Απεργία την Πρωτομαγιά

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή Facebook Twitter
O Γιάννης Αντετοκούνμπο κατάφερε από τις φτωχογειτονιές στα Σεπόλια με τα δύσκολα παιδικά του χρόνια να διακριθεί και να γίνει ο κορυφαίος αθλητής που έχει περάσει ποτέ από αυτήν τη χώρα (Andrew D. Bernstein/NBAE via Getty Images / Ideal Image)
0

«Ποιος είναι ο στόχος σου;» τον ρωτάει ο δημοσιογράφος. «Να γίνω ένας παίκτης του NBA». Αυτή ήταν η λακωνική απάντηση του μικρού ακόμα Γιάννη Αντετοκούνμπο στο δημοσιογραφικό επιτελείο που έφυγε από τις ΗΠΑ το 2013 για να έρθει στου Ζωγράφου και να μιλήσει μ' έναν Έλληνα, το όνομα του οποίου άρχιζε να φιγουράρει στις λίστες των ατζέντηδων όλου του κόσμου χάρη στα κατορθώματά του.

Το ψιλόλιγνο εκείνο παιδί από τα Σεπόλια μεγάλωσε, δυνάμωσε και έχει καταφέρει πια να γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Στο Μιλγουόκι, μια πόλη του αμερικανικού Βορρά, με τα χιόνια να τη σκεπάζουν τους μισούς μήνες του χρόνου, τον έχουν σαν θεό, καθώς κατάφερε να πάρει μια ομάδα που βολόδερνε στις τελευταίες θέσεις του πρωταθλήματος και να την οδηγήσει στην ελίτ του. Και πώς να μην το κάνουν, αφού τα φετινά του στατιστικά προκαλούν θαυμασμό: 27,7 πόντοι, 12,5 ριμπάουντ και 5,9 ασίστ ανά αγώνα. Ένας από τους θρύλους του αθλήματος, ο Σακίλ Ο'Νιλ, τον έχει χαρακτηρίσει Superman.

Είτε το καταφέρει, όμως, είτε όχι, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, του οποίου η ζωή πιο πολύ με παραμύθι μοιάζει παρά με την πραγματικότητα, θα έχει κατορθώσει από τις φτωχογειτονιές στα Σεπόλια με τα δύσκολα παιδικά του χρόνια να γίνει ο κορυφαίος αθλητής που έχει περάσει ποτέ από αυτήν τη χώρα.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, που έμαθε να ξενυχτά για να βλέπει τους αγώνες του στις 4 και στις 5 τα ξημερώματα, όλοι περιμένουν πώς και πώς το καλοκαίρι, που ο Γιάννης, όπως έχει κάνει γνωστό με δηλώσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα, θα 'ρθει στη χώρα για να προετοιμαστεί ώστε να αγωνιστεί με τα χρώματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας. Ο στόχος; Ένα μετάλλιο. Είτε το καταφέρει, όμως, είτε όχι, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, του οποίου η ζωή πιο πολύ με παραμύθι μοιάζει παρά με την πραγματικότητα, θα έχει κατορθώσει από τις φτωχογειτονιές στα Σεπόλια με τα δύσκολα παιδικά του χρόνια να γίνει ο κορυφαίος αθλητής που έχει περάσει ποτέ από αυτήν τη χώρα.

Η γέννηση

6/12/1994, Σεπόλια

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή Facebook Twitter
Ο Γιάννης Αντετοκούμπο παιδί.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 1994 γεννιέται στα Σεπόλια ο Γιάννης Ούγκο Αντετοκούνμπο, όπως είναι το πλήρες όνομά του. Είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας του Τσαρλς και της Βερόνικα, μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας που ήρθαν στην Ελλάδα το 1991.

Η ανακάλυψη

Γήπεδο Τρίτωνα, Σεπόλια

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή Facebook Twitter
Σε παιδική ομάδα του μπάσκετ. Φωτο: Facebook Page Α.Ο. Τρίτων

Το 2008, σε μια αλάνα στα Σεπόλια, ο Σπύρος Βελλινιάτης, προπονητής μπάσκετ και κυνηγός ταλέντων για χρόνια, συναντά τον μικρό ακόμα Γιάννη, ο οποίος παίζει κυνηγητό με τα αδέρφια του. Όπως εκμυστηρεύτηκε αργότερα σε συνεντεύξεις, όταν τον είδε έπαθε σοκ με τα προσόντα του. Κατάλαβε πως μπροστά του είχε έναν από τους «μελλοντικούς σταρ του NBA».

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Σεπόλια

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή Facebook Twitter
Σε οικογενειακή φωτογραφία με τα αδέρφια και τους γονείς του.

