Όπως μας θύμισε το san_simera, σήμερα είναι μια σημαντική επέτειος. Προσπαθώ να φανταστώ τους θεατές, που, ελαφρώς ανυποψίαστοι, μαζεύονταν εκείνο το μεσημέρι στην αίθουσα για να δουν μια νέα τεχνολογική εφεύρεση των Lumiere.

 

Το πρώτο σινεμά του κόσμου τους υποδεχόταν. Και όταν όλοι είχαν καθίσει στις καρέκλες τους και τα φώτα είχαν χαμηλώσει, στο πανί της οθόνης εμφανίστηκε η πρώτη ταινία όλων των εποχών, η "Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ στη Λυόν". 

 

 

Μια πραγματικά ιστορική προβολή. 

 

 

 

[+]

Από την Ελληνική Wikipedia:

 

 

Οι αδελφοί Λυμιέρ, Λουί Ζαν (5 Οκτωβρίου 1864 – 6 Ιουνίου 1948) και Ογκύστ Μαρί Λουί Νικολά (19 Οκτωβρίου 1862 – 10 Απριλίου 1954), γεννήθηκαν στην Μπεζανσόν της Γαλλίας ενώ μεγάλωσαν στην πόλη της Λυών. Ο πατέρας τους ήταν ιδιοκτήτης εργοστασίου που κατασκεύαζε φωτογραφικές πλάκες και άλλα φωτογραφικά είδη. Το 1892, ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους πάνω στην εξέλιξη του κινηματογράφου και κατοχύρωσαν αρκετές ευρεσιτεχνίες, μεταξύ αυτών το διάτρητο φιλμ, το οποίο έδινε την δυνατότητα να ενσωματωθεί σε μία μηχανή προβολής.

 

Βασιζόμενοι στην εφεύρεση του κινητοσκοπίου, κατασκεύασαν την φορητή συσκευή του κινηματογράφου, την οποία κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 13 Φεβρουαρίου του 1894. Ο κινηματογράφος των αδελφών Λυμιέρ, αποτελούσε ταυτόχρονα μηχανή λήψεως και προβολής, καθώς επίσης και εκτύπωσης του φιλμ.

 

Η πρώτη ταινία που δημιούργησαν ήταν η Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ (La sortie des usines Lumière), στις 19 Μαρτίου του 1895 και αποτύπωνε την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

 

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή ταινιών, επί πληρωμή, στο Παρίσι, ενώ τον επόμενο χρόνο, προώθησαν την εφεύρεση τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής.

 

Οι ίδιοι όμως θεώρησαν πως ο κινηματογράφος ήταν ήσσονος σημασίας και πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζορζ Μελιέ. Αργότερα στράφηκαν στην έγχρωμη φωτογραφία και το 1903 επινόησαν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφική διαδικασία (Autochrome Lumière), η οποία άρχισε να διατίθεται εμπορικά το 1907. Η επιχείρηση των αδελφών Λυμιέρ υπήρξε από τις μεγαλύτερες εταιρίες φωτογραφικών ειδών στην Ευρώπη, μέχρι την συγχώνευσή της με την εταιρεία Ilford...

 

 

Μια φωτογραφία τους, με τίτλο Musing Besten, φτιαγμένη με τη μέθοδό τους (Autochrome). Σα ζωγραφιά.