαπητε μου, η δημοκρατια (μια ειναι η δημοκρατια, διαολε, και ειναι και ελληνικη επινοηση) ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ηρθε στην Αθηνα, μεσα απο τρομακτικες κρισεις της κοινωνιας. Δεν ηρθε επειδη εκριναν οι "αριστοι" οτι ο λαος απεκτησε, επιτελους, παιδεια! Και ναι, τα ξερουμε ολοι (η θα πρεπε αν τα ξερουμε) τα καμωματα της, στην Μηλο και στις Αργινουσες. Κανενα πολιτευμα δεν εγγυαται την αρετη και τη δικαιοσυνη, δες ΗΠΑ-Βιετναμ, ΗΠΑ-Ιρακ, ΗΒ-Κενυα κλπ.
Οι μουλαδες του Ιραν συμφωνουν: ως εδω και μη παρεκει. Σιγα μην ψηφισουν οι ανθρωποι για το αν συμφωνουν η οχι με τις Ισλαμικες αρχες.
Η αμεσότερη δημοκρατία, μόνο σε ένα καλύτερο κόσμο μπορεί να μας οδηγήσει. Ποτέ σε χειρότερο. Όλα τα άλλα είναι στρεψοδικοπίπες.
β) ο κύριος Παπακωνσταντίνου (η πρώην υπουργάρα που χάνει τα cd ντε), δεν ενημέρωνε την Βουλή για τις αποφάσεις του επί του μνημονίου, με την αποδοχή του ΓΑΠ.
Παρόλα αυτά, εσύ αγαπητέ Θέμο συνεχίζεις να βλέπεις τους μουλάδες εκεί μακριά στο Ιράν. Δεν μού κάνει έκπληξη, είναι αξίωμα ότι καμμιά καμήλα δεν μπορεί να δει την δικιά της καμπούρα...
Και συμφωνώ με αυτό που λες.
Αυτο μου θυμησε και το χωρατο που ειχε πει ενας φιλος μου το '84, μετα την ανοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσια:
"Πλουραλισμο μου θελατε.... φατε σκατα τωρα!"
Περί δημοψηφισμάτων και άλλων δημοκρατικών δεινών
Του Πασχου Mανδραβελη
Η αρχαία ελληνική δημοκρατία –η πιο άμεση που υπήρξε ποτέ στην ιστορία– ήταν διαρκώς παρούσα στις συζητήσεις των πατέρων του αμερικανικού έθνους για το νέο Σύνταγμα των ΗΠΑ. Το αθηναϊκό πολίτευμα ήταν το ιδανικό· οι πολίτες αποφάσιζαν στην Εκκλησία του Δήμου αδιαμεσολάβητα για όλα τα θέματα της πόλης. Μόνο ένα πράγμα στοίχειωνε αυτό το ιδανικό· ο Αλκιβιάδης. Ηταν ο Αθηναίος δημαγωγός που παρέσυρε τους συμπολίτες του στη Σικελική Εκστρατεία, με συνέπεια την καταστροφή της ίδιας της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό κι έβαλαν νερό στην άμεση δημοκρατία. Ακόμη και στην αντιπροσωπευτική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Τον εκλέγουν οι εκλέκτορες που ψηφίστηκαν από τον λαό, ως ένα τελευταίο φίλτρο για να μην υπάρξουν καταστροφικές εκπλήξεις.
Ανιστορητη σκεψη. Την εποχη εκεινη, οπως μπορεις να διαπιστωσεις αν διαβασεις την Roberts, η Αθηναικη δημοκρατια δεν εχαιρε καμμιας εκτιμησης στους κοινωνικους κυκλους που επεξεργαζονταν το Αμερικανικο πολιτευμα. Ο Πλατωνας τους ειχε πεισει ολους οτι δημοκρατια ισον καταστροφη. Το προτυπο τους ηταν η Ρωμη, αντε και η Σπαρτη (μια και ειχαν παρα πολλους σκλαβους).
Έχω πρόχειρο το βιβλίο. Ποιο κεφάλαιο; Ευχαριστώ.
Φίλε Άρη, χρησιμοποιείς στο άρθρο σου το κλασικό σφάλμα της Υπεργενίκευσης, της Διαλεκτικής Επαγωγής, το ίδιο φυσικά έκαναν και οι Γονείς στο σχολείο που ψήφισαν.
Και εξηγούμε...
Καμία σχέση δεν έχει η Άμεση Δημοκρατία με την διαδικασία ψήφισης σε μία συνέλευση. Η Άμεση Δημοκρατία προϋποθέτει την απόλυτη αποδοχή της φιλοσοφίας: Τι Είναι Καλό Για Όλους. Είναι μεγάλο θέμα η Άμεση Δημοκρατία και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την Αρχαία Αθήνα, τα "Εργαστήρια" της πλατείας Συντάγματος και όποια Ιδεολογία του Χτες. Η κοινωνία είναι δυναμική, αλλάζει καθημερινά, ουσιαστικά, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της Άμεσης Δημοκρατίας από το μηδέν... όλοι μαζί. Με την φράση που χρησιμοποίησα πριν: "όλοι μαζί", αποκτά και κάποιο νόημα ο όρος: Άμεση Δημοκρατία.
Στην ουσία τώρα...
Αν οι γονείς αποφάσιζαν "Τι Είναι Καλό Για Όλους" δεν θα μπορούσαν να μην δεχτούν ό,τι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην μόρφωση. Απλά, ο τρόπος της απόφασης αυτής, που μοιάζει πολύ με τον τρόπο που αποφασίζει κανείς σε μια πραγματική Άμεση Δημοκρατία, ανέδειξε το Κρυφό Ρατσισμό που ελλοχεύει μέσα στους ανθρώπους. Οι γονείς επέλεξαν τον ευκολότερο τρόπο να λύσουν ένα πρόβλημα και αυτός ήταν να αρνηθούν τις ευθύνες τους και να τις μεταβιβάσουν στους άλλους: "Δεν φταίμε εμείς, δεν φταίνε τα παιδιά μας, φταίνε οι άλλοι, φταίνε οι Τσιγγάνοι, οι Ρωμά!". Το ίδιο μοτίβο σκέψης ισχύει σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας. "Δεν φταίμε εμείς για το Δημόσιο Χρέος, φταίνε οι Άλλοι!"
