Απεργία την Πρωτομαγιά

Σαν Τούρκοι, τι θα αισθανόσασταν ;

Σαν Τούρκοι, τι θα αισθανόσασταν ; Facebook Twitter
0

 

 Σαν Τούρκοι, τι θα αισθανόσασταν ;

Δύο σχόλια τούρκων χρονικογράφων

 

Σαν Τούρκοι, τι θα αισθανόσασταν ; Facebook Twitter
Ο Özgür Mumcu μαζί με φίλες του.

"Την Τετάρτη, αυτοί που ισχυρίζονται ότι ενεργούν στο όνομα του Ισλάμ επιτέθηκαν εναντίον του και οι επιπτώσεις αυτής της επίθεσης ενδέχεται να διαρκέσουν πολύ. Δύο από τα τέσσερα θύματα ήταν οι στυλοβάτες του πολιτικού χιούμορ. Θα πρέπει πλέον όλος ο κόσμος, και κυρίως αυτοί που τοποθετούν το Ισλάμ στην καρδιά της ζωής τους, να αναρωτηθούν ποιοί πραγματικά ευθύνονται για την ύβρη κατά του Ισλάμ και του Προφήτη του."

Özgür Mumcu, χρονικογράφος στην εφημερίδα Cumhuriyet (Δημοκρατία), και γιος του δολοφονημένου ερευνητικού δημοσιογράφου και χρονικογράφου της ίδιας εφημερίδας Uğur Mumcu.

Σαν Τούρκοι, τι θα αισθανόσασταν ; Facebook Twitter
Uğur Mumcu. Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του Cumhuriyet με την είδηση της δολοφονίας του στο παγιδευμένο του αυτοκίνητο. Δεξιά με την οικογένειά του.

Την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Uğur Mumcu που συνέβη το 1993 ανέλαβαν τότε διάφορες ομάδες φανατικών ισλαμιστών. Υποψίες κινήθηκαν ωστόσο και εναντίον της CIA, του PKK, της Mossad, των Ιρανών και του τουρκικού παρακράτους ...

Σαν Τούρκοι, τι θα αισθανόσασταν ; Facebook Twitter
Τα συντρίμμια του αυτοκινήτου και η κηδεία του Uğur Mumcu. Δεξιά, ο γιος του μπροστά στο μνήμα του.
Σαν Τούρκοι, τι θα αισθανόσασταν ; Facebook Twitter
Ο χρονικογράφος της Hürriyet, Ertuğrul Özkök.

"Οι τρομοκράτες πραγματοποίησαν αυτές τις δολοφονίες στο όνομα του Ισλάμ, έτσι δεν είναι ; Πιστεύουν πως σκότωσαν ανθρώπους που ήταν εχθροί του Ισλάμ. 'Οχι, δεν τους γνωρίζουν, δεν ξέρουν τίποτα. (...). Τα θύματα ήταν διανοούμενοι του Μάη του 68. 'Ηταν αριστεροί. Γεννήθηκαν κάτω από τη μεγαλύτερη γαλλική ιντιφάντα του αιώνα ως γελοιογράφοι. Υποστήριζαν την είσοδο της μουσουλμανικής Τουρκίας στην Ε.Κ. Υπερασπίζονταν τους μετανάστες ενώ η άκρα δεξιά ήθελε να τους διώξει (...) Αν ένας φανατικός χριστιανός ερχόταν να σκοτώσει ταυτόχρονα τους τρεις καλύτερους σκιτσογράφους της Τουρκίας, εσείς, ως Τούρκοι, πως θα αισθανόσασταν ; Η επίθεση αυτή εξυπηρετεί τους φανατικούς αντι-ισλαμιστές της Γαλλίας. Και ξέρετε ποιός θα πληρώσει το λογαριασμό ; Οι μουσουλμάνοι, οι Τούρκοι, οι Αλγερινοί, οι Τυνήσιοι, οι Μαροκινοί που ζουν στη Γαλλία (...)."

Ertuğrul Özkök, χρονικογράφος και πρώην διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Hürriyet (Ελευθερία).

[Σχόλια αναδημοσιευμένα στην εφημερίδα Libération στο χθεσινό άρθρο "Ο ολλανδικός, ουγγρικός, τουρκικός, κινεζικός, ινδικός, ιαπωνικός και ιταλικός Τύπος σχολιάζουν την τραγωδία "Charlie Hebdo".

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