Το πρώτο βιβλίο της που διάβασα ήταν ο Ενικός Αριθμός. Το πιο πρόσφατο το Εγώ ο Ζάχος Ζάχαρης (και ενδιάμεσα όλα τα υπόλοιπα). Μιας και τη θεωρώ μία απ' τις πιο ενδιαφέρουσες συγγραφείς -και αρθρογράφους- τις εποχής μας, θέλησα να μάθω λίγο περισσότερα γι' αυτήν. 
Πράγματα που συνήθως δε ρωτούνται σε συνεντέυξεις -εκτός αν σου παίρνει συνέντευξη η Σούπερ Κατερίνα!- και που, μεγαλώνοντας διαπίστωσα πως λένε περισσότερα για τον ψυχισμό του συνεντευξιαζόμενου από οποιαδήποτε άλλα. 
 
Η Λένα Διβάνη δέχτηκε να μου μιλήσει για τα αγαπημένα της πολιτιστικά αγαθά... 
 
 
 
 

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΙΛΜ;

 
Το Αννι Χολ του Γούντι Άλλεν.
 
Για την τέλεια ανάμιξη πικρου-γλυκού, αστείου-σοβαρού, ρομαντικού-κυνικού, ποπ και σινεφίλ ματιάς. Ενα μεγάλο plus είναι η εμβληματική σκηνή που διαδραματίζεται στην ουρά για το ταμείο του σινεμά:
 
 
ο σαλταρισμένος ήρωας αντί να βρίζει τον τενεκέ και φιγουρατζή μπροστινό του μόνος, του φέρνει και τον Μακ Λούαν αυτοπροσώπως να τον υποστηρίξει!
 
 
 

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ;

 
 
Ο Φύλακας στη Σίκαλη του Σάλιτζερ, (πολύ φίλος του Ηλίθιου του Ντοστογιέφσκι) γιατί μόνο η αθωότητα μπορεί να μας σώσει.
Η ηθελημένη, πεισματάρα, οξύνους, ευλογημένη και τόσο σπάνια αθωότητα.
 
 
 

AΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ;

 
 
Μια συναυλία του σεξτέτου του Paco de Lucia στη Μαδρίτη όπου άκουσα για πρώτη φορά μια υπέροχα long version του Entre dos aguas ζηλεύοντας φρικτά που δεν είμαι α) κιθαρίστρια και β) φίλη του Paco
 
 
 

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 
Οι φωτογραφίες της εξορίας από τον ιδιοφυή Κούντελκα.
 
Josef Koudelka,  Ireland, 1976
 
Ειδικά αυτή εδώ, μυστηριωδώς εκφοβιστική, με έχει στοιχειώσει.
 
 
 
 

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΟΙΗΜΑ;

 
Το Σύννεφο με Παντελόνια του Βολόντια Μαγιακόφσκι (αυτού του αξιολάτρευτου τύπου που μπορούσε να γυρίζει τον εαυτό του το μέσα έξω)  για τη μαύρη λάμψη της απελπισίας που μόνο η νιότη μπορεί να νιώσει.
 
Για τον εξαίσιο στίχο "εγώ που δεν έχω ούτε μια άσπρη τρίχα στην ψυχή μου".
 
 
 

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ;

 
Ten, το άλμπουμ με το οποίο ντεμπουτάρισαν το 1991 στη σκηνή του Seattle οι αγαπημένοι Pearl Jam.
 
 
Ειδική μνεία στο ωραιότερο ίσως τραγούδι χωρισμού όλων των εποχών, το Black, με το οποίο κλείνουν σχεδόν όλες τις συναυλίες τους ακόμα και τώρα (υπάρχει μια  εκδοχή του τραγουδιού στο You Tube από συναυλία όπου ο Eddie Vedder νεαρότατος και ωραιότατος μου θυμίζει σύννεφο με παντελόνια!
 
 
 Τη γνώμη μου υποστηρίζουν σχεδόν 28 εκατομμύρια views!)
 
 
 

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΗΛΕΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

 
Λατρεύω τα καλά αμερικάνικα sit com. Έχω αφιερώσει ώρες από τη ζωή μου σ' αυτά. Έχω ματαιώσει καυτά ραντεβού γι αυτά. Έχω ξημερωθεί μ΄αυτά. Η σειρά με την οποία έχω κολλήσει τα τελευταία χρόνια είναι το How I met your mother.
 
(bloopers)
 
Αν μάλιστα προσθέσεις και τους ξεκαρδιστικούς επικαιροποιημένους ελληνικούς υπότιτλους που έχουν προσθέσει οι  ακτιβιστές/υποτιτλιστές του διαδικτύου, η απόλαυση γίνεται διπλή! 
 
 
 

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ;

 
 
Οι τρελές, σκοτεινές, μεγαλοφυείς συνθέσεις του Ιερώνυμου Μπος -όλες ανεξαιρέτως.
 
 
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 
*Το νέο βιβλίο της Λένας Διβάνη:
 
 
(εκδόσεις καστανιώτη)