Καταλαβαίνεις γιατί δεν λύνονται τα προβλήματά μας.
Τα πράγματα είναι απλά...
Πρώτον. Πλήρης αποδοχή των προσωπικών ευθυνών, από κάθε έναν ξεχωριστά.
Δεύτερον. Προσδιορίζουμε με απόλυτη σαφήνεια και ακρίβεια το πρόβλημα.
Τρίτον. Συζητάμε, ήσυχα και απλά, λέμε τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη.
Τέταρτον. Επιλέγουμε την Καλύτερη Λύση Για Όλους.
Πέμπτο. Συνεχίζουμε στο επόμενο πρόβλημα και την λύση του.
Ο τρόπος που βγαίνουν οι αποφάσεις είναι αδιάφορος. Η ουσία είναι να λύνουμε τα προβλήματα μας προς το συμφέρον όλων, σε όλα τα επίπεδα: άτομο, οικογένεια, φίλοι, γειτονιά, δήμος, νομός, χώρα, ήπειρος, υφήλιος.
Συλλογισμός ή Επαγωγή;
Αν όλοι είναι καλά, τότε και ο ένας θα είναι καλά (Διαλεκτικός Συλλογισμός)
Αν ένας είναι καλά, τότε όλοι θα είναι καλά (Διαλεκτική Επαγωγή)
Το σφάλμα είναι φανερό. Η διαλεκτική επαγωγή, κάνει πάντα μια μικρή δειγματοληψία, που είναι απροκάλυπτα εσφαλμένη και βγάζει συμπεράσματα για το καλό όλων ΧΩΡΙΣ να λαμβάνει την άποψη των ατόμων στα συμπεράσματά της.
Η Σύγχρονη Άμεση Δημοκρατία είναι η πρακτική εφαρμογή του Διαλεκτικού Συλλογισμού στις καθημερινές αποφάσεις. Το μεγάλο πλεονέκτημα του διαλεκτικού συλλογισμού είναι ο εύκολος τρόπος επαλήθευσης των συμπερασμάτων του, καθώς, χρειάζεται μόνο μία περίπτωση να αποδεικνύει το αντίθετο του συλλογισμού. Σύγχρονη Άμεση Δημοκρατία = Άμεσος Έλεγχος.
Για παράδειγμα, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να στεγάσει όλους τους άστεγους της χώρας, μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα της πολιτικής αυτής, αν βρούμε έναν και μόνο έναν άστεγο στο δρόμο. Αντίθετα, με την διαλεκτική επαγωγική, τον τρόπο δηλαδή που αποφασίζουμε σήμερα, χρειάζεται να ψάχνουμε όλη την χώρα, να κάνουμε δηλαδή απογραφή του πληθυσμού. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, δεν γίνεται για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας κάθε απόφαση μας να κάνουμε απογραφή. Εδώ εμφανίζεται και το λάθος των “ρομαντικών” υποστηρικτών της “άμεσης δημοκρατίας”, που προτείνουν την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την καθημερινή διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την λήψη σημαντικών αποφάσεων. Η ιδέα τους είναι και αυτή ένα προϊόν της διαλεκτικής επαγωγής και δεν έχει καμία πρακτική εφαρμογή.
Η Ελευθερία της Γνώμης έχει μέσα της μεγάλη ευθύνη και εμείς, οι σύγχρονοι Πολίτες, την έχουμε αναγάγει σε Ψηφοθηρικό Νόμισμα.
Από το “Εγώ Τι Έχω Να Κερδίσω” χρειάζεται να πάμε στο “Τι Είναι Καλό Για Όλους”.
Συν ότι είναι κάτοικοι βορείων προαστίων άρα αρκετά μακρυά (στην πλειοψηφία τους) από προβλήματα όπως καταυλισμοί, παραβατικότητα στους δρόμους, βρωμιά, ΧΥΤΑ, χωματερές και οοοοολα εκείνα που οι υπόλοιποι βιώνουμε δίπλα μας και, όσο να πεις, μας κάνουν και λίγο πιο ανθρώπινους ή έστω προσγειωμένους.....
Θέλω να πω πως ένα παιδί το οποίο μένει στην Κηφισιά πχ, είναι σχεδόν βέβαιο πως ποτέ δε θα δει πως είναι ένας καταυλισμός τσιγγάνων......άρα και ποτέ δε θα μπει στη διαδικασία να μάθει πως υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χωρίς instagram, i-phone, starbucks και όλα τα καλά του Θεού που θεωρούν δεδομένα. Πως είναι δυνατόν λοιπόν να δεχτούν Ρομά στα σχολεία τους άνθρωποι που στην πλειοψηφία τους (νομίζω) δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα της Ελλάδας πέραν της τηλεόρασης? Από εκεί και πέρα, αν αυτά τα παιδάκια έχουν παραβατικές συμπεριφορές καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε αν η κοινωνία μας είναι σε θέση να το αλλάξει αυτό και όχι να γυρνάμε μονίμως την πλάτη στα προβλήματα των άλλων κλεισμένοι στο ακριβό, αστικό μας σπίτι όπου τα προβλήματα συνοψίζονται στο αν η οικιακή βοηθός θα έρθει 2 ή 3 φορές τη βδομάδα, αν το i-phone 5 είναι καλύτερο από το 4 και αν η παρέα θα μαζευτεί στο Mall ή στο Golden Hall για ψώνια και καφεδάκι.......