Η οικογένεια αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο ίδιος το παραδέχτηκε αργότερα σε συνέντευξή του στο ESPN. «Πουλούσα πράγματα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, 6 ή 7 ετών. Βοηθούσα τους γονείς μου να πουλήσουν ρολόγια, γυαλιά, CD, DVD, ό,τι μπορούσαμε. Το έκανα μέχρι τα 17 επειδή έπρεπε. Δεν υπήρχε επιλογή. Αν δεν πουλούσαμε, δεν θα είχαμε φαγητό».

Σκάουτερ απ' όλο τον κόσμο φτάνουν στου Zωγράφου

Κλειστό Μπάσκετ Ζωγράφου

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή Facebook Twitter
Ο Γιάννης ξεχώρισε με τον Φιλαθλητικό.

Ο Γιάννης κοντεύει τα 18 και, παρά τα εξωαγωνιστικά προβλήματα, ξεχωρίζει με τον Φιλαθλητικό. Μαζί του αγωνίζεται και ο αδερφός του Θανάσης. Μπορεί να χάνουν την άνοδο στην Α1, ωστόσο στα μικρά γήπεδα στα οποία αγωνίζεται κάθε εβδομάδα φτάνουν μάνατζερ και σκάουτερ απ' όλες τις ομάδες του NBA. Η καριέρα του προβλέπεται λαμπρή.

Αποκτά ελληνική ιθαγένεια

9/5/2013

Ο Γιάννης και η οικογένειά του αντιμετωπίζουν από την πρώτη στιγμή πρόβλημα με τα έγγραφά τους. Τελικά, τον Μάιο του 2013, λίγους μήνες πριν από το Draft, τα αδέρφια Αντετοκούνμπο, ο Γιάννης και ο Θανάσης, λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια κι έτσι μπορούν να αγωνιστούν με την Εθνική Ελλάδος επίσημα πια. «Σήμερα ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα» παραδέχονται και οι δύο.

Η καριέρα στο ΝΒΑ ξεκινά

27/6/2013, Barclays Center, Brooklyn, New York

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή Facebook Twitter
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιλέγεται στη 15η θέση του Draft του NBA από την ομάδα των Mιλγουόκι Μπακς. Φωτο: Jason Szenes / EPA

«Giannis Antetokounmpo from Athens, Greece». Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιλέγεται στη 15η θέση του Draft του NBA από την ομάδα των Mιλγουόκι Μπακς. Ο Θανάσης σηκώνει ψηλά την ελληνική σημαία. Είναι ο μόνος που τον ακολουθεί από την οικογένειά του, καθώς οι υπόλοιποι, μη έχοντας βίζα, μένουν πίσω.

Χρυσάφι στα πόδια του

20/9/2016, Fiserv Forum, Μιλγουόκι

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή Facebook Twitter
Το 2016 οι Μπακς ανανεώνουν το συμβόλαιό του διεθνούς Έλληνα guard για τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Μέσα σε δύο χρόνια το άλλοτε ψιλόλιγνο παιδί από τα Σεπόλια προπονείται κατάλληλα και προκαλεί σοκ με τα επιτεύγματά του στο παρκέ. Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι Μπακς ανανεώνουν το συμβόλαιό του διεθνούς Έλληνα guard για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τις συνολικές απολαβές του να ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Λίγους μήνες πριν την υπογραφή, ο Αντετοκούμπο διακινδυνεύει το συμβόλαιό του για να έρθει στην Ελλάδα και να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα στο προολυμπιακό τουρνουά.

Ο «Greek Freak»

3/1/2017, Νέα Υόρκη

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή Facebook Twitter
Εξώφυλλο στο πιο διάσημο αθλητικό περιοδικό των ΗΠΑ το «Sports Illustrted».

Διάσημοι αθλητές, όπως ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Σακίλ Ο'Νιλ και ο Λεμπρόν Τζέιμς, του πλέκουν το εγκώμιο. Το πιο διάσημο αθλητικό περιοδικό των ΗΠΑ μάλιστα, το «Sports Illustrted», κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του 2017 με πρωτοσέλιδο τον Γιάννη Αντετοκούμπο, τον οποίο χαρακτηρίζει «τον πιο ενδιαφέροντα point guard στην ιστορία του NBA»

Το γκράφιτι στο γήπεδο όπου μεγάλωσε

18/2/2017, Γήπεδο Σεπολίων, Μανιτάκη 46

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή Facebook Twitter
Το γκράφιτι του Γιάννη στο γήπεδο όπου έπαιζε μικρός στα Σεπόλια.

Λίγο πριν αγωνιστεί στο πρώτο του All Star Game, στο γήπεδο όπου συνήθιζε να παίζει μπάσκετ μικρός ο Γιάννης Αντετοκούμπο με τους φίλους του, στα Σεπόλια, δημιουργείται ένα γκράφιτι που καλύπτει όλο το γήπεδο και τον δείχνει να καρφώνει. Το γήπεδο παραμένει έτσι μέχρι σήμερα. 