Και παρεμπιπτόντως, εγώ στο σχολείο που πήγα ψείρες και παιδικές αρρώστιες κολλούσα από Έλληνες (στα 90s δεν υπήρχαν ''ξένοι'')κι ας ήταν ιδιωτικό (στην Αγία Βαρβάρα!!!) βλέπετε, αν είσαι βρομιάρης αλλά Έλληνας και δη ευκατάστατος δεν ενοχλείς και πολύ........
1)δεν μπορείτε ούτε να φανταστείτε το τι τραβάνε οι περίοικοι των ρομά οι οποίοι έχουν καταπατήσει
οικόπεδα για τα οποία οι νόμιμοι κάτοχοί τους παλεύουν χρόνια να βρουν το δίκιο τους.
Μουσική μέρα νύχτα στο τέρμα, άβατο η διέλευση από τον καταυλισμό για να πας στο σταθμό του μετρό για όλους..
Μαχαιρώματα, δεκάχρονα που οδηγούν αυτοκίνητα και όποιον πάρει ο χάρος κτλ...
2)Γνωρίζω πολύ καλά τις προσπάθειες που έχει κάνει ο δήμος Χαλανδρίου για να τους εντάξει στην κοινωνία και πιστέψτε με
έχει κάνει πάρα πολλές προσπάθειες..
3)Ο καταυλισμός έχει βγει απόφαση να κατεδαφιστεί και να απομακρυνθούν οι ρομά...Οι ρομά θέλουν να γράψουν
τα παιδιά τους σε σχολεία με σκοπό να αναστείλουν την απόφαση αυτή...Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τα παιδιά
θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο μόλις οι γονείς τους πετύχουν το σκοπό τους...
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας..
Το πρόβλημα είναι πως η πολιτεία δε λειτουργεί και πως δεν εισακούγονται και δεν επιλύονται τα προβλήματα των κατοίκων. Η ευνομία και η τήρηση των νόμων είναι καταλυτικός παράγοντας στην καταπολέμηση. Εδώ γεννάται το ερώτημα:
- ποια είναι η πολιτική ενεργή ζωή των κατοίκων τα τελευταία 30 χρόνια και της πλειοψηφίας των Ελλήνων; Δεν έχουν ευθύνη ως πολίτες; Πως κινούνται ως ενεργοί πολίτες; Όταν "φτάνει ο κόμπος στο χτένι" όλα καταλύονται. Αντιλαμβάνομαι το πως έφτασαν εκεί αλλά δεν δικαιολογεί το τι κάνουν.
Η λογική αυτή οδηγεί απλά σε αυτοδικίες και σε ομαδοποιήσεις ανάλογα με τα "συμφέροντα" της κάθε υποομάδας και όλα πλέον είναι "σχετικά".
Η αλήθεια δεν αποκαθίσταται δηλώνοντας το πρόβλημα δημιουργώντας το υπονοούμενο πως δικαιολογεί την... "ψηφοφορία"... ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει μέλος της οικογένειάς μου σε άλλο μέρος επαρχιακό.
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κράτος. Είναι πως όσο δεν είμαστε σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες που απαιτούν με ουσία και ψηφίζουν με μυαλό, όσο δεν είμαστε έντιμοι και σταθεροί στις αξίες μας όταν στελεχώνουμε κόμματα, οργανισμούς και όταν είμαστε ασκητές εξουσίας πολιτικής ή μέλη κομματικών οργάνων ή ψηφοφόροι, θα ακουμπάμε πάντα τα θέματα βάση του προσωπικού βαθμού που μας αγγίζουν στην καθημερινότητα και όχι συνολικά. Αυτό κάνει την εφαρμογή των νόμων "επιλεκτική" και υποκειμενική σε αυτή τη χώρα. Το ίδιο πολυδιάστατη και υποκειμενική είναι και η αλήθεια...
Σε καποιες αλλες χωρες εαν το σχολειο παρει τετοιες γελοιες αποφασεις...
1ον το σχολειο αποκοπτεται αυτοματως απο την κυβερνητικη χρηματοδοτηση
2ον Η διοικηση και το προσωπικο του σχολειου θα τραβηχτουν στα δικαστηρια και το θα πληρωσουν πανακριβα.
Αυτο που επρεπε να συμβει ειναι να στειλουν τους 234 γονεις σε ψυχιατρο και να δωσουν στους 4 γονεις που ειπαν ΝΑΙ ενα μεγαλο βραβειο!
Εμενα δεν μου φαινεται οτι ειναι ρατσιστικη η αποφαση. Ειναι απολυτα φυσιολογικο να μην θελουν να ειναι εκεινοι που θα υποστουν ολα τα πλην μιας συλλογικης αποφασης ενω ολοι εμεις οι υπολοιποι θα κορδωνομαστε οτι και καλα ειμαστε πολυ μπροστα στα ανθρωπινα δικαιωματα χωρις να εχουμε υποστει στο ελαχιστο καποιο κοστος της συλλογικης αποφασης. Εδω στο ΗΒ το λενε nimbyism (not in my back yard). Ειναι πολιτικο προβλημα που υπαρχει παντου. Κατα τη γνωμη μου, χρειαζεται οι ανθρωποι εκεινοι που θα υποστουν τα χειροτερα απο μια κοινη αποφαση να επιδοτουνται με καποιο τροπο γιατι ολοι πρεπει να σηκωνουμε τα κοινα βαρη και οχι μονο οποιους παρει η μπαλα.
Στην Καλιφορνια υπαρχουν ακομα και παιδια που ειναι παρανομοι μεταναστες και ομως τα σχολεια και τα πανεπιστημια της πολιτειας τους δεχονται.
Διοτι αυτο χρειαζεται, χρειαζεται ΜΟΡΦΩΣΗ, και οχι να στελνουμε των αλλων τα παιδια στο διαβολο επειδη δεν ειναι δικα μας!
Ελλαδα η χωρα του πνευματος σου λενε μετα!
Ποιο πνευμα, ποιο μυαλο και ποια καρδια; Απο πολλους ολα αυτα εχουν πεταχτει στα σκουπιδια, και απλα παριστανουν τους "ανθρωπους"...
- Η δημοκρατία δεν μπορεί να εγγυάται ότι θα φέρνει πάντα τα αποτελέσματα που θέλουμε - αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα ήταν ελεγχόμενη και άρα όχι δημοκρατία.
- Στην δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, οι πολλοί αποφάσιζαν για τους λίγους - με λίγα λόγια οι μειονότητες δεν είχαν λόγο. Επίσης η δημιουργία ενός εργατικού συνδικάτου για παράδειγμα, θα ήταν ανήκουστο πράγμα αφού για τα ειδικά συμφέροντα των λίγων αποφάσιζαν πάλι οι πολλοί.
- Από τότε έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι και οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν καταλάβει ότι η δημοκρατία μπορεί να μετατραπεί σε τυραννία των μαζών. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών κάθε είδους κλπ κλπ έγινε ακριβώς προς αποφυγή της οχλοκρατίας.
- Πριν απαξιώσουμε τις μάζες, την λαϊκή κυριαρχία και την πιο καθαρή μορφή δημοκρατίας (για κάποιους τη μόνη - οι κοινοβουλευτισμός ως σύστημα διακυβέρνησης εμπνέεται από την δημοκρατία και βασίζεται κυρίως σε ένα μεικτό πολίτευμα και όχι σε μία αμιγή δημοκρατία) που μπορεί να υπάρχει, δηλαδή την άμεση δημοκρατία (εύκολη λούμπα να πέσεις)μπορούμε να δεχτούμε απλά ότι η δημοκρατία από μόνη της δεν θα μας λύσει όλα μας τα προβλήματα, δεν θα φέρει τον παράδεισο επί της γης - είναι απλά ο δικαιότερος τρόπος διαχείρισης των κοινών και κατανομής της εξουσίας και των ευθυνών. Η δημοκρατία χωρίς την ελευθερία, την κοινωνική ισότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (που αφορούν κάθε άνθρωπο ξεχωριστά) δεν μπορεί να κάνει θαύματα.
- Από τα παραπάνω δεν είναι δύσκολο να συναγάγει κανείς ότι η ψηφοφορία την οποία διεξήγαγε ο σύλλογος και τι δεν παραβιάζει (ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα μειονοτήτων) και εν τέλει δεν είναι αντισυνταγματική;
- Τέλος, ένα γενικό σχόλιο για την (άμεση) δημοκρατία: Δεν είναι πανάκεια και δεν αποκλείει αλλά τουναντίον προϋποθέτει για την δικαιότερη εφαρμογή της τον σεβασμό ενός συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και την ύπαρξη κοινωνικής ισότητας. Για την δε αποτελεσματικότερη διαχείριση των κοινών σε μαζικές κοινωνίες μπορεί κάλλιστα να συνυπάρξει με το πλέον αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης των σύγχρονων κοινωνικών, τον κοινοβουλευτισμό.
Αν θεωρείς ότι διατυπώνοντας ενστάσεις για την *άμεση* δημοκρατία αρνούμαι τη δημοκρατία (επειδή είναι μία) τι να πω. Τότε να μην κάνουμε καμία προσπάθεια βελτίωσής της, εξάλλου μία είναι κατά τη γνώμη σου - άρα ίδια σε κάθε περίπτωση;
Αν δηλαδη παει καποιος και ρωτησει τα μελη ενος club στην Εκαλη: "Θελετε να πληρωνετε φορους" και το 95% απαντησει: "οχι, δε θελουμε", θα πρεπει να παρουν την "δημοκρατικη" τους αποφαση στα σοβαρα και να τους απαλλαξουν απο την φορολογια;
Απο ποτε αποφασιζουν και επιβαλλουν οι γονεις ενος σχολείου τι ειδους παιδια θα δεχεται το σχολειο που πανε τα παιδια τους; Αυτο ειναι φασισμος δεν ειναι δημοκρατια!
Δηλαδη τι ακριβως θα επρεπε καταλαβουν οι αλλοι λαοι στην περιπτωση αυτη;
Οτι το 99% των γονιων θελουν να κανουν οτι θελουν, και νοιαζονται ΜΟΝΟ για τα δικα τους παιδια;;;
Αρχικά το κύριο θέμα ποιό είναι η συνέλευση των γονέων που ψήφισαν εναντίον των ρομά; ή η άμεση δημοκρατία; Γιατί αυτά τα δύο δεν σχετίζονται (παρά μόνο σε αυτό το κείμενο και με αμφίβολο αποτέλεσμα)
και δεύτερον, ποιος είναι ο Θέμος Σταφυλάκης;
(λυπάμαι, δεν τον γνωρίζω κι επίσης λυπάμαι γιατί μάλλον έχει λίγο μπερδευτεί με την έννοια της άμεσης δημοκρατίας...)
Βασικά η ερώτηση μου ήταν ρητορική. Ποιος είναι αυτός που έκανε μια δήλωση που προκάλεσε τόση συζήτηση και που κατά την γνώμη μου τελείως άτυχα συνδεθηκε με το συγκεκριμένο θέμα του συλλόγου γονέων...
Κυριε Δημοκιδη γιατι δεν κανετε μια μικρη ερευνα και να μιλησετε με εναν η με περισσοτερους απο αυτους τους γονεις που ψηφισαν ετσι? Εφοσον μιλαμε για δημοκρατια νομιζω οτι και η αντιθετη αποψη πρεπει να ακουστει.. Ο διαλογος ανηκει στις αξιες τις δημοκρατικες..