Το τραυματισμένο γόνατο του Γιάννη

19/8/2017

Μερικές μέρες πριν από την έναρξη του Eurobasket, και ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει ενταχθεί κανονικά στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας, ανακοινώνει σε Facebook και Instagram πως λόγω ενός μυϊκού προβλήματος στο γόνατό του αποχωρεί από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Στην Ελλάδα προκαλείται αναβρασμός, με τον ίδιο να επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Πονάω πολύ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση στην καριέρα μου».

Το πρώτο All Star Game

20/2/2017, Smoothie King Center, Νέα Ορλεάνη

Τον Φεβρουάριο του 2017 ο Γιάννης γράφει ιστορία, αφού γίνεται ο πρώτος Έλληνας που συμμετέχει στο All Star Game του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου. Λίγους μήνες πριν, επικρατούσε φρενίτιδα, καθώς χιλιάδες Έλληνες στήριξαν την υποψηφιότητά του, γράφοντας #GiannisAntetokounmpo NBAVOTE 1.604.463 φορές σε όλα τα social media. Ο Γιάννης τους δικαίωσε, σκοράροντας 30 πόντους. Έγινε ο πρώτος σκόρερ του αγώνα.

Η αφιέρωση στον εκλιπόντα πατέρα του

21/10/2017, Fiserv Forum, Μιλγουόκι

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2017 ο πατέρας του, Τσαρλς, πεθαίνει από ανακοπή. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, σχεδόν έναν μήνα μετά, πετυχαίνει ρεκόρ καριέρας εναντίον των Μπλέιζερς, σημειώνοντας 44 πόντους. Στο τέλος του ματς κρατά την μπάλα του αγώνα, πάνω στην οποία γράφει: «Αυτό είναι για τον μπαμπά μου. Απόψε πετύχαμε μια σπουδαία νίκη. Εγώ έβαλα 44 πόντους».

Εξώφυλλο στο NBA 2K19

2/7/2018

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή Facebook Twitter
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κοσμεί το εξώφυλλο του NBA 2K19, του διασημότερου video game για μπάσκετ στον κόσμο.

Σαν βόμβα σκάει η είδηση το καλοκαίρι του 2018 πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πρόκειται να είναι αυτός που θα κοσμεί το εξώφυλλο του NBA 2K19, του διασημότερου video game για μπάσκετ στον κόσμο. Ο Έλληνας γκαρντ είναι ο πρώτος μη Αμερικανός που το καταφέρνει στην ιστορία του παιχνιδιού από τη δημιουργία του.

Η συνάντηση με τον «αντίπαλο» αδερφό του, Κώστα

23/1/2019, Fiserv Forum, Μιλγουόκι

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή Facebook Twitter
Ο Γιάννης, ο Κώστας μαζί με τη μητέρα τους, Βερόνικα, και τον μικρότερο αδερφό τους Άλεξ.

Ο Γιάννης καλείται να αγωνιστεί εναντίον του αδερφού του Κώστα, ο οποίος το περασμένο φθινόπωρο ξεκίνησε την καριέρα του στο NBA με τη φανέλα των Μάβερικς. Ο Κώστας μπορεί να μην αγωνίστηκε, στο τέλος του αγώνα όμως οι δυο τους, μαζί με τη μητέρα τους, Βερόνικα, και τον μικρότερο αδερφό τους Άλεξ ανταλλάσσουν φανέλες και βγάζουν όλοι μαζί φωτογραφία.

Αρχηγός του All Star Game

25/1/2019, Spectrum Center, Σαρλότ, Βόρεια Καρολίνα

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή Facebook Twitter
Ο Γιάννης με τον Λεμπρόν Τζέιμς. John G Mabanglo / EPA

Ο Γιάννης έχει γίνει πια ένας σταρ του παγκόσμιου μπάσκετ. Στην ψηφοφορία μεταξύ παικτών, δημοσιογράφων και οπαδών, συγκεντρώνοντας συνολικά 4.375.747 ψήφους, επιλέγεται ως ένας από τους δύο αρχηγούς του φετινού All Star Game. Απέναντί του μόνο ο θρύλος του πρωταθλήματος, Λεμπρόν Τζέιμς. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για το βραβείο του MVP της χρονιάς

Καλύτερος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας του 2018

8/4/2019, Fiserv Forum, Μιλγουόκι

Η τρελή κούρσα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην κορυφή Facebook Twitter
Βραβεύτηκε ως ο καλύτερος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας του 2018.

Η κορυφαία ιταλική εφημερίδα, «Gazzetta dello Sport», διενεργεί ψηφοφορία και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδεικνύεται για πρώτη φορά στην καριέρα του ο καλύτερος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας για τη σεζόν 2018-2019. Μ' αυτό του το βραβείο μπαίνει στην ίδια λίστα με θρύλους του αθλήματος που το έχουν επίσης κατακτήσει, όπως ο Ντιρκ Νοβίτσκι και ο Πάου Γκασόλ.

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