Μολις μπηκα σπιτι μου και ειδα για πρωτη φορα να κλεβουν εναν ανθρωπο μπροστα μου (διπλα μου βασικα -τσαντακηδες)και νιωθω πολυ περιεργα νιωθω σαν να εγινε σε εμενα.. Εχω ενα παιδι αν μου το χτυπησει το τσιγγανακι(γιατι αυτο γινεται) σε ποιους γονεις του θα απευθυνθω για να βρουμε μαζι μια λυση για αυτο το θεμα? Εχετε μιλησει με τσιγγανους εχετε προσπαθησει να λυσετε καποιο θεμα μαζι τους? Θα πρεπει εγω και ο καθενας που χρησιμοποιει τη λογικη του να δωσει τοπο στην οργη, ε ολο αυτο κανουμε σε αυτη τη χωρα δινουμε τοπο στην οργη και στο τελος η οργη μαζευεται και εκφραζεται μεσω ψηφισματων οπως αυτο που αναφερετε.
Αυτο που εχω ακουσει εγω ειναι οτι αυτοι οι γονεις δοκιμασαν ολους τους νομιμους τροπους αλλα κανεις δεν τους εδωσε σημασια , δεν τους υπερασπιζομαι αλλα μηπως να ακουγαμε και τα θεματακια τους που και που αντι να τους βγαζουμε ολους υπανθρωπους ρατσιστες?
Εχω την εντυπωση οτι πολλους εδω μεσα σας ενοχλει η αμεσοδημοκρατια επειδη αν εφαρμοστει σωστα δεν μπορει να ελεγθει η να χειραφετηθει απο ιδεεολογικους χωρους..
Ποιος θα αποφασισει ποιο ειναι το κοινο καλο ? Αν οι γονεις ψηφιζαν να περασουν σεμιναρια προσαρμογης οι Ρομα στην Ελληνικη κοινωνια και οι ιδιοι οι γονεις να περασουν σεμιναρια ανεκτικοτητας στη διαφορετικοτητα ποια θα ηταν η θεση σας για την αμεση δημοκρατια?
Για εμενα οι συνθηκες δεν ειναι ωριμες για αμεσο δημοκρατια αλλα οπως και για καθε τι στη ζωη χρειαζεται μια αρχη , δεν θα εκλαβω το παραδειγμα των γονεων σαν παραδειγμα αμεσοδημοκρατιας ουτε σαν μια αρχη ειναι απλως ενα παραδειγμα απελπισιας απο μερους τους..
Λέτε να ρωτήσουμε τους γονείς που ψήφισαν. Δεν έχω να τους ρωτήσω τίποτα. Ξέρω ότι ψήφισαν με φυλετικά κριτήρια, άρα, σε αυτήν την περίπτωση τουλάχιστον, συνέβαλαν σε μια ρατσιστική απόφαση. Είναι ρατσιστές; Δεν ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι είναι βολεμένοι στην άνετη πλευρά της πλειοψηφίας. Εκεί που η άμεση δημοκρατία φαντάζει υπέροχη και η δύναμη της ψήφου τους τους παρέχει την ψευδαίσθηση της ηθικής δικαίωσης, ίσως και υπεροχής. Θα ήθελα να τους δω, μαζί με σας, αν κάποια στιγμή περάσουν στην άβολη πλευρά της μειοψηφίας. Πόσο ωραία θα τους φανεί η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, επειδή οι άλλοι (οι όποιοι άλλοι) είναι, απλώς και μόνο, περισσότεροι...
μα δεν υπαρχει τροπος να το αποφυγουμε αυτο! Καποιοι ανθρωποι τελικα βγαζουν μια αποφαση, μπορει να ειναι 3 δικαστες, 300 βουλευτες η ενας δικτατορας. Δεν μπορεις να αποκλεισεις το ενδεχομενο να βγει μια κακη αποφαση αν υπαρχουν αρκετοι κακοι ανθρωποι. Το να επιτιθεσαι στην δημοκρατια γι αυτο το λογο ισοδυμανει με το να λες οτι ο λαος ειναι χειροτερος απο τους "επαιοντες" οι οποιοι παντα εχουν στο νου τους το καλο.
Από τότε δεν έχει επιλυθεί το θέμα πάντως
Η υπερβολή του παραδείγματος είναι για να δείξω απλά πως αυτό που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι είναι ευνομία και αστυνόμευση και οι Ρομά δεν είναι παράγοντας της εξίσωσης. Για να έχουμε ισονομία πρέπει να είμαστε νομοταγείς και σύννομοι. Αν είμαστε μία στο σφυρί και μια στο πέταλο, τότε το μεταφέρουμε και στην οργάνωση της πολιτείας μας και δυστυχώς ξυπνάμε σε μία Ελλάδα που δεν λειτουργεί τίποτα.
Η λύση..;; μακάρι να την είχα, διότι είναι η ίδια με αυτή που θα μας απάλλασσε από τα μνημόνια και τα σκάνδαλα. Ίσως διαβήματα στην Προεδρία και πιο σκεπτόμενη ψήφος με καθημερινή υπεύθυνη πολιτική δράση (όχι κομματική, πολιτική).
Απλά μια άποψη για προβληματισμό.
Μάλιστα, 12χρονα που γαλουχούνται από ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΓΟΝΕΙΣ και προπηλακίζουν τον κόσμο στο δρόμο.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ λοιπόν σε εσάς που το ψάξατε το θέμα και δεν βρήκατε άκρη με τους τσιγγάνους και στα παιδάκια σας που -με τα μυαλά που έχετε- θα γίνουν (αν δεν είναι ήδη) οι μελλοντικοί Χρυσαυγίτες. Εύγε Έλληνες, είσαστε παραδειγματικοί!
Πληρώνουμε το κράτος για να υπάρχουν θεσμοί, με αυτό να τα βάλετε, όχι με τα παιδάκια του κόσμου.......
Υπάρχει το κράτος "ο κράτος για να υπάρχουν θεσμοί, με αυτό να τα βάλετε, όχι με τα παιδάκια του κόσμου......." εύγε
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/antisyntagmatikos_o_nomos_gia_thn_ithageneia_twn_allodapwn.2009032.html
Τσιγγανάκια συμμαθητες σημαίνει:
κίνδυνος να αυξηθεί η παραβατικότητα και του δικού σου παιδιού, κίνδυνος να αυξηθεί η πιθανότητα να αρρωστήσει και το δικό σου παιδί
κίνδυνος, πάνω απ όλα, να μείνει πίσω στα μαθηματα γιατί οι ρυθμοί πρέπει να ακολουθούν τους αδυνάτους.
Το δικαίωμα στην παιδεία,όπως ειπώθηκε παραπάνω είναι αναφαίρετο και δεν τίθεται σε ψηφοφορία.
Και τέλος,όποιος δεν θέλει να φοιτεί το παιδί του με τσιγγανάκια,μαυράκια,κινεζάκια κλπ,ας το πάρει και ας το πάει σε ιδιωτικό ή σε κατ'οίκον διδασκαλία.
Τελος πιστευω οτι δεν ειναι θεμα παιδιας αυτη η αποφαση, ειναι θεμα εξαθλιωσης. Οταν σε διαλυουν οικονομικα το μονο που σκεφτεσαι ειναι πως θα πατησεις τον διπλανο σου για να ζησεις, κανονικη ζουγκλα. Αμφιβαλω εντονος οτι εαν τετοια μετρα περναγαν σε πιο πολιτισμενη κοινωνια απο την δικια μας δεν θα ειχαμε παρομοια παρατραγουδα.
Τα συγχαρητηρια μου στους 4 γονεις που αντισταθηκαν. Αξιοι.
Ποιοι ακριβώς είστε εσείς που θα κρίνετε εκ των προτέρων ποιες αποφάσεις είναι σωστές και ποιες λάθος; Πως την έχετε δει; Πεφωτισμένη ελίτ; Διαβάστε και λίγο ιστορία να δείτε για πιο λόγο απέτυχε η αριστερά στην Ευρώπη: κάποιοι πίστευαν ότι είναι πιο ίσοι από τους άλλους, θεωρούσαν ότι γνώριζαν από πριν τι είναι καλό για το λαό και τελικά τα έκαναν θάλασσα.
Τέλος, το σύστημα με το οποίο πάρθηκε μία απόφαση που θεωρούμε λάθος θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που θα κατηγορήσουμε. Την ίδια απόφαση θα μπορούσε να την είχε πάρει ο διευθυντής του σχολείου, ο προϊστάμενος του γραφείου, ο δικτάτορας της χώρας, η σύγκλητος ή η γερουσία. Οι αποφάσεις δεν οφείλονται μόνο στο σύστημα με το οποίο λαμβάνονται, αλλά και στην παιδεία αυτών που τις λαμβάνουν, τις συνθήκες, τις προτεραιότητες, κ.α.
Η αμεση δημοκρατια στην χωρα μας δεν μπορει να χρησιμοποιηθει σωστα γιατι το να αποφασιζει απλα ο λαος δεν σημαινει απολυτως τιποτα,ο μεσος νεοελληνας-νεογρεκος συμπεριφερεται με τον χειροτερο τροπο στους συμπολιτες , εχει επικινδυνες αποψεις για την εξωτερικη πολιτικη ,τον πειραζει που διακωμωδουν τον Ιησου σε ενα θεατρο αλλα δεν τον απασχολει τι θα απογινει η μεταναστρια με το ανηλικο παιδι αρκει να μην μπει στην χωρα ΤΟΥ,δηλωνει υπερηφανος που ειναι Ελληνας αλλα ο Ιαπωνας τουριστας γνωριζει περισσοτερη Ελληνικη ιστορια και ειναι πολυ ειρωνικο να υπαρχει αμεση δημοκρατια σε μια χωρα που ουσιαστικα ο μεσος πολιτης ΔΕΝ ειναι δημοκρατης.Εννοειται οτι υπαρχουν εξαιρεσεις αλλα αυτες σε μια αμεση δημοκρατια θα τρωνε παντα την σφαλιαρα απο την πλειοψηφια.
Μονη λυση η παιδεια , μονο ετσι θα λυθουν ΟΛΑ τα προβλημα στο μελλον,ειναι η βαση σε μια κοινωνια , οχι η παιδεια που θα φτιαχνει καλυτερους Ελληνες αλλα καλυτερους ανθρωπους,αναμεσα τους και οι Ρομα γιατι και εκει μονο αν εκπαιδευτουν τα παιδια τους θα κανουν την επανασταση τους και θα απαιτησουν τις αλλαγες που χρειαζονται για να μην ζουν παρασιτικα.
Μερικές παρατηρήσεις για τη δημοκρατία γενικά:
1. Η Δημοκρατία σημαίνει ισονομία και πανανθρώπινα δικαιώματα στη σύγχρονη ανθρωπιστική της θεώρηση προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνέπεια αυτού, όποιες αποφάσεις εναντιώνονται σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι δημοκρατικές εκ φύσεως.
2. Τα σχολεία που αναφέρονται δεν είναι καν ιδιωτικά. Αποτελούν μονάδες ενός ευρύτερου κρατικού φορέα και συστήματος εκπαίδευσης. Συνέπεια αυτού η ψήφος 239 ατόμων όχι απλά δεν είναι πλειοψηφική ή δημοκρατική, είναι απλά προσωπική τους άποψή, διότι από τα εκατομμύρια των Ελλήνων στους οποίους το (κάκιστο σε πολλά) εκπαιδευτικό μας σύστημα και υποδομές του ανήκουν και εξυπηρετούν δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση την πλειοψηφία.
3. Εάν λειτουργούσε η δημοκρατία ο διευθυντής του εν λόγω σχολείου θα δέχονταν άμεσα παύση και πιθανές κυρώσεις από τη δικαιοσύνη πέραν των πειθαρχικών.
4. Οι γονείς που ψήφισαν ανάλογα και αντίστοιχα προβαίνουν σε ρατσιστικό διαχωρισμό....
Με κάθε σεβασμό στον αρθρογράφο και αφού ξεκαθαρίσω πως ουδεμία σχέση έχει η τοποθέτησή μου με τους αγανακτισμένους, το άρθρο είναι τουλάχιστον ελλιπές. Θεωρήσεις δίχως βάση και επιλεκτική κατανόηση και διαστρέβλωση με επιφανειακές αντιλήψεις και συμπεράσματα είναι αυτά ακριβώς που δημιουργούν τέτοια φαινόμενα όπως αυτό στο άρθρο σου.
Η δημοκρατία είναι αντίστοιχη της εκπαίδευσης και της ποιότητας των ατόμων των πολιτών της. Σε αυτό θα συμφωνήσω και για αυτό έχουμε παρόμοια περιστατικά.
Το γεγονός που αναφέρεις δεν είναι ούτε άμεσο, ούτε πλειοψηφικό, ούτε δημοκρατικό. Είναι απλά άλλη μία εκδοχή της αμάθειας, του εγωκεντρισμού και της ασυδοσίας που επικρατεί στην Ελλάδα του 2012, την οποία και επιδεικτικά το κράτος αγνοεί...
ευχαριστώ.
Πολύ σωστή παρατήρηση!
Γύφτισσα τον εβύζαξε
του Δημήτρη Καμπουράκη
«Και κάτι τελευταίο γι αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί στην πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού, δεν τίθενται σε ψηφοφορίες: Το 1941, ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε το διάταγμα για την «τελική λύση». Έξι εκατομμύρια Εβραίοι, τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι και ψυχικά άρρωστοι, πέθαναν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της. Αν (πριν υπογράψει) είχε βάλει το θέμα σε δημοψήφισμα και είχε κερδίσει, θα είχε το ηθικό, νομικό και πολιτικό δικαίωμα να την εφαρμόσει;»
Αλλα θες απαντηση: ναι θα ειχε το πολιτικο δικαιωμα, για το νομικο δικαιωμα θα πρεπει να απαντησουν νομικοι και οχι δεν θα ειχε το ηθικο δικαιωμα. Υπαρχει τιποτα καινουργιο εδω που δεν υπαρχει στην Αντιγονη;
Στο πολιτικό δεν θα είχε το δικαίωμα, διότι η ενέργεια αφορούσε λαούς άλλων κρατών υπό κατοχή, άρα όπου και νομότυπα να υπήρχε "κατωχύρωση" από τοπικές "κυβερνήσεις", εντάσσεται σε "εξ αναγκασμού πολιτική νομιμοποίηση με μη θεμιτά, αντιδημοκρατικά μέσα".
Θα ήταν -και ήταν- απλά μία ακόμη επιβολή του ολοκληρωτικού φασιστικού καθεστώτος. Ως γνωστό, σε αυτού του είδους τα καθεστώτα η "κοινωνική αποδοχή" των αποφάσεων και η μαζικοποίηση και έλεγχος αντιδράσεων είναι που ενδιαφέρουν τους "κυβερνώντες" οι νόμοι πλάθονται, ξαναπλάθονται και εφαρμόζονται επιλεκτικά με δικαιολογίες, με μόνο στόχο τη διατήρηση της "κοινωνικής συμμόρφωσης". Σε τέτοια πλαίσια, έχω μία επιφύλαξη για το αν μπορούμε να μιλάμε για "πολιτικό δικαίωμα". Είναι απλά μία φασιστική επιβολή.
δυστυχώς.... εχθές είχαμε παράδειγμα με την ψήφιση των μέτρων στη βουλή. Δεν εννοώ πως είναι φασιστικό το μεσοπρόθεσμο, μην παρεξηγηθώ! Λέω όμως πως δημιουργεί ανησυχία το εξής: δείτε τα αποτελέσματα εκλογών του Ιουνίου 2012 ( http://ekloges.ypes.gr/v2012b/public/index.html#{"cls":"main","params":{}}. Εξηγώ το τι με ανησυχεί για τα "δημοκρατικά πλαίσια" και τη νομιμοποίηση στο συγκεκριμένο:
Ποσοτα
ΝΔ 29,66% 129 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ 26,89 71 έδρες
ΠΑΣΟΚ 12,28% 33 έδρες
ΧΑ 6,92% 18 έδρες
ΔΗΜΑΡ 6,25% 17 έδρες.
ΚΚΕ 4,5% 12 έδρες
Δεν θα μπω σε συζήτηση του εκλογικού και περί απλής αναλογικής, ας το θεωρήσουμε δεδομένο (που για εμένα είναι σημαντικό). έχουμε:
Τρικομματική κυβέρνηση 48,49% ποσοστό επί των ΕΓΚΥΡΩΝ ψηφοδελτίων όσων ψήφισαν που έχει 179 από τις 300 έδρες.
έχουμε λοιπόν μία κυβέρνηση με 59.6% δύναμη στο κοινοβούλιο που αντιστοιχεί σε 48,49% σε λαϊκή βάση (βάσει των έγκυρων από όσους ψήφισαν όχι όλων των πολιτών με δικαίωμα ψήφου).
το 48,49% αποφασίζει σαν να ήταν το 59,6% άρα καταργείται στην ουσία η ισότητα και η ισοδυναμία των πολιτών (συνταγματικά κατοχυρωμένες) αφού η ψήφος μερικών μετράει περισσότερο από κάποιων άλλων...
Πρώτο ερώτημα για το πόσο δημοκρατική είναι η κυβέρνηση αφού δεν έχει καν πλειοψηφία λαϊκής βάσης (κάτω από το 51%).
Εχθές, αυτή η κυβέρνηση έφερε νομοσχέδιο το οποίο υπερψηφίστηκε με μόλις 153 από σύνολο 300 ψήφων, δηλαδή με 51% σε κοινοβουλευτική δύναμη.
Πόσο δημοκρατικός είναι αυτός ο νόμος αν αναλογιστούμε τα παραπάνω; κατά πόσο εκφράζει τη λαϊκή βάση; Κατά την άποψή μου δεν είναι στην ουσία δημοκρατικός. Δεν είμαι υπέρ της άμεσης δημοκρατίας. Σίγουρα όμως η αντιπροσωπευτική μας θέλει φτιάξιμο και για εμένα, θέλει απλή αναλογική αρχικά, καθώς και για θέματα μείζωνος σημασίας όπως το μεσοπρόθεσμο, να γίνει υποχρεωτική η υπερψήφιση με απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον των 3/5 του σώματος της ολομέλειας.
Απλά ως παράδειγμα για το πως το νομότυπο πολιτειακό μπορεί να έρθει σε αντίθεση με το ουσιώδες πολιτικό όταν μιλάμε για τη δημοκρατία.
Για αυτό και το αρχικό σχόλιό μου σχετικά με την πολιτική νομιμοποίηση.
Ευχαριστώ!
Ψάξε να βρεις την πολιτική καρριέρα των μαθητών του Σωκράτη και θα δεις πόσους τυράννους και μισθοφόρους μαθητές έβγαλε, με πρώτο και καλύτερο τον Κριτία των 30 τυράννων.
Δυστυχώς απέχουμε πολύ από το να μπορούμε να κρίνουμε τη Δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας. Τέλειο δεν είναι τίποτα, αλλά το να κριτικάρουμε εμείς σήμερα στην Ελλάδα που ζούμε το πολίτευμα αυτό είναι σαν να σχολιάζει Η Χρύσα Δημουλίδου τον Ευριπίδη.
Η αληθεια ειναι οτι η Δημοκρατια στην Αθηνα δεν "καταστραφηκε" απο τον Αλκιβιαδη. Απλως εχασε ενα πολεμο (που ηταν αποτελεσμα της "υβρης" απο την οποια τιποτα ανθρωπινο δεν ξεφευγει). Και μετα τον πολεμο και τους Τριαντα ανορθωθηκε παλι και εφτασε στο απογειο της την εποχη του Αριστοτελη. Μονο οι Μακεδονες κατορθωσαν να την καταστρεψουν (και εχουμε τη βλακεια να μιλαμε για "Μεγα Αλεξανδρο"). Αλλα κανενα αλλο πολιτευμα δεν αντεξε τη Μακεδονικη λαιλαπα, ουτε καν η Σπαρτη. Οποτε για ποιο μειονεκτημα της Δημοκρατιας μιλαμε;
Σημειωτέον ότι ο Κάσσανδρος γιος του στρατηγού Αντιπάτρου (του Φιλίππου κ. Αλεξάνδρου και τοποτηρητή της Μακεδονίας κατά την απουσία του Αλεξάνδρου) μετά την διάσπαση του κράτους απέκλεισε τον γιο του Κάσσανδρο από την διαδοχή γνωρίζοντας τί αδίστακτο κάθαρμα ήταν.
Πλην όμως ο Κάσσανδρος το πέτυχε.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες Μακεδονικές μοναρχίες και τα πολιτεύματα των Ελληνικών πόλεων επίσης πέφτεις έξω στο ότι δεν είχαν δημοκρατία.
Η Μακεδόνες δεν ενόχλησαν στην ουσία τους τα δημοκρατικά πολιτεύματα. Τα περιόρισαν μόνο στην εξωτερική πολιτική όχι στην εσωτερική. Παλιός αλλά κλασσικός ο Tarn και πιο εύκολα προσιτός λόγω αγγλικών.
Κατά τα άλλα πράγματι η δημοκρατία δεν καταστράφηκε από τον Αλκιβιάδη αλλά από τους ίδιους τους Αθηναίους οι οποίοι αυτοπεριορίστηκαν ήδη πριν την ήττα με την βουλή των 400 και πάντως πριν την επιβολή των 30 τυράννων.
Η δημοκρατία πέθανε με στους Αιγός Ποταμούς με την σφαγή των πληρωμάτων.
Εν τέλει η απόλυτη δημοκρατία ήταν πάντα το τελευταίο καταφύγιο για την σωτηρία (με την απελευθέρωση των δούλων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης) σε όλες τις πόλεις, ακόμη και για την Σπάρτη όταν έφθασε στα οικονομικά και κοινωνικά της όρια επί βασιλέως Άγιδος και Κλεομένους.
Τέλος, μία αξιοσημείωτη πρόοδο ως προς τους δημοκρατικούς θεσμούς επέδειξε η Αιτωλική Συμπολιτεία, πλην όμως κοντόφθαλμη ως προς την εξωτερική πολιτική της που έφερε τους Ρωμαίους και το πραγματικό τέλος της δημοκρατίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ίδια την Ρώμη.
Πριν επικαλεστούμε την ιστορία να μη βασιζόμαστε στην σχολική κουτσουρεμένη περίληψη.
οσοι εχουν παιδια σε σχολικη ηλικια ξερουν πολυ καλα πως παιδια παλλινοστουντων της ΕΣΣΔ πχ, που στο σπιτι μιλουν ρωσικα ή γεωργιανά, δυσκολευονται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ και ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ στο σχολειο λογω τρομερων δυσκολιων μέχρι και το λύκειο, ενω συχνα μένουν στις ιδιες ταξεις και στιγματιζονται ανεπανορθωτα κοινωνικα
Το ιδιο ισχυει με τα τσιγγανακια, τα οποια μιλουν στο σπίτι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ κι οχι ελληνικα, και καλά κάνουν-δεν εχουν κανενα λογο να χασουν την ιδιαιτεροτητα τους.
Η ορθότερη απόφαση είναι ένταξη και ειδικά σχολεία για τα παιδάκια που έχουν άλλη μητρική γλώσσα, όπως γίνεται και για τα ελληνάκια στις χωρες της δυτικης ευρωπης.
Με τετοια ανοητα αρθρα το μονο που καταφερνετε ειναι να εκτρεφετε τους ναζι.
http://protagma.wordpress.com/2012/11/27/%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AE%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89/